Puutarhurin perjantaipostia 13.3.2020

Puutarhurin perjantaipostia 13.3.2020

Turvallista huomenta täältä Puutarhalta!

Vaikka koko rakas Suomenmaamme, yhdessä koko muun maailman kanssa on nyt uudessa, oudossa ja osin pelottavassakin tilanteessa, niin oma oloni tuntuu täällä hyvinkin turvalliselle. Täällä maalla kun on kaukana vähän kaikesta ja omat menemiseni olen perunut käytännössä kokonaan. Eipä juuri mitään suurempia menoja olisi ollutkaan - muutamat puutarha-alan tapaamiset, mutta nekin olen perunut tai on sovittu pidettäväksi myöhemmin.  

Ja kun täällä meillä ei ole myymälää eikä tuotantotiloihin ole enää viimeiseen kymmenenvuoteen saanut laskea ketään ulkopuolisia, kasviterveys ja postimyyntisalaisuuden takia, niin aika herrankukkarossa täällä saa olla.  Ja lupaan, että sinäkin saat lähetyksesi varmasti puhtaina ja ilman tautiriski pelkoa - vaikka kotiovellesi asti toimitteuna.

Täällä on siis hyvinkin turvallinen olo itsellä, mutta toki huolestunut mitä päivän uutiset aina asioista kertoo muualla tapahtuneen. Mutta ihan varma olen, että vaikka tämä meitä kansakuntana nyt koitteleekin, niin terveellä järjellä ja fiksusti toimien me kyllä tämä selätetään ja kesällä kukat kukkii ja linnut laulaa entistä komeammin ja heleämmin.

Kasvihuoneellakin on kova kasvu jo käynnissä ja kaikki näyttää erittäin hyvälle. :)

MESSUJA PERUTTU – KYSY LÄHETYS MAHDOLLISUUTTA

Käytännössä myös kaikki puutarha-alan messut on peruttu tai siirretty mahdollisesti kesällä pidettäviksi. Mikäli sinulla oli sovittuja taimikauppoja tehty, niin kannattaa kysyä voiko he lähettää taimet sinulle. Ainakin Ruotsin kollegani sanoi (Tukholman messut on siis myös peruttu), että hän lähettää varatut taimet, vaikka kotiovelle asti Ruotsissa.

Ihan varma en ole kaikkien messujen peruuntumisesta, mutta melko varma olen, että ne kaikki perutaan nyt. Itse en ainakaan aio osallistu yksiinkään nyt kevään aikana.

Kokoan tähän alle jonkinlaista listaa kevään messuista, niin voit tarkistaa oliko sinulla suunnitelmia mennä jonnekin noista. Kaikkia en varmaan tuohon saa, mutta toivottavasti valtaosan.

Ensin on nuo joista tiedän, että on peruttu ( Helsinki ja Tampere)  tai alustavasti siirretty (Turku) ja sitten nuo muut mieleeni tulleet messut Suomessa, Virossa, Hollannissa ja Englannissa, joista en ole tietoa saanut.

PERUTTU / MAHDOLLINEN SIIRTO

 1. – 29.3 Nordiska Trädgårdar, Tukholma -> Peruttu
 2. – 29.3. Piha & Puutarha, Turun messukeskus -> Alustavasti siirretty 5-7.6
 3. – 5.4. Kevätpuutarha, Helsingin messukeskus -> Peruttu

17.-19.4. Piha &  Koti, Tampere  -> Peruttu

MESSUT / TAPAHTUMAT JOISTA EI OLE VIELÄ ILMOITETTU ( minun veikkaus on, että myös nämä kaikki perutaan )

21.3.–10.5. Keukenhof, Lisse, Hollanti, puistonäyttely -> ainakin nyt vielä auki, mutta tilanne voi muuttua minä päivänä tahansa.

