Sadonkorjuupuuhia ja havaintoja, Pihakalusteiden ja kasteluleitteiden huoltoa, Vuoden positiivisin valinta uudistui, ym. 10.9.2021

Sadonkorjuupuuhia ja havaintoja, Pihakalusteiden ja kasteluleitteiden huoltoa, Vuoden positiivisin valinta uudistui, ym. 10.9.2021

Perjantaipostin aiheita tänään mm:

  • Sadonkorjuu puuhia ja havaintoja
  • Pihakalusteiden ja etenkin kastelulaitteiden huoltoa, ajoissa, ettei käy niin kuin….
  • Vuoden positiivisin valinta uudistui – nyt pääset sinäkin vaikuttamaan
  • ohjeet - näin saat perjantaipostit suoraan postilaatikkoosi, jos sinulla on @gmail osoite.
  • syysvalikoimaa ja vinkkejä
  • instagram toive / kysymys, voitko katsoa ja antaa palautetta?

Leppoisaa perjantaita täältä Puutarhalta

Illalla kun tulin kippurahäntien kanssa lenkiltä, niin vaikkei kylmä ollutkaan, oli takkatulen ääreen silti mukava asettua ja antaa lämmön hivellä. Itseasiassa hiveli niin hyvin, että suorastaan torkahdin siihen lämpöön. Ja heräilin vasta, kun hiillos oli jo melkein musta. Pistin pellin kiinni ja menin jatkamaan nukkumista peitonalle. Sama leppoisa fiilis jatkui vielä aamullakin, kun pehmyt lämpö oli jäänyt pirtin seinämiin. Eikä ilma ollut kylmä aikaisin aamullakaan, kun menin viemään pikku Willowin ulos aamupissille. Ilma oli enneminkin ihanan kostea ja raikas, sekä pehmeän lämmin. Onneksi Willow kävi melko nopeasti pissillä, sillä vaikka ilma oli lämmin, niin kyllä varpaita alkoi hiukan jo aamukostealla nurmikolla viilentää. ;)

Oikeastaan ilmat on olleet koko viikon ihan mahtavat. Lämmintä, sadetta ja välistä aurinkoa. Kylmmemmät yötkin helpottivat viikonlopun jälkeen ja ainakin täällä säästyi jopa herkimmätkin kesäkukat vallan hyvin.

Ja sienet, ne vasta tykkäävätkin näistä ilmoista.  Alkuviikosta kävin kippurahäntien kanssa katsomassa pari suppilovahveroiden vakiopaikkaa ja sieltähän näitä on tulossa ihan tolkuttomasti. Hiukan annan vielä noiden kasvaa ja veikkaan, että sitten saan kerättyä korit täyteen melkein yhdeltä istumalta. :)

 

Jos vain yhtään tykkäät sienistä, niin nyt niitä löytyy paljon ja vaikka mitä sorttia. Ainoastaan kantarelleja en ole löytänyt kovin paljon, mutta kaikkia muita sieniä sitäkin enemmän.

Perussienien tunnistukseen on muuten esim. ylellä hyvä sivu TÄÄLLÄ

KIITOS KEITTO-OHJEISTA, NYT ON HERKULLISIA RESEPTEJÄ

Viimeviikolla kerroin kuinka tykkään keitoista, etenkin näin syksyllä ja pyytelin hiukan keittoreseptejä ja niitähän tulikin monta. Ja kaikki oli kyllä niin herkullisen oloisia, etten oikein tiedä mistä aloittaisin, mutta varmasti jokaista tulee tehtyä. Kiitos vielä kerran kaikista ihanista resepteistä. <3

CHILISATOA VALMISTUU – MYÖS KEITTOIHIN POTKUA

Muutamassa keitto-ohjeessa oli myös chiliä ja sopivasti tuota chiliä tuolta kasvihuoneelta nyt valmistuukin. On miedompaa ja sitten pari lajiketta, jota ei tarvitse kuin katsoa, niin johan ”polttelee” suussa. No, itse olen kyllä maltillisten makujen ystävä noissa, että kyllä nuo vahvemmat jää minulta väliin, mutta miedommat on kyllä erinomaisia ”potkun” antajia.

