Mahtavaa huomenta täältä puutarhalta!
Trallallallaaaaa… kyllä nyt puutarhuria laulattaa. Tämmöinen aamu ja lupaus päivästä saa kyllä suupielet nousemaan ylös korviin asti. Yöllä ei ollut edes pakkasta ja aurinko nousee lupauksia antavasti. Ja nuo viikolla olleet aurinkoiset päivät saivat kasvihuoneen lähes räjähtämään kasvuun. On aina yhtä jännittävää ja mykistävää, kun katselee taimia ja niiden juurtumista. Näyttää, ettei oikein mitään tapahtuisi ,vaikka juuret kasvavat kovaa kyytiä. Ja kun aika koittaa ja aurinko vielä avittaa, niin tuntuu kuin yhdessä päivässä kaikki räjähtäisi huimaan kasvuun. Ihanaa aikaa tämä kyllä on, totisesti. Samaan aikaan pienet sirkkalehdet puskevat pintaan ja vieressä jo toiset ovat saaneet juurensa kasvatettua niin vahvoiksi, että hinkuavat isompaan ruukkuun. Onneksi koko kasvukausi on vasta ihan alussa ja tätä ihanuutta on luvassa monen monta kuukautta vielä.
KOVA HUNAJA JUOKSEVAKSI, KÄTEVÄ KIKKA
Sinä varmaan tämän tiedätkin, mutta en malta silti olla kertomatta tätä kätevää keinoa saada kova hunaja juoksevaan muotoon. Tämähän siis lähti siitä, että kun tykkään käyttää hunajaa monessakin eri yhteyksissä varsinkin aamupuuron päällä. Ja kun käytän kaverin tekemää luomuhunajaa, niin sehän on melko ”kovaa”. No mainitsin tästä ”ongelmasta” kaverille ja se katsoi kuin lehmä uutta porttia, ettenkö muka tiennyt ratkaisua tähän asiaan? No en tiennyt, mutta nyt tiedän eli kaveri neuvoi laittamaan purkin mikroon, lämmitys 30 sek. sekoitus ja uudelleen 30 sek mikroon + sekoitus ja kolmannen kerran vielä ja niin oli hunaja juoksevaa. Eikä vain sen hetken verran vaan hunajan kiderakenne muuttuu niin, että se pysyykin juoksevana pitkään. Yleensä niin kauan, että uutta käsittelyä ei tarvita. Kaveri kertoi myös, että se perustuu hunajakiteiden muistiin: jos uutta hunajaa sekoitetaan vanhaan hunajaan, niin se muuttaa hunajankiteet haluttuun olomuotoon. Se meni minulta jo vähän yli, mutta pitänee perehtyä tähän asiaan ensikesänä enempi. Mutta tärkeintä tässä oli se, että saan nyt puristettua pullosta kätevästi (minulla on siis vanha hunajapullo, jota vain uudelleen täytän purkkihunajalla) juoksevaa hunajaa aamupuuron (ja lettujen) päälle. :)
JUHA, JOS NYT TILAAN TAIMET JA SINÄ TOIMITAT NE SITTEN MYÖHEMMIN, NIIN SAANKO NE VARMASTI? JA EIKÖ JOKU MUU VOI TULLA JA NAPATA NE SIELTÄ VÄLISTÄ?
Sirkka-Liisa kyseli tätä ja ajattelin nyt kertoa sinullekin, että kuinka tämä meillä toimii. Eli kun Sirkka-Liisa teki nyt tilauksen, niin minä varaan ne taimet Sirkka-Liisalle saman tien tuonne ja kasvatan niitä sitten niin kauan täällä, kunnes ne ovat valmiit uuteen kotiin ja kun istutusaika on hyvä. Ja miksi niitä ei kukaan voi tulla ja napata tuolta välistä pois, johtuu siitä, että kukaan muu ei taimia pääse ottamaan kuin me itse täällä puutarhalla. Eli jos et tiennyt, niin me emme myy täältä puutarhalta noutona ollenkaan. ( Ainoa poikkeus on puutarhapäivät 24-25.5, mutta silloinkin,jos varattuja ja lähettämistä odottavia taimia on, niin ne pysyvät tuolla jemmassa), joten Sirkka-Liisa ja sinäkin voitte olla varmoja, että kukaan ei voi niitä välistä viedä. Niissä on Sirkka-Liisan nimi ja minä kasvattelen ja pidän niistä täällä hyvän huolen aina lähettämiseen asti ja toki sen jälkeenkin, jos apua tarvitset.
