Puutarhurin Suosikit 2019

Puutarhurin Suosikit 2019

Aurinkoisen ihanaa sunnuntaita täältä puutarhalta!

Perjantaina esittelemäni ”pienen perhosparatiisin” johdosta tuli hirmu paljon kysymyksiä ja tiedusteluja, että mitä muita perhos- ja pölyttäjäkukkia olisi saatavilla ja vaihtoehtona esim. ruukkuihin.

Ja löytyyhän näitä, koska olen viime vuodet halunnut enemmän ja enemmän panostaa sekä huomioida kasvivalinnoissani myös sen, että niistä olisi iloa ja hyötyä myös perhosille ja pölyttäjille.

PÖLYTTÄJÄKATO ON TODELLINEN JA SEN TORJUMISEKSI MEILLÄ ON RATKAISEVAN ISO OSUUS.

Olen seurannut huolestuneena pölyttäjätilannetta jo vuosia ja vaikka välillä tekisi mieli sulkea silmänsä ja uskoa, että ongelmaa ei ole, niin kyllä se vain on. Meillä Suomessa asiaa ei ole ihan tarkasti ja kattavasti tutkittu, mutta muualla on ja uutiset eivät ole valitettavasti hyviä. Ei edes parempia kuin aiemmin. Toki meillä Suomessa on onneksi esim. maatalous hiukan ympäristöystävällisempää kuin esim. Euroopassa ja metsääkin on paljon suhteessa moniin muihin maihin.  Silti olen sitä mieltä, että nämä meidän jokaisen pihoissa kasvavat kasvit, on se paras asia mitä paikallisesti voidaan tehdä. Jos nimittäin kaikki Suomen pihojen, puutahojen, parvekkeiden, terassien, jne. oleva kasvimäärä lasketaan yhteen, niin se on hirmu iso määrä.

Olenkin päätynyt siihen (helpottavaan ja onnelliseen) ajatukseen, että vaikka en voikaan koko maailmaa pelastaa, niin kun elän itse siivosti ja omalta osaltani enemmän autan kuin tuhoan luontoa, niin se riittää. Ja kun me jokainen tehdään niin, niin eikös se silloin tarkoita, että asiat menevät parempaan päin koko valtakunnassa. Pieniä arjen valintoja, ei sen ihmeempää.

TULEEKO NYT SITTEN PALJON MYÖS AMPIAISIA, JOS NÄITÄ ISTUTAN?

Kysyttiin ja tätä ei kannata pelätä suotta, että jos näitä istuttaa, niin yhtäkkiä olisi hirveästi ampiaisia pihassa. Ei ole syytä turhaan huoleen. Toki ampiaiset saattavat hiukan keräillä mettä kukista alkukesästä, mutta pesässä oleville toukille työläiset kerää kyllä muita pikkuhyönteisiä ja niiden toukkia, joten kyllä nämä houkuttelee pääosin harmittomia (mutta erittäin tärkeitä) pölyttäjiä ja perhosia, ei ampiaisia. Ja oma pikku paikansa se on näillä ampiaisillakin tässä luojan luonnossa oltava, eikö vain. ps. Ja nyt jos koska olisi hyvä hetki laittaa niitä keinopesiä roikkumaan sinne, minne et halua ampiaisten pesää tekevän.  

No tästä aiheesta riittäisi vaikka kuinka paljon, mutta esittelen nyt sinulle tähän siis nämä minun perhos- ja pölyttäjäkasvi suosikkini.

Valikoimassa on kesäkukkia, joita voit istuttaa ruukkuihin, amppeleihin, parvekelaatikoihin tai maahan.  Monivuotisia perennoja ja hyötykasveja. Tiesitkö muuten, että esim. hunajamarja on hyvä pölyttäjä / perhoskasvi, sen lisäksi että siitä saa ihan mahdottoman hyvät marjatkin vielä.

Marjakasvien paras:

Hunajamarja. Marjat maistuvat pensasmustikoilta. Sopii myös aidannekasviksi. Kukkii aikaisin keväällä kellertävän valkoisin kukin ja sato valmistuu heinä-elokuussa. Sadon varmistamiseksi suositellaan kahden eri lajikkeen istuttamista lähietäisyydelle. Marjat sopivat syötäväksi sellaisenaan sekä mehujen ja hillojen valmistukseen. Vyöhykkeille I-V. Hittimarja!

