Puutarhurin perjantaipostia 17.7.2020

Puutarhurin perjantaipostia 17.7.2020

Sinitaivaankauniita terveisiä täältä Puutarhalta!

Illalla peltojen yllä leijuva usva, ruisrääkän laulu ja sini-punasävyinen taivaanranta ja aamulla täysin sininen taivas, perhosen lento ja kukkien tuoksu – voiko kesäilta päättyä ja aamu alkaa paremmin ja ihanammin.  Minulle ainakin tämä riittää ja saa minut hyvin onnelliseksi ja kiitolliseksi.

Illalla meni puuhastellessa sen verran myöhään, että ”Pikku-Reiska” oli nukahtanut pirtin lattialle eikä aamulla edes herännyt ennen kuin kun aamukahvia keittelin. On se vaan niin ihananlutunen eikö vain. Ja katso miten hienon pannan se on saanut kaulaansa. Ensin sitä piti vähän ihmetellä ja takajalalla rapsutella, mutta nyt se on siitä jo hyvin ylpeä. :)

PROJEKTI UUDET PERUNAT PAKKASEEN – LAISKANMIEHEN ”PESUKONE”

Viikonlopun projektina olisi tarkoitus säilöä taas kesäperunat pakkaseen. ( Vihdat, parikymmentä kappaletta, pakkasessa jo onkin ) Pääsee sitten taas talvella ( etenkin itsenäisyyspäivänä, jouluna ja uudenvuoden aattona) herkuttelemaan ”uusilla” perunoilla. Tästä on tullut sellainen traditio, ettei ilman osaa enää olla. Vaan eikö se ole hyvä, että on perinteitä, niin vanhoja kuin uusiakin. :) Itse suosin nykyään Annabelle lajiketta, mutta yhtä hyvin käy muutkin kesäperunat, mistä vain itse tykkäät.

Mutta kerrataanko kuinka homma onnistuu:

Kaikki alkaa tietysti perunoiden pesusta. Joskus se tuntui koko homman työläimmälle vaiheelle, mutta nykyään ehkä kaikkein hauskimmalle. Nimittäin viime vuonna sain jostain ideavinkin, että vessaharja ( mielellään uusi ;) ) kiinni porakoneeseen ja sillä pesu. Ämpärillisen perunoita pesee nimittäin minuutissa tuon kanssa, että vaikka isommankin määrän tekee pakkaseen, niin ei ainakaan pesuhommaa tarvi suotta murehtia enää. :)

Kokeilin ottaa hiukan videotakin tuosta, mutta idea on helppo. Varsi harjasta poikki kädensijan alta, pieni ohennus ( jos tarvii, että mahtuu porakoneen istukkaan) ja ei kun rulluttamaan.

Sitten keitetään perunat suolavedessä n. 5 minuuttia. Tarkoitus ei ole siis keittää perunoita nyt kypsäksi, vaan hiukan esikypsentää niitä. Laitan n. 1 tl suola 5 litran katillaan.( Suolan ideana on, estää perunoiden vettyminen keiton yhteydessä.)

Sitten otan kattilan pois liedeltä, kaadan veden pois ja jäähdytän perunat kylmän juoksevan veden alla tai toinen vaihtoehtoehto on antaa niiden vain jäähtyä omineen. Itse tykkään, että tuollainen hiukan joudutettu jäähdytys pitää perunan paremmin kasassa sitten keittovaiheessa.

Kun perunat on jäähtyneet, niin laitan ne vielä hetksi pyyhkeenpäälle kuivahtamaan

Kuivat ja jäähtyneet perunat laitan tillinoksien kera vakuumipusseihin, vakumoin ne ja laitan pakkaseen.  Jos sinulla ei ole vakuumikonetta ( jonka toivoisin olevan ihan jokaisessa keittiössä, on niin mahtava laite säilönnässä ja ruokahävikin ehkäisyssä), niin kokeile imeä vaikka pillillä ilmat pois pussista tai toinen keino on painaa pussi veteen ja kokeilla sulkea pussin suu kun ilma on mahdollisimman hyvin pois pussista.