ISTUTUSSORMIKKAAT, ENTÄS KUN OLEN VASENKÄTINEN? EIKÄ NÄMÄ OLE MITKÄÄN YHDEN KAUDEN ”KYNNET”.
Hirmusuosion saaneista istutussormikkaista tuli kyselyjä, että mitäsjos on vasenkätinen ja kynnet on vain oikeassa sormikkaassa. No se on totta, että tuota ei valmisteta kuin oikeakätisenä, mutta eipä se ole ongelma sitten kumminkaan. Nuo kynnet nimittäin lähtee suht kätevästi irti kun laitat sormikkaan käteen, sormet lämpimään veteen hetkeksi ja pyöräyttelet ne irti ja laitat siihen toisen käden hanskaan. Pienellä liimatipalla voit vielä varmistaa pysyvyyden. Samoin kannattaa tehdä, kun sormikkaat tulevat muuten tiensä päähän, niin irrottelet vain nuo kovat kynnet irti ja laitat uusiin sormikkaisiin, ei tarvitse suotta ostaa uusia ”kynsiä” kun nuo kestää kumminkin monta kertaa kauemmin kuin sormikkaat.
VIDEOSTA IDEAA
Ideavideo sormikkaiden käytöstä löytyy nyt TÄÄLTÄ mistä sormikkaatkin. 4,95 € / pari
SIPULIT Toiveuusinta, ilmasipulilla lisättynä:
Tätä sipulijuttua on kyselty uudelleen julkaistavaksi ja helppohan tämä toive on toteuttaa. :)
Silloin aikaisemmin tästä oli unohtunut tuo ilmasipuli osio, mutta nyt pari riviä siitäkin. Joten ole hyvä – tuhti tietopaketti aina niin helpoista ja maistuvista sipuleista:
SIPULI (Allium)
Sipuleiden (Allium) suku on valtaisa ja siihen kuuluukin sekä koriste- että hyötykäyttöön tarkoitettuja sipuleita. Tässä jutussa keskitymme syötäviin sipuleihin eli ruokasipuleihin.
Ruokasipuleita on viljelty vuosituhansien ajan, ensimmäiset dokumentoidut tiedot löytyvät kaukaa vuosituhansien takaa egyptiläisten toimesta. Sipulin viljelyn arvellaan alkaneen Länsi-Aasian vuoristoalueelta. Keski- Eurooppaan sipulit rantautuivat keskiajan alussa.
Nykypäivänä sipulit ovat suosituimpia viljelyskasveja ympäri maailman. Myös Suomessa sipulit ovat yksi viljellyimmistä ja syödyimmistä vihanneksista, siitäkin huolimatta, että sipuli jakaa kovastikin mielipiteitä voimakkaalla maullaan.
Sipulit ovat mitä mainioin ruokien mauste, lisuke ja pääraaka-aine, mutta sen lisäksi ne ovat myös terveellisiä ja ennen kaikkea hyviä flavonoidien ja C-vitamiinien lähteitä. Purjo mm. sisältää runsaasti C- ja A-vitamiinia.
Sipuleille ominainen piirre on sen voimakas maku ja tuoksu, jotka aiheutuvat rikkiyhdisteitä sisältävistä aromaattisista öljyistä. Tämä samainen yhdistelmä saa myös aikaan sen, että sipuli saa niin kovin herkästi itkemään. Keitettäessä tai paistettaessa sipulin maku kuitenkin pehmenee.
Monipuolisia sipuleita on ruoanlaitoin lisäksi käytetty mm. lankojen, kankaiden ja pääsiäismunienkin värjäämiseen.
Yleisimpiä sipuleita:
Kelta- eli kepasipuli (ruokasipuli) on sipuleistamme yleisin. Niitä on pyöreitä ja littanoita. Keltasipuli on erinomainen raaka-aine keittiössä; se sopii mainiosti mausteeksi, lisukkeeksi sekä pääruoka-aineeksi. Kypsyessään keltasipulin maku muuttuu makeahkoksi.
Punasipuli on keltasipulin punakuorinen muunnos. Se on keltasipulia jonkin verran voimakkaamman makuinen. Punasipuli sopii mainiosti niin salaatteihin, kuin lämpimiinkin ruokiin. Marinoituna punasipulista saa loistavan, kauniin värisen lisukkeen.
Ryvässipuli on keltasipulia hivenen maukkaamman makuinen. Ryvässipuli kasvaa nimensä mukaisesti ryppäinä. Kooltaan ryvässipuli on keltasipulia hivenen pienempi.