 

Pensaista paras:

Syyssyrikkä ’Trio’

Hauska väri-ilmoittelu, kun samaan ruukkuun on istutettu valmiiksi kolme eri lajiketta. Helppohoitoinen ja erityisesti perhosia houkutteleva pensas. Talvehtii vyöhykkeillä I-III, ruukkuun istutettuna kannattaa viedä talveksi viileään.

 

Monivuotisten parhaat:

Pieni perhosparatiisi.

Tämän esittelinkin jo perjantaina ja tähän olen siis koonnut monivuotisten kasvien lajitelma puutarhan parhaista perhoskasveista. Suosittelen lämpimästi tämän pikkuparatiisin istuttamista. Sen verran on aina tontilla tillaa, eikö vain?

10 kasvia -> 19,90 € pkt ( ovh 25,90)

Tarhapunahatut

Tarhapunahatut ovat, niin kuin tiedetään, yksi kaikkein parhaimpia mesilähteitä perhosille loppukesästä. Itse kukkana ne ovat näyttäviä ja kestäviä perennoja.

Mix pakkaus sisältää kolme erilajiketta.

Mix 3 kpl pakkaus -> 12,90€

Uusi ’Rasberry’ lajike, suuret kukat ja täyteläinen väritys.  

’Rasberry’ 3 kpl -> 12,90 €

Asteri Mix pakkaus ->

7,90 € ( ovh 9,90)

Asteri ’Royal Ruby’

3 kpl -> 9,90 €

Väriminttu ’Balmy rose’

Tuttu väriläiskä ja erinomainen mesilähde loppukesän tarpeisiin, kun luonnon omat kukkijat ovat vähissä.Tämän vuoden uutuus lajike.

Väriminttu ’Balmy rose’ 4 kpl -> 9,95 €

JALORITARINKANNUS MIX

Napakkavartisten ja kerrannaiskukallinen eriväristen jaloritarinkannusten 10 kpl taimipakkaus. Pitkään kukkiva, joten perhosille riittää hyvää syytä vierailla monta viikkoa.

10 kpl taimipakkaus -> 9,95 € ( ovh 12,95)

Isotähtiputki ’Ruby Wedding’

Helppohoitoiset tähtiputket ovat yksi perhospuutarhan suosikkikasveista. Hyvä valinta myös luonnonmukaiseen puutarhaan.

Isotähtiputki 3 kpl -> 14,90 € ( ovh 17,90)

Kyläkurjenpolvi 'Laura' on tyylikäs, helppohoitoinen ja kestävä vanhanajan perenna, josta on iloa myös pölyttäjille ja perhosille koko kesän ajan.

Kyläkurjenpolvi 'Laura' 3 kpl -> 13,90 € ( ovh 14,90)

Harjaneilikka ’Magician’ on oikeasti kaksivuotinen kasvi, joka kasvattaa ensimmäisenä kesänä lehtiä ja kukkii toisena kesänä. Kasvi on käytännössä kumminkin monivuotinen, sillä se lisääntyy itse siemenestä ja kasvattaa lisäksi tyvivesoja.

Harjaneilikka ’Magician’ 6 kpl -> 7,95 €

Punakärsämö ’Summerwine’ on erinomainen valinta myös puutarhan kaikkein aurinkoisimmille paikoille. Ja perhoset tykkää.

Punakärsämö ’Summerwine’ 3 kpl -> 9,90 €

Sinipallo-ohdakkeen tummat sini-violetit, noin 3 cm kokoiset pallomaiset mykerökukinnot kukkivat aina heinäkuusta syyskuulle asti.

On myös hyvä kimppukukka, niin kuivattuna kuin tuoreenakin.

Sinipallo-ohdake 3 kpl -> 12,90 €

-> TÄÄLTÄ

 

SYYSLEIMUT

Kaikkien tuntemat, iki-ihanat syysleimut ovat myös perhosten mieleen mitä suuremmissa määrin. Tälle vuodelle olen valinnut kolme mielestäni parasta lajiketta.