 

ZILGAKIN KYPSYY – KOHTA KORJUUSEEN

Melko varma syksyn merkki on tämäkin Zilgan sadonkorjuun lähestyminen. Lämmin kesä ja sopivat pörriäiskasvit lähellä, niin on mitä korjata. :) Tämä kasvaa siis ihan ulkona, ilman mitään suojaa ja on kasvanut jo vuosikymmeniä, että kyllä tuo Zilga lajike on kertakaikkisen hyvä valinta.

 

OMENAPUIDEN ISTUTUSPERINNE IMATRALLA JATKUUKIN

Viimeviikolla kerroin kuinka Leena ja Seppo olivat inspiroituneet tuosta Imatran omenanpuiden istuttamisideasta aina jokaista uutta vauvaa kohden. Ja sainkin ihania viestejä, että ei tuo ollut Imatran kaupungin mikään kertaluonteinen tempaus, vaan tuo upea perinne jatkuu yhä. Eli Imatran kaupunki lahjoittaa yhä edelleen omenapuun jokaiselle kaupunkiin syntyneelle vauvalle. Sen voi sitten istuttaa joko omalle pihalle tai kaupungin omenapuistoon, jos omaa pihaa ei ole. Aivan mahtavaa, hyvä Imatra!!!

Tuosta tuli mieleeni, että ajattelepa, millainen vaikutus sillä olisi, jos jokainen kaupunki satsaisi tuolla samalla ”Imatran idealla” jokaisen vastasyntyneen iloksi jonkun puun kasvamaan ja juurtumaan oman kaupungin / kunnan maaperään. Jo pelkkä ajatus tuntuu kaikkineen ihan mahdottoman hyvälle. Pieni rahallinen satsaus kaupungin / kunnan kirstusta paikalliselle taimimyyjälle ja kaikki toteutuisi paikallisesti. Eikö olisi mahtava ajatella asiaa, että mitä se tarkoittaa vuosien ja vuosikymmenten kuluttua. Omenien lisäksi ainakin paljon muistoja ja juuria kotiseutuun. Tästä olisi kyllä kiva kuulla, jos joku muukin kaupunki / kunta olisi toteuttanut tai toteuttamassa samaa.

BAYA MARISAT LOPPUIVAT

Baya marisan taimet myyty loppuun tältä syksyltä.

Tuota baya marisaa Leena ja Seppokin tilasi omien lastenlasten kunniaksi istutettavaksi. Kävi vain niin, että moni muukin innostui ja syysistutettavat baya marisat loppuivat minulta tällä erää. Ensi vuonna saadaan sitten lisää.  Varatut puut toki toimitan, mutta uusia tilauksia en voi nyt enää valitettavasti tälle syksylle ottaa.

LEHDET TIPPUVAT JA RUSKISTUVAT – EI HÄTÄÄ. MAASSA KASVANEITA EI SIIRRELLÄ VIELÄ, ODOTETAAN MYÖS LEHTIEN TIPPUMISTA

Noista baya marisoista sekä muistakin ruukkutaimista alkavat lehdet tippumaan, mutta ei hätää, se kuuluu asiaan ja aikaan. Monet ruukkutaimet tekevät niin paljon aikaisemmin, kuin maassa jo juurtuneet lajike toverinsa. Eli taimi on vain jo alkanut vetäytymään lepoon. Istutus vaan ihan normaalisti. Sieltä se sitten keväällä lähtee kasvuun ihan niin kuin kuuluukin.

Jos olet ajatellut siirtää puutarhassasi jo kasvavia lehtipuita uuteen paikkaan, niin niiden kanssa kannattaa myös odotella, että lehdet tippuvat ja siirrät vasta sitten. Siirron jälkeen vain tukikepit ja kastelukannullinen vettä niin muuta ei tarvitse tehdä. Keväällä sitten toki vielä tarkistus, että multa on tiukasti, lannoitus ja tarvittaessa kastelua, niin hyvin onnistuu. Usein jopa paremmin kuin keväällä siirrettyjen. Syysistutus on siis joskus sellainen uskon ja henkien taisto, etenkin aloitteleville puutarhureille, mutta seuraavana vuonna se aina palkitsee ja luo kokemuksen tuomaa uskoa seuraaville syksyille. :)

