Puutarhurin Perjantaiposti 25.1.2019

Puutarhurin Perjantaiposti 25.1.2019

Talvisen mahtavaa huomenta täältä puutarhalta.

Joskus lyhytkin matka voi olla nautinnollisen ihana. Sen sain taas tänä aamuna kokea kun kävelin pirtiltä tänne puutarhalle. Matkaa kertyy vain alle sata metriä, vaikka hiukan mutkitellen kävelisin. Pitäähän sitä käydä katsomassa lintujen ruokintapaikat, kasvihuoneen kuulumiset, jne. Mutta on tuo lyhytkin matka ihanteellinen, kun hiljaa kävelee ja välillä pysähtyy kuuntelemaan, katselemaan ja ihastelemaan luonnon kauneutta. Jalkojen alta kuuluvaa narskuntaa, pikkulintujen touhuja ruokinnalla, lumen ja tuulen tekemää taidetta puutarhassa, jne. Olen oppinut, että hiljaa kiiruhtaen näkee ja kokee paljon enemmän kuin uskoisikaan.

Toissaaamuinen aamunkajo näytti täällä tältä. Upeat värit ja usvaakin oli peltojen yllä, mutta kamera ei näköjään sitä oikein osannut vangita.

Tosin tänä aamuna lapikas kyllä veti hiukan kovemmin tänne puutarhalle ja kirjoittamaan sinulle. Ei syy ei ollut pakkasen, vaan se että minulla on sinulle uutisia, jotka haluan kertoa sinulle heti. Nimittäin

KEVÄÄN ESIKASVATETTUJEN LOKERIKKOTAIMIEN VALIKOIMA ON NYT ESILLÄ !!!

Kuvasto ilmestyy reilun viikon päästä, mutta niin kuin aina, sinä pääset jo nyt niihin tutustumaan ja tekemään varauksia näistä ensimmäisenä!

Paljon on uutuuksia, toteutettuja toiveita, haluttuja lajikkeita ja toki vanhoja perinnelajikkeita unohtamatta. Taimia voit siis jo nyt varata ja silloin ne sinulle varmasti varaan ja kasvatan.

Toimitukset alkavat sitten taas maaliskuun lopulta / huhtikuulta eteenpäin, sitten kun ne ovat kasvaneet tarpeeksi isoiksi ja vahvoiksi.

Koko tämän kevään esikasvatettujen lokerikkotaimien valikoimani näet TÄÄLLÄ

Toki kasvatustarvikkeita lähetän heti, jos niitä nyt jo tarvitset. Ne ( turvenapit, perliitit, juurtumisrouheet, kasvulamput johtoineen, altakastelu- ja lämpömatot, kylvöalustat, ruukut, jne) löydät TÄÄLTÄ

TERVEISIÄ RUOTSISTA

Viimeviikolla käväisin tosiaan tuossa Ruotsin puolella kollegoita tapaamassa. Paljon keskusteluja ja kokemuksia vaihdettiin taas puolin ja toisin ja etenkin noista vanhoista Pelargoneista riitti puhuttavaa paljon. Kiehtova maailma ja niiden suosio on myös Ruotsin puolella ollut aina hyvä, mutta nyt kiinnostus niitä kohtaan on myös siellä valtavassa kasvussa. Katsotaan mitä kaikkea kivaa sieltä saadaan tulevina vuosina ”vaihtokaupoilla” tänne meillekin kasvamaan ja lisäyksiin.  

Minullakin nuo puutarhan kaksi kantalajiketta on nyt kasvuvalojen alla tuossa ja kukkia poistelen niistä koko ajan, jotta saan niistä pistokkaita otettua. Ne jotka ei mahdu valojen alle, on vielä kellarissa, luonnon valo ei oikein riitä vielä niille.

LUMIA POIS KASVIHUONEIDEN KATOLTA, ALOITETAAN AINA KESKELTÄ.Lunta on sadellut taas mukavasti ja virallisesti sitä taitaa olla jo yli 60 cm täällä meilläkin. Onneksi se on nyt viimepäivinä ollut tuota kevyttä pakkaslunta ja niin se taitaa olla huominenkin sade kevyttä pakkaslunta. Muiden rakennusten katoilta en ole lunta tiputellut, mutta kasvihuoneiden kyllä. Etenkin kevytrakenteisten kasvihuoneiden päältä on hyvä tiputella lumet pois ajoissa ja oikealla tekniikalla.

Tosiaan, jos lunta on paljon, niin aloitan pudottamisen aina keskeltä huonettaEtenen tasaisesti päätyjä kohden ja molemmilta puolin samaan tahtiin. Näin ei tule sitä tilannetta, että rakenteet ”linksahtaisi” kun lumenpaino on vain toisella lappeella tai toisella puolella huonetta.

LÄMPÖKOMPOSTORIN NIKSIT, KOKEMUKSEN TUOMAT VINKIT SEIJALTA

Lämpökompostorin kanssa on itse kullakin haasteita kovien pakkasten aikaan ja siinä on omat niksinsä kuinka sen saa toimimaan läpitalven. Kokenut kompostoija Seija laittoi omat kokemuksen kautta tulleet niksit meidän iloksi.

Seija kirjoitti:

Omia kokemuksia kompostoinnista.

