Multa-asiaa, juhannusperunat, ym. 5.3.2021

Multa-asiaa, juhannusperunat, ym. 5.3.2021

Aurinkoisen kaunista perjantaita täältä Puutarhalta!

Tänään menikin iltapäiväkahvin puolelle tämä sinulle kirjoittaminen. Piti nimittäin puuhastella jo hiukan enempikin tuolla kasvihuoneilla ja vähän valmistella tulevia istutuksia. Vaan mikäs on valmistellessa ja puuhaillessa, kun aurinkokin osallistuu ja paistaa noin upeasti antaen parastaan. Säteilytasot ovat myös huikean hyvät, kun tuo hohtava hanki vielä lisää sitä mukavasti. Kyllä nauttii kaikki kasvit nyt valtavasti tästä. Tässä meillä on kyllä iso etu sijainnista, kun nuo pellot aukeaa etelään ja hanget toistavat auringonvaloa huimasti. Ulkona on muutenkin todella kaunista ja ainut mikä pikkuisen tuntuu, on tuo tuuli. Se on kyllä sen verran kylmää, että ulkona oli vielä pidettävä takin vetoketju kiinni ja pipo tiukasti päässä.

PELASTETAAN PÖRRIÄINEN ON VALITTU VUODEN 2020 PARHAAKSI LUONTOTEOKSI – LOISTAVA VALINTA – ME MUKANA

Viikolla tuli tietoa, että  Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton IUCN:n Suomen kansallinen komitea on valinnut Ylen lanseeraaman ”pelasta pörriäinen” teemakampanjan vuoden 2020 parhaaksi luontoteoksi. Valintaan on kyllä helppo yhtyä, aivan loistava ja tärkeä teema. Ja vaikka ihan ansioituneestikin palkinto myönnettiin yle:lle, niin kyllä minä sanoisin, että kyllä me voidaan olla yhdessä ihan yhtä lailla otettuja tuosta. Omalta osaltamme on tehty myös paljon asioita pölyttäjien ym. pörriäisten eteen.

On kasvatettu kukkia, perustettu kukkaniittyjä / pölyttäjä keitaita, suojeltu luontoa, vältetty torjunta-aineita, säästetty ”pöheikköjä”, rakennettu suojia ja hyönteis- hotelleja, jne. jne. Olemme varmasti tehneet yhdessä paljon valintoja ja asioita, niin että olemme ennemminkin pelastamassa pörriäisiä kuin tuhoamassa niitä. Voimme hyvällä omallatunnolla todeta, että mekin olemme olleet pelastamassa pörriäisiä yhtälailla. :) Ja ollaan jatkossakin, eikö vain. <3

KUKKANIITTY ON MYÖS ERINOMAINEN VAIHTOEHTO POUTIVALLE NURMIKOLLE

Viime sunnuntaina kirjoittelin hiukan ajatuksia tuosta kukkaniittyjen perustamisesta ja siihen liittyvistä asioista. Kiitos paljon kiitoksista, taisi olla aihe, josta tykättiin. Etenkin kun hoksattiin, että niityn ei tarvitsekaan olla aina hehtaarien kokoinen, vaan upeita keitaita voi rakennella pieninä paloina, vaikka ympäri tontin.

Etenkin moniin ongelmapaikkoihin pieni kukkaketo on kuin taivaanlahja. Moni sellainen onkin jo tästä kesästä alkaen yksi upeimpia asioita tontilla. Ja miten helpolla se loppujen lopuksi onnistuu ja tuo iloa vuosiksi.   

Sellainen unohtui mainita, että jos sinulla on nurmikko tai jokin kohta pihallasi, mikä poutii kesällä helposti, niin tämä kukkaniittykangas on mitä parahin ratkaisu siihen kohtaan. Entinen ”ongelmakohta” kun  vaihtuu helposti iloiseen kukkaketoon. Nämä kukkakedon kasvit, kun nimenomaan viihtyy hyvin näillä kuivilla ja poutivilla paikoilla, ihan niin kuin luonnossakin.

