Perjantaipostini aiheita tänään mm:
- Kukkasipuleilla ei vielä kiirettä – Pohjois-Suomessa voi aloitella
- Niksit onnistuneeseen kukkasipuli kevääseen – myös video
- Tomaattien kypsyttäminen sisällä – ei tehdä siitä suotta liian vaikeaa. Perusasiat riittävät.
- Hyötykasvien kasvatus talvella sisätiloissa – mielenkiintoinen kysymys ja pohdintaa sen tiimoilta. Onko sinulla kokemusta?
- Erkin terveiset - Karkottimilla olisin voinut säästyä tuhansien eurojen menetykseltä ja hirveältä harmilta.
- Amaryllikset lepoon
- Otetaan kuva keittiökasvimaalta – pieni vaiva, iso hyöty keväällä
Sateen raikastamia terveisiä täältä Puutarhalta!
Sanotaan, että ”nuorena nukkuminen on kuin laittaisi rahaa pankkiin” , niin kyllä minä ajattelin aamulla, että ”niin se on tämä pitkään toivottu ja odotettu sadekin. Ellei jopa enemmän”. Tämä meidän kaakkoinen kolkka on ollut ihan poikkeuksellisen kuiva koko kesän, niin jokainen pisara on otettu suurella ilolla vastaan. Tiedän, että osassa Suomea vettä on tullut jopa liikaakin, mutta täällä meilläpäin on jo monet kaivot kuivuneet. Sellaisetkin, jotka ei koskaan ennen ole sitä tehneet. Minulla on tuon veden suhteen sikäli onnellinen tilanne, että oma kaivoni on aikanaan tehty kahden lähdesuonen risteykseen, niin vettä kyllä riittää. Niin kasvihuoneissa kasteluun, kuin kahviveteen pirtissä. 😊
Viimeviikolla kerroin, kuinka huippuhyvä sato tyrneistä tulee, niin ei se nyt ihan huonosti satoa tule omenoistakaan. 😉 Ei ne kesällä kuvaamani ”pörriäistenkokoontumisajot” ihan hukkaan menneet. 😍
KUKKASIPULIEN ISTUTTAMISELLA EI KIIRETTÄ ETELÄ JA KESKISUOMESSA – MUTTA FIILISTELYN VOI JO ALOITTAA.
Kukkasipulien istuttamisella ei tosiaan ole vielä kiirettä, kun lämpötilat ovat vielä tätä luokkaa. Maan pitää jäähtyä siis pysyvästi alle + 10 asteen. Pohjoisessa ilmeisesti alkaa maa olla hiljalleen tarpeeksi viileää, että siellä päästään jo ”tositoimiin”. Vaikka eihän tuo sipulien maahan laittaminen mitään vakaavaa puuhaa ole, päinvastoin, on oikeastaan yksi hauskimpia puuhia. Se odottamisen riemu mitä saa tuntea koko talven ja jännitys sen kuin tiivistyy kevättä kohden, kunnes kevään ensimmäiset ”helmet” työntyy esiin ja puhkeaa kukkaansa. Ja siitä iloinen kukkaloisto sen kuin vain komistuu päiväpäivältä. Ihanaa aikaa, eikö vain.
VIDEO SYYSSIPULIEN ISTUTTAMISESTA
Viime syksynä tehtiin Leenan kanssa tähän ”PuutarhaWiki” videosarjaan liittyen yksi jakso myös kukkasipulien istuttamisen nikseistä.
Varmaan tuttuja juttuja sinulle, mutta voi tuolla olla muutama uusi idea ja niksikin. 😉 Videosarjassa käsittelemme mm.
- paras istutusaika ja -syvyys eri sipulikukille
- miten se tulppaanin elämänkaari menikään ? Tätä ei moni muuten oikeasti tiedäkään. Ja kun tämän tietää, niin ymmärtää jatkohoidon idean laakista.
- mitkä sipulikukat istutetaan syksyllä ja mitkä keväällä?
- niksit suojata sipulikukat niin hiiriltä, myyriltä kuin rusakoilta.
