Nyppimistä ja latvomista, ensihoidot talvivalkosipuleille, karkottimista asiaa, pökkiksen kuulumisia ym. 14.4.2023

Nyppimistä ja latvomista, ensihoidot talvivalkosipuleille, karkottimista asiaa, pökkiksen kuulumisia ym. 14.4.2023

Perjantaipostin aiheita tänään mm:

 • Nypitään ja latvotaan – vaikkei aina raaskisikaan
 • Ljubashat nousee taas upeasti – on se huippu lajike
 • Ensihoidot talvivalkosipuleille
 • Punasipulin 1-2-3 pikkelöinti ohje – onko sinulla lisää?
 • Kevät etenee – luonto herää, niin myös kyykäärmeet, muurahaiset ja myyrät.
 • Kuinka ehkäistään niiden tuhot ja oleilut tontilla helposti, myrkyttömästi ja pysyvästi. Perustieto on torjunnan A&O
 • Äkämäpunkkien metsästykseen nyt, etenkin eteläsuomessa.
 • ”Pökkis” heräilee taas 😍
 • Hiukan kevään toimituksista ja taimi tilanteesta
 • Mikä sinusta on parasta omassa pihassa / puutarhassa? Minulta sitä kysyttiin ja vastasin, että….
 • Työt kasvihuoneella jatkuvat erittäin tarkan valvonnan alaisuudessa...

 

Kukoistavia ja aurinkoisia terveisiä täältä Puutarhalta

”Kylläpä kevätaurinko ja luoja meitä nyt hellii oikein olan takaa”, tuumailin tuossa kävellessäni kasvihuoneelle aamulla. Aurinkoa on luvassa koko päivä ja ennusteen mukaan ainakin koko ensiviikko vielä. Tosin täällä meillä ainakin tuo tuuli teki ilmasta hyvin raa`an oloista, mutta ai että kasvihuoneella on loistava tunnelma ja kasvun kohinan melkein kuulee korvissa.

Katsopa miten ovat viikossa testipurkit kasvaneet kokoa.

 

Ei ihan äkkiä uskoisi, että on vain kolmisen viikkoa istutuksista.  Ja nythän tuo kasvu oikein alkaakin, kun ovat juurtuneet läpi (= juuria alkaa näkyä purkin pohjalla). Tuo on aina se hetki mitä odottaa ja siitä tietää, että sitten alkaa kyllä tapahtua ja paljon kasvuston suhteen.

NYPITÄÄN POIS - VAIKKEI RAASKITTAISIKAAN

Tämä on aina se vaikea rasti esikasvatuksessa. Kun osa taimista aloittaa kukinnan jo hirmu aikaisin, eikä millään raaskisi poistaa kukkia, mutta kyllä se vain tässä kohtaa kannattaa. Samoin yksittäisen versojen kasvu on hyvä katkaista, jotta ne alkavat haaroa. Nuo molemmat toimenpiteet lisäävät paljon taimien haarautumista ja kasvua, jolloin lopputuloksena on paljon upeampi ja isompi kuin jos ei nypittäisi ja latvottaisi taimia. Katso nyt tätäkin ahkeraliisaa, ei kuule meinannut millään raaskia nyppiä kukkia pois, mutta niin se vain oli mieli kovetettava ja nypittävä kukat vielä pois. Ensi kuun puolivälin jälkeen lopetan, sitten annan kasvaa ja kukkia.

LJUBASHAT NOUSEE HETI – ON SE HIENO JA VARMA LAJIKE

Katsopa mitä näkyy valkosipulipenkistä? Heti kun lumet sulivat päätä pois, niin sieltähän nuo Ljubashan alut iloisesti nostelevat päitään. On tuo Ljubasha kyllä uskomattoman varma ja hyvä lajike kasvamaan, oli talvi millainen vain, niin sieltä ne aina tulee ja voisi sanoa, että 100 %. Kunhan loputkin lumet lähtee ja pelto kestää, niin annan ensimmäisen lisälannoituksen. Käytännössä kanankakkarakeita. Niissä on paljon typpeä ja ne liukenevat nopeasti sipulien käyttöön. Myöhemmin, kun nurmisilppua alkaa saamaan, niin sitä sitten vielä suojaksi. Se estää hyvin maan haihtumista ja torjuu hyvin myös rikkaruohoja.  Sitten sipulit saavatkin olla melko rauhassa aina juhannuksen tienooseen asti, ellei sadetustarvetta sitten tule. Juhannuksen tienoolla sitten poistellaan skeipit ja herkutellaan niillä, annetaan tarvittaessa vielä lisälannoitus sekä ruohokatetta. Ja sitten ei menekään enää kuin hetki ja päästään nostamaan herkullista uutta satoa heinäkuun lopulla / elokuun alussa. Helppoa, hauskaa, maistuvaa ja edullista oman sadon lähiruokaa parhaimmillaan. 