Ja tuon kankaan avulla tehdessä paikka saa olla vaikka kuinka kalteva. Siihen se keto kasvaa, eikä vie sateet siemeniä mennessään.

 Ja onhan se totta, että ison niityn perustaminen on suuritöinen , mutta kun perustetaan pieniä luonnonkukkakeitaita joka pihalle, niin niistä tulee yhdessä iso alue ja ennen kaikkea se hyödyttää meidän oman pihapiirin pölyttäjiä ja perhosia sekä tietysti itseämme.. :)

Tuon sunnuntaisen kukkaniittypostini löydät muuten nyt myös TÄÄLTÄ

Kukkaniitty 1 m2  -> 9,95 € ( ovh 15,80) -> TÄÄLTÄ

Kukkaniitty 5 m2  -> 34,95 € ( ovh 49,75) -> TÄÄLTÄ

Maatuvat kiinnitystikut 10 kpl -> 3,90 € -> TÄÄLTÄ

Ja Irtosiemeniä, niin yksittäisinä lajikkeina kuin niittykukka sekoitteenakin löydät -> TÄÄLTÄ

MULTAJUTTUJA – OIKEA MULTA OIKEAAN PAIKKAAN, KERRATAANKO

Alkaa tuo tuoreen mullan tuoksu ja se ehkä maailman paras tunne, kun saa työntää kätensä tuoreeseen uuteen multaan, valloittamaan meidän kaikkien maailmaa taas kiihtyvällä tahdilla. Mikäpäs sen ihanampaa, johan tätä on taas odotettu koko talvi. :)

Tuli mieleeni, että olisiko hyvä kerrata nämä multajutut tässä kertaalleen, ennen kuin kunnon ryminät alkavat. Osataan sitten ajoissa hommata ja käyttää oikeanlaiset mullat oikeissa paikoissa ja taataan näin paitsi hyvä kasvu, niin helpompi hoito.

Oikean mullan (= kasvualustan) valinta on erittäin tärkeää. Siihen vaikuttaa niin kasvupaikka, kasvatettava kasvi kuin kasvunvaihe.

Yhtä multatyyppiä kun ei olekaan, joka toimisi kaikissa tilanteissa. Siksi on hyvä hiukan perehtyä erilaisiin multiin ja niiden käyttötarkoituksiin.

Perusteita:

Eri multatyypeillä on erilaisia ominaisuuksia. ph, ilmavuus, ravinteet, vedensitomiskyky, jne. Nämä on saatu aikaan käyttämällä erilaisia seoksia mullan koostamisessa. mm. turvetta, savea, sammalta, hiekkaa, lannoitteet, komposti. Lisäksi seoksissa voi olla lisäksi käytettynä mm. kastelukiteitä, mikrobeja, hidasliukoisia lannoitteita, jne.

Kasvien hyvinvointia varten juuret tarvitsevat veden ja ravinteiden lisäksi myös happea. Siksi on tärkeää etenkin rajatuissa kasvualustoilla sekä kasvien ollessa pieniä, että multa ei jää liian märäksi. Tämä vaara on yleensä ilmeinen, jos käytetään liian multapitoisia multia mm. mustaamultaa. 

Siemen- ja taimikasvatuksessa kasvin ravinteiden tarve on vähäinen ja mullan ylikastumisvaara helpompi. Niissä käytetään ilmavia ja mietoja seoksia.

Nimi paljastaa yleensä käyttötarkoituksen vai paljastaako sittenkään?

Monet multatoimittajat nimeävät mullat hyvin pitkälle käyttötarkoituksen mukaan valmiiksi. Niihin ei kannata ihan sokeasti luottaa, vaan rohkeasti lukea tuoteselosteesta tai kysyä multakauppiaaltasi, että mitä pussi oikeasti sisältää ja mihin se on tarkoitettu.