Siinäpä se. Helppoa, edullista ja mikä parasta, ihan mahdottoman maukasta ( ja hiukan erikoistakin) omanmaan kotimaista herkkua juhlapöytiin talvella.

Valmistushan oli sitten myös helppoa:

  1. Nostetaan pussi sulamaan edellisenä päivänä jääkaappiin.
  2. Keitto normaalisti eli  kylmään, suolalla maustettuun veteen ja keitetään kypsiksi.
  3. Sitten vain herkutellaan.

PUJOJEN KITKENTÄÄN – AIKA JA KUU SUOSII

Pujot alkavat olla hiljalleen siinä vaiheessa, että niiden kitkentä on tehokkainta. Pujojen kasvu on keskittynyt nyt siementen tuotantoon ja itse kasvin vararavinto on heikko eli pienet juurenpätkät ei jaksa lähteä kasvuun. Ja kitkentä tulos on hyvä vaikka koko juuri ei maasta lähtisikään irti.

Ja toinen hyvä asia on tuon kuun asento eli koko vähenevän kuun aika on hyvää kaikelle kitkemis- ja raivaustyölle, mutta erityisen hyvät päivät on nyt tänä viikonloppuna.

Eli eiköhän tehdä nyt palvelus kaikille allergikoille ja kitketään pujot pois kotinurkilta, eikö vain. :) Samalla toki kukkapenkin rikat kannattaa nyppästä pois, voi olla ettei enää tänä kesänä sitten tarvitse enää kitkeä lainkaan

MUURAHAISTEN TORJUNTA – MYYRÄ/KÄÄRME KARKOTTIMET – ONKO SINULLA KOKEMUKSIA / HAVAINTOJA?

Mielenkiintoisen keskustelun kävin tässä viikolla aiheesta muurahaiset ja elektroniset karkottimet. Soittaja kertoi havainneensa, että niissä kohdissa missä hänellä on nämä myyräkarkottimet, niin muurahaiset ei viihdy, oli jopa saanut muurahaiset pois sellaiselta ”ei toivotulta” paikalta, kun oli laittanut karkottimen siihen viereen. Minulle tämä oli uusia asia, enkä ole koskaan ennen edes ajatellut asiaa, mutta tuon puhelun jälkeen oikein mietin, niin en kyllä ole nähnyt yhtään muurahaisyhdyskuntaa myyrä- tai käärmekarkottimien vaikutuksen lähellä. Onko sinulla kokemuksia joko vastaavia tai päinvastaisia? Olisi kiva kuulla, sillä aihe on kiinnostava. Ja myös monelle hyvä uutinen, jos näillä voi myös pitää alueita muurahaisista vapaana, ilman myrkkyjä tai muuten hävittämistä

RÄKÄTIT JA MUUT MARJAVARKAAT POIS, YHTEISIÄ VINKKEJÄ VUOSIEN VARRELTA KOOTTUNA!

 1. Patteritoimisia ja liikkeen havaitsevia lintuja ja sammakoita poluille, niin liikahtavat kun havaitsevat liikkeen ja linnut pysyy poissa.

2. Rastasverkot ja linnunpelätin yhdistelmä. Rastasverkot kannattaa painottaa maata vasten esim. laudanpätkien ja tiiliskivien avulla, etteivät rastaat hypi niiden ali ja jää puskaiden sisään vangiksi.Ja Jos alueella siiliä, niin verkko pitää virittää niin ylös, että siilit eivät jää siihen kiinni. Korokkeeksi vaikka lautaa tms.

