Miksi kasvit itkevät aamusti, ei elukoita vaan ödeema, karaistamista, pitkien tomaattien istutusniksi ym. 12.5.2023

Miksi kasvit itkevät aamusti, ei elukoita vaan ödeema, karaistamista, pitkien tomaattien istutusniksi ym. 12.5.2023

Perjantaipostin aiheita tänään mm:

 • Auringosta virtaa – luonnollisesti kaikkien etu
 • Miksi kasvit itkee aamuisin?
 • Ei elukoita – vaan ödeema
 • mikä on ödeema ja mistä se johtuu?
 • Karaistaan maltilla ja ajatuksella
 • Pitkien tomaatin taimien istutusniksi
 • Mahla- vai kumivuotoa? Mikä ero ja mitä on hyvä ottaa huomioon
 • Raparperit – saavilla vai ilman?
 • Polkan salaisuus – takaa suuret marjat ja sadon
 • Kaleneteriin jo nyt – puutarhapäivät 27.5 – tavataan  munkkikahvien kera.

 

Suven tuoksuisia terveisiä täältä Puutarhalta

”Käki tuo suven sanoman, pääskynen päivän lämpimän” – tuo vanha suomalainen sananlasku sopi tähän aamuun paremmin kuin hyvin. Nimittäin illalla kuului käen kukuntaa ja aamulla pääskyset kaartelivat innoissaan puutarhalla, varaillen jo ensimmäisiä pesäkolojaan. Ja ilmahan suorastaan tuoksuu ja tuntuu suvelle – aivan mahtavaa.  

Myös ihanat valkovuokot on nousseet taas. Ai, että minä sitten tykkään näistä ihan yli kaiken. 😍

AURINGOSTA VIRTAA – IHAN KONKREETTISESTIKIN

Muutama viikko sitten kerroin, että aurinkopaneelit tuli asennukseen. Onhan se mahtava tunne, kun nyt voi jo heti aamusta huomata, että kaikki sähkö mitä tarvitaan, tulee niistä ja vähän ylikin. Hyvä mieli tulee kestävästä ja ympäristöystävällisestä tuotantotavasta. Ja onhan se myös sinunkin etu, kun minun ei tarvitse lisätä hintoihin mitään ylimääräistä energiahintaa. Aurinko kun ei maksa mitään. 😊

 

MIKSI KASVIT ITKEE AAMUISIN?

Aamulla kun menen aikaisin kasvihuoneille, niin tähän aikaan vuodesta näkee hyvin usein, kuinka kasvit itkevät lehdillään aamuisin. Miksi ne sitten itkevät? No kyse ei ole mistään sen enempää surusta vaan ennemmin ilosta. Eli yleensä se kertoo siitä, että niillä on hyvä ja vahva juuristo. Yöllä huone on viileä ja lehtien kautta tapahtuva haihtuminen on vähäisempää kuin päivällä, niin juuripaine painaa ylimääräisen nesteen lehden kärjistä ulos. Ei siis mitään hätää, onnen kyyneleitä nuo vain yleensä ovat. 😊

 

ÖDEEMA – SAMA SYY

Usein näitä ödeeman aiheuttamia munia esiintyy chileillä ja bataateilla ja niitä luullaan usein jonkun ötökän muniksi ja ollaan jo suihkuttamassa vaikka mitä. Mutta nämä on siis tuon saman itkemisilmiön aiheuttamia, mutta nesteen mukana tullut tärkkelys on vain kuivettunut lehtien pinnalle. Ei siis mitään vaarallista ja tuo tosiaan loppuu, kun kasvien elämä tasapainottuu kesän aikana, usein hyvinkin pian.

