Amaryllikset uusissa kodeissaan, Kasvivaloista - perusteet ja oikeaa tietoa, Talvisuojauksiin hiljalleen, ym. 17.11.2023

Amaryllikset uusissa kodeissaan, Kasvivaloista - perusteet ja oikeaa tietoa, Talvisuojauksiin hiljalleen, ym. 17.11.2023

Perjantaipostini aiheita tänään mm:

 • Amaryllikset uusissa kodeissaan – pieni lisäerä toivottuja ledruukku malleja saatavilla
 • Kasvivaloista – perusteita ja oikeaa tietoa.
 • Tämä lamppu vain meiltä
 • Talvisuojauksiin hiljalleen, aurauskepit myös
 • Kukkahoroskoopissa juhlivat nyt Siankärsämöt (13.11. - 8.12.)
 • Villasukat jalkaan ja tulet takkaan – puutarhurit lepäävät nyt

Leppoisan kauniita terveisiä täältä Puutarhalta !

Pieni pakkanen, aurinko, tyyntä, hiukan lunta maassa ja ihan täydellinen hiljaisuus. Tästä ei juuri marraskuinen päivä voi enempää parantua. Kippurahäntien lenkkien jälkeiset huoltotoimetkin on nyt kuin silkkiä ja samettia verrattuna vielä alkuviikkoon, kun kuraa tuntui olevan aina tassuista hännänpäähän asti. Tällainen pieni pakkanen oli kyllä enemmän kuin tervetullutta. Kivasti kuivahtaa paikat, mutta ei vielä koittele kasveja, vaikkei lunta olekaan. Ennusteen mukaan saattaa sitten lunta tulla tännekin. Ja ehdottomasti mieluummin lunta, kuin vettä / räntää

Kasvihuonekin näyttää niin hyvälle, kun on puhdasta ja pestyä. Pakkanen kun vielä ”desinfioi” ennen seuraavaa kasvukautta.  Johon tosin ei mene enää kauaa, kun ensimmäiset kylvöt ja taimikasvatukset alkaa.

Amarylliksien sipulitkin on saatettu onnellisesti uusiin koteihin ja siellä jo ensimmäiset ovat kuulemma niin terhakkaasti lähteneet nuppuja työntämään esiin, että ihan silmissä kasvavat ja elinvoimaa uhkuvat. Niin kuin laatusipuleiden kuuluukin. 😊

Kaikki muut amaryllisten sipulit ovat siis jo loppuunmyytyjä.  Ledvaloilla varustettuja ja valmiiksi istutettuja lahjapakkauksia kovin kysyttiin ( olivat hetken loppuunmyytyinä kotisivuilla)ja sain kuin sainkin vielä pienen erän näitä lisää.

 

Näille ei siis tarvitse tehdä muuta kuin ottaa pois paketista, kaataa ”kahvikupillinen” vettä  ja napsauttaa ruukun pohjalta valot päälle. Helppoa ja hienoa, eikö vain. 😊Ja matkaan saan nämä heti alkuviikosta!


VALO ON KASVIN PARAS KAVERI

Nyt kun mennään vielä reilu kuukausi lyhyempään päivään ja taitaa kaamoskin alkaa jo ensiviikolla pohjoisessa, niin katsotaanko muutamia faktoja ja perusasioita onnistuneeseen kasvien valotukseen. Sehän me sinun kanssasi tiedetään ja on itsestään selvyys, että ”valo on kasvin paras kaveri ja elinehto” . Aurinkohan sen hoitaa kasvukaudella ihan huomaamatta. Nyt, kun luonnonvalo ei enää riitä suurimmalle osalle huonekasveista, niin niiden kasvukyky heikkenee usein jopa ihan henkiinjäämistaisteluasteelle talvella.

Huonekasveistahan valtaosa on kotoisin trooppisilta alueilta, jotka sijaitsevat pääasiassa Etelä-Amerikassa, Afrikassa ja Aasiassa. Sisällä me voimme säädellä lämpötilaa ja sumutuksin olosuhteet riittävän lähelle kasvin alkuperäistä kotimaata, mutta  tärkein, eli valo jää usein liian vähälle huomiolle. Kasvit kärsivät tällöin suotta. Ja etenkin valonlaatu on se, jossa mennään pieleen turhan usein.

KASVIVALO EI OLE KASVUVALO

Toisaalta se on ymmärrettävää, kun yleensä aina vain puhutaan kasvivaloista, ei kasvuvaloista, niin kuin pitäisi.

