Puutarhurin Perjantaipostia 17.4.2020

Puutarhurin Perjantaipostia 17.4.2020

Aurinkoisen kaunista huomenta täältä Puutarhalta!

Olihan ihanan raikas ja kaunis aamu. Pirtin oven kun aamusella avasin, niin vastassa oli ihan täydellinen kevätaamu. Aurinko teki nousuaan täysin siniselle taivaalle, sulattaen yön pikkupakkasen aiheuttamia huuruja sitä mukaa kun säteet niitä tavoitti. Linnut konsertoivat ihan joka puolella ja lisää uusia muuttajia on saapunut.  Sipulikukkien lehdet kasvavat silmissä ja ihan pian alkavat ensimmäiset kukatkin aueta. Pensaiden ja puiden silmut turpoavat myös siihen tahtiin, että ihan kohta tuo harmaus vaihtuu vihreään loistoon.

Tämä ”kesän- ja talventaistelu” on taas tällä viikolla ollut kyllä parhaimmillaan. Kun talvi on vielä uhitellut ja halunnut näyttää viimeisiä voimiaan. On tullut lunta, räntää, vettä ja on ollut pakkasta sekä vihlovaa viimaa. Vaan niin se vain aurinko taas voiton ottaa ja tuo kesää taas pikkuisen lähemmäksi.  Lopputuloshan me tiedetään, ihan niin kuin joka kevät, että ajastaan aurinko ja kesä lopulta voittavat, vaikka vielä talvi tapojaan hiukan näyttääkin. 

Tiedän, että samoin käy tässä taistelussa tuota pahuksen virustakin vastaan. Ajastaan ja fiksusti toimimalla, me se kyllä voitetaan. Toki se lopullinen voitto siitä taitaa kestää vuodenkin verran vielä, mutta kyllä me tämä taistelu yhdessä voitetaan, se on varmaa!

Takatalvi – sitä jäin miettimään, syystä että?

Viikolla kun sääennusteet kertoi takatalvesta, niin jäin oikein miettimään, että miten voi tulla takatalvi, jos ei talvea edes ollut?? Kaikkea sitä ihmisen mieleen näköjään tuleekin, kun liikaa ajattelee. ;)

KUKKALOISTOA SUORAAN HOLLANNIN KEUKENHOFISTA

Monia asioita joutuu tai toisaalta myös voi, nyt tehdä etänä. Yksi tällaisista asioista on tuo Keukenhofin kukkaloiston seuraaminen.  Se kun on nyt myös suljettu yleisöltä, niin he ovat kuvanneet kukkaloistoa nyt videolle ja vaikkei se korvaakaan paikanpäällä olemista, niin onhan tätä ihana katsella.

Tähän parinminuutin mittaiseen videoon on saatu vangittua tuota upeaa loistoa niin hyvin, että melkein kuin olisi itse paikalla.

Katsopa miten ihanalle siellä viikolla näytti.

TAIMIKASVATUKSEN LANNOITUS ALUSSA LAIMEAA. MIKSI ? SYY ON HYVIN LUONNOLLINEN.

Nyt kun tuo esikasvatettujen ja koulittujen seuraavavaihe alkaa kiihtyä eli niitä siirretään kasvamaan kasvatusruukkuihin, niin lannoittaminen on yksi asia johon on hyvä kiinnittää huomiota. Perusvirhe on yleensä molemmat ääripäät. Ei lannoiteta lainkaan tai sitten liikaa.

Miksi se vahinko liikalannoituksesta siitten käy niin helposti? Syy on hirmu luonnollinen kun asiaa ajatellaan tarkemmin. Kasvihan on alussa pieni ja sillä on hennot juuret ja vähän haihduttavaa lehtipinta-alaa. Eli se on kuin vauva, jonka vatsa tulee nopeasti täyteen pienemmälläkin ruokamäärällä. Jos multaa kastellaan joka kerta vahvalla lannoitteella, niin sitä lannoitetta alkaa kertyä ja varastoitumaan multaan. Kohta multa onkin sitten jo niin väkevää, että se tuhoaa kasvin juuret ja taimi kuolee.  Tämä on melko yleinen syy sille, että taimet jostain syystä kuolee kesken esikasvatuksen. Toki syitä voi olla muitakin (toinen, ehkä vielä yleisempi syy on liikakastelu) ja asioita on hyvä siis seurailla avoimin mielin.

Tolkku, tervejärki ja omiin havaintoihin luottaminen auttaa tässäkin asiassa hyvään lopputulokseen. Ja kokeneemmilta kysyminen. :)

Minä olen pitänyt  ”nyrkkisääntönäni” tämmöistä tapaa ensimmäisen kuukauden ajalle:

- lannoitan vain 50 % väkevyydellä, lannoitevalmistajan suosituksesta

- annan lannoitetta vain joka kolmas kastelukerta.

- en kastele kerralla liikaa ja pidän ruukut ennemmin hiukan janoisina kuin märkinä.

kastelen alakautta ja annan ruukkujen vetää vettä vain hetken. Painosta tunnustelemalla oppii hyvin nopeasti kuinka kosta ruukku oikeasti on.

haaleat lehdet kielii liian vähästä lannoituksesta ja liian tummat taas liialliselta lannoituksesta ( näissä pitää toki ottaa huomioon myös kasvien luonnolliset ja omat värit lehdissä).

Ja lisäksi:

- käytän vain taimikasvatukseen soveltuvia multaseoksia tai Kookostaimimultaa.

puhtaita ruukkuja – valtaosan kasvatan 8 cm muoviruukussa. On yleissopiva ja helppo hallita.