Toki tuo ödeema voi johtua muustakin eli:

 • Liikakastelusta
 • liika vähäinen kastelu tai kuiva huoneilma
 • voimakkaat lämpötilavaihtelut ( tämä on se syy useimmiten lämmittämättömissä kasvihuoneissa)
 • liian voimaksa lannoitus, jolloin kasvien veden kulku solukoissa häiriintyy
 • joskus myös liian vähäinen lannoitus, etenkin kalsiumin puute
 • mahdolliset kasvitaudit tai tuholaiset

Jos siis tuota ödeemaa havaitset, niin em. asioita voit puntaroida ja löytää syyn. Mutta niin kuin sanoin, niin yleensä tuo korjaantuu ihan omineen, kun kasvit pääsevät kunnolla kasvuun ja juurien & lehdistön tasapaino löytyy.  Hyvin harvoin se on kasville vaarallista. Toki tuo on häiriö, joka voi pitkittyessään olla kasveille haitallista. Seuraillen ja pohdiskellen ne yleensä syyt selviää. Ja se vasta on kiehtovaa ja palkitsevaa kun oppii ymmärtämään näitä puhumattomia kasviystäviä.

 

KARAISUTUS TESTIÄ JA HAVAINTOJA – NÄIN KARAISTAAN OIKEIN

Aamulla nostin myös yhden kurkuntaimen ja tomaatin taimen tuohon ulos testiin. Olen nimittäin laskenut ihan tarkoituksella yölämpötiloja tuolla kasvihuoneissa, jotta ne tottuisivat jo valmiiksi viileimpiin olosuhteisiin, eikä kokisi shokkia jos suoraan kasvihuoneesta siirtyisivät ulos. Pidän näitä nyt muutaman tunnin tuossa auringossa ja tuulessa ja katsotaan kuinka käy. Uskoisin, että tomaatti ei ole millänsäkään, mutta kurkusta en ole ihan niin varma. Se on sen verran nuori taimi vielä.

 

KUINKA SITTEN KARAISTAAN OIKEIN?

Nämä lämmenneet ilmat houkuttaa usein myös viemään sisällä esikasvatetut taimet ulos ja niin on hyväkin tehdä, mutta taas vähitellen ja totutellen, ei koko päiväksi hetiEikä suoraan aurinkoon ja tuuleen.

Itse teen niin, että vien taimet ulos ensimmäisenä päivänä n. 15 minuutiksi ja silloinkin suojaan ne harsolla suoralta auringolta ja tuulelta.  Seuraavina päivinä  sitten tuplaan ajan ja näin jatkan pari viikkoa. Sitten ne ovatkin jo tottuneet ja ne voi istuttaa / jättää jo ulos. Toki ilmoja seuraillen. Jos oikein kylmiä aikoja tulee, niin sitten pysytellään vielä sisällä / kasvihuoneella. Maltilla ja terveellä puutarhurin järjellä, kun toimitaan, niin hyvä tulee. 🌱☀🙏

 

TOMAATIT VENÄHTIVÄT – MITEN ISTUTAN?

Tytti lähestyi ja kysyi, että miten toimia, kun tomaatit olivat kasvaneet sisällä niin pitkiksi, että on vaikea istuttaa? No tämähän ei ole mikään ongelma, eli tomaattihan tekee varteen juuria, joten varren voi hyvin haudata maahan. On jopa eduksi, kun tulee paljon juuria.  

Pari niksiä tähän liittyen vielä eli tuon ”ylipitkän” taimen on hyvä antaa hiukan kuivahtaa ennen istuttamista. Näin sen varsi on sopivan joustava, eikä mene poikki, kun tuota yläosaa kääntää ylös. Ja toinen keino on laittaa pienet painot tuohon kohtaan mistä varsi nousee ylös. Ne pitää helpommin varret paikallaan maassa alkuvaiheessa. Niiden ei tarvitse olla kuin pari viikkoa ja sitten ne voi ottaa pois.

Ja kun kerran yksi kuva on parempi kuin tuhat sanaa, niin kysyin meidän Minnaamme äsken piirtämään saman asian paperille.

Eli esim. lavakaulukseen on helppo istuttaa pitkiäkin taimia tällä idealla.

