Puutarhurin perjantaipostia 10.1.2020

Puutarhurin perjantaipostia 10.1.2020

Jännittävää huomenta täältä Ruotsista!

Tosiaan tulin äkkiseltään käymään täällä Ruotsinmaalla. Kollegani soitti ja pyysi vierailulle. Hänellä olisi esiteltävänä Puutarha-uutuus, joka on ihan pakko nähdä paikanpäällä. Sen enempää minulla ei ole lupa tästä vielä paljastaa, mutta jos hyvin käy, niin esittelen tämän sinulle jo tämän kevään aikana. Ja jos oikein hyvin käy, niin saat omaksesikin ja kasvamaan jo tänä kesänä omalle pihallesi. ;)

Täällä (reilut 200 km Tukholmasta etelään päin) on ihan yhtä paljon lunta kuin etelä-Suomessakin.  Eli hyvinkin on paljas maa ja pensaissa silmut turvoksissa. Kovasti täälläkin odotetaan kelien viilentymistä ja talven tuloa. Ja kyllähän se vielä tuleekin, sillä eihän tämä nyt ainutkertaista ole, että ollaan ilman lunta vielä nyt. Helmikuussa sitten tehdään lumitöitä ja hiihdetään sydämen kylläisyydestä. 

Vaan nyt ehdin kirjoitella vielä muutamia juttuja alkukaudelta ja mitä on tullut puuhailtua sekä on suunnitelmissa ennen kuin lähden tuonne kaverini luo katsomaan hänen suurta salaisuuttaan.

JOULU MENI, KUUSI LINTULAUDAN LÄHELLE JA JOULUKUKAT KOHTI KEVÄTTÄ.

Amarylliksistä osa on jo kaikki kukkansa kukkinut, osa kukkii vielä ja osassa odottelen vielä kolmannen putken kukkia esiin. Niiden jatkohoito on helppoa, eli leikkaan kukkavarren poikki kun kukinta on ohi, mutta lehdet jää kasvamaan. Sitten ne pääsevät tuonne kasvilamppujen alle ja ikkunalaudoille kasvamaan ja vahvistumaan. Siellä ne saavat sitten kasvaa ja vahvistua koko kevään, ennen kuin vien ne sitten taas kesällä ulos. Tämä kevätkasvatus on tärkeää, jotta sipulit saavat voimia heti kukinnan jälkeen ja kukkivat taas ensivuonna uudestaan. Uudelleen istutusta ei tehdä nyt, vaan vasta ensi syksynä. Kastelu niin, että multa kuivahtaa kastelukertojen välillä (niin kuin aina kaikilla sipulikukilla) ja myöhemmin keväällä aloitan lannoittamisenkin.

Mirjan vinkki: Mirja laittoi tähän kukkavarren leikkaamiseen liittyen kätevän vinkin. Eli kun kukkavartta leikataan pois, niin lehdet pysyy helposti vahingoittumattomina, kun niiden väliin laittaa vaikka muistilehtiöstä sivun. Tähän tapaan. Kiitos Mirja kätevästä vinkistä.

Hyasinteista myös olen leikannut kukkavarret pois ja vienyt ne omissa ruukuissaan kellariin. Sipulit istutan sitten keväällä ulos. Toki näillä keleillä tekisi mieli kokeilla istuttaa ne suoraan maahan, mutta toisaalta en viitsi mennä kukkapenkkeihin nyt turhaan tallomaan ja tiivistämään maata, joten kellariin vain kaikki.

Ja Jouluruusuille tein samat juttu kuin hyasinteille.

Joulukaktukset ja -tähdet saakin sitten taas kasvaa tuossa sisällä ja lamppujen alla ihan normaalisti.

Joulukuusi pääsi taas lintulautojen viereen tuomaan suojaa ruokaileville pikkuystäville. Etenkin sitten kun pakkaset tulevat, niin on hyvä, ettei lintujen tarvitse suotta lentää pitkiä matkoja suojan ja ruokailupaikan välillä. Säästyy energiaa ja silmätkään ei jäädy.  Ja onhan tuo joulukuusi hyvinkin nätti tuossa muutenkin. Keväällä sitten oksat hakkeeksi ja rungon pilkon takkapuiksi.

TAKKA JA LEIVINUUNIPUISTA PARI AJATUSTA JA KYSYMYS.

Tuosta tuli mieleeni, että tiesitkö miksi on hyvä polttaa muutakin puuta kuin koivua? Nuohooja kertoi minulle jo aikanaan, että kun seassa tai silloin tällöin polttaa myös havupuuta, niin piiput pysyvät paljon puhtaampina. Pelkkä koivun poltto kun nokeaa piiput paljon nopeammin. Ja näin olen tehnyt ja joka kerta olen kehut nuohoajalta saanut, kun on piiput puhtaat. :) Ja leivinuunissa minä taas käytänkin pääosin haapaa ja leppää ennemmin kuin koivua. Minusta ne antavat jotenkin tasaisemman ja paremman hiilloksen ja lämmön kuin koivu.

Millaisia kokemuksia sinulla on polttopuiden osalta ja käytöstä? Suositko sekapuuta vai pelkkää koivua? Sytytätkö alta vai päältä? Millaiset polttopuut ovat sinusta parhaita? Teetkö itse alusta loppuun asti, vai osan töistä vai suositko polttopuuyrittäjän palveluja. Millaiset sytykkeet sinulla on käytössä? jne. Olisi kiva kuulla sinunkin kokemuksia ja vinkkejä puun käytöstä. Polttopuut ovat kumminkin minulle myös ihan arkipäivää tuolla pirtin lämmittämisessä ja ruokahuollossa. Kirjoittele, jos maltat, olisi kiva kuulla.