PUNASIPULIN 1-2-3 PIKAPIKKELÖINTI OHJE

Viimeviikolla kun esittelin nuo eri sipulit ja niiden ominaisuudet ym. yleistä sipulin viljelystä. Kerroin myös , että tykkään pikkelöidä punasipulit nykyään vallan sillä 1-2-3 ohjeella. Se ei tainnutkaan olla ihan tuttu ohje kaikille, kun siitä tuli niin paljon kyselyjä. Tämä on siis maailman helpoin ohje, niin muistaa kuin tehdä.

1-2-3 ohje:

 • 1 osa väkiviinietikkaa
 • 2 osaa sokeria
 • 3 osaa vettä

Määrällä ei väliä, kunhan suhde on tuo. Itse teen yleensä muutaman sipuli satseja, jolloin teen 1 dl väkiviinietikkaa mukaan.

Ja näin sen teen:

Laitan ainekset kattilaan, kiehautan sen verran, että saan sokerin sekoittumaan.

Kaadan liemen ohueksi siivutettujen punasipulirenkaiden päälle, niin että ne peittyvät kokonaan.

Suljen rasian kannen ja annan jäähtyä jääkaapissa vuorokauden.

Siinä se on. Aivan erinomaisen helppoa muistaa, tehdä ja syödä. Etenkin hampurilaisten ym. kanssa aivan taivaallinen lisuke.  

PIKKELÖITKÖ ? HYVIÄ VINKKEJÄ / OHJEITA?

Tykkäätkö sinä pikkelöidä? Jos tykkäät, niin olisiko sinulla hyviä vinkkejä / reseptejä antaa? Olisi kiva kuulla ja oppia lisää.

KEVÄT ETENEE – KYYT JA MUURAHAISET HERÄÄVÄT SEKÄ TALVEN MYYRÄTUHOT PALJASTUU. KARKOTTIMET TOIMIVAT KUN…

Sitä mukaa kun aurinko sulattaa pälvipaikkoja alkavat myös niin käärmeet kuin muurahaiset heräillä ja liikehtiä.

Samoin myyrien aiheuttamia tuhoja paljastuu lumen alta. Joskus oikein järkyttäviä määriä kaivantoja, etenkin tämmöisinä talvina, kun routaa ei käytännössä ollut. Itse olin taas tyytyväinen kun nuo läpi talven paikallaan olleet karkottimet oli pitäneet huolta talvellakin, ettei myyrät olleet tontille tulleet tuhoja tekemään.

On nuo kyllä uskomattoman hyviä laitteita, kun oikein ajattelee. Minullakin on ollut tuo yksi myyräkarkoitin tuossa varaston nurkalla jo yli viisi vuotta. Kuljen sen vierestä joka päivä ja en vain lakkaa hämmästelemästä kuinka se vaan pelaa kesät talvet. Muistan kun tänä talvena oli pakkasta joku – 20 astetta eikä valoa juuri lainkaan ja oikein hämmästyin, kun tuo vaan jaksoi toimia. On se kyllä uskomattoman hyvä ja toimiva laite ja miten hyvin tuo valokenno kestää ja käyttää vähäisenkin valon. Oikein naurattaa välillä, kun kuuntelee kuinka jotkut tappelevat myyrien kanssa ja laittavat silakoita tai muita hajupommeja koloihin tai pyytää niitä raudoilla ja kun yhdestä pääsee eroon, niin jo on uusia paikalla. Minä laitoin tuon karkottimen tuohon kun ensimmäiset myyrän kolot aikanaan lumen alta paljastui ja sen koomin ei ole tarvinnut tehdä mitään. Eikä ole tullut myyriäkään vaikka kyllä niitä siinä tien toisella puolen pellolla on vaikka kuin. Ja se toinen on tuolla vanhan saarnipuun juurella. Kärki puun juureen kiinni painettuna, niin ääni leviää hyvin ja laajalle, eikä ole ollut murheita myyristä senkään juurella sen jälkeen. Tosin siinä on jo toinen, kun se ensimmäinen malli sanoi itsensä irti ”jo” kymmenen vuoden jälkeen...