KUVIA – KEITTIÖKASVIMAASTA NYT AINAKIN

Viimeviikolla oli myös puhetta, kuinka näin syksyllä tulee otettua kuvia ja videoita pihasta ja puutarhasta. Niitä on sitten kiva katsella samalla, kun tekee ensivuoden istutussuunnitelmia. Jos pihasta ei tule sitä tehtyä, niin keittiökasvimaasta ainakin kannattaa tehdä. Siitä näkee mitä kasvoi missäkin ja pystyy tekemään vuoroviljelyä helpommin ensi- sekä seuraavina vuosina. Kun voit kätevästi katsoa, että mitä kasvoi edellisinä kesinä missäkin.  Ja jos ei kuvia, niin kyllä vanha kunnon ”paperia + kynä” tekniikka toimii vähintään yhtä hyvin. :)

LÄMPIMÄT KELIT – ULKOKALUSTEIDEN HUOLTOA

Nyt kun nämä lämpöiset ilmat jatkuvat ainakin viikonlopun, niin ulkokalusteiden huoltohetki voisi olla aika hyvä idea toteuttaa nyt. Osa kalusteista tulee varmasti jo kohta siirrettyä tuonne talviteloille. Pesen ja etenkin annan niiden kuivua hyvin ennen katonalle siirtoa.  En tosiaan yleensä juuri muuta tee kuin pesen miedolla pesuaineella ja huuhtelen kuumalla vedellä nuo ja annan niiden kuivua hyvin ennen kuin vien talviteloille. Puukalusteille tulee laitettua vielä puu öljyä lopuksi pintaan.

KASTELULETKUT  / -VARRET JA ETENKIN SADETTIMET AJOISSA TYHJIKSI JA VARASTOON

Tämän jos minkä on kokemus osoittanut, että nämä kastelu ja sadetin jutut kannattaa ajoissa tyhjentää ja viedä suojaan. Yksi yllättävä pakkasyö ja etenkin nuo sadettimet on helposti entisiä. Reilu kymmenen vuotta sitten ”sain” kokea tuon oikein kantapään kautta ja siinä kun yhtenä yllättävänä pakkasaamuyön tunteina toistakymmentä sadetinta & kasteluvartta jäätyi ja meni pilalle, niin johan olen oppinut olemaan ajoissa sen jälkeen.

Eikä vettä nyt enää hirveästi tarvitsekaan. Hiukan ruukkuistutuksille ja syysistutusten kasteluun, niin ne kyllä suitan kantaa kastelukannullakin. :)

VUODEN POSITIIVISIN valinta uudistu – nyt sinäkin voit vaikuttaa ja tehdä samalla hyvää

Muistanet kun tuossa kesällä kerroin, että olimme taas kokoontuneet Positiivareiden johdolla siinä juhannuksen tienoilla tuon vuoden Positiivisimman henkilön valinnan tiimoilta. Ja kerroin, että mahtava uudistus on tulossa, mutta silloin ei ollut vielä lupaa kertoa, että mikä se on, mutta nyt on. Eli vuoden positiivisimman henkilön valinta tehdään nyt nenäpäivätapahtuman kanssa yhteistyössä. Ja samalla uudistui myös se, että raatimme valitsi kaikista upeista ehdokkaista kuusi henkilöä, joista sitten voit äänestää oman suosikkisi. Ja tehdä samalla hyvää nenäpäivätapahtuman kautta.  

Finaalissa on mm. meidän puutarhaharrastajienkin hyvin tuntema innokas kotipuutarhuri Kiti ”Tanhupallo ” Kokkonen. Samoin siellä on paljon korona-ajan lauluillaan ihastusta saanut parivaljakko ”Lotta ja pappa”. Ja mikä mukavinta, niin mukana on myös nuoria sekä hiukan eriammattikunnan edustajia, mihin valinta ei ole aiemmin vielä osunutkaan.

Katsoppa TÄÄLTÄ ketä kaikkia on pääsyt finaaliin ja äänestä suosikkiasi, tehdään samalla hyvää lasten auttamiseksi. <3  

MITEN SAAN PERJANTAIPOSTIT SUORAAN POSTILAATIKKOON, EIKÄ TARVITSE AINA ETSIÄ MAINOKSISTA, JONNE MINUN @G-MAIL NE AINA LAITTAA?

Tätä kysytään aika usein ja eihän minun taitoni riitä noita asioita neuvomaan, mutta onneksi nuorissa on tulevaisuus. Meidän Tomi teki sinulle hyvät, kuvalliset ohjeet kuinka se onnistuu.

