Pelastetaan pörriäinen, mullanvaihto, pöntöstä asiaa, ym 12.3.2021

Pelastetaan pörriäinen, mullanvaihto, pöntöstä asiaa, ym 12.3.2021

Pitenevien askelten terveisiä täältä Puutarhalta!

Eipä ehdi enää kello aamuisin herättämään, kun alkaa aamut olemaan jo aikaisin valoisia, niin sitä tulee noustua auringonnousun kanssa samaa tahtiin tai jopa ennemminkin. Ja sitä mukaa kun päivä pitenee, niin kyllä se vain alkaa puutarhurin askelkin pidetä. Vaan se askel on kevyt ja mukava, kun pääsee taas puuhaamaan tuolla kasvihuoneella oikein kunnolla. Tosin nyt viikolla oli sen verran kylmiä öitä, että ei oikein meinannut malttaa nukkumaan mennä, kun illalla myöhään piti käydä katsomassa, että lämpöä riittää ja kaikki on hyvin ja aamulla tietysti ihan ensimmäiseksi kasvihuoneelle ja sitten vasta kahvin keittoon.  Vaikka sitä kuin tietää kaiken olevan kunnossa, niin kyllä se vaan ajatteluttaa aina kun ei ole itse paikalla tuolla, että kaikki on hyvin. Vaikkei pirtiltä ole kuin kiven heitto lähimpään kasvihuoneeseen, niin silti. Se on vähän sama, oli ne sitten pikku taimia tai lapsia, niin aina niistä on huolissaan, jos ne ei ole ihan omien silmien ja siipien alla.  

Vaan tämmöisiin tunnelmiin on aina mukava mennä, tuoretta multaa, taimia, hyvä tuoksu ja tunnelma. :)

MAISEMA PARANEE PALAPALALTA – MYÖS TANSKASSA.

Oletko katsonut tuota tanskalaisen maajussi Frankin ohjelmaa, jossa se on pelastamassa Tanskan maisemaa pölyttäjä ystävälliseksi, pala palalta? Tuo on aivan mainio sarja, jossa nähdään myös ”vastavoimia” ja sitä kuinka asiat voi siltikin muuttua hiljalleen, kun niistä puhutaan ja toimitaan. Pala palata, kohden kohteelta ja kerta kerralta parempaan suuntaan. Onhan se hienoa, kun kalliit ja kuluttavat nurmikot vaihtuu helppohoitoisiin kukkapeltoihin. Ainut, jota harmittaa on tuo työttömäksi jäävä robottileikkuri, mutta tuskin sitäkään nyt ihan mahdottomasti. ;) Tosiaan, jos et ole katsonut, niin katso ihmeessä, jossain välissä. Nämä on oikeasti mukaansa tempaavia ja hyvänmielen ohjelmia. Niitä on 4 jaksoa ja näet ne TÄÄLTÄ.

Ja tuossa ylen ”pelastetaan pörriäinen” teemassa on ja paljon hyviä julkaisuja ja lyhyitä videoita -> TÄÄLLÄ

Yksi noista videoista mikä minulle on jäänyt erityisen hyvin mieleen, on melko puhutteleva eli mitä jos nämä meidän pörriäisemme ihan oikeasti häviäisikin täältä??? Aivan järkyttävä tilanne ja katsopa miten hyvin asia on havainnollistettu kahdenminuutin videossa TÄÄLLÄ

HELPOTTAVA MUUTOS MYÖS ITSELLE

Minusta tämä nykyinen suuntaus; luonnonkukkien paluu, pörriäisten pelastaminen, perhoset, rennompi ote, moni-ilmeikkäämpi ympäristö, jne. on oikein hyvä ja toivottu suunta. Se tuo myös rahan ja ajansäästöä sekä parantaa ympäristön viihtyvyyttä yllättävän paljon.

Huomaan myös itsessänikin tapahtuneen paljon sen suuntaista kehitystä viimevuosina paljon. Nurmikon ei tarvitse olla enää pelkkää säntillisesti ajettu tasainen nurmikenttä, vaan siellä on pieniä kukkakeitaita, niin kylvettynä kuin luonnostaan tulleita. Kasvivalinnat seuraavat entistä enemmän perhos- ja pörriäisystävällisiä valintoja. Luonnonkukkia saa olla tontilla enemmän. jne. Ja kaikkein parasta tässä on, että tämä kaikki vähentää myös turhaa kiirettä ja antaa enempi aikaa nauttia puutarhasta ja pihasta. Ja bonuksena vielä paljon enemmän satoa ja elämää pihapiiriin.  