Salottisipulia pidetään sipuleista hienostuneimman makuisena ja se onkin ranskalaisen keittiön perusraaka-aine. Sipuli on muodoltaan hivenen epämääräinen ja se lisääntyy sivusipulein. Pitkulaisia salottisipuleita kutsutaan banaanisalottisipuleiksi. Salottisipuli sopii mainiosti esim. pataruokiin.
Hillosipuli on keltasipulin kääpiömuoto, jota käytetään usein säilönnässä. Hillosipuleita näkee usein myös salaateissa ja ne sopivat hyvin myös pataruokiin.
Jättisipuli on keltasipulin jättikokoinen muunnos, joka voi painaa jopa kilon, ylitsekin. Keltasipuliin verrattuna maku on miedompi ja se sopiikin hyvin esim. salaatteihin ohuina siivuina tai vaikka sellaisenaan voileivän päälle.
Hopeasipuli on kepasipulin valkoinen muunnos. Maultaan kepasipulia miedompi hopeasipuli sopii loistavasti esim. salaatteihin.
Purjosipuli on ulkoasultaan muihin sipuleihin verraten poikkeava. Se ei kasvata sipulia vaan sillä on pitkän huiskeat lehdet ja tuppimainen vartalo. Sipuleihin verrattuna purjolla on mieto maku ja se sopiikin niin kylmänä kuin kuumanakin ruokapöytään. Purjon voi käyttää kokonaisuudessaan, niin lehdet kuin tuppimaisen vartalon. Ennen käyttöä purjo on kuitenkin hyvä halkaista ja huuhtoa, sillä lehdet ja vartalo keräävät herkästi multaa uumeniinsa.
Valkosipuli Keltasipulin lisäksi ehkä tunnetuin ja käytetyin sipuli. Valkosipuli muodostuu kynsistä, joita ympäröi silkkipaperin ohut kuori. Valkosipulit ovat voimakastuoksuisia ja aromaattisia. Valkosipulia käytetään lähinnä maustamiseen, mutta toki sitä voi käyttää pääraaka-aineenakin. Miten maukasta onkaan sametin pehmeä valkosipulikeitto paahdetuista valkosipulinkynsistä, marinoidut valkosipulin kynnet tai kokonaisina grillatut valkosipulit. Valkosipulia käytetään myös lääkinnälliseen tarkoitukseen.
Ruohosipuli poikkeaa purjon tavoin muista sipuleista. Ruohosipulit ovat nimensä mukaisesti ruohon kaltaisia pillikkeitä, joita voidaan kerätä jo varhaisesta keväästä lähtien. Ruohosipulin maku on mieto ja usein niitä lisätäänkin silppuna esim. salaatteihin. Kiinanruohosipuli poikkeaa tavan ruohosipulista litteällä lehden muodollaan ja miedolla valkosipulin maullaan.
Ilmasipuli on monivuotinen sipuli, joka viihtyy samalla kasvupaikalla vuosia. Ilmasipulista voidaan käyttää niin mehevät varret, varsien päähän muodostuvat pikkusipulit, kuin maassa kasvavat jakosipulitkin. Miedon makuiset varret sopivat hyvin esim. salaatteihin, voimakkaan makuisia pikkusipuleita käytetään normaalin sipulin tapaan.
Ilmasipulia lisätään joko jakamalla maanalaiset jakosipulit tai pikkusipuleista syksyllä tai keväällä. Pikkusipulit istutetaan noin 30cm välein muutaman sentin syvyyteen. Kasvusto jaetaan yleensä noin viiden vuoden välein. Ilmasipulin voi istuttaa myös perennapenkkiin.
Sipulin kasvatus
Sipulin kasvatus on helppoa. Sipulia voi kasvattaa valkosipuleita lukuunottamatta siemenistä, mutta yleensä sipulit kuitenkin istutetaan istukkaista eli pikkusipuleista. Sipulit viihtyvät parhaiten multavassa, kalkkipitoisessa maassa lämpimällä kasvupaikalla. Sipulit voidaan istuttaa jo toukokuulla. Poikkeuksena tosin ovat valkosipulit, jotka laitetaan maahan jo syksyllä. Ennen istutusta sipuleita voi halutessaan liottaa kotvasen aikaan vedessä, tämän sanotaan estävän naattihometta. Sipulit istutetaan maahan siten, että sipulin suippo kärki jää hivenen maan pinnan yläpuolelle. Istutuksen jälkeen sipuleita kastellaan säännöllisesti, liian kuiva maa toki haittaa kasvua, mutta voi myös vaikuttaa tulevan sadon makuun. Loppukesästä kastelua vähennetään, jotta lehdet pääsevät ajoissa tuleentumaan.