 

Ohjeet, kuvien kera, löytyy myös TÄÄLTÄ

HIIRIKARKOTTIMISTA KOVA KYSYNTÄ – PATTERIMALLI LOPPUI, VERRKOVIRTATOIMISTA SAIN VIELÄ YHDEN ERÄN.

Näistä testatuista hiirikarkottimista on tullut niin suosittuja ja kysyttyjä, että valmistajalla on varastot loppu tuon patterikäyttöisen suhteen nyt. Hän saa tehtyä ja testattua niitä lisää seuraavan kerran vasta muutaman kuukauden päästä.

Noita verkkovirtatoimisia sain onneksi vielä yhden erän, jotka tulee alkuviikosta minulle. Niitä saat varattua TÄÄLTÄ ja tämän erän jälkeen seuraavat saan vasta joskus vuoden vaihteen tienoilla tai pahimmillaan vasta ensi vuonna.

 

TOIMITUKSET KÄYNNISSÄ, VAIKKEI ISTUTUKSILLA KIIRE OLEKAAN.

Hiljalleen olen aloittanut myös nuo syksyn toimitukset sitä mukaa kun kasvit on valmistuneet lähetys- ja istutusvalmiiksi. Mitään kiirusta ei toki vielä ole, ei etenkään kukka- ja valkosipuleilla.

Perennoja valitaan, lajitellaan ja huolletaan istutusvalmiiksi ensiviikolla eli seuraavalla viikolla alkaa sitten myös niiden toimitukset. Nyt kun vielä saataisiin vähän sateita ja sopivasti viileneviä ilmoja, niin avot että olisi istutuskelit kohdillaan. Oikein tässä meinaa malttamattomuus iskeä, kun jo niin tekisi mieli…;)

MITÄ KAIKKEA KIVAA JA UUTTA LÖYTYIS NYT ?

Tämä on toinen mitä paljon kysytään ja kun löytyy melkein mitä vain, niin aika hankala on vastata ihan yhdellä lauseella... 😉

Kaikkein helpoimmin pääset siis katselemaan näitä syysistutettavia sekä tarvikkeita TÄÄLTÄ

 

Olen laittanut ne sinne ryhmittäin. Ja vaikket mitään tarviskaan, niin selaile ja katsele silti, näistä tulee aina hyvälle mielelle. :)

 Siis TÄÄLLÄ

OLETKO INSTAGRAMISSA? – TEHTIIN SINNE PIENI ISTUTUSVIDEOSARJA – KOMMENTOITKO – KIITOS!

Tuonne Instagramin puolelle toivottiin myös hiukan videosisältöä, niin tehtiin Tomin kanssa tuollainen pieni minivideosarja syysleimujen istuttamisesta sinne nyt kokeeksi.

 

Voisitko katsoa ja kommentoida olisiko tuollaisille lyhyille ohjevideoille käyttöä jatkossakin ja mitä muita aiheita siellä haluaisit nähdä?

Meidän instagrammisivuille pääset suoraan TÄSTÄ

Kiitos jo etukäteen. <3

Vaan minä taidan nyt lähteä katselemaan noita keittoaineksia tuolta kasvihuoneelta, jos vaikka pari uutta keittoreseptiä testaisin viikonlopulla.

Ja sieniä sekä puolukoita pitänee käydä keräilemässä myös.

Puolukatkin alkavat olla kypsiä kerättäväksi ja tuolla soiden laidoilla niitä on ihan mahdottomasti.

Ps. Ja ensiviikolla olisi taas tarkoitus ”PuutarhaWikistä” Leenan kanssa ja aihe on varmasti kiehtova. Luvassa on pari hyödyllistä kikkaakin…;) Saat siitä taas tallenteen ilman muuta nähtäväksi heti sen jälkeen.

 Sitten alkaakin jo toivottavasti istutusviikot oikein toden teolla. :)

 

*******************************
Toivon itselleni pientä puutarhaa, missä voisin käyskennellä, ja äärettömyyttä mielikuvitukselleni.
Jalkojen juuressa se, minkä voin kylvää ja korjata, ylläni se, mitä voi tutkia ja mietiskellä.
Kukkia pääni päällä ja tähtitaivas ylläni.
 
Victor Hugo
 
*******************************
 
 
Syksyisen ihanaa ja leppoisaa viikonloppua sinulle hyvä puutarha ystäväni
 
Toivotteleepi
 
Puutarhurisi
 
Juha