Kasvilamputhan ovat valmistettu korostamaan kasvin värisävyjä paremmin esiin. Eli vähän sama, kun kaupan lihatiskillä on punaista valoa, jotta lihat näyttävät punaisimmille ja paremmille, kuin tavallisen valon alla. Eli molempien valojen tehtävä on miellyttää meidän katsojien silmiä. Kasville ( eikä lihoille) niistä ei ole mitään apua. Liian lähelle laitettuna jopa haittaa, kun lämmittävät ja kuivattavat ilmaa liiaksi.

Muistaakseni joskus alkuvuodesta kirjoitin keskustelusta, jonka kävin tästä aiheesta Philipsin kasvuvalo vastaavan kanssa. Kerrataanko kumminkin hänen kertomansa:

Tässä muutama kommentti Philipsin kasvivalaisin asiantuntijalta suoraan:

 • nämä viljelypuolen valoasiat eivät ole ihan yksinkertaisia ja varsinkin ledien tullessa markkinoille se on mennyt vieläkin monimutkaisemmaksi.
 •  Kelvin ja Lumen -kyselyitä tulee satunnaisesti ja ainut vastaus on opettaa kysyjälle moolit ja kasviledin pääperiaatteet ja parametrit, mutta tiedän että se ei ole yksinkertainen ja helppo vastaus.
 • joitakin viljelijöitä tai muita ”asiantuntijoita” on vielä siellä täällä, jotka puhuvat lumeneista natikoilla ja että natikan lumenit pystyy kääntämään laskukaavalla suht hyvällä arviolla mikromoleiksi.
 • tosiasiassa, jos lähdetään pinkin kasvispektrin ledin mikromoleja kääntämään lumeneiksi niin millään laskukaavalla mittaamatta valaisinta ei ole mitään takeita, että se menee oikein.
 • Lumenit ja kelvinit liittyvät yleisvalaistukseen ja toimivat sillä puolella hyvin. Niitä ei kuitenkaan pidä sotkea kasvien kasvatukseen. Kasvilampuissa ilmoitettava valointensiteetti on mikromooli/s.
 • Näissä Philipsin ammattiviljelijöille suunnatuissa LED-tuotteissa on lähtökohtana kasvien kasvu ja spektri optimoitu sen mukaisesti
 • Ongelmana tässä on se, että kuluttajat (ja jopa osa ammattiviljelijöistä) eivät tunne mikromolien ja hyötysuhteen merkitystä kasvien kasvatuksessa
 • Kasveilla on erilainen valoherkkyys kuin ihmisillä. Ihmiset ovat herkimpiä vihreälle valolle, kasveilla taas on laajempi herkkyys fotosynteesille, erityisesti siniselle ja punaiselle valolle (kuvat alla).
 • Siksi ihmissilmän havaitsemaa valoa(lumen) ei ole järkevää ilmoittaa kasvilampuista puhuttaessa. Se mitä yleensä ilmoitetaan, on valointensiteetti ja teho (teidän lampussa 25 µmol/s ja 10W). Tämän takia pelkän wattimäärän katsominen ei myöskään ole hyvä juttu. Hyötysuhde on tärkeämpi.
 • Kannattaa siis ennemmin kyseenalaistaa sellaiset toimijat, jotka ilmoittavat lumenit kasvilamppujen yhteydessä. ”Koska kaikki ei ole sitä mitä ihmissilmä näkee – ei etenkään kasvilampuissa”

Ja kyllä, vaikeita asioita ymmärtää täysin kertalukemalla. Itse ainakin olen joutunut opiskelemaan ymmärtämään näitä valotusasioita paljon. Ja juuri kun alkoi ne aikoinaan natikka eli HPS lampuista oppimaan, niin alkoi tämä ”led-valojen” vallankumous ja siihen liittyvät asiat on pitänyt opetella lähes kokonaan uudestaan.

Mutta ehdottoman hyvä on ollut tämä kehityssuunta led-valoihin. Tehokkaita ja edullisia käyttää

Mitä tämän käyttö maksaa?

Tämä on hyvä ja tärkeä kysymys, etenkin sähkönhinnan ollessa kalliimpaa kuin ennen.  

Lamppu on siis 10 watin ( = 0,01 kilowattia) tehoinen ja jos lasketaan vaikka, että sähkö maksaisi 30 senttiä / kwh.  Ja lamppua poltettaisiin 10 tuntia päivässä, niin -> päiväkustannus olisi 3 senttiä päivässä. Ja kuukaudessa noin 10 senttiä.  

