Hyvä kasvihuone järkivalinta, Siementen kylmäkäsittely, Kastelukiteistä paljon puhetta ym. 18.2.2022

Hyvä kasvihuone järkivalinta, Siementen kylmäkäsittely, Kastelukiteistä paljon puhetta ym. 18.2.2022

Perjantaipostin aiheita tänään mm:

 • Hyvä kasvihuone järkivalinta, nyt(kin) sen on huomannut
 • Siementen kylmäkäsittely – kaksi tapaa
 • Niksi nurkka 1 -> kätevä kukkalaatikko
 • Kastelukiteistä paljon puhetta - pyyntö
 • Niksi nurkka 2 -> lisävaloa taimikasvatukseen
 • Kasvatusnapit – tunnetko jo? opasvideon tein
 • Oikea kylvöaika – se ei löydy siemenpussista, vaan terveellä puutarhurin järjellä
 • Esittelyssä suosikkiyhdistelmä – kerrottu ahkeraliisa + poutapilvi.

Lumityöntäyteisiä terveisiä täältä Puutarhalta

Mikä riemu valtasi mielen, kun aamulla katsoin pirtin ikkunasta ulos ja huomasin, että uutta lunta oli tullut vain sentin verran lisää siitä, kun yöllä lopetin lumityöt. Ei tarvinnut lähteä lumitöihin vaan sai keitellä aamukaffeet ja syödä puurot rauhassa. On saanut noita lumia työnnellä kyllä nyt niin uskolta, että tuo tuntui ihan juhlalle. Eilinen räntä/vesisade ja niiden lumien työntäminen kasoille tuntui jossain vaiheessa päivää ihan ylipääsemättömälle.  Vaan niin vain hiukan ennen puolta yötä sain kuin sainkin nuo välttämättömät paikat kuntoon. Kasvihuoneiden seinänvieretkin sai tyhjentää pariinkin kertaan ja on kyllä ollut aikoinaan hyvä päätös tehdä huoneet pikkuisen vahvemmaksi kuin normaalisti tehdään. Ei tällaisenkaan lumikuorman alla ole ollut mitään heikkoa. Ainut että räystäskorkeus meinasi loppua kesken. 😉  

VAHVEMPI STRONG KESTÄÄ IHAN KUIN EI MITÄÄN

Ja nyt viimeistään on tullut oltua enemmän kuin tyytyväinen, että myös tämä harrastajahuonemalli tuli otettua silloin, sillä vahvemmalla kennolla ja tällä kaarityypillä. Katsopa tuota juuri otettua kuvaa. Tuon katolta ei ole tarvinnut ottaa lumia pois kertaakaan koko talvena. Seinänvieriltä on toki heitelty silloin tällöin suurimpia pois, lähinnä siksi, että nuo katolta valuvat lumet sopivat valumaan. Tuolla rakenteella niidenkään suhteen ei ole ollut kiirettä, kyllä ne kestävät. 💪

Miksi tuo malli eikä harjakattoinen?  Se kun olisi hienompi. Muistan kun tätä kysyttiin useammankin kerran, silloin kun etsin hyvää harrastajahuonetta itselleni (ja onhan näitä hommattu sittemmin yhteishankinnoillakin) ja eri malleja vertailin. Toki lasinen ja harjakattoinen olisi ollut nätimpi, mutta olen sen verran käytännönläheinen, että halusin hyvän, kestävän ja huoltovapaan huoneen ennemmin. Ja siksi päädyin tähän malliin ja vahvemmalla pleksillä varustettuna. Eikä ole tarvinnut katua. 😊

Noissa harjamallisissa minua ehkä eniten vaivasi juuri nämä talven lumiongelmat. Etenkin jos tuo harjamallisen  räystäs”röyssi” on sellainen, joka ottaa vastaan katolta tulevan lumen / jään, niin ongelmia on. Ja valiytettavan usein se juuri on selklainen, ihan rakennusteknistä syistä johtuen. Samoin tuo lasi, vaikka hieno ja paras valon kannalta onkin (toki kesällä se voi olla myös haitta), niin pikkuisenkin jos huone liikahtaa niin helposti joutuu lasien vaihtopuuhiin. Eikä tuo lumenpoistokaan oikein helppoa ole lasin päältä. Yleensä paras tapa onkin pressuttaa tuollainen huone aina syksyllä.

Ja toki nuo on ns. itsetehdyt upeat kasvihuone rakennelmat ovat ihan oma lukunsa. Ne ovat niin hienosti ja fiksusti tehtyjä, että siihen ei minun taitoni riitä. Niitä ei voi kuin ihaillen ihastella.