PERUSTAISIN MUUTEN KUKKANIITYN, MUTTA KUN SE TUO AMPIAISET TULLESSAAN JA PELKÄÄN NIITÄ. – KORJATAANKO TÄMÄ AJATUS NYT!

Minulle on tänäkin keväänä useampi kertonut, että kyllä perustaisi kukkaniityn ja muutenkin istuttaisi paljon enemmän kukkia, mutta kun ne tuo ampiaisia ja se ei ole mukavaa.

Tämä pelko ja huoli ampiaisen joukkotulemisesta, kun on aiheeton ja turha pelko. Juttelin tästä myös Luodon Leenan kanssa, ja minusta Leena esitti asian hyvin eli ”Ampiaiset hakevat mettä ja siitepölyä oikeastaan vain keväällä, kun alkavat rakentaa uutta sukupolvea. Kesällä ne sitten pyydystävät muita hyönteisiä itselleen ja jälkikasvulleen ja vierailevat hyvin vähän kukilla. Asumusten lähelle pesäntekoon hakeutuu räystäsampiainen, jonka voi karkottaa pudottamalla pesärakennelman siinä vaiheessa, kun sitä vielä rakennetaan.

Jos pihasta löytyy kukkivia kasveja   muualtakin kuin vain terassilta niin ne tarjoavat sitten kaikille kukissa vieraileville hyvän ruoka-apajan”.  Eli reilusti vain kukkia myös tontin reunoille ja huoli siitä, että ampiaiset valtaavat paikat voidaan nyt jo heittää sinne ”turhien huolien ja uskomusten romukoppaan”. :)

Ja se minun ”kukkaniityn perustamis” juttu löytyy siis TÄÄLTÄ

HAASTAN – TAVALLA TAI TOISELLA – LÄHDETKÖ MUKAAN?

Minä olen ajatellut tai oikeastaan jo päättänyt, että tänä kesänä haastan vähintään 5 tuttua mukaan tähän luonnonkukkien lisäämiseen omissa pihapiireissä tai mökeillä. Palsta- ja kasvimaaviljelijöille tämä nyt on ihan itsestäänselvyys, että kukkia pitää olla lähellä pölyttäjien houkuttelemiseksi ja sadon varmistamiseksi.  Aion siis ”haastaa” muutaman tutun, joko viemällä heille lahjana palan siemenmattoa. Ja lupauksen, että tulen sitten loppukesästä katsomaan, että kuinka kukkii ( eli pieni ”henkinen painostus” että matot pääsee varmasti maahan kasvamaan). ;)  Uskon nimittäin, että kun he saavat pienen alkusysäyksen ja huomaavat miten helppo tuo pienen kukkakedon tekeminen on ja miten paljon siitä on iloa, niin eivät ainakaan pahalla lahjaa muistele. ;)

Mitä jos sinäkin ”haastaisit” vaikka muutamankin tutun mukaan, saataisiin yhdessä hyvän vyöry aikaan ihan pienillä teoilla. Yhdessä kun pienestä tulee helposti iso ja merkittävä asia. Ja minusta meidän kyllä kuuluu se tehdä, jo ihan senkin takia, että tulevilla sukupolvilla on luontoa ja sen rikkautta mitä he saavat vaalia ja ihailla.

Esimerkkisi tästä 5 neliön palsta saa leikkaamalla 5 kpl neliön kokoisia palasia ja se tarkoittaa n. 2000 kpl kukkia / pala. (Näissä kankaissa on siis n. 2000 kpl siemeniä neliöllä, että ei ihan vähän…) Olisi aika kiva ”vinkkilahja” eikö vain? ;)

Nämä 5 neliön ( 34,95 € ) sekä 1 neliön ( 9,95 €) kankaat sekä irtosiemenet löytyi siis TÄÄLTÄ

JA EIHÄN ME PELKÄSTÄ AMPIAISTA JUTELTU LEENAN KANSSA, VAAN MEILLÄ ON SINULLE VALMISTEILLA YLLÄTYS.

