Puutarhurin Perjantaiposti 13.4.2018

Puutarhurin Perjantaiposti 13.4.2018

Aurinkoisen ihanaa huomenta täältä puutarhalta.

 

Jos nyt viime vuonna oli hiukan haasteellinen kevät ja kesäkin, niin nyt on ilmassa kyllä ihan muuta. Kipakat pakkaset ja upean talven jälkeen kevät tulee mitä upeimmalla tavalla. Aurinkoa, aurinkoa ja aurinkoa, leppoisia tuulahduksia ja pienen pieniä yöpakkasia, ei paremmin kevät tulla voi, vai mitä? Lumet lähtevät kohinalla ja muuttolintujen joukot saapuivat rytinällä. Ihan herra ”kekkapyrstö” västäräkkikin saapui jo tuohon iloisesti keikistelemään ja hyvät huomenet toivottamaan. :)

 

Kasvihuoneessa kaikki kasvaa kohisten auringonvalon niitä hellien.  Jos joku tarvitsee aamulla kahvin herätäkseen ja saadakseen aamun käyntiin, niin minäpä tepastelen aamulla tänne kasvihuoneelle. Katson näitä ihanaisia kukanalkuja, juttelen niille hiukan ja tuoksuttelen mullan ja kasvun tuoksua. Minun päiväni alkaa aina hyvin ja jatkuu myös. :)

 

LUMET SULAA, PALJASTUIKO ”MUSTA” NURMIKKO? EIPÄ HÄTÄILLÄ

Lumet tosiaan alkoi sulaa vauhdilla. Yhden hätääntyneen yhteydenoton jo sainkin, että nurmikko on kuollut talven aikana. On ihan ”mustia” laikkuja ja alueita täynnä. Voihan toki olla, että talvituhoja on tullut, mutta ei nyt kumminkaan hätäillä vielä. Nurmikko nimittäin usein näyttää tuolle, kun lumet sulavat nopeasti pois ja ennen kuin se ehtii aloittaa uuden kasvun. Odotellaan siis rauhassa ja katsotaan, mitä sieltä alkaa nousta ja toimitaan sen mukaan. Kiirettä ei ole ja uusinta kylvöt ehditään tehdä vielä hyvin niin, että kesällä nurmikko on vihreä ja kulutusta kestävä. Palailen  uusinta / paikkokylvöjen nikseihin ja huomiotaviin asioihin lähi viikkoina.  Niin ja haravat saa ainakin minulla pysyä vielä naulassa. Sen verran on märkää, että ei kannata mennä nurmikolle kävelemään ja suotta maata tiivistämään / jälkiä jättämään.

 

BIOLAN TAIMIMULTA / HARSOSÄÄSKET- KOHU.

Minultakin on nyt tiedusteltu tästä Biolanin taimimullan ja niissä runsaasti mukana tulleiden harsosääskien asiasta. Minä en valitettavasti voi ottaa asiaan mitään kantaa, koska minä en itse käytä tuotetta. Jos sinulla on ollut sen kanssa murheita, niin kannattaa ottaa yhteyttä suoraan Biolanin neuvontaan ja kertoa asiasta. Olen varma, että he kyllä suomalaisena yhtiönä kantavat vastuun viallisesta tuotteesta.

 

KOOKOSMULLASTA MENEN TAKUUSEEN, SE ON HYVÄÄ EIKÄ SISÄLLÄ MITÄÄN ÖTTIÄISIÄ

Tämä minun erikseen teettämäni kookoskuitu on sellaista, että siitä voin mennä mielelläni takuuseen. Se on rakenteeltaan ja koostumukseltaan sellainen, että siinä viihtyy niin siemenkylvöt, taimet, isommat kasvit kuin huonekasvitkin. Vahvaa se ei ole (siinä on n. kahden viikon starttilannoite) joten sitä tulee lannoittaa säännöllisesti. Itse hoidan sen yleensä näillä koko kasvukauden kestävillä lannoitekävyillä. Ne kun keväällä laittaa, niin syksyyn asti pärjää. :) Toisaalta siksi se soveltuukin kaikille hyvin, myös niille joille maa ei saa olla liian vahvaa mm. siemen- ja taimikasvatus, viherkasvit, yrtit.

 

Ja tuota ”öttiäisvapautta” ei ole tehty kemikaaleilla, eikä kuumentamalla, jolloin hyvät mikrobit häviävät. Vaan ihan yksinkertaisesti puristamalla yli viidenkymmenentonnin voimalla kasaan.