MAHLA - VAI KUMIVUOTOA? MIKÄ ERO JA MIHIN VAIKUTTAA? LEENA KERTOO!

 Leikkausasioita onkin katseltu tuossa viime viikkoina, mutta tämä ”vuotoasia” on jäänyt kertaamatta. Minusta Leena on kiteyttänyt tämän loistavasti näin.

Leena Luoto:

Hyvin usein sekoitetaan kaksi täysin erilaista asiaa: mahlavuoto ja kumivuoto.

MAHLAVUOTO liittyy kasvunesteen vuotoon, kun puuvartisten kasvien elintoiminnot vilkastuvat keväällä. Tällöin leikkuupinnoista vuotaa runsaasti kasvunestettä, siis mahlaa. Tällaisia puita ovat koivu, vaahtera, kultasateet, magnoliat, poppelit, lehmukset, viiniköynnös.

KUMIVUOTO eli gummoosi liittyy sen sijaan puuvartisen lehtipuun puolustusmekanismiin. Kumivuodossa vioituskohta vuotaa hartsimaista nestettä, jolla puu yrittää korjata vauriota. Hieman samantapaista on havupuiden pihkan erittyminen. Kumivuodon syynä voi olla mekaaninen vaurio, kuten oksien katkeaminen, ympäristön olosuhteiden aiheuttama vaurio, kuten pakkanen tai kuivuus, sienitauti tai hyönteisten aiheuttama vikuutus. Kumivuotoa on erityisesti Prunus-suvun hedelmäpuilla. Näitä ovat kirsikat ja luumut sekä persikat.

Kun pohditaan puuvartisten leikkaamista keväällä, niin MAHLAA vuotavien leikkaaminen pitää tehdä ennen kuin NESTEvirtaus voimistuu.

Myös niiden puuvartisten ELINTOIMINNOT vilkastuvat, jotka suojautuvat mekaanisilta vaurioita KUMIvuodon avulla, tällöin on syytä ajoittaa leikkaaminen kesään, jolloin lehdet ovat täysikokoiset ja versot kasvaneet. Elintoiminnot ovat silloin tasaantuneet kevään tasosta. 

MAHLAA vuotaviakin voidaan leikata kesällä, kun nestevirtaus on tasoittunut kevään tasosta. 

 

RAPARPERIT NOUSEVAT – MAKEITA VARSIA PIMEÄSSÄ

Raparperitkin nousevat nyt kohisten ja oikein tässä vesikielellä odottaa, että saa kesän ensimmäisen piirakan niistä. 🥧

Oletko muuten kokeillut tuota englantilaisten suosimaa keinoa, kasvattaa makeita varsia? Eli kun kasvusto peitetään esim. saavin alle pimeään, niin varsista tulee makeimpia ja niitä voi syödä ihan sellaisenaan.  Itse olen muutaman kerran kokeillut tuota tapaa, mutta jotenkin tykkään kyllä ihan perinteisen kirpakoista varsista.

Makea ja maukas raparperi – ilman saaveja.

Ja jos haluat oikein erinomaisen maukkaan, mutta ei kirpeän raparperin, niin minulla on sinulle siihen oiva lajike. Tämä ’Red Champagne’ on sitä parhaimmillaan. Paitsi makunsa puolesta, niin tämä on erittäin kestävä ja satoisa lajike, joka viihtyy tasaisen kostealla kasvupaikalla vuosia ja vuosia, ilman mitään huoltoa.

Ja juurakot on sitä luokkaa, että ihan saat reilun istutuskuopan kaivaa. 😉

Jos siis maukkaan ja upean raparperin haluat, niin tätä voin suositella lämpimästi.