 

KESÄKUKAT ( amppeliin, ruukkuun, parvekelaatikkoon, maahan, jne)

HUOM!  Näissä yksi erä taimia on aina tarkoitettu sopivaksi määräksi yhteen 22-26 cm amppeliin / ruukkuun tai 60 cm parvekelaatikkoon. Ellen toisin satu mainitsemaan…:)

RUSOKIT
Nämä pirteät pölyttäjiä houkuttelevat rusokit on aivan mahtavia ja kyllä aina huomaa, että nämä vetävät pölyttäjiä puoleensa. Näiden ympärillä riittää kuhinaa, vaikka penkissä olisi mitä muita tahansa kukkia. Näitä pölyttäjät todella rakastaa! Rusokit ovat helppohoitoisia, runsaasti kukkivia eikä niitä tarvitse nyppiä tai suojata sateelta. Ja kukinta jatkuu ihan koko kesän ja sen kuin vain paranee syksyllä.

Näitä jos et ole kokeillut, niin kokeile ihmeessä, on mahtavia kaikin tavoin!

 

HELIOTROOPPI LAJITELMA (4+4)

Ihanasti vaniljalle tuoksuva heliotrooppi houkuttelee etenkin perhosia. Uskomattoman runsas kukinta sekä pitkäkestoiset ja säänkestävät kukinnot.

Lajitelma 8 kpl ( 4+4) -> 12,95 € ( ovh 15,90) Huom! Tässä on kahden amppelin / ruukun  tarpeet!

TULIKRUUNU ’ROSE SUNRISE’

Sädehtivä erikoisuus! Terttumaisista kukinnoista hehkuu useita eri värejä. Kukkii erittäin runsaasti koko kesän, kestää syksyllä jopa pieniä pakkasia.

Tulikruunu ’Rose sunrise’ 4 kpl -> 9.95 €

 

SALVIA ’MYSTY’

Näyttävä, suurikukallinen UUTUUS, koristekäyttöön tarkoitettu salvia houkuttelee perhosia tuoksullaan. Pensasmainen kasvutapa, suuret näyttävät lehdet ja sinililat upeat kukinnot tekevät salviasta erinomaisen ruukkukasvin. Sopii myös reunuskasviksi! Huom! Istutus 1 kpl / 14-16 cm ruukku.

Salvia ’Mysty’ 4 kpl -> 7,95 €

 

TÄHKÄLAVENTELI

Viimeisenä ja ”sokerina pohjalla” aina ihana ja viehättävä laventeli. Pensasmainen kasvutapa, hopeanharmaa lehdistö ja sinililat kukat tekevät laventelista erinomaisen ruukkukasvin. Huom! Istutus 1 kpl / 14-16 cm ruukku. Toki menestyy hyvin myös maahan istutettuna ja hyvänä vuonna jopa talvehtii. Ja perhosten suosikkihan tämä ’Ardeche’ on mitä suuremmissa määrin. :)

Tähkälaventeli 3 kpl -> 7,95 € ( ovh 9,90)

 

Kaikki nuo ja paljon muutakin löytyy tulta linkkien takaa kotisivuiltani, mutta jos tykkäät ennemmin lähettää sähköpostia tai pirauttaa, niin tässä valmis pohja. Täyttelet vain ja lähetät tai pirauttelet viikolla.

TILAUSLOMAKE:

 1. ____ Hunajamarja -> 2 kpl pakkaus ( 1+1) 19,90 € ( ovh 25,00)
 2. ____ Pieni Perhosparatiisi -> 19,90 € ( ovh 25,90)
 3. ____ Syyssyrikkä ’Trio’ -> 12,90 € ( ovh 14,90)
 4. ____ Tarhapunahattu Mix 3 kpl -> 12,90 €
 5. ____ Tarhapunahattu ’Rasberry’ 3 kpl -> 12,90 €
 6. ____ Asteri Mix 3 kpl -> 7,90 € ( ovh 12,90)
 7. ____ Asteri ’Royal Ruby’ 3 kpl -> 9,90 €
 8. ____ Väriminttu ’Balmy rose’ 4 kpl -> 9,95 €
 9. ____ Jaloritarinkannus Mix 10 kpl -> 9,95 € ( ovh 12,95)
 10. ____ Isotähtiputki 3 kpl -> 14,90 € ( ovh 17,90)
 11. ____ Tähtiputki MIX 3 kpl -> 9,90 € ( ovh 12,90)
 12. ____ Kyläkurjenpolvi 'Laura' 3 kpl -> 13,90 € ( ovh 14,90)
 13. ____ Harjaneilikka ’Magician’ 6 kpl -> 7,95 €
 14. ____ Punakärsämö ’Summerwine’ 3 kpl -> 9,90 €
 15. ____ Sinipallo-ohdake 3 kpl -> 12,90 €
 16. ____ Syysleimu Tequila Sunrise 3 kpl -> 9,90 € ( ovh 14,90)
 17. ____ Syysleimu Younique White 3 kpl -> 12,90 €
 18. ____ Syysleimu Younique Orange 3 kpl -> 12,90 €
 19. ____ Heliotrooppi lajitelma 8 kpl ( 4+4) -> 12,95 € ( ovh 15,90)
 20. ____ Tulikruunu ’Rose sunrise’ 4 kpl ->   9.95 €
 21. ____ Salvia ’Mysty’ 4 kpl -> 7,95 €
 22. ____ Tähkälaventeli 3 kpl -> 7,95 € ( ovh 9,90)

Nimi:

Lähiosoite:

Postinumero:

Postitoimipaikka:

Matkapuhelin:

Sähköposti:

Kerro myös mikä toimitustapa on sinulle paras:  Posti vai matkahuolto /7,95 €) / lähetys. Myös kotiinkuljetus postin kautta onnistuu (12,95 €)

Ja onko joku viikko jolloin et voi lähetystä vastaanottaa?  ( reissussa tai muuten ei vain sovi) niin en suotta silloin lähetä vaan kasvattelen niitä täällä vielä sen aikaa kun sinulle sopii. Taimet lähettelen muussa tapauksessa sitä mukaa kun niiden istutusaika ja kasvurytmi on oikeassa kohdassa tässä kevään mittaan.

ETTEI JÄISI MUSTA-VALKOISTA KUVAA

Niin tokihan kaikista kukista perhoset ja pölyttäjät pitävät, joten kaikista kukista on iloa niille ja itselle myös. Ei ole vääriä valintoja, on vain erilaisia ja itselleen sopivia valintoja, eikö vain? :)

Joten jos haluat katsella muitakin vaihtoehtoja tai ottaa samaan lähetykseen näiden lisäksi niin:

Kasvit ( kesäkukat, perennat, marjat, sipulit, jne) löydät -> TÄÄLTÄ

Kasvatustarvikkeet (lannoitteet, juurtumisjauheet, kastelukiteet, ruukut, kasvatusnapit, kookosmullat, sumupullot, biohiilet, lamput, istutussormikkaat, jne. jne. ) kootusti ->TÄÄLTÄ

Ja karkoittimet ( käärme-, etana-, lintu-, hiiri-, myyräkarkottimet sekä hyttyslyhdyt + täydennyspakkaukset, kelta-ansat, koivutisleet, jne, ) -> TÄÄLTÄ

Ja toki voit tosiaan aina soitella ( puh 05-344 0300  ma-pe klo 8-16.00) tilauksen tai / ja kysyä lisää jos jokin askarruttaa. Meillä on aina aikaa sinulle ja kiva on aina rupatella ja vaihtaa kuulumisia / kokemuksia muutenkin.

Vaan nyt lähden nauttimaan aurinkoisesta sunnuntai-iltapäivästä tuonne ensimmäisille pälvipaikoille, bongailemaan muuttolintuja ja jos onni käy niin sen kevään ensimmäisen leskenlehden jos vaikka jo löytäisin. :)

-----------------------------------
Ei ne suuret puheet, vaan ne arjen teot!
--------------------------------------

Ihanaa sunnuntai-iltaa sinulle

Toivottaa ensimmäisen sitruunaperhosen tänään jo bongannut

Iloinen Puutarhurisi

Juha