Iloista huomenta täältä Puutarhalta!
Vaikkei nyt lunta olekaan ja talven tulo tuntuu kestävän vähän pidempään, niin en minä ainakaan jaksa siitä hirveästi valittaa. Toki lumi ja pakkaset olisi mahtava asia, mutta eipä niitä tule vaikka kuinka valittaisi ja masentuisi. Ilmat tulevat niin kuin ne tulevat ja paljon hyvää on näissäkin ilmoissa. Eipä ne silmät ja mieli siitä vahingoitu, vaikka katsoisi asioiden hyviä puolia, eikö vain. :)
Terveiset Ruotsista, osa 2. Viime viikonlopulla olin tosiaan tuolla Ruotsin puolella katsomassa kaverini tuotekehityksen tulosta, joka on nyt sitten valmis. Ja kyllä pitää nostaa hattua hänelle. Usko ideaan ja useamman vuoden kova työ on kannattanut. Ja minusta oli kyllä enemmän kuin etuoikeutettua, että hän halusi esitellä paitsi valmiin tuotteen, niin ihan kaiken työn ja vaiheet sen takana. Olin erittäin vaikuttunut. Ja sitten toiset hyvät uutiset -> Jos ei mitään ihmeellistä tapahdu, niin sinäkin pääset nauttimaan tästä innovaatiosta vielä tämän kevään / kesän aikana omalla pihallasi. Selvitämme vielä muutaman käytännön asian ja sitten esittelen tämän innovaation myös sinulle ihan ensimmäisenä ! :)
VAIKKA PÄIVÄ PITENEEKIN, NIIN PIMEÄÄ ON OLLUT - KUINKA SITÄ ENNEN PÄRJÄTTIIN ILMAN VALOJA?
Tuossa aamulla kun söin aamupuuroa ja katselin kuinka kyökin ikkunalla oleva sitruunapuu tekee taas hedelmiä ja nauttii valosta, niin pohdin, että kuinka ihmeessä sitä tuli pärjättyä ennen kuin nämä kunnon kasvivalot tuli. No, toki silloin vain hyväksyi, että osa huonekasveista vain selviytyi talven yli ja osa ei, vaikka teki mitä. Ja jos nyt ajattelee menneitä kuukausia, niin eipä tuo aurinko monenakaan päivänä ole näyttäytynyt. Ja viisaampien säätieteilijöiden mukaan se on myös tulevaisuudessa näin, että suursäät pysyvät paikallaan pidempään ja tällaiset pidemmät pilviset jaksot tulee olemaan ihan normaaleja. No tiedä sitten, että onko niin, mutta olen kumminkin onnellinen, että nuo kasvivalot toimittaa nykyään niin hyvin auringonvirkaa, että kaikki talvehtivat huonekasvit voivat paremmin kuin hyvin.
Talvehtineille emokasveillekin ajattelin viritellä valot tuonne viileään ihan näinä päivinä. Herättelen niitä hiljalleen antamalla valoa ensin n. 8-10 h päivässä ja kunhan silmut alkaa puskea esiin, niin sitten lisään valotuksen määrän tuonne 14 tuntiin ja alan kastella + lannoittaa niitä uuteen kasvuun.
Ja taimikasvatuksessahan nuo valot on ihan ehdottomat. Tulee niin tasaiset ja napakat taimet kuin vain olla voi tuon valon avulla. Tuossa ledvalossa kun on oikeiden aallonpituuksien lisäksi, myös se hyvä asia, että se kun ei lämpene, niin sen voi tuoda ihan muutaman kymmenen sentin päähän kylvöksistä, jolloin teho on ihan uskomaton. Itse tosin pidän valoja n. merin etäisyydellä, siinäkin tehoa piisaa riittävästi ja valotusaikaa 24 h / vrk.
Päivät tosiaan pitenee nyt reippaasti ja taitaa olla tänään se päivä kun kaamos päättyy Utsjoellakin ja aurinko pilkahtaa ensikerran sitten moneen viikkoon. Valoa kohti mennään nyt siis reippaasti koko Suomessa. :)
POLTTOPUIDEN KÄYTÖSTÄ - VINKKEJÄ JA KOKEMUKSIA
Viimeviikolla kyselin hiukan polttopuiden käytöstä ja niihin liittyvistä kokemuksista. Itse olen toki lämmittänyt (ja tehnyt) puiden kanssa koko ikäni, mutta aina on mukava kuulla toisten kokemuksia ja oppia niistä. Siksi myös kyselen ja kirjoitan näistä kaikista asioista, kun minusta aina yhdessä olemme enemmän ja toisten kokemukset on hyödyllisiä vain eteenpäin kerrottuina.