Sadonkorjuu suoritetaan yleensä elokuulla, siinä vaiheessa, kun naatit ovat alkaneet lakoontua. Laita nostetut sipulit ensin päiväksi muutamaksi kuivahtamaan sateelta suojaisaan paikkaan, tämän jälkeen putsaa sipulit ja vie ne lämpimään kuivamaan. Kun sipulin kaulakin on kuivahtanut, voi naatit kiertää irti. Säilytä sipulit kuivassa ja viileässä paikassa esim. verkkopussissa. Sipulit selviävät myös huoneenlämmössä.
Pienenä vinkkinä: Mikäli haluat leivän päälle tai salaattiin tuoretta vihreää, niin valkosipulin kynsiä kannattaa nyt istuttaa ruukkuihin ja laittaa ikkunalle kasvamaan. Ei mene kauaakaan, kun kynnet alkavat puskea maukkaita versoja. Pidä multa kosteana, mutta älä lotraa märäksi.
KELTASIPULI, LUOMU 250 G -4,95 €
PUNASIPULI, LUOMU 250 G -5,95 €
SALOTTISIPULI 250 G -4,95 €
ÄKÄMÄPUNKISTA VIELÄ, EILAN KOKEMUKSEN KERTOMAA
Viimeviikolla kirjoittelin äkämäpunkeista ja sain Eilalta hyvän, käytännön kokemukseen perustuvan vinkin, jonka mieluusti kerron sinullekin. Jaettu kokemusoppi kun on sitä parasta oppia.
Eila kirjoitti:
”Arvelimpa tässä joutessani kevättöitä odotellessa kirjoittaa kokemuksestani mustienviinimarjojen äkämäpunkeista.
Minulla on 12 viinimarjapensasta. Hyvänmatkaa toistakymmentävuotta vanhaa. Pitkään tekivät hyvin marjoja. Sitten tuli sitä äkämäpunkkia vuosi vuodelta lisääntyen. Enpä kehdannut nyppiä silmuja pois. Enkä olisi niitä älynnyt kunnolla hävittääkään.
Arvelinpa kokeilla leivinuunista tulevaa tuhkaa. On poltettu koivu,petäjä,kuusi ja leppähalkoja. Ei muovia eikä tölkkejä eikä sanomalehtiä. Sytykkeenä käytetty tervasta ja tuohia.
Leikkaan syksyllä pensaista reippaasti oksia pois. Tarvitsen niitä pienten omenapuiden suojaukseen jäniksiä vastaan. Kaadoin sen jälkeen noin puoli ämpärillistä tuhkaa keskelle pensasta ja lisäksi pari lapiollista kalkkia. Epäilin pensaiden kuolevan sellaisista annoksista. Keväällä laitoin uudestaa samanlaiset annokset. Pensaat kasvoivat rehevästi. Toistin kahtenavuotena niin suuret annokset. Kahden vuoden jälkeen ei ole ollut yhtään punkkeja. Sato on ollut normaali. Laitan edelleen joka vuosi tuhkaa ja kalkkia kerranvuoteen maltillisesti.”
Toivotan työniloa puutarhalle taimi ja kukkarunsauden keskelle.
- Eila
Kiitos Eilalle tästä kokemusvinkistä. Nämä on ihania, joten jos sinullakin on jokin kokemus, vinkki tms. niin kerro minulle ihmeessä, niin mielelläni niitä kuulisin. :)
KEVÄT HERÄTTELEE KYYT, EI TAPETA – ON KAVERI JA PUNKKIENTORJUJA. KARKOTIN TAKAA SOPUISAN YHTEISELON HELPOSTI.