Mutta summa summarum, minusta pääasia noissa kasvihuoneissa on, että ne ovat tontilla eikä haaveissa. 😊

AJANKOHTAISTA - KYLMÄKÄSITTELYÄ SIEMENILLE, PARIKIN ERI TAPAA

Osa siemenistä tarvitsee itääkseen ns. kylmäkäsittelyn itääkseen. Sehän tarkoittaa, että siemen virittyy kasvuun vasta kun se on ollut riittävän kauan alle + 5 asteen. Tämä koskee valtaosaa omasta puutarhasta tai luonnosta syksyllä kerättyjä siemeniä, mutta myös osaa kaupasta ostetuista tarvitsee sen myös. Etenkin monet ostettavat perennojen siemenet ovat sellaisia. Siemenkauppiaalta kannattaakin aina varmistaa tuo, että tarviiko kylmäkäsittely tehdä vai onko se jo mahdollisesti tehty. On nimittäin suuri harmi, jos kalliit siemenet menevät hukkaan sen takia.  Luonnossahan siemenet saavat tuon kylmäkäsittelyn ihan luonnostaan talven aikana.

Lajista riippuen kylmäkäsittelyaika on 4-12 viikkoa, joten puuhaan on kohta kiire joidenkin lajien osalta.

Pari eri tapaa:

JÄÄKAAPISSA

 1. Sekoita siemenet suht kosteaan hiekkaturveseokseen ja laita ne pussiin ja huoneenlämpöön pariksi viikkoa. Muista jättää pieni ilmareikä pussiin.
 2. Siirrä pussi jääkaappiin (+4 astetta ihanteellinen)tarvittavaksi ajaksi. Jos et ole varma ajasta, niin pidä vähintään kaksi- mielellään jopa kolmekuukautta pusseja jääkaapissa.
 3. Kun pussissa alkaa näkyä itämisen merkkejä, nostetaan pussi valoisaan paikkaan ja huoneenlämpöön.
 4. Kouli normaalisti kylvö/taimi tai kaikkein mieluummin tuohon meidän kookostaimiseokseen.
 5. Mikäli mitään eloa ei pussissa ala näkymään, niin älä luovuta vielä, vaan levitä pussi laakeaan astiaan ja peitä kevyesti hiekalla tai vermikuliitilla ja katso jos vaikka itämisen ihme toteutuu sittenkin. :)

ULKONA

 1. Tee alkutoimet samoin kuin jääkaappiversiossa, mutta levitä seos kylvöastiaan suoraan (muista katsoa, että sen pohjassa on reiät)
 2. Siirrä astia sisälläoloajan jälkeen pariksi-kolmeksi kuukaudeksi ulos ja laita astia kokonaan lumen sisään.
 3. Katso, että se on koko ajan lumen seassa, eikä leutoina ajanjaksoina vesi pääse hukuttamaan niitä (siksi siis kunnon reiät siellä kylvölaatikon pohjalla on tärkeitä)
 4. jatka tuosta jääkaappiversion kohdasta 3 eteenpäin samalla tavalla.

Ja jos kylvät useampia lajeja, niin muistetaanhan ne kunnolliset, säänkestävät nimilaput, ettei mene arpomiseksi. 😉

LINNUN PÖNTÖT TEHTY – OLISIKO NYT KUKKALAATIKON VUORO – MIKÄS SE SINUN ESITTELEMÄSI MALLI OLIKAAN?

Mauri laittoi viestiä, että hänellä olisi linnunpöntöt tehty ja meinasi seuraavaksi nikkaroida emännälle kukkalaatikon tai pari ensikesäksi. Muisteli, että olin esitellyt yhden mallin ja niin olinkin. Se oli se Päivin kukkalaatikko idea, joka oli aivan mahtava. Eikä lainkaan niin hankala tehdä, etteikö se onnistuisi ihan ”kotipuusepältäkin”. Nuo pyörät olivat muuten todella hyvä idea kaikessa yksinkertaisuudessaan. Samoin tuo, että toinen puoli on ehjä, jolloin se näyttää hyvälle esim. talvi / narsissi-istutuksilla.