Koostan nyt tähän alle saamiani vinkkejä, niksejä ja kokemuksia, toivottavasti niistä olisi jotain vinkkiä ja iloa myös sinulle. :)
- Leivinuuniin vain koivua, muilla puilla jäähtyy nopeammin. (Itse tosiaan käytän mieluusti myös haapaa)
- Leppäpuu saattaa haiskahtaa pahalle sisälle tuotuna ( korissa), mutta ei enää poltettuna.
- Hyvä kuivatus on kaiken a&o
- Kunnolla kuiva ja hyvä puu ”kilahtaa” niitä vastakkain lyötynä
- kuivatetaan mielellään yhden vuoden yli, eli poltetaan 2-vuotta kuivatettua puuta
- Puut sisälle lämpenemään reilusti ennen polttoa, mielellään jo edellisenä päivänä
- Jäte- ja pihapuut (myös kannot) polttoon – on todellista lähilämpöä
- Savusaunassa – ei polteta koivua, koska se altistaa nokipalolle ( etenkin tuohineen poltettuna). Hyvä tapa on polttaa ensimmäinen pesällinen pihkapuuta ja sen jälkeen leppähalkoja.
- Takassa – ei polteta pihkapuita kuivana aikana, ettei lennä kipunoita maastoon
- Sytytykseen käytetään -> vanhat vihdat, tuohet, klapien teon yhteydessä tulleet liisteet, sytykeruusuja, sanomalehtiä, joulukuusen kuivuneita oksia, jne.
- Sytytys tehdään alta tai päältä, vähän tilanteen mukaan.
Lisäksi todettiin vanha totuus, että polttopuiden teko ja käyttö on paitsi hyvää kuntoliikuntaa, myös ympäristöä siistinä pitävää ja sähkölaskua reippaasti pienentävää sekä niistä tuleva lämpö on maailman parasta lämpöä.
Noista sytykkeistä tuli mieleeni tuo aikanaan saamani vinkki, tehdä sytykekäpyjä, samalla idealla kuin noita sytykeruusujakin.
Ohje oli helppo: Pudonneet kävyt kuivatetaan ja niiden päälle sulatetaan steariinia. Koristeeksi voi vielä ripotella hiukan steariinilastuja päälle, kun steariini on vielä lämmintä. Näyttää ihan lumihiutaleille ja näitä on kiva tehdä vaikka lahjaksi asti. Varmasti on pidettyjä.
MAA ON SULAA – VOIKO PERENNOJA JA PENSAITA SIIRTÄÄ NYT?
Merja kyseli tämmöistä aihetta ja oikein jäin itsekin asiaa silloin pohtimaan. Ja nyt olen sitä pohdiskellut ja tullut siihen tulokseen, että periaatteessa mitään estettä ei olisi nyt siirtää niitä, kun kerran ovat lepotilassa. Mutta - siksi en itse tekisi sitä, koska en ensinnäkään halua mennä suotta tuonne kasvupaikoille liikkumaan nyt yhtään ylimääräistä, ettei maa suotta tiivisty. Toisekseen siellä on paljon kukkasipuleita maassa, jotka saataisi samalla vahingoittua jos oikein menisin sinne kävelemään. Ja kolmannekseen, istutus pitäisi peitellä tehdä huolella hyvin. Sillä jos ja kun pakkaset tulevat, niin on vaarana, että istutuskohta routii eritahtiin maan kanssa. Ja keväällä juurakko onkin ”ilmassa” ja suuressa alttiudessa kuivua. Eli pohdintani tulos on että; periaatteesta estettä ei ole, mutta vahinkojen riskit ovat siihen nähden niin suuret, että en menisi tekemään siirtoja ellei olisi ihan pakko.
Ja niin kuin viimeviikolla jo puhuttiinkin, niin penkkejä ei kannata peittää nyt. tautiriski on harsojen ym. suojien alla turhan suuri.
MITÄ KYLVETÄÄN NYT? – JA JOS ET KYLVÄ, NIIN EI HÄTÄÄ, MINÄ KYLVÄN JA TEEN SINULLE VALMIIT TAIMET.
Jos haluat kylvöjä aloitella niin nyt alkaisi olla aika kylvää mm. chilt, paprikat, keijunmekot ( muista katsoa että näiden siementen ympärillä on se ”huntu” eli omat siemenet on parhaita), laventelit, mustasilmäsusannat, pelakat, orvokit, munakoisot jne.
Ja ehdottomasti sitten kunnollisen kasvuvalon alle kaikki kylvökset. Ei kannata haaskata rahaa ja aikaa siemeniin, multaan, purkkeihin ym. jos ei ole mahdollista kasvattaa ja koulia taimia hyvissä olosuhteissa. Harmittaa vain, jos taimet epäonnistuvat tai venähtävät käyttökelvottomiksi.