Raparperi ’Red Champagne’

3 kpl  / vain 15,95 € -> TÄÄLTÄ

 

POLKAN SALAISUUS

En siis nyt puhu siitä polkasta mitä hypätään harmonikan tahtiin niin, että lattialankut notkuu, vaan ihan mansikkalajike polkasta. 🤭

Polkahan’ on yksi halutuimpia mansikkalajikkeita, eikä vähiten sen täydellisen hyvän ja makean makunsa vuoksi. Myös sen hyvä talven kesto ja satoisuus on erinomainen. Ainut mistä oikeastaan kuulee jotain negatiivista, on sen marjojen koko ja määrä, joka ”taantuu” vuosien mittaan.  No se ei kylläkään ole mikään ongelma, koska siihen on olemassa hyvin yksinkertainen lääke – rönsyjen poisto.

Eli rönsyt kannattaa leikata pois heti kun niitä ilmestyy ja vaikka tehdä niistä uusia taimia, mutta irti emotaimista.

Näin marjoista tulee paitsi maukkaita, niin myös isoja. Ei siis sen kummempaa tarvitse tehdä eikä suuret marjat ole mikään tämän ihmeempi ”salaisuus”. 👍

Jos olet suunnitellut mansikkamaan perustamista tai uusimista, niin nämä Kajaanissa kasvatetut Polkan tervetaimet on kyllä ihan paras valinta siihen.

10 kpl kennotaimipakkaus 16,95 € -> TÄÄLTÄ

 

 

Ja tuleehan sieltä myös nämä kaksi erinomaista vadelma lajikettakin. Tervetaimia tietty nämäkin.

Maurin makea -> 9,95 € / kpl -> TÄÄLTÄ

Stiora 9,95 € / kpl ->  TÄÄLTÄ

ja ei kun suut makiaksi. 🍓🍓🍓😉

 

MIKSI VÄLILLÄ LOPPUNUT, MUTTA SITTEN TAAS ONKIN VALIKOIMASSA?

Tätä aina välillä kysytään, että miksi joku kasvi voi olla verkkokaupassa loppu ja kohta se taas onkin saatavilla? No syy on hyvin yksinkertainen eli etenkin näin kevään loppupuolella haluan toimittaa varatut taimet ja tuotteet varmasti ja siksi jätän aina varoiksi pienen lajitteluvaran. Ja kun varatut kasvit on sitten saatu toimitettua, niin näen, onko niitä vielä jäljellä ja jos on , niin ne tulevat sitten takaisin myyntiin. Ei siis sen kummempaa syytä.  Jos siis jokin mitä olisit halunnut, on ollut loppuunmyyty, niin kannattaa piipahtaa katsomassa, sitä voikin olla nyt saatavilla. 😊

 

PUUTARHAPÄIVÄT 27.5 – MUNKKI KAHVIEN KERA TIETTY

Nämä perinteiset ja odotetut avoimien-ovien kukkahulinat on siis 27 päivä lauantaina klo 9-18.00.  

Kukkahulinoiden lisäksi on tarjolla perinteiset Jannen leipomat munkit kahvin kera. Myös Leena ja Heikki on täällä paikan päällä silloin klo 10-16.00. Kirjojen signeerauksen lisäksi voit tuoda näytteitä mahdollisista ötököistä tai kasvivioituksista, joita et tunnista.

Pari viikkoa siis ja silloin toivottavasti nähdään näissä tunnelmissa taas. 😊

Vaan nyt minä lähden takaisin tuonne kasvihuoneen ihanuuteen ja nauttimaan väriterapiaa.

 

*******************************

Jos vain oppisimme olemaan kiitollisia pienistä asioista…

Laulusta, joka vie ajatukset muualle, sillä on niitäkin, jotka eivät voi kuulla.

Auringonlaskun kauneudesta, sillä on niitä, jotka ei voi nähdä.

Kotimme lämmöstä, sillä on niitä, joilla ei ole kotia.

Ystävien kanssa vietetystä ajasta, sillä on niitä, jotka ovat yksinäisiä.

Kävelystä rannalla, sillä on niitä, jotka eivät kykene kävelemään.

Pienet asiat, niistä elämä koostuu!

Shadi Souferian

*******************************

Kesäisen ihanaa viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni

Toivottaa

 Puutarhurisi

Juha