KORIT JA KORISTEET TALTEEN TAI KIERTOON

Tuttu juttu, eli kaikki korit ja koristeet otin talteen ja mitä en itse käytä ensivuonna, niin lahjoitan kukkakauppiaille tai päiväkoteihin. Etenkin päiväkotien lapset loihtivat niistä vallan ihania istutuksia jo keväällä ja koristeista taikovat vaikka mitä kivaa.

MAA PALJAANA, ROUTA PUUTTUU, VÄLTETÄÄN TURHAA LIIKKUMISTA EIKÄ SUOJATA LIIAN AIKAISIN

Tosiaan tuo keli täällä meillä ja monin paikoin koko eteläisemmässä Suomessa on sellainen, että lunta ei ole eikä maakaan ole roudassa. Suojaamista mietin jo valmiiksi, että jos tulee kovia pakkasia ennen kuin lunta tulee, niin esim. mansikan päälle voisi vetäistä harson. Vielä en laita, sillä veikkaan että siitä on enempi haittaa kuin hyötyä. Ensiksikin maa tiivistyy turhaa kun siellä liikkuu ja toisaalta näin lämpimällä voivat kasvitaudit iskeä harson alla paljon herkemmin. Eli odottelen millainen talvi tulee ja toimin sitten sen mukaan ja sen verran kuin voin. Luontoa ei voida määrätä, mutta jelppiä voidaan sen mukaa kun siihen on mahdollisuuksia. En nyt kumminkaan stressaa aiheesta, katson ja teen sitten sen mukaan kun ilmat etenee. Kun minusta on ihan turha stressaa sellaisista asioista joille en itse voi mitään tai etenkään maalaa huonoa kuvaa etukäteen.  Elämä kantaa ja luonto kyllä pitää huolta omistaan.

KUKKAHOROSKOOPISSA JUHLII NYT

Ohdakeet 7.1. - 3.2.

Piikikäs ja pelottava. Viljelijöiden kiroama kasvi, johon karjakaan ei koske. Ohdakkeella on hankalan kasvin maine ja vaikean ihmisen leimaa kantavat valitettavasti usein myös ohdaketyypit. Ventovieraiden on vaikea lähestyä itseään suojelevaa, sulkeutuneelta vaikuttavaa ohdaketta ja monet karttavat häntä tinkimättömyyden, suorapuheisuuden ja "piikikkyyden" vuoksi. Ohdakkeen tuntevat tietävät hänen kuitenkin olevan ahkera, tunnollinen ja usein jopa itsetuhoisen velvollisuudentuntoinen. Ohdake sopii hyvin tehtäviin, joissa vaaditaan itsenäisiä päätöksiä ja vastuunkantamista. Hän vaatii paljon itseltään ja muilta eikä aina tule toimeen ihmisten kanssa, joiden näkemykset poikkeavat hänen omistaan. Ohdake voi kuitenkin kouluttaa itsensä hyväksi kuuntelijaksi ja yhteistyöntekijäksi. Ohdakkeen yksityiselämä on yksityistä eikä hän päästä lähelleen kaikkia, ei edes halua miellyttää kaikkia. Läheistensä ja erityisesti oman perheensä vuoksi hän on kuitenkin valmis uhrautumaan.

LIUKULUMIKENKIEN ENNAKKOVARAUS TARJOUS PÄÄTTYY MAANANTAI-ILLALLA

Tuo liukulumikenkien ennakkovaraus mahdollisuus päättyy siis nyt ensi maanantaina. Minä tilaan sitten sen määrän heti tiistaiaamusta. Ja saan ne toimitettua siiten jo ensiviikon aikana, viimeistään seuraavalla viikolla. Ja vaikka nyt näyttää sille, että ennemmin vesisukset olisivat paikallaan, niin kyllä talvi tuolta vielä tulee. Vastahan se nyt yleensä talvi alkaakin. Päivä pitenee ja kelit kylmenee, talvi tulee ja kevät odottaa vuoroaan.  Näillä on kyllä luontoliikkuminen parasta mahdollista lajia.

Sellainen kysymys tuli, että minkä kokoisiin kenkiin tuo side soveltuu ja se käy siis 35-48 kokoisiin jalkineisiin.

Tässä tämä ennakkovaraustarjous vielä.

Yhteistilaus / varaus tiedot ja ehdot

+ Varausetu on voimassa 13.1.2020 asti tai niin kauan kuin näitä riittää

+ Sisältää 145 cm Altai Hook liukulumikengät + X-Trade sitteet.

+ Toimitukset matkahuollon kautta ja tammikuun loppuun mennessä.

+  Paketin hinta ( liukulumikengät 145 cm + siteet) nyt 339,90 € ( ovh 389,00)

Jälkitilauksia ei toimiteta

Tilata voit joko TÄÄLTÄ

Tai täyttämällä tämän ja lähettämällä minulle takaisin. Lasku on sitten lähetyksen mukana.

Nimi:

Osoite:

Matkapuhelin:

Matkahuolto, jonne lähjetykseni haluan:

Tilaus:

___ pkt ( liukulumikengät + siteet) yhteishintaan 339,- ( ovh 389,- )

Lähetyskulut. 7,95 € / lähetys.

Vaan nyt minä alan valmistautua tapamaan tuon kaverini ja pääsen katsomaan sitä suurta salaisuutta minkä hän on luvannut minulle erikseen esitellä. Nyt kyllä jännittää kuin pikkupoikana joulupukin polvella. :)

***************************************
Sen tekeminen, mitä rakastat,
on perusta sille,
että elämässäsi on runsautta
- Wayne Dyer
***************************************
Innostavan ihanaa viikonloppua Sinulle hyvä ystäväni tällä kertaa täältä Ruotsin maalta
Toivottaa, malttamattomana ja innostuneena
Puutarhurisi
Juha