KARKOTTIMISSA ON EROJA – NIIN TOIMITA IDEASSA KUIN TEHOAJASSAKIN – KATSOTAANKO

Karkottimista kuulee usein kahdenlaista sanottavan. Toiset sanoo ettei niillä tee yhtään mitään, enempi houkuttelevat kuin karkottavat ja toiset sanoo, että toimii loistavasti. No mistä tämä sitten johtuu ja mitä näistä on hyvä ymmärtää, niin katsotaanko hiukan tarkemmin.

Äänen ja värinän laatu on se tärkein!

Ihan ensiksi pitää todeta se, että ei ole lainkaan sama millaista ääntä tai värinää karkotin pitää.  On kaikkein tärkein asia, että ne on oltava viritettynä oikein! Katsotaanko ihan karkotin kohtaisesti, että miksi.

MYYRÄT JA KARKOTTIMEN TEHO

Myyräthän ovat siis reviirieläimiä ja vahvin myyrä saa aina pitää haluamansa reviirin. Paras reviiri on usein se missä elinolosuhteet ovat hyvät. On ruokaa ja suojaa – niin kuin aika usein pihoilla on. Ja tämä tieto, kun me osataan käyttää hyväksi, niin myyrien pitäminen pois tontilta helpottuu huomattavasti. Eli toimivan myyräkarkottimen salaisuus on sen oikealle taajuudelle säädetty ääni, jolloin se ei siis karkoitakaan myyrää äänellään ( niin kuin virheellisesti usein luullaan sen olevan sen ideana) vaan se esittääkin toista myyrää. Eikä mitä tahansa toista myyrää vaan oikein kunnon ”Kingiä” eli valta myyrää. Mitä se siis tarkoittaa.

Alueella jossa jo on myyriä, niin ne toki yrittävät ensin häätää tämän tunkeilijan pois. Ja siksi usein saattaa ensimmäisten viikkojen aikana kekoja ilmestyä karkottimen viereen enempikin. Ja siksi moni luulee virheellisesti, että karkotin vain, houkuttele eikä häädä. Vaan kun tämä meidän ”karkoitin Kingi” ei sitten vaan suostukaan häipymään, niin muutaman viikon kuluttua oikeat myyrät kyllä häipyy. Luonnollisestikin. 

Ja jos karkotin laitetaan alueelle, jossa ei vielä ole myyriä ( ihanteellinen tilanne), niin tämä onkin jo vastassa sinne pyrkiviä ja jokunen rohkea saattaa käydä katsomassa että saisiko se häädettyä tuon pois, mutta kun ei saa, niin häipyy itse.

Eli vain oikealle taajuudelle säädetty ja testattu karkotin toimii, koska se perustuu oikeaan äänitaajuuteen ei sen tuottamaan ”mihin vain ääneen”!

Lyhesti siis:

 • Myyrä on reviirieläin
 • Karkottimen äänitaajuuden pitää olla juuri oikea
 • Karkotin toimii ”valtamyyränä” ja reviirin hallitsijana
 • Karkotin laitetaan maahan, niin että se johtaa ääntä mahdollisimman laajalle, ei siis myyrien koloihin vaan tiukaan maahan.
 • Alussa, muutaman viikon ajan, paikalla olevat myyrät yrittävät häätää tätä tunkeilijaa pois ja kekoja syntyy karkottimen läheisyyteen, mutta se loppuu muutaman viikon kuluessa viimeistään. Usein jo muutaman päivän jälkeen.
 • Karkoittimet on hyvä pitää paikallaan ympärivuoden, jos mahdollista. Näin talvituhoilta vältytään parhaiten.
 • yhden karkottimen toiminta-alue n. 400 m2

Myyräkarkoitin,

- aurinkokenno toiminen

- 2 kpl pakkaus.

Hinta 44,95 € ( ovh 55,00) -> saat tilattua suoraan TÄÄLTÄ

 

KÄÄRMEET HERÄILEVÄT MYÖS – EI TARVITSE ENÄÄ TERVEHTIÄ LAPIOLLA – KUN ON PALJON SUUREMPI HYÖTY ELÄVÄNÄ.