 

Näissä on minusta suuri tulevaisuus ja ideakin on loistava.  Kookoksen osathan menisi muuten ihan hukkaan, mutta nyt niistä tehdäänkin kierrätettyä ja erinomaista kasvualustaa. Säästyy samalla taas pala turvesoita enemmän. :)

 

KEIJUNMEKKO, LATVOA VAI EI?

Muutama kysymys on tullut keijunmekon latvonnasta. Voiko, tarviiko, kannattako tehdä? No sanoisin, että sen voi tehdä, jos on tunne että tila loppuu nyt kesken ja haluaa lisää tuuheutta. Sitä ei tarvitse tehdä ja  ei kannata tehdä, jos taimet ovat pitkiä ja kasvusto omasta mielestä liian harvaa. Yleensä näille ei tarvitse tehdä muuta kuin antaa kasvaa ja ne tuuhentuu itsestään.

 

VIIMEISETKIN TALVEHTINEET KELLARISTA VALOON, HERÄTELLÄÄN HELLÄSTI, SAKSILLA EI KIIRETTÄ

Jos sinulla on talvehtimassa vielä kasveja, niin kyllä nyt valo riittää jo kaikille, että kasvuun vain. Itse herättelen ne hiljalleen, niin että vaihdan mullat /  lisään uutta ja annan niille hiukan haaleaa vettä. Tuon lämpimään, mutta en paahteeseen. Kun kasvua alkaa näkyä, niin laitan lannoitetta kasteluveden sekaan, jotta kasvi saa nopeasti voimaa. Lannoitekävyt toki olen laittanut mullan vaihdon/lisäyksen yhteydessä, mutta ne alkavat toimia kunnolla vasta muutamien viikkojen päästä. Vasta kun kasvua on kunnolla, niin leikkelen talvella kuolleet oksat pois.

 

Kolme vuotta samaa Elania ja nyt jo kukkii, kohta suut makiaksi”.  Oli aika kiva puhelu tuo. Soittaja tosiaan soitti ja kertoi, että on lasitetulla parvekkeella kasvattanut tuota Elania jo kolmen vuoden ajan ja siinä on nyt jo taas kukat ja kohta nautiskellaan tuoreilla mansikoilla. Eikä sitä ole viety edes säilöön minnekään, vaan on viihtynyt ja talvehtinut siinä parvekkeella sellaisenaan. Tuli kyllä hiukan kade olo ja mansikan maku oikein herahti kielelle. Omat kun ei vielä edes kuki, mutta varmaan kohta nekin. :)

 

KASVIHUONEEN KEVÄTSIIVOUS

Alkaa olla monella lähellä se hetki, kun saa avata kasvihuoneen oven. Todeta se ihana tunne, että nyt se vihdoin alkaa. :) Mutta olisiko ideaa, ennen kuin kasvit tulevat, hiukan vilkaista, että kaikki olisi kunnossa.  Eihän se sen ihmeempää ole, kuin  vanhat ja rikkinäiset astiat, tukinarut, letkut ja kannut uusitaan tarpeen mukaan. Tietenkin vanhojen kasvustojen poistaminen kannattaa myös.  Toki, jos viitsii vielä vaikka mäntysuopaa apuna käyttäen pestä katteet sisä- ja ulkopuolelta, niin kyllä pärjää koko kasvukauden ja uusien taimien kanssa on kiva mennä puuhastelemaan, puhtaaseen ja siistiin huoneeseen, eikö vain?  Olisikohan se sellainen tämän viikonlopun puuha, kun ainakin lämpöä riittää ja aurinkoa myös. J

 

Vaan nyt pitänee lähteä ottamaan kasteluletku käteen, sillä sen verran lämpimälle ja aurinkoinen päivä on tulossa, että hyvää ja puhdasta vettä on moni pikkuinen tuolla kohta vailla. Ja hellää hoitoa tietty myös. :) Vantterimmat niistä pääseekin taas maanantaina kohti uusia kotejaan. <3

Iltasella mennään sitten taas kippurahäntien kanssa kuuntelemaan keväisen illan ääniä ja tuoksuttelemaan sen tuoksuja. Oletko muuten huomannut, että juuri illalla keväinen luonto tuoksuu hyvin voimakkaasti ja voimaannuttavasti? Kokeilepa vaikka joku ilta, niin juuri siinä auringonlaskun aikoihin tuntuu kuin kaikki luonnon parfyymit vapautuisivat toivottamaan yön keijut tervetulleiksi. <3

--------------------------------------------

Kun ihmisellä on maailmassa paikka,

Kun maa jalkojen alla on tehty kivestä,

Kun tietää, että joka vuosi kylmyys muuttuu kevääksi.

     On elämässä vain taivas rajana.

 

  • tuntematon