Ruukkualusta ja altakastelumatto on itsestäänselvyyksiä. 

sumuttelua tai hiukan muovihuputusta alkuun

ei suoraan paahteeseen – hajavaloon tai parasta on tietysti kasvilampun alla

- kun taimet läpijuurtuneet, niin latvonta + istutus lopullisiin ruukkuihin tai maahan ( kelien sallimissa rajoissa tietty).

Eipä tämä siis sen mutkikaampaa ole. Mukavaa tarkkailua ja hellää huolenpitoa aluksi ja taimista tulee vahvoja ja upeita. Ihan niin kuin me ihmisetkin – vauvoina tarvitaan enempi huolenpitoa ja apua. Ja vaikka kuinka aina ihaillaan upeita kukkaluomuksia ym. niin minusta tämä ”vauvavaihe” on se kaikkein paras. Sellainen kukka jonka on itse pienestä pitäen kasvattanut, on aina kaikkein komein ja rakkain aina.

LEHDESTÄ KII, EIKÄ VARRESTA

Tämä tuli ja mieleeni, että sitten kun koulitaan, niin tehdään se tosiaan ajoissa ja niin, että otetaan koulittavan taimen lehdestä kiinni, ei varresta. Lehti kestää paljon paremmin kiinnipitoa kuin varsi ja jos käykin niin, että lehti vaurioituu, niin kasvi kestää sen kyllä, mutta jos varsi vaurioituu, niin taimi kuolee.

MANSIKKAPENKKIEN HARJAUKSEEN

Ajankohta mansikkapenkkien harjaukseen alkaisi ainakin täällä meillä olla parhaimmillaan. Jos vain ei maa ole liian märkää, niin heti kun maa kestää kävellä, niin rappuharja heilumaan. Uutta kasvustoa kun alkaa tulla pintaan hyvin pian, niin eivät sitten suotta vaurioidu kun harjataan ajoissa. Pohjois-suomessa ei taida vielä ihan kiirettä olla tämän asian kanssa. :)

JA HARSOJA PÄÄLLE

Harsoja kun vielä laittaa penkkien päälle, niin sato aikaistuu mukavasti viikolla-parilla.

SAADAANKO MANSIKOITA TÄNÄ KESÄNÄ VAI EI? NO AINAKIN SIIHEN VOI VAIKUTTAA

Ensikesän marjatilannetta moni pohtii, että saako mansikoita jos työvoimaa ei ole tiloilla tarpeeksi. Itse olen kuullut hyviä uutisia, että kovasti on marjatiloille tekijöitä ilmoittautunut, joten uskon, että kyllä mansikoita saa. Toki paras tapa varmistaa mansikkasato nyt sekä jatkossa on kasvattaa ne itse. On loppujenlopuksi helppo herkku kasvattaa ja kun kerran penkin perustaa, niin satoa saa nauttia vuosien ajan.

Ja toki jatkuvasatoisilla ”amppelimansikka” lajikkeilla satoa saa kerättyä kaiken kesää. Näiden käyttö myös ammattiviljelmillä on lisääntynyt paljon viimevuosina.

MARJAPENSAIDEN OKSAT, ETENKIN MUSTAHERUKAN HYÖTYKÄYTTÖÖN.

Nyt jos olet leikannut tai olet leikkaamassa marjapensaita, niin etenkin nuo mustaherukkapensaiden leikatut oksat kannattaa ottaa käyttöön. Ne kun pistää maljakoon, niin nopeasti tulee lehdet esiin. Niistä tulee myös ihanaa tuoksua sisälle ja mikäs estää vaikka kiehauttamasta niiden lehdistä makoisat ja terveelliset iltateet.   

POSTI HUKKUI – MIKSI EI NÄY ARKISTOSSA? SIKSI JUURI ;)

Sinikka lähestyi minua viikolla, kun hän oli vahingossa mennyt poistamaan sen pörriäiskasviesittely postini, eikä löytänyt sitä tuolta sivuilla olevasta arkistossaan? Ja haluan asiaa selventää tässä nyt myös sinulle, että miksi ne esittely ym. tarjousjutut ei näy tuolla arkistossa. Siellä näkyy vain nämä perjantaipostit. Idea siinä on se, että kun näissä esittely/tarjous posteissani on juuri näitä kerhoetuja, niin ne jäävät vähän niin kuin meidän sisäpiirin tietoon. Jotkut tavarantoimittajat (kun ollaan tehty niitä yhteishankintoja ) on jopa vaatineet, että tuotteiden hinnat ja tarjoukset ei saa näkyä kotisivuilla yleisesti. Tulee muuten liikaa sanomista ja näin he myös pystyvät tekemään meille ihan omia erikoistarjouksia.

Eli jos olet hukannut jonkun esittely / tarjouspostini, niin laita vain viestiä tännepäin, niin laitan viestin sinulle uudestaan, ei ongelma.

Vaan nyt minä lähden ahkeroimaan tuonne kasvihuoneelle. Siellä piisaa tuota puuhaa nyt ihan niin paljon kuin vain ehtii tehdä. Tosin millään tuolta ei malttaisi pois olla, ei edes kunnolla nukkumassa. On tämä kevät niin energisoivaa aikaa, että ihan kun aina uudesti syntyisi.

***************************************

Jokaisen talven sydämessä värisee kevät,

ja jokaiseen yöhön on verhoutunut hymyilevä aamunkoitto.
 

-Kahlil Gibran

***************************************

Linnunlaulun ja heräävän kevään ilahduttamaa viikonloppua Sinulle hyvä ystäväni.

Ollaan ja elellään nyt onnellisesti turvassa.

Terveisin

Puutarhurisi

Juha