Hyasintin ja amaryllisen oikea ajoitus ja hankinta, Joulukukka on enemmän kuin vain kukka, Pikaohjeita joulukukille, ym. 17.12.2021

Hyasintin ja amaryllisen oikea ajoitus ja hankinta, Joulukukka on enemmän kuin vain kukka, Pikaohjeita joulukukille, ym. 17.12.2021

Perjantaipostin aiheita tänään mm:

 • Hyasintin ja amarylliksen oikea ajoitus ja hankinta, nyt kun on viikko jouluun
 • Joulukukka on enemmän kuin vain kukka
 • Hiukan erilaisempi joulukukka info video – Leenan kanssa pohdittiin ja ideoitiin vinkkejä joulukukkiin liittyen ja murrettiin muutama vanha myytti
 • Pikaohjeet joulukukille
 • Perinteiset ja pitkän kaavan ohjeet Joulukukille
 • Joulukuusen ehtii vielä kaataa, paras aika ohi, mutta sunnuntaina sitten viimeistään.
 • Hyvää Joulua ja kuluneesta vuodesta
 • Puutarhuri sulattelee jouluruokia myös ja palailen tammikuussa sitten taas uusin ideoin ja kevättä rinnassa. 😊

Tuoksuvia terveisiä täältä Puutarhalta

Etenkin näin joulun aikaan, huomaa hyvin, kuinka tuo ihmisen ”tuoksumuisti” on ihan mielettömän uskomaton. Pieni vivahduskin tuttua joulun tuoksua, oli se sitten piparin, hyasintin, joulukuusen tai jouluruuan tuoksu, niin se tuo aina rakkaita muistoja mieleen ja ihan vuosikymmenten takaa, ihan kuin ne olisi läsnä juuri tässä ja nyt. Monesti niihin kytkeytyy jokin rakas ja tärkeä henkilö. Esimerkkisi itselläni tulee aina leivinuunin jälkilämmössä kypsyvästä jouluriisipuuron tuoksusta mieleeni rakas Elvi-tätini, joka keitteli aina maailman parhaat joulupuurot meille pikku naskaleille. Kaikki muistot palaa elävinä mieleen, vaikka noista ajoista on lähemmäs viisikymmentä vuotta jo aikaa. Tuoksuissa on uskomaton muistivoima, eikö vain.

Ihan niin kuin näissä joulukukissakin. Näiden tuoksut tuo mieleeni aina aivan valtavan määrän tärkeitä ja rakkaita ihmisiä vuosien varsilta ja monia mukavia muistoja muutenkin

HYASINTIN JA AMARYLLIKSEN KUKINNAN AJOITTAMINEN – NYT KUN ON VIIKKO JOULUUN, NIIN..

Puhuttiin tuossa Leenan kanssa joulukukkien hoidosta hiukan laajemmaltikin kuin perinteisten hoito-ohjeiden osalta ja yhtenä asiana tuli esiin se, että millaisessa vaiheessa hyasinttien ja amaryllisten olisi hyvä olla nyt, jos haluaa että ne ovat komeimmillaan joulupöydässä. Nehän myydään yleensä nuppuisena, joten usein ne eivät ehdi kukkaan, jos ne ostetaan vasta muutama päivä ennen joulua. Usein niiden paras hankinta-aika onkin nyt, kun on viikon verran aikaa jouluun.

Hyasintti -> Jos ylänuput ovat värittyneet, niin ihan pieni tilkka vettä ja huoneen lämpöön, näin ne avaavat ensimmäiset kukkansa juuri parahiksi. Jos nuppu on hyvin syvällä lehtien sisässä, niin se ei välttämättä ennätä enää viikossa kukkaan. Ja muutenkin suosittelen valitsemaan sellaisen hyasintin, jonka ylänuput ovat jo hiukan värittyneet. Ne onnistuvat parhaiten ja kukkivat pisimpään.

Amaryllis -> Kukkanuppu saisi olla nyt tullut ulos sitä suojaavasta ”sukasta” ja näyttää jo hiukan väriä. Tämmöinen kukka avautuu normaalissa huoneen lämmössä täyteen loistoonsa viikossa. Jos nuppu on hyvin tiukka ja ”laihahkon” oloinen, niin se ei oikein ennätä millään jouluksi kukkaan, ei vaikka laittaisi sen kuinka kuumaan paikaan. Kannattaa siis ostaa sellaisia, joissa nuput ovat pulleita ja juuri ”räjähtämäisillään”.