Merkitsepä jo nyt kalenterin kulmaan päivämäärä 13.4 ja klo 13-16. Silloin pidetään hiukan pidempi kahvitunti yhdessä, mutta etänä.  Eikä maksa sinulle mitään, minä tarjoan. ;) Kerron tästä sitten lähempänä lisää, mutta merkitse tosiaan jo nyt kalenteriin tuo aika ja päivä, lupaan, että kannattaa. :)

 MULLANVAIHTOON

Viimeviikolla kerrattiinkin nuo multalaatujutut ja nyt voitaisiin vaikka hiukan kerrata tuota mullanvaihtoa. Tuttua puuhaahan se on mutta, kerrataanko huvikseen silti, jos joku vinkki tästä irtoaisi sinullekin. :) Eli näin minä sen pääsääntöisesti teen: 

  • Aloitan valmistelut jo edellisenä päivänä kastelemalla ruukun mullan kunnolla märäksi. Näin ruukku irtoaa helpommin ja multa juurien ympäriltä myös.
  • Itse mullanvaihdon aloitan usein viemällä kasvin lämpimään suihkuun. Ja suihkutellut lehdet puhtaiksi (paitsi nukkalehtiset olen vain varovasti pyyhkäissyt puhtaaksi).
  • Mahdolliset uudet ruukut pesen kuumalla vedellä puhtaiksi ja saviruukkujen annan liota vedessä, imemässä itsensä kosteiksi (eivät sitten ensitöikseen ime mullasta kosteutta itseensä).
  • Oikean mullan (nämä me siis katsoimmekin selviksi viimeviikolla) joukkoon lisään usein kastelukiteitä tasapainottamaan kastelua ja ne myös ilmaavat maata kuin itsestään paisuessaan ja kutistuessaan.
  • Ja koko kauden lannoituksen hoidan myös kerralla, laittamalla lannoitekävyt mullan joukkoon ( tässä kohdassa tunnen itseni aina laiskaksi ja neroksi samaan aikaan)
  • Ruukun vaihdan vain tarvittaessa. Usein riittää vahojen multien varovainen poisto myös juurten ympäriltä ja uudella mullalla istutus.
  • Joskus vaihdan vain pelkän pintamullan, mutta se koskee oikeastaan kasveja, jotka ei tykkää, jos niitä ”häiritään”
  • Samalla kun poistelen multia juurien väleistä, katson jos kasvissa on huonoja juuria, niin leikkaan ne pois samalla. Joskus saatan leikata juurien päitä muutenkin, se nimittäin herättää ne eloon ja kasvattamaan uusia juuria aika tehokkaasti. ;)
  • Ruukun pohjalle laitan salaojan joko ruukunpalasista, pienistä kivistä tai vaikka sukkahousujen sisään laitetuista leca-sora pussukoista.
  • sitten vain niin paljon uutta multaa ruukun pohjalle, että kasvi asettuu parisenttiä ruukun reunan alapuolelle ja sitten täyttö ja napakka istutus.
  • tuo reunus siis sen takia, että on parempi kastella multa kuin pöytäliina… ;)
  • Lopuksi kastelu ja tarkistus, että kasvi istuu ruukussa hyvin.

Siinäpä se suurin piirtein kokonaisuudessaan. Tokihan sitä aina sovelletaan ja tehdään vähän tilanteen ja kasvin mukaan, mutta se onneksi on sallittua ja jopa toivottavaakin. :)

Olipas muuten kivaa, nimittäin tätä kun kirjoitti, niin oli melkein, kun olisi jo saanut yhdet mullat vaihtaa. Nyt kai voin sitten lähteä ”mullanvaihto kaffeelle”. :)

Ai niin, Kookosmultaa saa nyt taas. Oli hetken loppu, mutta sain kuin sainkin hommattua sitä lisää eli jos tarvitset niin nyt niitä taas saa TÄÄLTÄ

 

KEVÄTKUVASTO ILMESTYI JA NYT MYÖS TÄÄLLÄ

Kevätkuvasto on nyt siis postilla jakelussa ja pitäisi olla kaikilla tilaajilla tällä viikolla. Siitäkään en tehnyt nyt mitään suurempaa ”massajakelua”, koska sen sai kotisivuille selattavaksi ja samalla säästyy paperia ja ympäristö kiittää.

Toki paperinen kuvasto on ihana, tykkään sitä itsekin ja teen niitä myös jatkossa halukkaille, mutta ”turhia” en enää tykkää tehdä. Annetaan vaikka niidenkin tekemiseen tarvittavien puiden olla pesäpaikkoina linnuille tuolla metsässä ennemmin. :)

Kevään molempia kuvastoja sekä ideakuvastoa pääset selailemaan siis kätevästi TÄÄLTÄ

KASVIHUONEET SAATTAVAT LOPPUA ENNEN KUIN AIKA…

Viikolla laittamani kasvihuonetarjouksesta sen verran, että niiden kysyntä on ollut sen verran kovaa, että nämä ”vanhan hinnan ” tarjoushuoneet loppuu ennen kuin tuo sovittu tarjouksen päättymisaika.