Käärmeviha on ilmeisen syvällä meissä ja kukapa siitä näystä nyt vallan ilahtuisikaan, jos kyykäärmeeseen törmää yllättäen. Sinällään käärmehän on erittäin hyödyllinen eläin jo siinäkin mielessä, että se syö kesän mittaan valtavan määrän pienjyrsijöitä, joka taas puolestaan vähentää alueen punkkikantaa merkittävästi.

Mutta en usko, että kovinkaan moni meistä tykkää näistä kuitenkaan omalla tontillaan. Etenkin jos samalla tontilla on lapsia tai koiria.

Onneksi tähänkin on lapiota parempi, helpompi ja kestävämpi ratkaisu.

Tämän karkottimen teho taasen perustuu sen erityisen tekniikan tuottamaan äänivärähtelyn aiheuttamaan käärmeen aistien häiriintymiseen. Niin kuin tiedämme, niin käärme aistii paljon paitsi kielellään niin myös vatsanahkan kautta. Ja tätä vatsanahkan kautta tapahtuvaa aistitoimintaa tuo värähtely häiritsee, jolloin käärmeestä tulee ikään kuin sokea sillä alueella, joten se luonnollisesti väistää tälle alueelle tulemista. Siksi nämä karkottimet on hyvä laittaa niin tontin reunoille kuin koiratarhojen lähelle.

Tämä siis alkaa tehota, toisin kuin myyrä- ja muurahaiskarkoitin, niin heti. Eli jos yhtään epäilet, että tontilla on käärmeitä, ja kun laitat nämä päälle, niin ensimmäiset tunnit, jopa ensimmäinen vuorokausi, kannattaa pitää lapset ja kotieläimet tarkan valvonnan alaisena. Sillä osa käärmeistä saattaa paeta paniikinomaisesti äänialueelta pois ja ovat silloin arvaamattomia.

Lyhyesti siis:

 • Kun laitat tämän ensimmäistä kertaa toimimaan tontille, niin on hyvä pitää pienet lapset ja kotieläimet ensimmäisen vuorokauden aikana joko pois tontilta tai vähintään silmällä.
 • Karkottimen pää kannattaa painaa kiinni materiaaliin mikä johtaa ääntä / värinää mahdollisimman hyvin. Esim. kallioon, sokkeliin, jne. Näin teho on monin kertainen. Toimintasäde tavallisessa maassa on n. 20 metriä, mutta hyvin ääntä johtavassa materiaalissa monin kertainen.

Aurinkokennotoimisen käärmekarkottimen 46,95 € ( ovh 59,90) saat TÄÄLTÄ

MUURAHAISKARKOTIN

Viimevuonna ensiesittelyn saanutta muurahaiskarkotinta ehdittiin ja toivoa, epäillä ja loppujen lopuksi ihastuakin.

Tämän idea on käytännössä sama kuin käärmekarkottimessa, mutta toki eri taajuudella ja tehoajalla. Muurahaiset ei nimittäin ole ihan niin herkkiä lähtemään vaivalla rakentamistaan paikoista, vaan karkotin saa olla useamman viikon ”töissä” ennen kuin ne luovuttavat ja muuttavat muualle. Tämä on hyvä huomioida, ettei tule turhan herkästi tuomittua laitetta toimimattomana. usein puhutaan 4-6 viikosta, kun alkaa tehota, voi mennä kauemminkin, mutta pikavoittoja tällä ei ainakaan saa. 😉 Tehokkaita ja kauaskantoisia kyllä. 

Tällä saat siis muurahaiset pois pysyvästi, niin kukkapenkeistä, vihannesviljelmiltä kuin talonvierustoilta.

Aurinkokennotoiminen , ei pattereita, ei lataustarvetta

Tehoalue on n. 400 m2

Pakkauksessa on siis 2 kpl karkottimia ja pakkauksen hinta on 49,95 € ( ovh 59,95) ja saat sen TÄÄLTÄ

 

MIKÄ ON SIIS TÄRKEÄÄ, ETTÄ SAAVUTETAAN TULOKSIA?