Nyt on jo kuulemma ensimmäiset kyyt liikkeellä. Ei tässä meillä vielä kun lunta on reilusti, mutta ainakin tuo wwf käärmelivekamerassa on jo ensimmäiset kyyt nähty. No joka tapauksessa minun käärmekarkottimeni on jo tullut lumen alta esiin ja aurinkokennotoimisena on alkanut värähdellä taas, joten tällä tontilla on kaikki hyvin. :)
Tuon karkottimen idea perustuu kyyn herkkään tuntoon ja siihen, ettei se siedä maasta tulevaa ja toistuvaa värinää, vaan menee niin kauaksi, ettei siitä ole sille haittaa. Karkotin kannattaa siis sijoittaa paikkaan missä ei halua kyiden olevan / tulevan. Ja sen pää kannattaa laittaa sellaiseen kohtaan, josta ääni kulkee mahdollisimman hyvin. Esim. sokkeliin, kallioon, tiukkaan maahan jne. näin ääni etenee mahdollisimman tehokkaasti ja pitää kyyt poissa. Tämä ei kuitenkaan vaikuta niiden olemassaoloon muuten ja on aina tappamista parempi vaihtoehto. Vaikka kyy onkin hiukan varottava, niin jo pelkät kumisaappaat jalassa riittää hyvin turvalliseen liikkumiseen meillä aikuisilla. Toki lapset ja lemmikkieläimet pitää vahtia erikseen. Ja se mikä jää usein tiedostamatta on se kyyn loistava puoli, että se torjuu punkkeja tehokkaasti syömällä jyrsijöitä, jotka taasen ovat punkkien isäntäeläimiä. Tutkijat käyttävät sellaista lukua kuin 1:200 eli yksi käärme torjuu jopa 200 punkin kasvamisen täysi kokoiseksi. Se on aika paljon se ja etenkin rannikkoseuduilla missä borrelioosin vaara on suurin, nuo punkit olisi kyllä hyvä pitää kurissa.
Punkit – totta vai tarua? Hyvä sivusto punkkien ja niihin liittyvien asioihin liittyen löytyyTÄÄLTÄ Kannattaa lukaista.
Niin ja tämän käärmekarkottimen, mitä itsekin pidän tuossa tontinreunalla löydät TÄÄLTÄ.
1 kpl / 34,99 € ( ovh 44,99)
ENKELINSIIPI IHASTUTTI JA TIESITKÖ MUUTEN SIITÄ ETTÄ?
Viimeviikolla kirjoitin tuosta ihanasta Pirkon ajatuksesta viedä Enkelinsiivet rakkaansa haudalle. Ja hiukan unohtui kirjoittaa sen historiasta, joten tässä pieni historia katsaus tästä ihanasta, ”kosketus” kasvista.
Tämän ihastuttavan kasvin löysi Lyall Fieldes kalastusretkellä ollessaan Chilessä liikematkalla, tai luuli löytäneensä. Selvisi kuitenkin, että hänen isäntäperheellään oli jo usean vuoden ajan ollut taimia tästä kaunokaisesta. Tämä kiehtova kasvi päätyi Japaniin Takashi Hikagen mukana. Muutama vuosi myöhemmin se löysi tiensä myös Eurooppaan.
Etelä-Chilen perintönä ’Angel Wings’ ei ole pelkästään kuivuutta kestävä, vaankestää myös suolaa. Se sopii siis myös merenranta puutarhaan. Se viihtyy niinruukuissa kuin kukkapenkissäkin, soveltuu niin sisälle kuin ulos ja sitä voi käyttää myös leikkona. ’Angel Wings’ nauttii auringosta ja kohtalaisesta kastelusta. Kasvualusta tulisi olla vettä läpäisevä. Hyvällä hoidolla ”enkeli” voi kasvaa jopa 40 cm korkeaksi ja yhtä leveäksi. Kukinta on harvinaista, mutta ei mahdotonta.
Miksi kirjoitin ja puhun tästä ”kosketus” kasvina? No se oikeastaan selviää kun pääsee itse kasvia silittämään, se pitää siitä ja niin pitää silittäjäkin. Sen lehtien pinta on aivan ihanan pehmyt ja kuin samettinen ”enkelinsiipi”. Sen lehtien silittämistä ei nimittäin meinaa malttaa lopettaa millään. Vähän sama kuin tuo ohotanmaruna,jota pitää ja aina ohimenneessä hiukan paijailla. :)
Vaan nyt lähden paistattelemaan kilpaa tuon auringon kanssa tuonne kasvihuoneelle ja ihastelemaan tätä kasvunihmettä taas kerran. Ja alan jo valita ensimmäisiä lähetysvalmiita taimia ensiviikolla lähtemään. Haikein, mutta hyvin ja turvallisin mielin sen taas teen, koska tiedän niiden pääsevän hyviin koteihin iloa ja hyvää mieltä tuomaan ja parastaan näyttämään.
Niin kuin nämä mustasilmäsusannatkin, aivan ihanan terhakkaita ja ensimmäiset kukat jo paistattelee auringossa.
Nämä ja kaikki muutkin ihanat kesäkukat löydät ja voit varata TÄÄLTÄ. Minä pidän niistä sitten huolta. :)
Ihanan aurinkoista ja lämmintä viikonloppua sinulle hyvä ystäväni. Äläkä ole huolissasi, minä olen istuttanut kaikki ajallaan, sinulle myös. :)
Toivottaa ja varmistaa,
Puutarhurisi
Juha