Puutarhurin perjantaipostia 28.2.2020

Puutarhurin perjantaipostia 28.2.2020

Pirteän raikasta huomenta täältä Puutarhalta!

Onhan piristävä ilma ja aamu. Pirtin ulkoseinällä oleva pakkasmittari näytti melkein kymmentä pakkasastetta ja aamuarinko nousi lähes pilvettömälle taivaalle. Voiko paljon paremmin sieluaan herätellä kun katsoa nousevaa aamuaurinkoa, vetää keuhkot täyteen tätä raikkautta, sulkea silmänsä ja kuunnella kuinka ensimmäiset pelloille saapuneet joutsenet tervehtivät uutta päivää. Tällaisesta päivästä ei voi kuin tulla hyvä.

Aamulla katselin ja arvuuttelin kukkapenkistä jo hiukan päitään nostaneiden kukkasipulien peittämistarvetta näin parin pakkasyön jälkeen ja tulin siihen tulokseen, että hyvin ovat kaikki pärjänneet, eikä tarvetta peittämiselle ole. Etenkin kun jo sunnuntaista eteenpäin sääennuste lupaa lämpenevää ja mahdollisia vesisateita. Luonto osoittaa taas selvästi, että ensimmäisenä nousevilla kasveilla on myös luontaisesti hyvä kyky sietää ”takatalvia” ja kylmiä jaksoja ongelmitta. Kaikki siis hyvin.

KALEVALA PÄIVÄ – LIPPU SALKOON

Tänäänhän on Kalevalapäivä ja suomalaisen kulttuurin päivä ja myös liputuspäivä. Tiesitkö muuten miksi juuri tänään liputetaan ja on Kalevalanpäivä? Tänään on siis päivä jolloin vuonna 1835 Elias Lönnrot allekirjoitti ja päiväsi Vanhan Kalevalan esipuheen.  

Pitää kyllä tunnustaa, että itse en ole koskaan lukenut kalevala kirjaa kokonaan. Otteita ja tarinoita kyllä, mutta en koko kirjaa. Jotenkin se on tuntunut niin isolle (ja ehkä raskaallekin) luettavalle, että en vain ole saanut aikaiseksi. Ehkä joku talvi otan sen ohjelmaan ja takkatulen äärellä koetan saada sen luettua. Aika näyttää.

 

KURKISTUS KELLARIIN – HERÄÄMÖN KAUTTA LÄMPIMÄÄN JA VALOON

Kellarissa kannattaa nyt vierailla tavallistakin ahkerammin. Näin kevättä kohden tarkkailen siellä paitsi siellä olevien juuresten kuntoa (ja heitän tietysti heti huonolle näyttävät pois kompostiin), niin myös noiden koristekasvien intoa heräillä. Siellä alkaa jo monet talvehtineet kasvit hiljalleen heräillä ja työntää uutta silmua. Itselläni on tuo vanha navettarakennus sellainen ”herättämö” jonne vien kasvit ensin. Siellä on pikkuisen lämpimämpää kuin kellarissa ja ennen kaikkea sinne tulee ikkunoista valoa. Siellä kasvien on hyvä hiljalleen heräillä. Suora siirto kellarista lämpimään kun olisi kasville aina jonkinasteinen koettelemus. Ne selviävät siitä kyllä yleensä hyvin, etenkin jos ei nyt ihan suoraan paahteeseen ja kuumaan heti joudu, mutta tuon ”heräämön” kautta itse tykkään ne herätellä uuteen kasvukauteen aina. Jos sinulla on siis mahdollista järjestää tuollainen ”heräämö” esim. viilentämällä jokin huone jonne tulee myös valoa ulkoa, niin se on kyllä ihanteellinen herääville kasveille. Mullan vaihto ja kolmesta neljään viikkoon siellä, niin sitten voinkin siirtää kasvit täyteen valoon ja lämpöön turvallisin mielin.

SIPULINKYNSIÄ MULTAAN JA HERKKUVERSOJA NOUSEE
Yksi kevään mukavimpia hetkiä on taas käsillä,( kun istutuspeukaloa kovin kutittaa kuitenkin koko ajan) on työnnellä valkosipulin kynsiä multaan ja katsoa kuinka ne työntävät nopeasti varret esiin. Sekä heitellä hiukan herneitä itämään. Niistä saa nopeasti uutta satoa ruokiin ja salaatteihin. Itse tykkään käyttää niitä ihan vaan ruisleivän päällä sellaisenaan maidon kera. On muuten yksinkertaisin hyvä ja maistuva välipala ! Suosittelen. :)


PELARGONIT KELLARISTA

Yhdet suurimmat aarteeni mitä tuolta kellarista nostelen tuonne heräämöön, ovat nuo vahat pelargonit.  Ne saavat nyt uudet mullat ja kevyen kastelun pelkällä vedellä nyt ensin. Leikkaan hiukan ja siitä ne alkavat sitten hiljalleen heräilemään. Pelargonit ovat aina ihania, mutta tuollaiset vanhat pelargonit, niissä on kyllä ihan oma taikansa, tarinansa ja henkensä, eikö vain. :)

PELARGONI ’APPLEBLOSSOM’

Suurin suosikkini on tämä aivan ihastuttava vanhanajanpelargoni ’Appleblossom’. Se on ns. ruusun-nuppupelargoni joka kukkii vuodesta toiseen uskollisesti ja runsaasti.

3 kpl pakkaus 9,95 € ( ovh 12,90) -> vartattavissa TÄÄLTÄ

6 kpl pakkaus 17,95 € ( ovh 19,90) -> vartattavissa TÄÄLTÄ

Tämän kevään muut lajikkeet ->

Olen siis jatkanut tutulla tyylillä valikoiman kanssa eli olen valinnut ne minusta parhaat lajikkeet mukaan valikoimaan.

Tämän kevään pelargonivalikoimani ( myös tuoksu- ja riippupelargonit) näet siis kertavilkaisulla TÄÄLTÄ

Vaan nyt minä lähden tuonne kasvihuoneelle ja työnnän kädet kyynärpäitä uuteen ja tuoreeseen multaan. Se tunne ja tuoreen mullan tuoksu on kyllä ihan parasta mitä tehdä voi näin keväällä. Eikö vain ! <3

*********************************

Onni!
Ei onni ole mikään sattuma,
joka valahtaa taivaasta kuin rankkasade kesäpäivänä.
Se tulee ihmisen luo vähitellen,
sen mukaisesti, miten hän suhtautuu elämään ja ihmisiin.
Onni karttuu jyvä jyvältä, osanen täydentää toistaan.
- Tsingis Aitmatov

 ********************************

Ihanaa viikonloppua ja alkavaa maaliskuuta
Toivotteleepi Onnellinen
Puutarhurisi
Juha