Eli jos nyt vielä mietit huoneen hankkimista tälle keväälle, niin suosittelen että älä mieti kauaa, että varmasti saat. Ja sellainenkin tieto tuli vielä, että tuon erän jälkeen paitsi hinta nousee, niin toimitusajoista ei ole varmaa tietoa. Tuo pahuksen korona kun on tehnyt sen, että uusien huoneiden tulosta ei voi kuulemma sanoa mitään varmaa. Mutta nämä meille sovitut huoneet on jo varastossa valmiina eli ne on varmasti saatavilla ja sovitulla hinnalla. Kyllä minä meidän puoliamme pidän.;)

LINNUNPÖNTTÖJÄ RAKENTELEMAAN JA HUOLTAMAAN

Nyt kun tuo kevät selvästi vielä kerää voimiaan ja muuttolintu ystävämme myös hiukan vielä miettii tuloaan, niin nyt on mitä parahin aika putsailla vanhat pöntöt ja tarkistaa niiden kunto sekä kiinnitykset. Ja vaikka rakennella muutama uusikin. Se on mukavaa puuhaa ja onnistuu keltä vain. Etenkin isät ja papat voisi ottaa tästä kopin ja tehdä muutaman pöntön jälkikasvun kanssa yhdessä. Olisi yhdessä tekemistä ja sen hyvän ”luontosiemenen” kylvämistä samalla nuoriin. Mikäs sen kivampaa puuhaa on kun oma rakentamaan pönttöön tulleita asukkaiden elämää seurata pitkin kesää. Siinä luontosuhde kasvaa luonnostaan ja oikealla tavalla.     

Hauska ja helppotajuinen ohje pöntön teosta ja ripustamisesta nikseineen löytyisi TÄÄLTÄ 

MITÄ KUKKIA MM-HIIHTOJEN PARVEKKEILLA? TUTTUJA JA ERITTÄIN HYVIÄ PAAHTEISEN PAIKAN KUKKIA OVATKIN

Hiihtoja seuratessa oli Tiinalla ollut myös aikaa katsella muutakin ja kysyi, että mitä kukkia siellä näkyi yhden majatalon seinustalla kasvavan. Hiukan piti areenasta kaivella, että löysin kyseisin kohdan, mutta löysin. Ja niin kuin hiukan arvelinkin, niin kyse oli tuolla Euroopassa(kin) erittäin suosituista parvekekukista eli riippapelargoneista. Ne ovat näyttäviä, ihanteellisen helppoja, varmoja kukkimaan sekä etenkin paahteisilla paikoilla aivan ihanteellisia kukkia. Siksi myös ne ovat erittäin suosittuja tuolla, jossa jonkinasteiset helteet iskevät yleensä joka kesä ja usein useammankin kerran.

Itse tykkään myös kasvattaa näitä tuossa pirtin etupuolella, kun sen ikkunat on suoraan etelään ja suojassa, niin paahdetta ja kuumuutta riittää, mutta sitä komeammin nuo riippapelargonit kukkii. Pikkuisen enempi kastelukiteitä vielä mullan sekaan, niin ei ole kastelullakaan niin suurta kiirettä. :)

Vaan nyt minä lähden tuonne kasvihuoneelle istutuspuuhiin ja nautiskelemaan tuoreen mullan tuoksusta ja terhakkaasti esiin nousevista taimialuista. En tiedä voiko puutarhuri juuri innostuneempi olla kuin mitä nyt… :)

**********************************
Meidän on hyvä oppia, ettei kukkia saa pitää pelkkinä väriläikkinä, vaan että ne ovat vahoja ystäviämme, joiden tuloon voimme luottaa ja jotka taas vuodenaikojen kiertokulun myötä palatessaan tuovat tuliaisiksi mieluisia muistoja menneiltä vuosilta.
 
Henry Bright 
**********************************
  
Leppoisan ihanaa viikonloppua hyvä kukka ystäväni. Vietellään se vaikka mullanvaihtojen parissa, pikkuisten taimien terhakkaa kasvua seuraten tai ihan vain oleillen ja pörriäisohjelmia katsellen. <3
 
Toivottaa
 
Puutarhurisi
 
Juha