LEENAN KANSSA JUTELTIIN JOULUKUKISTA JA HIUKAN NIIDEN VIERESTÄKIN.

Joulukukkiin liittyvistä, ajankohtaisista asioista juteltiin Leenan kanssa paripäivää sitten.

Puhuttiin siitä, kuinka onnistut parhaiten mm. Joulutähden, Hyasintin, azalean, Amarylliksen, Joulukaktuksen, jouluruusun ja sypressien kanssa.

Sekä kuinka toimia seka-asetelmien kanssa parhaiten, kun niissä on samassa ”aavikko ja kosteikko” kasveja sulassa sovussa.

Kuinka on hyvä toimia mm. joulutähtien kanssa, jos ilmat ovat (niin kuin nyt ennustavat jouluksi olevan) kovinkin pakkasella.

Rondella on kiva, mutta sen pohjaa kannattaa tehdä reijät. Miksi? no sekin selviää videolta ( no okei, jos et jaksa / ehdi katsoa, niin kasteluveden läpipääsemiseksi ja kastelun hallitsemiseksi, kannattaa tehdä reijät rondellaan ruukun pohjareikien kohdalla ja nostaa se huopa + aluslautanen astialle)

Onko ikkunanvieressä vetoa? Vai aiheuttaako sen sittenkin jokin muu?

Entä onko se sittenkään totta vai jokin vanha uskomus, että joulukuusen lähellä ei saisi olla kukkia?  Tutkittuun tietoon parempi luottaa.

Kasteluniksejä sekä ihan uutta tietoa siitä kuinka suuri merkitys valolla on joulukaktuksen nuppujen kestoon.  Eli voi olla, että olet ”syyttänyt” itseäsi suotta, kun uusi joulukaktus onkin tiputtanut nuput eikä kukkineet. No lohduttava syy ja keinot siihenkin selviää tuosta videolta.

Sekä hiukan vinkkejä mahdollisten ”ötököiden” varalta, jatkokasvatus asioita ja kaikenlaista muutakin tuossa jutustelun ohessa.

Nuo kaikki sekä koko meidän tarinointimme voit katsoa tuosta alta. Tai TÄÄLTÄ

KUKKA ON ENENEMÄIN KUIN TURVALLINEN JA KAUNIS, SE ON VIESTI JA TUNNE ❤

Tuostakin puhuttiin, että kuinka tärkeän viestin joulukukka välittääkään. Näin kun tuo viheliäinen korona tekee taas yhdessä olemisesta vaikeampaa, etenkin riskiryhmäläisten kesken, niin joulukukka on mitä ihanin tapa kertoa välittämisestä ja olla niiden välityksellä toistemme luona. Olen huomannut ja varmaan sinäkin, että Joulukukilla on sellainen hauska vaikutus, että niiden tuojat muistetaan, usein vielä vuosienkin päästä. Eihän suklaalevyssäkään mitään vikaa ole, mutta kyllä kukka on aina hiukan enemmän kuin vain lahja. Eikö vain ilahduteta nyt jouluna kukilla oikein kunnolla. ❤

PERINTEISET JOULUKUKKIEN HOITO-OHJEET

Nämä ovat sinulle varmasti jo ihan tuttuja, mutta minusta on nämä aina niin mukava joka vuosi laittaa. Taitaa olla jo reilut 20 vuotta tämäkin ”perinne” ollut jo olemassa. 😊

JOULUKUKKIEN 4 KOHDAN MUISTILISTA:

Kirjoitan toki tuohon alle laajemmankin, kukkakohtaisen  version, mutta tässä olisi ensin sellainen 4 kohdan pikaohje.

1. Valo – Joulukukat pärjää pääsääntöisesti vähällä valolla. Joulutähti tykkää, jos saa olla eteläikkunalla tai kasvivalon alla.

2. Kastelu – Joulutähdelle tasainen kastelu, ennemmin vähempi vettä ja useammin, kuin kerralla liikaa. Sipulikukat pärjäävät todella vähällä vedellä, pieni tilkka pari-kolme kertaa viikossa riittää. Kastelutarvetta on hyvä testata nostamalla kasveja ilmaan ja tunnustelemalla niiden painoa.  