Video kestää puolisen tuntia, että varaa nyt hiukan isompi muki kaffetta tämän katseluun. 😉
Mikäli et nyt malta katsoa videota, niin tässä on sen sisältö tiivistettynä.
- Sipulin koolla on suora merkitys kukkivan kukkaan. Sen pitää olla kulloisellekin lajille ja lajikkeelle riittävän iso ja elinvoimainen. Esimerkiksi Tulppaaneissa 12 / +
- Sipulin kokomerkintä tarkoittaa sipulin ympärysmittaa. Esimerkiksi 12/+ tarkoittaa, että sen sipulin ympärysmitta on 12 cm tai enemmän.
- Oikea istutussyvyys on 2 X sipulin korkeus. Nyrkkisääntönä 2 kerroksinen talo, jossa kellari. Sipuli on kellarikerros ja multaa tuo kaksikerrosta.
- Maan pitää olla viileä, alle + 10 astetta, ennen kuin aloitetaan istuttamiset. Muutoin on suuri vaara, että sipuli mätänee. Juurtuminen käynnistyy vasta kun lämpötila on tarpeeksi viileä.
- Tulppaani kasvattaa joka vuosi kukinnan jälkeen uuden sipulin. Siksi on tärkeää, että
- Keväällä annetaan ravinnetta esim. kukkasipulilannoitetta
- Kukinnan jälkeen poistetaan kehittyvä siemenkota, mutta varsi ja lehdet jätetään kasvamaan niin kauaksi aikaa, kunnes ne ovat kellastuneet.
- Vasta sen jälkeen sipulit voi nostaa maasta ja istuttaa syksyllä maahan tai antaa vain niiden olla maassa.
- Hyvä ohje on, että ei hätäillä, ei syksyllä istuttamisten kanssa, eikä keväällä lehtien poiston kanssa.
- Liljojen paras istutusaika on yleensä keväällä, mutta muutamat liljat istutetaan syksyllä. kts taulukko videolla
- Leenan vinkki -> Pyörittämällä sipulit Tricossa ennen istuttamista, ne säästyvät ainakin peltohiirien ruokalistalta, Tricoa saat -> TÄÄLTÄ
- Sipulikukkien ruukkuistutusten suosio kasvaa, koska ne ovat helppoja toteuttaa ja niistä saa upeasti ja pitkään kukkivia kevään tuojia. Samaan ruukkuun voit istuttaa montaa lajia.
- Kasvilavoihin istutus onnistuu myös hyvin, kun muistat ettet istuta ihan reunoille ja mielellään hiukan kohopenkkiin. Tärkeää on, että vesi ei jää makaamaan ja jäätymään kasvilavaan talvea vasten.
- Krookukset ja helmililjat ovat paitsi ihania kevään ensikukkijoita, niin myös erittäin tärkeitä ravinnonlähteitä kevään ensimmäisille pörriäisille. Niin siitepölyn kuin meden ansiosta.
Tässä vielä kuva tuosta ruukkuistutuksen ideasta. I
Isot sipulit alle ja siitä sitten ylöspäin sipulin koon mukaan.
PERENNOJA, PENSAITA JA MARJAKASVEJA MAAHAN
Näitä sen sijaan voit istuttaa nyt tai sitten yhdessä kukkasipulien kanssa. Nämä kaikki ovat astia tai kennotaimia, joita voit istuttaa kaiken syksyä.
Ja ne kaikki ( myös ne huipputarjoukset 😉) löysit TÄÄLTÄ. Toimittelen nämä nyt saman tien, kun kerran ovat syyshuollot saaneet ja valmiit uusiin koteihin. 😊
TOMAATTIEN KYPSYTTELYÄ SISÄLLÄ – EI TEHDÄ SIITÄ LIIAN VAIKEAA
Ilman lämmitystä olevassa kasvihuoneessa tomaatit alkavat kypsyä nyt sen verran hitaasti, että olen niistä jo osan ottanut sisälle kypsymään. Tämä on aika veikeä aihe, josta kuulee monenlaisia konsteja , mutta loppujen lopuksi tämä kypsytys on hyvin selkeä ja helppo asia hoitaa.