      

Koko tuo juttu tuosta laatikosta, Päivin vinkkeineen ja mallikuvineen löytyy siis TÄÄLTÄ 

KASTELUKITEISTÄ PALJON (SOME)PUHETTA – EN OSALLISTU

Kastelukiteistä (joista viime viikolla tein sen videonkin) on ollut nyt ilmeisen paljon puhetta tuolla some-maailmassa. Paljon kuulemma myös virheellistä ja ihan mystisiäkin juttuja. Minua on kuulemma ihan suoraan syytetty, että myyn noita kiteitä biohajoavina vaikka ovat polymeeriä ( = hajotessaan mikromuovia). Kiitos näistä yhteyden otoista ja vinkeistä, mutta minä en näe tarpeelliseksi lähteä oikomaan noita puheita eri ryhmiin. Inhottavaahan se on, kun mollataan, mutta kun itse tiedän, mikä on tuote ja totuus, niin annan olla. Minulle riittää se, että kun lupaan sinulle näiden olevan biohajoavia, turvallisia ja loistavasti toimivia, eikä sisällä yhtään mikromuoviksi muuttuvia polymeerejä. En kai minä itsekkään käyttäisi tuollaisia, jos niissä oli noita polymeerejä tai jotain muuta luontoa rasittavaa.

Laitan tähän vielä kuvan tuosta prosessista, niin näet kuinka kiteet toimivat ja hajoavat ajastaan osaksi luonnonkiertokulkua.  

Kiteet sekä se video löytyi siis TÄÄLTÄ

Mutta sen vielä pyydän, että kerro sinä hyvä ystäväni ainakin silloin, jos näet jonkun käyttävän noita ns. vaippakiteitä, että ei tee niin. Kiitos!

LISÄVALOA TAIMILLE – Timon vinkki

Timo lähetti viikolla hyvän ja ajankohtaisen vinkin, kuinka saadaan kätevästi ilmaista lisävaloa esikasvatustaimille.

Timo kirjoitti:

      Vinkki sinne Juhan niksiosastolle:

Taimien kasvatukseen, joka toistuu joka kevät, olen tehnyt kunnon kestolaatikon lastulevystä. Ne kolme seinää ja pohja on päällystetty kirkkaalla foliolla. Folion kiinnitin puulistojen ja pikkunaulojen avulla--teipit hapristuu melko nopeasti. Valoa tulee sekä ikkunasta että kasvilampusta ylhäältä. Komeus fiksataan kokoon 4 ruuvilla, reiätkin valmiina. Käytön jälkeen levyt pääsevät sängyn alle kesä&talviunille.

              Timo

Kiitos Timolle hyvästä ja näppärästä vinkistä. Minä olin jo vallan unohtanut tämän idean, joka siis toimii hienosti. Itse tein vähän vastaavia (tosin vain pahvista) aikoinaan, ennen kuin nämä Led-valot valloittivat ja muuttivat taimikasvatusmaailmani. Niiden avulla kun ei oikeastaan tarvitse enää valoa lisää, mutta toisaalta voisihan tuota Timon innoittamana kokeilla taas. 😊

Laitan kuvat tähän tuosta omasta kyhäelmästäni millaisia käytin aikoinaan (ei kaunis, mutta toimiva 😉 ) jos tykkäät toteuttaa idean, niin näinkin ”nurkista löytyvistä” tarpeista saa tuollaisen helposti tehtyä.

 

KASVATUSNAPIT – TUTTU JUTTU? – TEIN PIKKU VIDEON

Nyt kun tuo esikasvatusaika ja pistokkaiden juurrutusaika alkaa kiihtyä, niin minusta yksi parhaimpia tapoja valtaosaan tapauksissa on käyttää näitä kasvatusnappeja. Itse laitan käytännössä kaikki pistokkaat sekä valtaosan siemenistäkin suoraan näihin. On helppoja ja onnistuu hyvin. Jatkokasvatukseen laitan sitten kun juuret ovat tulleet ns. läpi paakun. Ja yksi asia mikä on myös hyvä, että näissä napeissa ei voi olla noita viheliäisiä harsosääskejä, niin kuin taimimullissa voi joskus olla (tästä ollaankin puhuttu nyt jo useamminkin tämän kevään aikana).

Tuollaisia esittely & opastusvideoita kun on toivottu, niin tein nyt näistä napeistakin tämmöisen lyhyen pätkän.

Ja näitä kasvatusnappeja löytyy siis 30 kpl paketeissa 3,95 € / pkt ( = 0,13 € / kpl) siis TÄÄLTÄ

Jos tarvitset näitä paljon, niin nuo on tehdaspakattu 1000 kpl laatikoihin ja voit kysellä niitä joko sähköpostilla tai pirauta 05-3440300 (ma-pe klo 8-16.00)

KYLVÄÄ VAI EI – KOSKA OIKEA AIKA? ÄLÄ LUOTA SOKEASTA SIEMENPUSSIN AIKAAN

Tästä oli jo aiemminkin puhetta, mutta nyt kun monilla on jo kovasti kylvöjä tehtynä ja kutina kylvää itselläkin on kova, niin katsotaanko vielä, että koska se kylvöaika on oikea. Siemenpusseissa oleva kylvöaika, kun on yleensä ns. eurooppalainen kylvöaika, joka ei sovellu suoraan meille. Se on noin nyrkkisääntönä 1-1,5 kuukautta liian aikaista meille Suomessa. Tämä on hyvä ja tärkeä muistaa.  