3. Lannoitus – Joulukukkia ei tarvitse lannoittaa nyt. Mikäli jatko kasvatat niitä, niin keväällä aloitetaan lannoitukset.  (Katsotaan näitä sitten perjantaisin keväällä tarkemmin)

4. Lämpötila – Pääsääntöisesti joulukukat viihtyvät huoneenlämmössä. Joulutähti on aroin kylmälle ja vedolle. Sipulikukat kukkivat pitkään viileässä ja ne on hyvä viedä yöksi viileään. Samoin leikkotulppaanit.

JA SITTEN NÄMÄ PIDEMMÄN KAAVAN JOULUKUKKIEN HOITO-OHJEET -> Nämä muuten löytyy myös kotisivuiltani TÄÄLTÄ

JOULUTÄHTI

 • Joulutähti pitää valoisasta ja lämpimästä paikasta sekä tasaisesta kosteudesta.
 • Joulutähteä ei kannata sijoittaa lähelle lämpöpatteria, takkaa, ulko-ovea, tuuletusikkunaa tms., jossa aiheutuu vetoa tai lämpötilan suuria vaihteluja.
 • Joulutähti kärsii helposti jo alle 15 asteen lämpötilasta, ihannelämpötila on  +18 - +22 astetta.
 • kärsii vetoisessa paikassa ja pudottaa siellä helposti lehtensä. Vinkki -> kun tuuletat, niin siirrä joulutähdet pois vedonvaikutuksesta.
 • kastellaan säännöllisesti kädenlämpöisellä vedellä, kun mullan pinta on kuivahtanut.
 • Joulutähti ei pidä seisovasta vedestä eikä rutikuivasta mullasta. Kestää kuitenkin paremmin kuivuutta, kuin liika märkyyttä. Liikakastelu on yleisin joulutähden menehtymisen syyVinkki -> kaada ylimääräinen kasteluvesi pois 15 minuuttia kastelun jälkeen, näin liikakastelun vaaraa ei ole.
 • Kasteluntarve on helpoin selvittää nostamalla kasvia ja sen paino kertoo kastelutarpeen.  Etenkin pienet ns. minijoulutähdet, joiden multatila on pieni, tarvitsee vettä usein jopa päivittäin.
 • Joulutähti pitää valoisasta kasvupaikasta ja sille kannattaakin valita kodin valoisin paikka. Etelänpuoleisen ikkunan luona tai kasvilampun alla se viihtyy parhaiten. Pohjoisenpuoleisella ikkunalla valoa ei välttämättä tule tarpeeksi ja kasvi kärsii.
 • Joulutähti kestää huonekasvina pitkään, vaikka varsinaiset kukat ( ne pienet ja keltaiset) kuihtuvatkin
 • Joulutähti ei kestä pitkää varastointia ja kuljetusta, siksi kotimaiset joulutähdet ovat ulkomaisia laadukkaampia.
 • Avaa joulutähden paketti vasta n. puolen tunnin kuluttua sisälle saapumisesta.
 • Kasvi on myrkyllinen syötynä ja maitiaisneste saattaa kosketuksesta paljaalle iholle tai silmiin joutuessa aiheuttaa allergisia oireita, mutta myrkyllisyyttä on yleisesti ottaen liioiteltu.

Kastelusta:

Kastelu on yleensä joulutähden ”heikoin lenkki”, mutta  se ei ole läheskään niin haastavaa, kun tiedetään miten toimitaan ja mistä joulutähti tykkää. Nyrkkisääntönä Joulutähden kastelussa voisi pitää, että ”vähemmän on enemmän” eli kastellaan ennemmin vähän kerrallaan kuin liikaa.