Kauppanimikkeitä ja niiden pääasiallisia käyttökohteita on toki olemassa ja näistä saat aika hyvän osviitan:

Kylvömulta -> Siemenkylvöihin

Taimimulta -> taimien esikasvattamiseen

Ruukutus-, kesäkukka-,   kukkamulta -> Ruukkuihin, amppeleihin, parvekelaatikoihin ym. rajattuihin kasvuastioihin

Yrttimulta -> Yrteille

Orkideamulta -> Orkideat

Havu- rodomulta -> rodot, mustikat, havut ym happamanmaan kasvit.

Kaktusmulta -> kaktukset ( käy myös yleensä siemenkylvöihin myös)

Mustatmullat -> ravinteikkaita multia, joissa on etenkin paljon typpeä. Suuri liettymisvaara astiaviljelyssä.

Kasvu- ja tomaattisäkit -> soveltuu yleensä hyvin tomaattien, kurkkujen ym. kasvatukseen, niissä on peruslannoitus annettu.

Luomumultaseokset -> Luomuviljelyyn

Perennamulta -> monivuotisille, ruusuille, kärhöille, ym. monivuotisille kasveille

Puutarhaturpeet -> valmiita seoksia esim. lavakaulusviljelyyn tai kasvihuoneisiin.

Kookoskuidut -> taimikasvatukseen ja viherkasveille

Ravinteet ovat tärkeitä.

Mullassa on usein ravinteita kasvin alkutaipaleelle ja lisäravinteita tulee yleensä antaa, jotta kasvit jaksavat kasvaa kunnolla ja tuottaa kukkia ja satoa. Lisäravinteet voi olla kompostia, rakeita, kanankakkaa, luomulannoitetta, kastelulannoitetta jne. Tärkeää on antaa kasvi ja kausikohtaisesti oikeaa lannoitetta ja riittävä määrä. Ylilannoitusta toki välttäen.

Erilaisia, kasvikohtaisia ja yleislannoitteista olen koonnut mielestäni parhaat ja käyttökelpoisimmat ja voit katsoa niitä TÄÄLTÄ

Näitä koko kasvukaudelle turvaavia hidasliukoisia lannoitekäpyjä minä tietysti suosin ja suosittelen sinullekin.

Mullan joukkoon – parantaa tulosta ja helpottaa hoitoa.

Erilaisilla ”lisätuotteilla” voi parantaa mullan ominaisuuksia niin kasvi- kuin kasvupaikka kohtaisesti. 

Yleisimmin käytettyjä tuotteita on mm. perliitti, vermikuliitti, kastelukiteet, mykoritsat, jne. Nämä parantavat yleensä kasvin viihtymistä ja helpottavat hoitotoimia todella paljon ja antavat upeita lopputuloksia. Näihin ja muihinkin kasvatusta helpottaviin tuotteisiin olen koonnut oman osion TÄNNE  

Vinkki: Jos haluat varmistaa mullan tasalaatuisuuden, niin hyvä keino on ostaa kahden tai kolmen eri mullanvalmistajan tuotteita ja sekoittaa ne keskenään.

ja sitten vielä se vanhan mullan käyttö & harsosääsket -> Näistähän meillä olikin jo puhetta aikaisemmin, mutta jos haluat kerrata, niin se posti löytyy myös ->  TÄÄLTÄ

KUKKAHOROSKOOPISSA JUHLII NYT

Horsma 2.3. - 4.4.