Omistan 2 kompostoria, Biolanin lämpökompostorin täyttöä varten, sekä tyhjennystä varten muovisen normikompostorin. Viimeksimainittu jäätyy tietty talvisin, lämpökompostori pysyy toiminnassa vuoden ympäri (hyvällä tuurilla).

Ensinnäkin, kaikkein tärkeintä on säännöllisyys, sekä täytössä että tyhjennyksessä.

Talvella tyhjennän biojäteastian kompostoriin noin kerran viikossa, kesällä tuplasti. Pieneliöt tarvitsevat säännöllisesti ruokaa pystyäkseen työskentelemään. Jos olen reissussa pari viikkoa, pyydän kissanhoitajaa myös ruokkimaan kompostoria.

Sitten tyhjennykseen, jossa ei myöskään ole oikotietä onneen. Osatyhjennys on myös tehtävä säännöllisesti, valitettavasti talvi ei ole poikkeus. Jos kompostori on täynnä 'käsiteltyä massaa', lämpötila lähtee laskuun ja silloin on tehtävä tyhjennystä( 1/3-1/2 tavarasta kylmäkompostoriin). Talvella haastavaa, viimeksi jouduin lykkäämään toimitusta parilla päivällä, kun tyhjennysluukku oli jäätynyt kiinni...Että on siinä säätämistä.

Lisäksi ilmansäätelyaukko kesällä täysin auki, talvella minimit.

Kuivikkeena käytän kesät/talvet normi huussi-ja kompostikuiviketta. Tosin varsinkin talvella kuivikkeen säilytys lämpimässä suositeltavaa. Meillä tulee paljon vihannesten ja hedelmien kuoria kompostiin, esim. vesimelonien kuoret pienin saksilla pienemmiksi paloiksi (hajottajilla ei ole hampaita). Myös kissojen vessassa käytän kompostoitavaa puupellettiä.

Näillä mennään, komposti taivasalla kuten kuvasta näkyy ja takana kymmenisen vuotta testausta.

Onnea ja menestystä kierrätykseen kaikille!

- Seija

Kiitos Seijalle hyvistä vinkeistä vielä kerran. Näin se hyvä taas kiertää. :) 

 

KASVISRUOKA VINKKEJÄ, KÄTEVÄT SIVUT AVATTU

Närpiön vihanneksen porukka on tehnyt ja avannut maanmainiot kasvisruokiin keskittyneet sivustot. Paitsi reseptejä, niin siellä on kätevä toiminto millä saa tulostettua tai lähettyä puhelimeen tarvikelistankin. Käypä vilkaisemassa, on ihan oikeasti hyviä ohjeita ja käteviä toimintoja.

Sivuille pääset suoraan TÄSTÄ

PIHABONGAUS VIIKONLOPPU

Nyt viikonlopulla (26-27.1) on taas tuo perinteinen pihabongausviikonloppu. Kivahan noita pikkuruokailijoita on aina katsoa, mutta nyt voisi oikein katsoa keitä siellä käy ja laittaa ne tuonne bongaussivustolle. Ja parasta tässä on, että tämä ei ole mikään kilpailu, vaan hauska tapahtuma, jolla samalla saadaan kartoitettua talvehtivien lintujen tilannetta. Ja kaikki osallistujat pääsevät mukaan myös arvontaan, jossa palkintoina on aina viikonmökkimajoitus paketti Ylläkselle ja paljon muuta kivaa.

TÄSTÄ pääset katsomaan ohjeet ja samalle sivulle ilmestyy myös viikonlopun aikana tai heti jälkeen lomake, jossa voit ilmoittaa havainnot.

LUNTA TULEE, AIDAT JÄÄ PAIKOIN MATALAKSI

Lunta lupailee huomiselle ja ensiviikolle lisää, joten ainakin täällä minulla alkaa nuo suoja-aidat jäädä kohta mataliksi ja jänöjussit pääsee kohta puihin kiinni, kun vaan vähän kurottaa. Ylöspäin en ainakaan minä saa niitä nostettua tuon lumen alta, joten pitänee laittaa toinen kierros tai keksiä jotain muuta suojaa. Kohta ne jänöt kumminkin tulee etsimään evästä pihasta asti.

Vaan nyt minä lähden testaamaan noita uusia liukulumikenkiä ja tekemään pienen reippailulenkin tuonne ihanaan puuterilumeen. Kippurahännätkin on myös ihan innoissaan tuosta lumesta, vaikka niistä ei välillä näy kuin hiukan kuonon- ja hännänpäätä kun loikkivat tuolla lumessa. Mutta iloisia ovat ja nauttivat kyllä, ihan niin kuin minäkin ja kaikki talvehtivat kasvitkin. Hyvä on niidenkin olla lumen alla suojassa.

Ps.Tunnistako tämän uutuuden?  

Ehkä siinä on jotain tuttua?

Iloisia hetkiä taimivalikoiman parissa, toivottavasti viihdyt.

___________________
Yksi ihastuttavimpia asioita,
mitä puutarha tarjoaa, on odotus.
- W.E. Johns
____________________

 

Ihanien odotusten ja inspiraatioiden täyttämää viikonloppua sinulle hyvä ystäväni.

Toivottaa, onnellinen ja innostunut 

Puutarhurisi

Juha