 • liikakastelu on aina joulutähdelle kohtalokasta
 • lehtien tippuminen kertoo joko liikakastelusta tai kuivuudesta.
 • kastella voi ylä- tai alakautta sekä upottamalla.
 • kestää ennemmin pientä kuivuutta, kuin liika märkyyttä – juuripaakku ei myöskään saa kuivua täysin rutikuivaksi -> tämä käy helposti etenkin pienillä ns. minijoulutähdillä, jos ne ovat omissa pikku ruukuissaan.
 • kastelutarve on helpointa selvittää joko nostamalla kasvia ja kokeilla sen painoa tai tunnustelemalla multaa sormella.
 • multa saa olla kuivahtanut parisenttiä yläreunasta, ennen seuraavaa kastelukertaa
 • päältä kastellen -> vettä annetaan pienissä erissä, että multa ehtii kastua kokonaan.
 • tarkoitus on saada multa kosteaksi, mutta ei läpimäräksi.
 • kun vettä alkaa tulla kastelualustalle, lopetetaan kastelu, odotetaan n. 15 minuuttia ja kaadetaan ylimääräinen vesi pois.
 • altakastellen -> tämä on ehkä varmin ja paras tapa, mutta onnistuu yleensä vain kasvatusruukulla. Idea on, että alustalle laitetaan parisenttiä kädenlämpöistä vettä 15 minuutiksi. Sen jälkeen vesi kaadetaan pois ja tämä tehdään päivittäin.
 • Upottamalla -> tässä menetelmässä ruukku ”upotetaan” veteen ja otetaan välittömästi pois kun kupliminen loppuu. Tätä menetelmää voi suositella käytettäväksi vain isommilla kasveilla ja silloinkin hyvin hallitusti. Käsittely toistetaan 1-2 kertaa viikossa tai kun kasvi on kuivahtanut. Tämä on yleinen ammattiviljelijöiden tapa kastella, mutta vaatii hyvän ammattitaidon ja olosuhteet ja laitteet.  Kotona usein liian haasteellinen ja aiheuttaa liikakastelua. Voi toki käyttää silloin, jos kastelu on unohtunut tai jos on tiedossa, että on pois kotoa useamman päivän.

KUN OSTAT JOULUTÄHDEN:

 • Valitse terve, vahvan näköinen kasvi, jonka lehdet ovat tummanvihreät ja jämäkät, ja jonka tähdet ovat kehittyneet valmiiksi.
 • Jätä kasvi ostamatta, jos sen lehdet riippuvat, multa on rutikuivaa tai litimäräksi kasteltua.
 • Valitse kasvi, joka ei ole aivan ulko-oven vieressä ja tarkista, ettei viima osu myyntipisteeseen pakkassäillä.
 • Asiantunteva kukkamyyjä osaa pakata joulutähden sään mukaan oikein.
 • Älä kuljeta joulutähteä ulkona ilman pakkausta, kun lämpötila on alle 10 °C.
 • Jos pakkaat joulutähden itse, muista että joulutähti tarvitsee suojakseen vähintään viisi kerrosta sanomalehteä ja käärepaperin tai lämpöpussin.
 • Pidä hyvin pakattuakin joulutähteä korkeintaan kymmenen minuuttia pakkassäässä.
 • Ota joulutähtipaketti autossa aina sisälle, älä laita sitä peräkonttiin.
 • Viivyttele viileässä kuljetetun joulutähtipaketin avaamista puolisen tuntia, ettei kasvin ympäristön lämpötila vaihdu liian nopeasti.

Lisää mm. historiaa + tarinaa + kuvia + hoito-ohje -> Täältä

 

HYASINTTI

 • Hyasintit kannattaa hankkia nuppuisena, aukeaa huoneenlämmössä täyteen loistoonsa viikossa.
 • Hyasintteja kastellaan hyvin varovasti, ettei sipuli mätäne ja varret veny suotta pitkäsi.
 • Kastelemattomuus kokonaan ei ole hyväksi, sillä se saa kukat kuihtumaan ennen aikojaan.
 • Sisällä hyasintteja ei tarvitse lannoittaa, sipulissa on kukkimiseen tarvittava energia.
 • Viileään vienti, esim. yöksi, auttaa hyasinttia kukkimaan pitkään.
 • Hyasinttia voidaan käyttää myös leikkokukkana, leikataan mahdollisimman läheltä sipulia ja laitetaan viileään veteen.
 • Hyasintti menestyy lähes kaikenlaisissa valo-olosuhteissa.
 • Kukinnan jälkeen sipulia ei heitetä pois, vain sen kukkavarsi leikataan pois ja sipuli siirretään viileään ja istutetaan keväällä ulos. Siellä se kasvaa ja kukkii vuosia.

Lisää mm. historiaa + tarinaa + kuvia + hoito-ohje -> Täältä

 

AMARYLLIS – RITARINKUKKA ( HIPPEASTRUM)

 • kukat viihtyvät parhaiten valoisalla kasvupaikalla. Kasvilampusta on myös paljon hyötyä.
 • kukkavarsi kääntyy helposti valon suuntaan – kasvia kannattaa käännellä valon suuntaan, jotta se kasvaa suoraan.
 • kastellaan hyvin niukasti – kerran viikossa 0,5–1 dl kerrallaan, huoneenlämpöisellä vedellä. Sipulin sisään ei saa mennä vettä, se mädännyttää sipulin. Liikakastelu venyttää kukkavarret pitkiksi. Multa saa kuivahtaa kastelujen välillä.
 • pitkäksi venyneet kukkavarret voi tukea kepillä tai leikata maljakkoon leikkokukiksi.
 • leikkokukkien tyvelle laitetaan kuminauha estämään varren kuroutuminen. kts. kuva alempana
 • kukinnan aikana ei tarvitse lannoittaa – sipulissa on varastoituna kaikki kukintaan tarvittava energia.
 • kukinta-aikaa voi pidentää viemällä kukat yöksi viileään, ei kuitenkaan alle + 5 asteen.  