Arkisen tuntuista horsmaa on helppo vähätellä, mutta harva tulee huomanneeksi, kuinka kaunis ja komea se omassa arkisuudessaan on. Hoksaamattomat saavat syyttää itseään, sillä he jäävät paljosta paitsi. Onneksi horsma tietää itse oman arvonsa. Se pysyy pystyssä kovan vartensa avulla ja nostaa ylpeästi päätään. Horsma tunnetaan myös palokukan tai paloheinän nimellä. Nimet kuvaavat sen kasvupaikkoja, metsien palo- ja hakkuuaukeita, mutta nimitykset kertovat myös tulisesta luonteesta: hiljaisena pysytellyt horsma saattaa yhtäkkiä roihahtaa ja syttyä kukoistamaan sopivan tilaisuuden tullen. Pelkkä rentun ruusu? Ehkä, ehkä ei. Horsma saattaa itsekin syyllistyä näennäiseen vaatimattomuuteen ja itsensä vähättelyyn. Sen ei kuitenkaan pidä antaa hämätä. Horsma tietää arvonsa, tekee itse omat valintansa ja kantaa pystypäin valintojensa seuraukset muiden mielipiteistä piittaamatta. Saat kutsua horsmaa rentun ruusuksi. Mutta älä suutu, jos horsma ei ole mielipiteestäsi kiinnostunut.

JUHANNUSPERUNAT ITÄMÄÄN

Meinaa näin keväällä aika rientää ja hoksasin tuossa, että jos meinaan juhannukselta uusia perunoita saada, niin siemenperunat pitäisi hiljalleen nostella valoon itämään ja laitella sitten muutaman viikon päästä ämpäreihin kasvamaan.

Laitan yleensä pari ämpäriä juhannukseksi ja kolme perunaa / ämpäri on ollut aika hyvä määrä.

Siemenperunat olen tykännyt ”valo-iduttaa” näin munakennossa. Siinä ne ovat sopivan ilmavasti, eikä suotta ”töni” toisiaan. 

Sitten kun ”valoidut” on sellaisia muutaman sentin mittaisia, niin sitten laittelen ne ämpäreihin, mutta katsotaan sitä sitten muutaman viikon päästä tarkemmin, että kuinka se on hyvä tehdä.

PALAUTETTA TYYNYSTÄ

Sain niin ihanan viestin, että halusin jakaa tämän myös sinulle.  

Maria kirjoitti:

”Hei, otan yhteyttä nyt suoraan sinne johtoportaaseen ettei palaute vahingossakaan jäisi matkalle. Todella iso kiitos tästä tyynystä. Älkää luopuko sen valmistuksesta.

Minulla on mm useampi niskan vaikea vamma onnettomuuksista. Vuosien aikana tämä tekee kaikenlaista. Olen mm narskuttanut hampaitani urakalla ja jälki on sen mukaista. Itselläni on onneksi erittäin hyvä erikoishammaslääkäri täällä Turun suunnalla. Puolisen vuotta sitten pään, niskan, leukojen ongelmat tulivat jälleen todella hankaliksi, ja heräsin aamuisin siihen, että leukani olivat krampanneet kovaan puristukseen mitä ei tahtonut saada loppumaan edes herättyä. Siinä vaihdettiin taas patjaa, kaivettiin tyynyvarastot esille jne, ja juostiin hammaslääkärillä, istuin viikonloput saunassa. Ilman ratkaisevaa apua. Fysioterapiasta tms ei niskaani ole koskaan ollut apua. Se on niin kamalassa kunnossa, ettei siihen oikein ole asiaa koskea näillä keinoin, kun se menee vain pahemmaksi. Alkoi epätoivo olla jo taas pinnalla.

Äitini oli jotenkin bongannut tyynynne kimppatilauksesta, ja kuullut kehuja. Vuosien aikana en ole oikein mitään tyynyä kokenut hyväksi. Aina jotain vikaa. Olin siis hiukan skeptinen. Sain sen tuossa jokin aika ennen joulua käyttöön. Sinne jäi samantien sen puolisen vuotta kestänyt öinen leukakramppaus. Ainakin toistaiseksi. Tyyny tuntuu todella hyvältä, ja helpottaa myös siten unihäiriöistä kärsivän nukkumaanmenoa. Eikä aamuisin ole tarvinnut avata leukoja käsin.

Facebookissa on meille narskuttelijoille melko iso ryhmä, ja jaoin käyttökokemukseni siellä. Nyt on alkanut tippua kiitoksia ja kommentteja. Vähitellen on muutkin hankkineet, ja tuntuvat olevan todella onnessaan tästä löydöstä. Toki itsestäni tuntuu todella kivalta, että olen voinut auttaa näissä ongelmissa toisia ihan vain jakamalla oman kokemukseni.