Itselläni on nyt yli 20-vuoden kokemus näistä karkottimista ja se mikä minusta on hienoa, on se, että ihmiset ovat löytäneet nämä ja oppineet ymmärtämään mihin näiden teho perustuu ja kuinka niitä käytetään oikein ja tehokkaasti. Ja ennen kaikkea mitkä ovat ne tärkeät seikat, jotta ne toimivat, niin kuin niiden kuuluukin toimia. Käytännössä siis äänen ja/ tai värinän taajuus on oltava prikulleen oikeat. Ei riitä, että ”kunhan vaan pärisee” .  En suin surminkaan haluaisi enää palata aikaan kun käytössä oli myrkyt, lossat ja kaiken maailman ”mädät silakat” ym. Ei kiitos! 

Kaikki minun valitsemat ja testaamat karkottimet ja karkoitus- /torjunta-aineet ( mm. Tricot ym.) löydät TÄÄLTÄ

ÄKÄMÄPUNKKIEN METSÄSTYKSEEN

Viimeviikolla piti tästä jo muistaa muistuttaa, mutta yksi pää kesän talven. 🤦‍♂️ No onneksi ei vielä ole myöhäistä, mutta jos ilmat tähän tahtiin lämpenevät, niin ihan etelä- ja lounaisosissa Suomea alkaa kohta olla kiire, nimittäin etsimään ja tuhoamaan mustaherukkapensaissa mahdollisesti talvehtivat äkämäpunkkipesät.

Nämä äkämäpunkit siis levittävät suonenkatovirusta ja se aiheuttaa kasvuston ( lähinnä lehtien) epämuodostuneisuutta, heikentää kasvua ja satoa. Pahimmillaan kasvi joudutaan leikkaamaan kokonaan alas tai vielä pahimmoillaan, kaivamaan kokonaan ylös ja hävittämään.

Äkämäpunkit pystyvät siis levittäytymään jopa kymmeniä metriä tultuaan silmun suojista keväällä ulos. Joten niiden torjunta on sen jälkeen äärimäisen hankalaa, sanoisinko jopa mahdotonta.

Tuossa Heikin ottamassa kuvassa näkyy loistavasti tuo turvonnut latvasilmu, eli tuollaisia sitten, jos näkyy, niin ne kerätään pussiin ja tuhotaan perusteellisesti. Mieluiten polttamalla. Pahinta on kerätä ne ja heittää sitten avokompostiin tai maahan. Olen nimittäin kuullut sitäkin tehtäneen…🤦‍♂️

Lisää luotettavaa tietoa ja kuvia äkämäpunkista voit lukea ja katsoa TÄÄLTÄ

 

PÖKKIS HERÄILEE 😍

Katsoppa kuka se täältä taas uskollisesti heräilee. vanha kunnon Pökkövehka ystävämme on viettänyt hiljaiseloa tuolla pöydän alla ja nyt se sieltä taas niin terhakkaasti alkoi eilen töntämään itseään taas hereille kasvuun. On se kyllä hauska ja erikoinen kasvi. Ja jännä nähdä, että koska se sitten kukkii. Onko se tällä vuosikymmenellä vai vasta myöhemmin. Äitinsä kukki hyvällä ystävälläni muutama vuosi sitten, joten jännityksellä odotetaan koska tämäkin yllättäisi.

HIUKAN KEVÄÄN TOIMITUKSISTA

Siihen tahtiin kevät ja toimitukset etenee, että taimien toimitukset jatkuvat nyt kiihtyvällä tahdilla ja hiljalleen myös ulosistutettavien tuotteiden siinä samalla myös. Jos ei mitään ihmeellistä niin seuraavan parin-kolmen viikon aikana pyritään laittamaan mahdollisemman suuri osa varauksista, etenkin taimien suhteen. Laitan kyllä sitten aina ennakkoon myös viestiä, niin ei tule yllätyksenä.

PARASTA PUUTARHASSA?

Minulta kysyttiin tätä viikolla ja vastasin että ” se ettei sen tarvitse koskaan olla valmis” Olisikin kiva kuulla, että mikä sinun mielestäsi on parasta omassa pihassa / puutarhassa?

Vaan nyt minä lähden jatkamaan tuonne kasvihuoneelle kylvö, koulita, istutus, nyppimis, latvonta, jne. puuhia. Kaikkea kivaa siis.

Ja erittäin ”tarkan” valvonnan alaisuudessa tietty. 😉

*******************************

Olkaamme kiitollisia ihmisille,

jotka tekevät meidät onnelliseksi,

sillä he ovat hurmaavia puutarhureita,

jotka saavat sielumme kukoistamaan.

Marcel Proust

*******************************

Onnellisen aurinkoista viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni

Toivottaa

 Puutarhurisi

Juha