Paras tapa on, että katsot kuinka pitkä esikasvatusaika on, ja lasket siitä oikean kylvöajan verrattuna siihen koska voit sitten siirtää kasvit kasvupaikoilleen. Istutko sitten ulos tai kasvihuoneeseen ja milloin se istutusaika sinun paikkakunnallasi yleensä alkaa. Näin ei tule ongelmia liian pitkiksi venyneistä taimista ja yleensä tilakin loppuu kesken. 😊

SAANKO ESITELLÄ – SUOSIKKI YHDISTELMÄNI

Minun on ihan pakko esitellä tämä minun suosikkiyhdistelmäni sinulle nyt ja samalla tuomaan jo vähän kevään tuntua tämän lumikaaoksen keskelle.

Tämä kerrotun ahkeraliisan ja poutapilven yhdistelmä. Ei helpompaa ja palkitsevampaa voi juuri olla.  Viihtyy eritoten amppelissa tai ruukussa. Menestyy niin auringossa, puolivarjossa kuin jopa varjossa. Tämän ahkeraliisa lajikkeen kukat ovat kuin ruusunkukat. Moni ei meinaa edes ahkeraliisaksi uskoa, kun näkee. Ei venähdä, vaan kasvaa muotoonsa ja kukkii siinä ihan taukoamatta koko kesän aina syksyyn asti.  Ainut mistä kannattaa pitää huolta on kastelu, sillä ei ahkeraliisoja suotta ”juoppoliisoiksi” kutsuta, eli vettä menee. Ja jos jollekin, niin näille nuo kastelukiteet ovat enemmän kuin oiva apua tuolla mullan joukossa. Niin ja sitten kukkineet kukat kannattaa nyppiä pois. Ne kyllä karistuu myös itsestään, mutta silloin on vaara, että ne alkavat homehtua ja homehduttaa koko kasvin samalla. Ja onhan siistitty kasvi aina kauniimpi ja toisaalta ihan mahdottoman mukavaa hommaa on tuo nyppiminen. Se vie aina ihan mennessään. 😊 Muuten tuo yhdistelmä onkin täysin huoltovapaa, kun tuolle poutapilvelle nyt ei tarvitse tehdä yhtään mitään, se puikkelehtii kasvuston seasta mistä, milloinkin ja keventää mukavasti kokonaisuutta.

Ai niin, toki lannoitus on tärkeää, mutta jos laitat 4-5 kpl lannoitekäpyjä istutuksen yhteydessä, niin sitten sekin on hoidossa koko kesäksi.

Jos tykkäät, niin tässä pakkauksessa on siis 4 kpl kerrottuja Ahkeraliisoja ( ’Fiesta Bonita Pink’ ) ja 4 kpl Poutapilviä.

Näistä riittää siis kahteen amppeliin / ruukkuun ( 23-25 cm).

Istutus -> 2 ahkeraliisaa ja 2 poutapilveä / amppeli.

Pakkauksen ( 4+4)  hinta on vain 13,95 € ( ovh 19,85 € ale – 30% ) ja saat sen TÄÄLTÄ

Vaan nyt minä taidan lähteä jatkamaan noita kylvö valmisteluja ja nauttimaan ”lumityövapaasta” päivästä. Sääennusteen mukaan näyttää kyllä sikäli hyvälle, että koko ensiviikon on pientä pakkasta ja aurinkokin saattaa näyttäytyä useampana päivänä. Alkaa muuten olla jo tehoa tuossa auringoissa, että kyllä se kevät sieltä hiljalleen tulee, mutta nautitaan nyt vielä talvesta. 😊

Kärsivällisyyttä, ystäväni, kärsivällisyyttä, se on hyve.

****************
Rakkaus ei tarvitse kahta ihmistä katsomaan toisiaan,
vaan kaksi ihmistä katsomaan samaan suuntaan.
 
- Antoine de Saint Exsupery
***************
Aurinkoisen ihanaa viikonloppua sinulle hyvä ystäväni
Toivottaa lumilapion hetkeksi pois käsistään laskenut
Puutarhurisi
Juha