Kävin tänään jälleen hammaslääkärissä, ja onneksi muistin huikata tästä. Hän ei tietenkään lääkärinä kenellekään suoraan mitään suosittele, mutta totesi, että moni potilaista kysyy mm niskatukityynyistä, ja laittoi nyt toki tämänkin tiedot ylös.

Kaikki ei auta kaikille, mutta itselleni tämä on ollut aivan loistava, ja nähtävästi moni muukin kokee saaneensa isoa apua koviin kipuihin. Itse en olisi ehkä ikinä löytänyt tätä ilman äidin tilausta.

Pitäkää siis valikoimissa, ja voisihan tätä markkinoida jotenkin kohdennetusti? En tiedä onnistuuko se/onko kannattavaa, mutta soisin kyllä useamman käyttöön. Iso plussa tietysti myös kotimaisuudesta ja laadukkaista materiaaleista. Lisäksi hinta on sellainen, että sen pystyy hankkimaan kokeiluun pienemmilläkin tuloilla”.

Mukavaa pakkasviikkoa.

Yt Maria , Naantali

Kiitos Maria todella paljon tästä ihanasta palautteesta. Se lämmitti mieltäni todella paljon. Vaikkei itselläni ole ollut noin suurta tarvetta, niin onhan jo se, että olen saanut herätä ilman niska- ja pääkipuja siitä lähtien kun tämän tyynyn otin käyttöön, jo ihan taivaan lahja sekin. Ja tehtaan kanssa on sovittu, että he tekevät meille kerholaisille kerran vuodessa tämän erikoiserän aina, että kyllä näitä jatkossakin on.

Vaan nyt minä taidan lähteä takaisin tuonne kasvihuoneelle ja katso miten alkaa pajunkissatkin hiljakseen heräillä kevääseen.  Ihanaa on miten luonto antaa koko ajan pieniä merkkejä kiihtyvällä tahdilla lähestyvästä keväästä ja kesästä.

Ja illalla pitänee kyllä laittaa taas otsalamppupäähän ja nuo liukulumikengät jalkaan ja mennä hiihtelemään tuonne hangille ja metsikköön pöllöretkelle. Helmipöllöt on ainakin jo innostuneet konsertoimaan ja yllättävän aikaisin illasta jo. Tuo hanki kun on nyt mitä mahtavin hiihtää ja etenkin liukulumikengillä hiljakseen hiihtely tuolla metsikössä on jotain uskomattoman ihanaa ja mystistä. Alkuviikosta kuu valaisi vielä hienosti, mutta nyt tarvii kyllä olla jo otsalamppu, nousee tuo kuu jo niin myöhään. Ja tuleehan tässä samalla testattua taas  otsalamppuja. Sain nimittäin maahantuoja kaveriltani alkutalvesta useamman mallin testattavaksi ja joka ilta niitä on päässä ollut ja kyllä nyt alkaisi vaikuttaa, että yksi malli on todella yllättänyt. Niin laadultaan kuin hinnaltaan, mutta kerron sen sitten myöhemmin, kun olen kaikki kunnolla testannut. Mutta sen verran voin jo nyt vinkata, että jos et ihan välttämättä tarvitse otsalamppua nyt, niin odota hetki, viimeistään ennen syksyä voin vinkata mikä lamppu on hyvä. ;)

  
**********************************
Jokainen kukka talon ympärillä todistaa jonkun jalosta sydämestä.
Jokainen kiipeilevä ja kukkiva köynnös viestii rakkaudesta ja ilosta.
 Robert G. Ingersoll
**********************************
 
 
Aurinkoisen ihanaa ja mullantuoksuista viikonloppua sinulle puutarhaystäväni.
 
Toivottaa
 
Puutarhurisi
 
Juha