Jatkohoito joulun jälkeen:

 • kukkavarret leikataan pois kukinnan jälkeen ja lehdet jätetään kasvamaan.
 • kasvatetaan ikkunalaudalla mahdollisimman valoisassa tai kasvilampun alla.
 • kastelu samoin kuin edellä eli harvoin ja multa saa kuivahtaa kastelujen välillä. Muistetaan, että ”seisova vesi on kukkasipulien pahin vihollinen”
 • kevään ja kesän aikana annetaan ruukkukasvi- tai sipulikukkalannoitetta
 • periaate on siis koko lailla sama kuin viherkasveilla kevään ja kesän ajan.
 • Kesäksi sipulin ruukkuineen voi viedä ulos. varjoisaan ja suojaisaan paikkaan.
 • lehtiä ei poisteta, niiden avulla sipuli kerää energiaa seuraavaa kukintaa ja kasvua varten.
 • elokuussa ( tai viimeistään hyvissä ajoin ennen ensimmäisiä pakkasia) annetaan sipulin kuivahtaa kokonaan, katkotaan lehdet poikki  n 2 cm sipulin yläpuolelta ja siirretään sipuli n. 10 asteiseen ja pimeään paikkaan kolmeksi kuukaudeksi tai kun sipulista alkaa nousta kukkanuppu esiin. Tämän jälkeen sipuli pestään ja istutetaan normaalisti. Huom! Jos lepoaika jää liian lyhyeksi, niin kasvi ei kuki, vaan tekee ainoastaan lehtiä.

Lisää mm. historiaa + tarinaa + kuvia + hoito-ohje -> Täältä

 

VAHA-AMARYLLIKSET

 • Kasvu alkaa välittömästi, kun amaryllis laitetaan valoisaan ja lämpimään paikkaan (vähintään +22°C, mieluiten +25 - + 28°C). Esim. lattialämmitys tai takanpäällinen on oiva paikka alkukasvatukseen.
 • Kun kukka aukeaa, on viileämpi paikka eduksi. Tällöin kukinta kestää pidempään.
 • Nyt et tarvitse multaa eikä vettä.
 • Sipulin päällä oleva vaha saattaa halkeilla kukinnan aikana.
 • Kun kukinta on ohi kuori sipulin päällä oleva vaha ja poista metallijalusta.
 • Istuta sipuli multaan tavallisen amarylliksen jatkohoito-ohjeita noudattaen.

TULILATVA

 • kastellaan suht reippaasti ja sen jälkeen annetaan mullan kuivahtaa kunnolla.
 • sijoitetaan valoisaan tai puolivarjoon.
 • kukinta kestää viikkokausia
 • uudelleenkukittamista ei kotikonstein yleensä kannata yrittää
 • peruskasvi, joka viihtyy huolimattomankin hoitajan käsissä

SKIMMIA

 • viihtyy viileässä ja nauttii säännöllisestä sumuttamisesta.
 • kastellaan säännöllisesti, mullan pinta saa kuivahtaa kastelujen välillä.
 • sietää vetoa esim. ikkunalaudalla yllättävän hyvin
 • keväällä aloitetaan lannoitus normaalilla huonekasvi lannoitteella
 • viihtyy parhaiten, jos saa olla talvilevossa tammi-helmikuun ajan viileässä paikassa.

ATSALEA

 • ei saa kuivahtaa; kastellaan upottamalla ruukku 2-3 kertaa viikossa vettä täynnä olevaan ämpäriin
 • sijoitetaan puolivarjoon
 • älä sijoita atsaleaa patterin viereen
 • kukat kestävät parhaiten viileässä
 • kukinnan yhteydessä voi lannoittaa 1 kerran viikossa
 • nauttii lehtien ja nuppujen sumuttamisesta, avoimia kukkia ei kannata sumuttaa
 • voidaan saada kukkimaan myös seuraavana vuonna
 • jos ruukutat uudelleen, niin käytetään hapanta ( = alppiruusuille tarkoitettua) multaa.
 • maaliskuusta eteenpäin lannoitetaan alppiruusuille tarkoitetulla lannoitteella.