18.-19.4. Piha, Puutarha ja Kädentaitomessut, Kalajoki

24.-26.4. Pihapiiri, Lahti

25.-26.4. Pohjanmaan Suurmessut, Vaasa

25.-26.4. Piha, puutarha & Porin rakennusmessut, Pori

9.5. Kotipuutarha VERSOO, Helsinki

15.5 Käy kasvihuoneeseen -tapahtuma, koko Suomi

16.5. Forssan Kukkamarkkinat, Forssa

 1. – 17.5. Türin kukkamarkkinat, Viro

16.-17.5. Minifarmi & Kukkamessut, Uusikaupunki

16.5. Kevään puutarhapäivä, Marketanpuisto, Espoo

16.5. Pohjois-Suomen puutarhamessut, Ruukki

19.–23. Chelsea Flower Show, Lontoo, Iso-Britannia

22.-23.5 Horta2020, Hollola

23.5 Lakeus kukkii -tapahtuma, Lapua

23.-24.5 Koti ja Puutarha -messut, Viitasaari

KOTONA ON MUKAVA OLLA JA PUUHASTELLA – NYT JUHANNUSPERUNOJA SUUNNITTELEMAAN

Minä olen aina viihtynyt vallan hyvin tällä tontilla. Mukavaa puuhaa löytyy aina, olin sitten täällä puutarhalla tai pirtin puolella. Yksi homma minkä teen vielä tänään on että alan valmistella juhannusperunoita, ämpärissä kasvatettuna.  Perunathan tarvii n. reilut pari kuukautta kasvuaikaa eli kiirettä ei vielä ole, mutta valmistelut, laittamalla siemenperunat valoon itämään, on hyvä aloittaa nyt näitä aikoja.

Ja näinhän tämä juhannusperuna projekti taas tuttuun tapaan etenee:

 1. Otan aikaista lajiketta valoon ( munakennoihin) itämään Varaan niitä  3 kpl / ämpäri. Timo, Siikli, Annabelle, Colomba, Carrera ja Jussi on hyviä lajikkeita. Oma suosikkini on tuo Annabelle, sen maku on ihan uskomattoman hyvä, minun suuhuni ainakin.
 2. Kaupassa nyt myynnissä olevat ruokaperunat on nyt ns. myöhäisiä lajikkeita, jotka ei sovellu tähän ”juhannusperuna” projektiin.  
 3. Perunoihin tulevat idut saa sitten kasvaa munakennoissa parisen viikkoa ennen istuttamista. Kun idut ovat n. sentin-parin mittaisia, niin istuta ne seuraavasti:
 4. Käytän 10 l mustaa ( valoa läpäisemätöntä) ämpäriä. Reijät pohjassa auttaa ylimääräisen kastelu / sadeveden valumisessa pois.  (Myös ns. kasvatussäkit käyvät tähän tarkoitukseen vallan hyvin.)
 5. Laitan pohjalle n. 10 cm hiekansekaista multaa ( kylvö / katusmulta käy sellaisenaan, muiden multien sekaan on hyvä lisätä hiekkaa n. 1/3 osaa)  
 6. Painan kolme perunaakevyesti ja tasaisin välimatkoin multaan ( varon katkomasta ituja) ja lisään n. 10 cm multaa varovasti niiden päälle.
 7. Kun sitten ajastaan varret on kasvaneet n. 15-20 cm niin lisään multaa varsien puoliväliin asti. Ja näin jatkan aina niin kauan, että ämpäri tulee ajastaan täysi.
 8. Alussa ämpäri voi olla pimeässä, mutta kun varret alkaa näkyä, niin sitten vien ämpärin valoisaan paikkaan.
 9. Pakkasta peruna ei tietenkään kestä, eli näin aluksi sisällä + kasvihuoneella ja myöhemmin ulkona, kun hallanvaaraa ei enää ole.  
 10. Kastelua tarvitaan alussa vähempi ja sitten kun varret on isoja niin selvästi enemmän. Aika helpolla sen oppii näkemään ja vaikka hiukan nostelee ämpäreitä, niin kyllä sen kastelutarpeen oppii helposti. Liikaa ei kumminkaan pidä kastella koskaan! Reiät ämpärin pohjassa + läpäisevä multa auttaa, jos sattuu joskus lipsahtamaan liikaa vettä kerralla tai sade ulkona yllättämään.

