Salvian istutus ja hoito-ohjeet

Salvian istutus ja hoito-ohjeet

Salvian istutus ja hoito-ohjeet

Salvia
Korkeus: 30-90 cm
Istutusväli: 20-60 cm
Kukinta-aika: heinä-syyskuu
Kasvupaikka: aurinko/puolivarjo

Yleistä tietoa

 

Salviat ovat perhos,- ja pörriäispuutarhan parhaimpia kasveja. Niiden kaunis kukinto sekä miellyttävä tuoksu houkuttelee perhosia ja pölyttäjiä.

Salvioita on yli 900 erilaista lajiketta. Niiden kukinnan väri, kasvutapa sekä kasvukorkeus ovat yleisimmät vaihtuvat tekijät lajikkeissa.

Istutus

Salviat istutetaan aurinkoiselle kasvupaikalle. Salviat kestävät hyvin kuivuutta, jonka takia se sopii erinomaisesti aurinkoisille ja kuiville kasvupaikoille.

Esikasvatettavat taimet on hyvä istuttaa 6-8 cm ruukkuihin taimi,- kylvö,- kookos,- tai kaktusmultaan, ennen maahan tai ruukkuihin istuttamista.

Hoito

Säännöllinen kastelu on salvialle tärkeää, mutta pitää välttää liikakastelua. Salvia ei kestä liian märkää maaperää.

Salvia ei myöskään tarvitse kovin vahvaa lannoitusta. Kompostimullan laittaminen istutusvaiheessa riittää.

 

Talvehtiminen

Salviat voivat talvehtia talven ajan, mutta talvimärkyys on yleensä niille kohtalokkain. Myös hyvin kylmät talvet voivat käydä salvioiden kohtaloksi. Peittämällä havuilla, voit auttaa salvioiden talvehtemista ulkona.

Parempi tapa on kuitenkin yrittää talvehdittaa salviat sisätiloissa. Nostamalla ja viemällä viileään paikkaan ennen pakkastentuloa, on hyvä konsti auttaa salvioita talvehtimisen kannalta. Ne tarvitsevat hiukan valoa nostamisen jälkeen, mutta talveksi ne voi viedä pimeään kellariin odottamaan kevään lämpön sekä valon tuloa.