Ei siis mikään ihme, että led-valot on niitä joita kaikki ammattiviljelijätkin käyttää nykyään. On kumminkin aika iso ero, jos lamppu vie 10 wattia verrattuna vanhoihin 400 watin natikoihin = ( HPS-lamppu).

Ja kyllä minä ainakin koen, että nuo lamput on säästäneet minulta niin paljon kasveja ja antaneet myös loistavia taimia esikasvatuksessa. Joten lamput ovat on tienanneet itsensä takaisin jo vuodessa-parissa. Tosin taitaa vanhin lamppu olla tuolla jo yli 10 vuotta vanha, että ei nämä nyt onneksi ihan hepposia ole.  Nämähän on tehty ammattikäyttöön, etteivät saakaan ihan helpolla hajota.

Kävin nappaamassa juuri tuosta pirtissä kasvavasta minisitruspuusta, joka on ollut tuon lampun alla nyt kuukauden verran. Huomaatko, ei pelkästään kasva, vaan kukkii myös, eikä ihan vähän olekaan kukkia. 😉 Viimetalvena keräsin vanhemmasta isommasta sitruunapuusta, mikä on tuolla viileässä lampun alla useamman sitruunan käyttöön. Tuskin olisi ollut kunnolla lehtiäkään ilman tuota lamppua. Nyt kasvoi, kukki ja tuotti satoa. 😊

 

 

Tämän ammattikasvilampun + johdon saat siis TÄÄLTÄ  / 74,95 € (ovh 85,50)

Tai pelkän lampun ilman johtoa ( normaali E27 kanta.) TÄÄLTÄ / 69,00 € 

sekä myös pelkän johdon TÄÄLTÄ / 9,95 €

Takuu: Lampun takuu on kaksivuotta tai 2000 tuntia

ps. Tämä lamppu on siis se ammattilamppu, jolle minä olen saanut erityisen yksinmyynti oikeuden Philipsiltä kuluttajille ainoana Suomessa.   

EIKÄ PELKÄSTÄÄN HUONEKASVEILLE VAAN ON JOPA PARAS TAPA VARMISTAA NAPAKAT TAIMET JA ONNISTUNEEN ESIKASVATUKSEN KEVÄÄÄLLÄ

Ja vaikkei nyt ihan vielä olekaan ajankohtaista, mutta ihan pian on, niin tämä lamppuhan on ihan ”must” myös taimikasvatuksessa.

Kerrataanko:

Led valon hyödyt taimikasvatuksessa

 • hyvä taimi on viljelyn onnistumisen paras tae
 • Hyvälaatuinen ja riittävä valotus -> kompakti, hyväjuurinen ja vahvasolukkoinen taimi, jolla saadaan optimaalinen kasvutulos
 • useimmat kasvit tarvitsevat yön, normaalisti käytetään 4-6 h yötä = kasvin palautuminen ja sokerien kulkeutuminen kasvissa

Eri aallonpituuksien vaikutuksia kasvuun:

 • Punainen (deep red) on tehokkain fotosynteesiin ja vegetatiiviseen kasvuun
 • Sinisellä (blue) on positiivinen vaikutus kompaktiin kasvuun
 • Kaukopunaisella (far red) on positiivinen vaikutus generatiivisiin ominaisuuksiin, kukan muodostumiseen ja juurrutukseen.
 • valkoinen (white) on laajin spektri ja hyvä silloin, kun kasvatetaan monia eri lajikkeita tai tarvitaan työskentelyvaloa

Lisäksi

 • Koska LEDit eivät tuota lämpösäteilyä, taimen lämpötilaa on helpompi säätää, mikä estää kasvien stressiä ja lehtivaurioita sekä mahdollistaa korkeammat valotasot.
 • Koska ledlamput tuottavat HPS-lamppuihin verrattuina hyvin vähän lämpöä eivätkä siten vahingoita taimia, myös matalia kasvutiloja voi käyttää.
 • Tällä lampulla on pitkä käyttöikä -> 25.000 h jälkeen on vielä vähintään 90% alkuperäisestä valotasosta jäljellä.
 • Hyvä hyötysuhde -> pienellä energialla tuotetaan mahdollisimman paljon kasvien yhteyttämiseen tarvittavaa valoa (1,9 umol/J).
 • Energian säästö -> Tämä kuluttaa vain 10 W / tunnissa
 • Tämän lampun spektrissä oleva valkoinen valo tekee siitä silmälle miellyttävämmän kuin pelkkä sini/puna.
 • Minulla lamppu hoitaa myös yleisvalaistuksen
 • Lamppua voit käyttää kasvihuoneissa, mutta vettä sen päälle ei saa ”kaataa”. Lampun kanssa ei myöskään käytetä varjostinta eikä sitä saa jättää sateeseen.
 • Halvin tämä ei ole hankkia, mutta varmasti on hintansa väärtti !