- lämpötila on ratkaiseva tekijä –> + 20 – + 25 astetta on hyvä lämpötila. + 15 ja siitä alle hidastaa kypsymistä ihan liikaa.
- voi olla valossa tai pimeässä – sillä ei ole merkitystä
- ei tarvitse lisätä omenaa tms. etyleeniä tuottamaan – tomaatti tuottaa sen itsekin, kun vain on lämmintä
- muovipussi päällä ehkäisee haihtumista ja on ihan hyvä idea.
- kypsyttelyä kannattaa jatkaa useampi viikko ja syödä punastuneet tomaatit sitä mukaa.
- Jos raakileet ovat kovin keskenkasvuisia, niin ne eivät välttämättä ehdi koskaan kypsyä. Siitä ei tarvitse olla harmissaan, näin vain se on.
Tuon ihmeempää sinun ei tosiaan tarvitse tehdä. Riittävä lämpötila on se juttu. 🍅👍
HYÖTYKASVIEN KASVATUS TALVELLA – MIELENKIINTOINEN AIHE JA PALAAN TÄHÄN, KUN SELVITTELEN HIUKAN ASIAA LISÄÄ. ONKO SINULLA KOKEMUSTA?
Sain Katilta tällaisen viesti:
**************
Hei!
Syksy alkaa olla jo käsillä, ja energian hinta on kohoamassa pilviin. Olen pohtinut, paljonko tulevana talvena tuoreet kasvikset maksaa, ja voisiko tomaattia ja kurkkua kasvattaa sisällä talvella? Miten siinä voisi onnistua?
Meillä esim. on iso pesuhuone, jota joka tapauksessa on pidettävä lämpimänä ja valoa saisi kasvilampulla?
Uskon että aihe saattaisi kiinnostaa muitakin Perjantaipostilaisia, "hyötykasvien kasvattaminen talvella". Olisi todella mukavaa kuulla asiasta ammattilaisen mielipide ja mahdollisia vinkkejä omavaraisuuteen. Ihan hirvittää tuo tuleva talvi. Meillä sähkön hinta kohoaa 1.10. 7-kertaiseksi, miten ammattiviljelijöillä on varaa pitää kasvihuoneet talvella lämpiminä??? Valothan ei niin paljoa kustanna uuden tekniikan ansiosta. Kotona lämpöä on pakko olla muutenkin. Voisiko näitä asioita hyödyntää?
Eikös köynnöstävä kurkku olisi upea kiemurtelemassa pitkin olohuonetta kultaköynnöksen tilalle? Taidan vaihtaa olohuoneen valaistuksen kasvilamppuihin ja pesuhuoneen lattialle laitan kasvusäkkejä 😁
Olisi ihanaa saada aiheesta perjantai postia, meidän kaikkien hyödyksi. Onnistuuko ylipäätään, riittääkö huoneenlämpö (etenkin kun sitäkin pitäisi laskea asteella tai kahdella), entä valo, millaisia lajikkeita yms. Tuskin olen ainut asiaa pohtinut.
Ystävällisin terveisin
-Kati-
************
Tämä Katin viesti oli hyvin mielenkiintoinen ja ainut huonopuoli on se, että minulla ei ole kokemusta hyötykasvien kasvattamisesta sisätiloissa, muuta kuin joidenkin yrttien ja salaattien kanssa kasvulampun alla. Ne onnistuu vallan helposti ja hyvin, mutta vihanneksista minulla ei ole kokemusta, koska ne ovat olleet sopuhintaisia tähän asti läpi talven.
Se on ihan varmasti totta, että hinnat tulevat olemaan korkeat ensi talvena ja tiedän jo nyt, että useampi vihannesviljelijä jättää huoneet kylmilleen tulevana talvena. Lämmitys maksaa ja ne, joilla valotus on vanhoilla ”natikka” lampuilla myös sähkön osuus on liian suuri talviviljelyyn. Onneksi moni vihannesviljelijä on vaihtanut ne viimevuosina ledlamppuihin.