3. Hirvensarvisuola toimii: ostetaan apteekista hirvensarvensuolaa, se jaetaan kolmeen puolen litran pulloon,jotka täytetään vedellä. Pullot käskettiin upottamaan kaulaa myöten pensaiden väliin. Tein niin, mutta terassilla se toimii ilman upotuksia. Ei ole enää tiirojen vaaleita isoja jätöksiä näkynyt. Ihmiset eivät haista sitä hajua kuin pussia avatessa vain, mutta linnut karkkoaa. Laitoin mansikkamaallekin pulloja upotettuina suuta myöten. Peiteharson jätin päälle siihen asti kun saan sadon korjattua. Eipä huoli verkkoja ja cd-levyjä viritellä. Cd levyt ovat kyllä hyviä nekin.

4. Punaiseksi maalattuja kiviä mansikkamaalle. Rastaat kun muutaman kerran kokeilevat nokkia niitä ja on nokka rutussa, niin siirtyvät muualle.

5. Vanhoja kasettinauhoja kannattaa viritellä reunanauhaksi matalalle mansikkamaan ympärille sekä lepattamaan ylempänä, niin eivät lennä eikä hypi mansikkamaalle.

6. Harsokankaan alla marjat saa kypsyä rauhassa ja satoa tulee jopa enemmän ja aikaisemmin.

7. Muovinen haukka leijailemaan marjamaan ympärillä toimii hyvin, kun vain välillä vaihtaa sen paikkaa, muuten linnut tottuvat siihen.

8. Mansikka penkkien väliin leikattuja foliosta suikaleita sellaisia puolen metrin pitkiä ja parin sentin levyisiä. Niitä laitetaan penkkien väliin sinne tänne ja kivet päälle etteivät karkaa tuulessa.

9. Kepin nokkaan laitettu muovinen limsapullo. Korkki jätetään paikoilleen, ja leikataan pohjasta auki. Tämä pyörii ja heiluu tuulessa ja hiukan pitää ääntäkin, jolloin linnut pysyvät poissa.

Olisiko sinulla näiden lisäksi joku vinkki, millä saa pidettyä linnut pois marjavarkaista? Jos on, niin vinkkaa ihmeessä.

LAKKA, HILLA, SUOMUURAIN – NYT NÄITÄ ON

rakkaalla lapsella on tosiaan monta nimeä, mutta pääasia on, että nyt näitä on ja runsaasti. Näyttäisi sille, että niin näistä kun mustikastakin on tulossa huippu vuosi. Mustikkaa en vieläkään ole alkanut keräämään pakkaseen, syöntiin vain. On sen verran vielä raakoja pensaissa, että parempi saanti tulee kun viikon-kahden päästä aloittelee. Mutta näitä lakkoja kun käy kolmen päivän välein keräämässä , niin aina saa kerätä parhaimmilleen kypsyneitä. <3

Kanttarelleja sekä herkkutatteja alkaa myös löytyä, että sienikori on hyvä myös olla mukana jo metsäretkillä ;)

Vaan nyt minä lähden takaisin katsomaan Pikku-Reiskaa sekä muita kippurahäntiä, jos vaikka alettaisiin suunnittelemaan tuota perunaprojektia tai sitten mennään ottamaan pienet päivänokoset, että jaksetaan sitten taas illalla touhuta. Iltaviileä kun on minusta niin ihanaa aikaa touhuilla, mutta sitten jää vain yöunet vähille. Onneksi on aitta ja hyvä paikka ottaa pienet nokoset keskellä päivää. ;)

***************************************

Kukaan meistä ei selviä täältä hengissä,

joten älä kohtele itseäsi niin kuin olisit muisto.

Syö herkullista ruokaa. Kävele auringon paisteessa. Ui järvissä.

Kerro aina totuus ja kanna sydäntäsi kielen päällä.

Ole höpsö, Ole kiltti. Ole outo. Millekään muulle ei aikaa ole.


Sir Anthony Hopkins

***************************************

Nautinnollista viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni. 

Toivottaa

Puutarhurisi

Juha