Vinkki: Ajastus on erittäin helppoa tehdä ihan tällaisella perusajastinkellolla. Näitä minäkin käytän sisätiloissa. Kasvihuoneella toki sitten erilaiset. Nämä maksavat n. 5 € ja niitä saa mm. kaikista tavarataloista.

 

 

 

 
TALVISUOJAUKSIIN

Jos tuo ennuste pitää paikansa, että pakkaset jatkuvat, niin arempia kasveja voidaan tarvittaessa alkaa suojaamaan pikkuhiljaa. Maa jäähtyy ja jäätyy eli ei tule hautumis- / homeongelmia enää, niin kuin, jos olisi tehty viimeviikolla. Kiirettä ei toki vielä ole, kun pakkaset pysyvät näin maltillisina.

Aurauskepit on hyvä laittaa myös paikalleen viimeistään nyt. Itse laittelin eilen illalla viimeisiä ja tuntui että muutamaa keppiä piti jo kovin ”sovitella” maahan, että meni.  Ensiviikolla voi olla, että alkaa kanki jo kimmota takaisin maasta.  😉 Itse laitan keppejä yleensä ennemmin enemmän kuin liian vähän. Lumitöissä on suuri apu, kun ei tarvitse arpoa kukkapenkin reunaa, kaivonkannen paikkaa, istutuksia ym. paikkoja, joiden päälle ei saa kasata lunta, jne. On siis pieni homma ,mutta iso apu. Nyt olen jo muutaman vuoden ollut ihastunut uusiin lasikuituisiin keppeihin. Käteviä naputella maahan ( ei tarvitse edes kankea, kumivasaralla menee hyvin) ,isot heijastin osuudet ja kestäviä. Olivat jopa hiukan halvempia kuin perinteiset putkimalliset.

KUKKAHOROSKOOPISSA JUHLIVAT SIANKÄRSÄMÖT
Siankärsämö 13.11. - 8.12.

Siankärsämö kulkee elämänsä ryhdikkäänä ja pystypäisenä, mutta ei itsepäisenä. Yllättävänkin joustavan luonteensa ansiosta se sopeutuu helposti muutoksiin ja uusiin tilanteisiin. Epäoikeudenmukaisuuksia siankärsämö kavahtaa, siksi se on aina valmis puolustamaan vääryyttä kärsineitä. Vastoinkäymiset eivät sitä pelota. Pikemminkin ne ovat vain haasteita, jotka on voitettava. Siankärsämö ei koreile ulkonäöllään, mutta hengeltään suurena se ei huku muiden joukkoon. Sen iloinen elämänmyönteisyys säteilee ympäristöön eikä sen tarvitse koskaan olla yksin. Hyvänä kuuntelijana siankärsämö paneutuu joskus liikaa muitten ongelmiin ja unohtaa, että myös itselle olisi annettava aikaa. Opettelemalla tervettä itsekkyyttä se voi torjua silloin tällöin uhkaavaa uupumusta. Siankärsämössä on taipumusta syvällisyyteen ja elämän tarkoituksen pohdiskeluun. Liikuntamuodoista jooga sopii sille parhaiten, mutta sen tulisi vahvistaa myös lihaksiaan, niin että pitkä ja usein solakka varsi ei vanhemmiten menetä ryhdikkyyttään. Tuittupäisyydellään siankärsämö joskus hämmentää ympäristöään ja tämän luonteenpiirteen hiominen vaatii vielä paljon työtä.

Vaan nyt minä lähden takaisin tuonne ulos nauttimaan  ihanasta ilmasta ja  joutenolosta. Nythän on se aika, kun meillä puutarhureilla on hyvää aikaa huokaista suuremmilta kiireiltä. Iltaisinkaan ei tarvitse juosta kasvihuoneilla katsomassa, että kaikki on hyvin, vaan voi sytyttää tulet takkaan sekä leivinuuniin ja nauttia leppoisista illoista pirtin lämmössä. Toki siinä nyt samalla pitää hiukan vielä tutkia ensikevään uutuuksia, jos vielä jotain kivaa löytäisi…🤭

*******************************

Jumala antoi meille muistot,

jotta meillä voisi olla ruusuja joulukuussa.

- J.M.Barrie

*******************************

Leppoisan mukavaa ja ihanaa viikonloppua

Toivotteleepi

Puutarhurisi

Juha