Näillä LED lampuillahan taimikasvatus ja kasvatus yleensäkin onnistuu varmasti myös kotiolosuhteissa ja lämpötilakin riittää. Latvapistokkaista ainakin saisi nyt ”lentävän” lähdön.
Pölytyskin onnistuu, vaikka hiukan pumpulipuikoilla autettuna ja jos tilaa on, niin periaatteessa mitään estettä ei pitäsi olla.
Mutta niin kuin sanoin, niin minulla ei ole kokemusta kertynyt tämmöisestä sisällä tapahtuvasta talvikasvatuksesta, mutta aihe on kyllä niin mielenkiintoinen, että varmaan tätä pitää nyt kokeilla itsekin. Olisiko sinulla kokemusta tämmöisestä kasvatuksesta? Jos on, niin mielelläni kuulisin lisää.
OLISINPA KUULLUT NÄISTÄ AIEMMIN – OLISI TULLUT TUHANSIEN EUROJEN SÄÄSTÖ
Viimeviikolla kun esittelin hiiri- ja myyräkarkottimia, niin sain siihen liittyen Erkiltä viestin.
”Olisinpa kuullut näistä aiemmin. Tuli tuhansien eurojen lasku, kun näätä oli muuttanut talveksi mökin vinttiin ja siivo oli sen näköinen. Kaikki välipohjat auki ja uusiksi. Oli kallis vuokralainen” Terveisin Erkki
Harmitti kyllä Erkin puolesta ja toivottavasti nyt ei sitten enää jatkossa tule vastaavaa vahinkoa. Suosittelinkin Erkille ,että laittaa tämän uuden karkottimen mökille ja kytkee sen aina silloin päälle kun eivät itse ole paikalla.
Kaikki hiiri, myyrä, käärme karkottimet löysit siis TÄÄLTÄ
myös ne ladattavat ja patteritoimiset.
Nämä kannattaa tosiaan laittaa nyt päälle, ennen kuin tuo talvipesien teko alkaa toden teolla.
AMARYLLIKSET LEPOON
Kesän kasvaneet ja voimistuneet amaryllikset siirtelen nyt lepoon. Sen verran saivat nyt vettä, että tuon ne ensin sisälle viikoksi-kahdeksi, että multa ruukuissa kuivahtaa kunnolla ja sitten leikkaan lehdet n. 2-3 cm sipulin yläpuolelta poikki. Sen jälkeen siirrän ruukut pimeään ja viileään n. +10 asteiseen varastoon. Siellä ne saavat olla levossa ainakin kaksikuukautta, jopa pidempäänkin. Tuo lepoaika on erityisen tärkeä asia siksi, että lepokauden lopussa kukka-aihiot virittyvät sipulin sisään. Mikäli lepoaika jää liian lyhyeksi, niin sipuli kasvattaa vain lehdet, ei kukkia.
KUVA KEITTIÖKASVIMAASTA
Muistetaan ottaa tämä kuva keittiökasvimaasta nyt, niin on helpompi ensi keväällä vuoroistutella, etenkin juurekset.
Vaan nyt minä lähden jatkamaan kasvien ja kukkasipuleiden valmisteluja taas alkuviikon lähetyksiin. Tilauksia olikin tällä viikolla ihan ennätysmäärä ja lämmin KIITOS niistä kaikista. Ilollahan me näitä täällä pakataan ja lähetellään sinulle. 🙏😍
Aamulla oli pieni tauko sateessa ja ”ryhmä rämä” pääsi katselemaan kuinka ruskanvärit alkavat hiljalleen hehkua täälläkin. Etenkin maaruska näyttä jo nyt upealle. Tosin taisi tuo Reiska olla ainut, joka malttoi sitä ihastella, Willow ja Mortti keskittyi enempi ”veljespainiin” 😂
*******************************
Puutarhaan istuttaminen on uskoa huomiseen!
Audrey Hepburn
*******************************
Värikästä viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni!
Toivotteleepi
Puutarhurisi
Juha