Perjantaipostin aiheita tänään mm:
- Syyssipulien istutuksen perusteet ja niksit – video muodossa. Mukana myös Leenan Trico niksi.
- Loputkin tomaatit sisälle kypsymään
- Mikä tauti vaahteraa vaivaa?
- Miksi männyn neulaset ruskettuvat? Onko huolta? On, ei ja ehkä. Kuvat kertovat.
- Tanjan näppärä gmail niksi
- Lisämultaa ruusujen ja köynnösten juurille. Miksi käytän hiekkamultaa?
Raikkaan ihanaa perjantaita täältä Puutarhalta
Mukavasti viileni ilmat nyt. Oikeinkin sopivasti, että loppuu kohta tämä odottamisen tuska ja pääsee kunnolla istutus puuhiin. 😊
Viikolla kylmeni hetkellisesti jopa niin kovin, että ensilumet satoivat jo tuolla ylempänä. Niin se vain vanha sanonta ( pappani aina tykkäsi sanoa tämän) , että ”syksyinen yö ajaa seitsemällä hevosella” eli ilmat ja keli voi muuttua hyvinkin nopeasti. No nyt taas näyttää sille, että ilmat rauhoittuvat ja on juuri sopivan viileää, että kukkasipuleitakin uskaltaa kohta alkaa laittamaan. Miksi niitä ei pidä laittaa liian aikaisin, niin siihen on olemassa ihan kasvulliset syyt ja niin kuin hiukan lupailinkin, niin tehtiin aiheesta (kukkasipulien istutus) Leenan kanssa sellainen jutustelu tuokio taas ja otettiin se sinulle talteen katsottavaksi.
Tässä alla on tuo meidän keskustelumme aiheesta ”syysipulien istutukset” ja videolla käydään läpi mm. seuraavia aiheita:
- Krookus, se ei olekaan sipuli, vaan???
- Mikä sipulikoko on paras ja miksi se on tärkeää tietää?
- isot ja terveet sipulit takaavat paitsi komeat kukat, niin myös monivuotisen ilon. Miksi se on tärkeää?
- Laadukkaat sipulit tuo myös säästöä monivuotisuudellaan.
- Oikea istutussyvyys? taulukko ja helppo muistisääntö.
- Miksi maan pitää olla viileää ennen kuin aloitetaan istutukset?
- Mikä on vaarana, jos istutetaan liian aikaisin?
- Tulppaanin elämänvaiheet -> ”vuosikello” auttaa ymmärtämään niiden tarpeet ja sielunelämän
- Tiesitkö, että tulppaani kasvattaa joka vuosi uuden sipulin? Siksi tietyt hoitotoimet keväällä ja kesällä on erityisen tärkeitä, samoin laadukas sipuli.
- ” ei hättäillä” ei syksyllä, eikä kesällä. Miksi?
- Mitä liljoja kannattaa istuttaa syksyllä ja mitä keväällä? Luettelo & muistisääntö
- Miksi en myy tiettyjä liljoja kuin keväällä? Sinun etu.
- Leenan toimiva niksi -> Tricolla sipulit suojaan !
- Onnistuneen ruukku- / lavakaulusistutusten perusteet ja vinkit kuvien kera.
- Miksi mm. krookuksia ja helmililjoja olisi hyvä kukkia ja kasvaa jokaisella pihalla? Pörriäisille elintärkeää.
Ja tästä näet videon kokonaan. Kokeilimme tiivistää asiat tiukkaan pakettiin, mutta sellainen ”puoliseiskan” mittainen siitä tuli kumminkin. Uskon, että tässä on sinulle paljon hyviä juttuja, neuvoja ja niksejä, eikä aikasi mene hukkaan.
Lisäksi tähän on laitettu niitä taulukoita, joista voit aina tarkistella asioita mm. tulppaanin vuosikierrosta, oikeista istutussyvyyksistä, ruukkuistutusten ideasta, liljojen istutuksista, jne.
Ole hyvä, toivottavasti tykkäät <3
Ja palautettahan minä kuulen mieluusti. Niin sisällöstä kuin uusista aiheista. 😊
Tricoa, siis sitä millä Leena tuossa videolla käsitteli kukkasipulit mm. metsähiiriä vastaan löydät siis TÄÄLTÄ
Näistä kukkasipuleista menen takuuseen ja valikoimani näet TÄÄLTÄ
LOPUTKIN TOMAATIT LÄHTIVÄT NYT SISÄLLE KYPSYMÄÄN
Sääennusteet lupailevat ihan täydellisesti viileneviä istutusilmoja, mutta tomaattien kypsyminen ulkona sekä lämmittämättömissä kasvihuoneissa loppuu kyllä valitettavasti nyt käytännössä kokonaan.
Eli raakileet vain korjuuseen ja mieluiten terttuineen päivineen. Sisälle, ihan normaaliin huoneenlämpöön ja hiukan muovipussia päälle, niin ettei raakileet suotta kuivuisi liikaa. Parhaimmillaan herkullista satoa kypsyy useamman viikon ajan.
Ja terttuineen siksi, että sekin ehkäisee tomaattien kuivumista jonkin verran. 😊
MIKÄ ON TÄMÄ TAMMEN ”TAUTI” JA ONKO SE VAARALLINEN? MILLÄ TORJUTAAN?