Kylvöhommat ovat kyllä hauskoja, mutta kaikilla ei aina ole sellaisia olosuhteita ja aikaa kuin minulla on, joten ole huoletta. Minä kyllä kasvatan noita sekä paljon muitakin täällä sinulle valmiiksi taimiksi, joista sinun on sitten helppo jatko kasvattaa ne myöhemmin keväällä.
Ja ensiviikolla esittelenkin sinulle sitten koko tulevan kevään taimivalikoimani, olehan tarkkana… ;)
TESTATAAN VANHAT SIEMENET - KÄTEVÄ KYLVÖLAUTTA
Nyt kun on vielä hyvää aikaa ennen valtaosan kylvöjen tekoa, niin vanhat siemenet kannattaa käyttää toki aina ensin, mutta niiden itävyys on myös hyvä testata ennakkoon. Itse otan yleensä kymmenen siementä ja siitä saa jo hyvän käsityksen koko satsin itämisestä. Ja tarkoitushan on vain nähdä, että siemenet itää, en niitä sen kummemmin ala vielä kasvattamaan. Ja siksi teenkin ne kylvöt hiukan ”valeeksi” joko talouspaperin avulla tai tuon kylvölautan. Tuo kylvölautta on kyllä niin kätevä, että usein tulee niitä käytettyä. Jos et ole kokeillut tai tehnyt sellaista vielä, niin tässä videolla on sellainen perusohje, josta selviää homman idea. Soveltaa voit sitten ihan vapaasi.
SAAKO TUODA VAI EI ? - YKSINKERTAINEN MUISTISÄÄNTÖ YKSITYISHENKILÖILLE
Uusi kasvinterveyslainsäädäntö astui nyt siis voimaan ja siitä on ilmeisesti vielä jonkin verran epäselvyyttä, että mitä voi tuoda ja mitä ei.
Tullin sivulta suoraan lainattuna tämä kuuluu siis näin:
Kasvinterveystodistus tarvitaan:
- taimille, ruukkukasveille, viherkasveille,
- pistokkaille, varteoksille, mukuloille, juurakoille ja vastaaville lisäysmateriaaleille,
- kylvösiemenille,
- leikkokukille ja -oksille sekä
- tuoreille hedelmille, marjoille, vihanneksille ja juureksille.
Kasvinterveysvaatimusten ulkopuolella jäävät hedelmistä banaani, taateli, durio, ananas ja kookos.
Jatkossa matkustaja ei siis voi tuoda mukanaan tai tilata verkkokaupasta
EU:n ulkopuolelta edes yhtä omenaa tai appelsiinia ilman lähtömaan kasvinterveystodistusta.
Yksityishenkilön on lähes mahdotonta saada kasvinterveystodistusta, joten tuoreita hedelmiä, marjoja ja vihanneksia ei voi käytännössä enää tuoda EU:n ulkopuolelta.
Kasvien maahantuontiehtoja on tiukennettu, jotta kasvintuhoojien leviäminen EU:n alueelle voidaan tehokkaammin estää.
Eli lyhyesti -> Jos EU maa -> saat tuoda - muut maat -> et saa tuoda
Englannin suhteen on myös tullut kyselyjä ja minun käsitykseni mukaan sieltä voi yksityishenkilöt vielä tuoda ja tilata niin kauan kunnes brexit astuu voimaan niiden osalta. Sitä, että millä aikataululla se tapahtuu, en osaa sanoa. Ja minun käsitys on, että vaikka tilaisi sieltä nyt, mutta toimitus tapahtuisi brexitin tultua voimaan, niin tavarat jää sinne. Jos olet aikeissa sieltä jotain tilata, niin kannattaa selvittää asia hyvin tarkkaan, ettei suotta käy mitään harmittavaa takaiskua.
Vaan nyt on kaffeet juotu ja alan viimeistelemään loppuja kylvö -ja pistokassuunnitelmia sekä varmistelemaan muidenkin kevään kasvijuttuja vielä kertaalleen kuntoon. Kaikki näyttää kyllä hyvälle, mutta kertaus ja varmistus takaa aina paremmat yöunet. :)
Ja sitten kun kaikki on varmaa, niin ensiviikolla sitten ilmoittelen kun valikoimat on kotisivuilla esillä. Paperinen kuvasto ilmestynee sitten parinviikon päästä, joten pääset taas katselemaan jo hiukan ennakkoon, että mitä kaikkea valikoimistani nyt löytyy. Veikkaan, että tulet yllättymään iloisesti aika monestakin uutuudesta sekä tutuista luottokasveista toki myös. <3