Sitten vain juhannuksena ämpäri nurin ja herkutteleman. Oma kasvattamilla ja juuri nostetuilla herkkuperunoilla. On muuten hyviä, lähiruokaa parhaimmillaan :)

 

HUONEKASVIEN KANSSA PUUHASTELU TUO HYVÄÄ MIELTÄ JA TERVEYTTÄ

Huonekasveja tulee myös nyt huollettua ja katseltua näin talven jälkeen empikin. Osalla olen vaihdellut mullat kokonaan, osalle vain pinta mullat ja osa vielä odottaa vuoroaan.  Tuolla kasvilampun alla olleille olen aloittanut jo lähes täydet lannoitukset. Ne kun ovat kasvaneet kaiken talvea ja ovat ihan täydessä kasvussa jo nyt. Nuo verrokit vaatinevat vielä enempi valoa ja hiukan niistä pitänee leikellä huonompia osia pois ja toivoa, että ne siitä lähtisi hyvään kasvuun nekin. Jotenkin kun katsoo ja vertaa noita kasveja tuon lampun alla ja noita jotka ei lisä valoa ole saaneet, niin meinaa tulla ihan syyllinen olo noiden lisävaloa saamattomien puolesta. Ehkä minä jo ensitalvena luovun tuosta vertailusta ja laitan lamput kaikille.

Multajuttuja ym. me ollaankin jo katseltu viimeviikkoina, joten niistä ei sen enempää. Paitsi siis yksi vinkki, jota en ole muistanut (muistaakseni) kertoa liittyen viherkasvien kasvualustaan. Kookosmulta on sellaisenaan hyvää, mutta vielä parempaa saat siitä kun sekoitat kookosmullan sekaan 1/3 – puolet viherkasvimultaa sekä kourallisen –pari perliittiä. Ja lannoitekävyt vielä mullan joukkoon, niin johan viherkasvisi viihtyy ja komistuu. Ja mikä parasta, pääset helpolla - sinun ei tarvitse kuin kastella vedellä koko kesä. Näissä Lannoitekävyissä kun on koko kasvukauden lannoitteet oikeassa muodossa ja kasvit saa ne oikeaan aikaan.

ERITYISOMINAISUUKSIA

Kaikki huonekasvit tekevät hyvää niin huoneilmalle kuin ennen kaikkea viihtyvyydelle, mutta tiesitkö että joillakin huonekasveilla on myös omia eritysnominisuuksia?

Aloet -> puhdistaa ilmaa tehokkaasti

Laventelit -> rauhoittaa tuoksullaan

Jasmiinit -> parantaa unen laatua ja lisää romantiikkaa <3 :)

Muratit -> puhdistaa homeitiöitä ilmasta todella tehokkaasti

Anopinkielet -> tuottaa happea, sitoo hiilidioksidia ja suodattaa toksiineja ilmasta.

Sitruspuut -> puhdistaa ja raikastaa ilmaa

Ja jo pelkästään päivittäinen puuhastelu, vaikka vain pienikin aika, tekee meille hoitajille ihan uskomattoman hyvää. Ja ihan huomaamatta tai kotoa poistumatta. :)

Vaan nyt alkaa aurinko pilkahdella tuolta pilvienraosta, ikään kuin sekin haluaisi kertoa, että elämä voittaa. Mutta minulle se kertoo myös sen, että nyt pitää ottaa kasteluletkut käteen ja lähetä kastelupuuhiin.

Eiköhän muuten pistetä viikonlopulla kirveet heilumaan. On nimittäin niin kuunasento ( alakuu) suosiollinen ja ilmatkin suosii polttopuiden tekoa nyt. Ja seuraavat kuukaudet puut kuivuu ihan mahdottoman hyvin. Etenkin koivut pistelen nyt poikki ja halki, alkavat heti kuivumaan eikä pehmene kuoren sisälle. Raitista ilmaa ja liikuntaa – mikäs sen parempaa! Ja kyllä maistuu sauna ja uni illalla hyvälle ! :)

ONNI

Ei onni ole mikään sattuma, joka valahtaa taivaasta kuin

rankkasade kesäpäivänä.

Se tulee ihmisen luo vähitellen, sen mukaisesti, miten hän suhtautuu

elämään ja ympärillään oleviin ihmisiin.

Onni karttuu jyvä jyvältä, osanen täydentää toistaan.

 - Tsingis Aitmatov

 

Elämänmyönteisin Terveisin
Puutarhurisi
Juha