Monin paikoin on huolestuttu, kun vaahteran lehtiin on ilmestynyt pyöreitä ja mustia täpliä. Onko puut nyt kuoleman vaarassa ja kuinka pitäisi toimia. No kysehän on sienitaudista nimeltä tervatäplätauti ja se on käytännössä vaaraton tauti vaahteralle. Hiukan aiemmin tiputtaa lehtensä, mutta todellista, puuta tappavaa, vaaraa siitä ei ole. Se on siis sienitauti ja ihan niin kuin muistetaan jo muumio omenoidenkin kanssa, että hyvä keino ehkäistä taudin pesimistä ja leviämistä, on haravoida lehdet tarkasti pois ja kompostoida ne riittävän kaukana puista. Mitään ”myrkkyjä” ei tarvitse eikä ole mitään ideaa käyttää tässä tapauksessa. Eikä tuo tosiaan puita tapa, vaikkei lehtiä haravoisikaan. 😉
MÄNNYN NEULASET RUSKISTUVAT – HUOLTA VAI EI? KYLLÄ, EHKÄ JA EI
Tämä on toinen asia, josta paljon nyt on kyselty. Mäntyjen neulaset ruskettuvat, onko syytä olla huolissaan. No valtaosin kyse on ihan normaalista ruskettumisesta eli vanhimmat neulaset kuolee pois, niin kuin niiden kuuluukin. Sitten on toinen asia, nämä kuuman ja etenkin kuivan kesän mukanaan tuomat neulasten ruskettumiset. Kuvasin tuossa sieniretkellä muutaman mallin näistä nyt:
- normaalin tilanteen ( josta ei tarvitse olla huolissaan),
- tilanteen jossa uudet neulaset on kuivuneet, mutta vanhat elossa ( tästä pitää olla jo jonkin verran huolissaan, mutta annetaan ensi vuoden näyttää kuinka käy)
- 3. Tilanteen, jossa kaikki neulaset on kuivuneet. Tästä voit olla jo aidosti huolissaan ja käytännössä nämä on kyllä menetettyjä puita.
TANJAN LOISTAVA VINKKI – NÄIN HELPOSTI PERJANTAIPOSTIT OIKEAAN KANSIOON
Viimeviikolla laitoin tuon meidän Tomin tekemän ohjeen kuinka saadaan gmailissa perjantaipostit ohjattua saapuneiden kansioon. Ohje on hyvä ja toimiva, mutta Tanja lähetti vielä helpomman tavan tehdä tuo sama asia. Eli näin:
Tanjan fiksu vinkki menee siis näin:
Hei,
vinkkinä tällainen:
jos perjantaiposti menee väärään kansioon (ei ensisijaisiin), on toinenkin tapa:
- sen voi helposti siirtää sinne ihan vain tarttumalla siihen hiirellä (avaamatta sitä) ja raahata se ensisijaiset kansion päälle ja pudottaa sinne.
- Ruudun alareunaan tulee kysymys 'Haluatko että jatkossa kaikki tästä osoitteesta tulevat menevät sinne?' Vastaa 'Kyllä'.
- Tanja
Kiitos Tanja vielä kerran ihan mahdottoman hyvästä vinkistä. Tässä se taas nähdään, että kuinka paljon enemmän me opimme, kun olemme yhdessä avoimia ja avuliaita toisillemme. <3
HIEKKAMULTAA KÖYNNÖSTEN JA RUUSUJEN JUURILLE
Nämä jalonnetut ruusut ja köynnösten multatilanne on hyvä tarkistella nyt ennen talven tuloa kertaalleen. Siis kiirettä ei ole, mutta jossain kohtaa. Lähinnä niin, että hiekansekaista multaa olisi ennemmin sellainen keko kuin vettä kasaava monttu. Vähän niin kuin Leena tuossa videolla puhui siitä käännetystä veneestä lavakaulusviljelyn yhteydessä. Miksi minä tykkään käyttää tuota hiekansekaista multaa, niin se johtuu ihan siitä, että se suojaa ihan riittävän hyvin, mutta se laskee keväällä lumien sulamisvedet juurien käyttöön eikä kasvi kärsi niin herkästi kuivuudesta keväällä. Niin sanottujen talvehtimisturpeiden talvisuojauskyky on toki parempi, mutta ne pitäisi sitten muistaa käydä poistamassa hyvissä ajoin keväällä, juuri tuon veden takia. Minä en ainakaan tahdo muistaa tuollaisia asioita tehdä, niin siksi käytän tuota hiekansekaista multaa, vaikka sitten lapiollisen tai pari enempi. Siellähän se tarpeessa sitten on.
Vaan nyt minä käärin hihat ja lähden tuonne hallin puolelle. Minulla on siellä odottamassa muutama säkillinen Ljubashoita, jotka pitäisi vielä lajitella. Vaikkei niiden istuttamisella kiire olekaan, niin ensiviikolla kun aloitan perennojen, pensaiden ja kukkasipulien lähetykset oikein kunnolla, niin tulevat sitten niissä samoissa lähetyksissä. Kaikki ei ehkä tykkää, mutta minusta tuo Ljubashan tuoksu on niin mahtava ja täyteläinen, että niiden parissa viihtyisi vaikka kuinka kauan. 😊
Iltasella ,jos sitä lähtisi tuonne luonnon helmaan istuksimaan. On nimittäin se aika vuodesta, kun hirvet viettävät ”häitään” ja se näytelmä on ihan uskomattoman kuulosta tuolla yön pimeydessä. Tarvitsee vain laittaa hyvin päälle ja toivoa että niiden lemmenyöt olisi nyt kohdillaan. 😉
*******************************