TASETTI

 • Tasetti pitää siitä, että sen juurilla on jatkuvasti vettä. Kuivuminen lakastuttaa sen kukat nopeasti.
 • viihtyy viileässä, jolloin kukinta-aika kestää pitkään.
 • varsien venyminen johtuu yleensä valon puutteesta.
 • sipulit ei menesty ulkona ja niiden uudelleen kukittaminen ei käytännössä onnistu, joten ne voi kukinnan jälkeen huoletta kompostoida.

ARDISIA

 • kastelu samoin kuin tulilatvalla, eli kunnolla ja sitten kunnon kuivahtaminen kastelujen välillä.
 • ardisia tykkää sumuttelusta, sekä viileästä ja valoisasta kasvupaikasta.
 • kevättä kohden lannoitusta lisätään ja muutenkin hoidetaan normaalin huonekasvin tapaan.

JOULUKAKTUS

 • joulukaktus on nykyään useimmiten ns. marraskuunkaktus, mutta ei nimi kasvia pahenna. :)
 • kastellaan säännöllisesti, mutta varoen. Liika kastelu on tuhoisa ( ei tietty ihan rutikuivaksikaan saa laskea)
 • Kaktus ei tykkää vedosta
 • Muuttuneet valo-olosuhteet kotiin tuodussa, uudessa kasvissa voivat helposti aiheuttaa nuppujen tippumisen. Tämä korjaantuu yleensä seuraavana vuonna, kun olosuhteet eiuvät muutu niin radikaalisti. Vrt koti / kasvihuone.
 • kukinnan jälkeen, kevään ja kesän ajan kasvia lannoitetaan ja kastellaan säännöllisesti. Syksyllä kasvi saa olla ulkona mahdollisimman myöhään (ei kuitenkaan pakkasiin asti). Seuraavan parin kuukauden ajan sitä kastellaan niukasti ja näin se virittyy kukkaan helposti.

KIELO

 • Jalokielot viihtyvät parhaiten tasaisen kosteassa ja viileässä ilmassa
 • kielon varret voi myös leikata maljakkoon leikkokukiksi
 • -kukinnan jälkeen juurakko kannattaa viedä ruukkuineen kellariin ja istuttaa se keväällä ulos
 • syksyllä sitten juurakot kaivetaan ylös maasta, istutetaan ja viedään viileään ja pimeään paikkaan. Marraskuun puolivälissä ne tuodaan sisälle, aloitetaan kastelu ja nautitaan kielojen tuoksusta.

SYKLAAMI

 • -syklaami pidetään tasaisen kosteana ja kastellaan mielellään alusvadille. Kun kasvi on imenyt tarpeeksi kauan vettä, ( noin 30-60 min) niin ylimääräinen vesi kaadetaan pois.
 • -jos kastelu tapahtuu päältä, niin varotaan ettei lehdet ja juurimukula kastu.
 • -syklaami pitää myös suihkuttamisesta, mutta sitä ei pidä tehdä liian usein, vain 1-2 krt viikossa.
 • jos kasvi on liian kuumassa tai liian kuiva se alkaa nuokkua.
 • -ihannelämpötila syklaamille on 15-18 astetta.
 • -syklaami pitää lannoittamisesta, lannoitus joka toinen tai kolmas kastelukerta on hyvä.
 • -huonot lehdet ja kukat poistetaan vartta kiertämällä ja kiskaisemalla.
 • -kukinnan jälkeen kasvi saa levätä viileässä kolme – neljä kuukautta, sitten aloitetaan taas säännöllinen kastelu ja lannoitus.

JOULURUUSU

 • viihtyy valoisassa ja viileässä kasvupaikassa
 • -lehdet kellastuvat helposti ja ne voikin poistaa leikkaamalla. Lehtien kellastuminen ei tarkoita, että kasvi olisi kuolemassa, ne on talvella ns. vanhoja lehtiä jotka kuuluukin lakastua. Usein jouluruusu myydäänkin tämän takia ilman lehtiä. Uudet lehdet kasvaa kukinnan jälkeen, viimeistään keväällä.
 • kasvi pidetään tasaisen kosteana koko kasvun ajan
 • -kuivahtaminen saa kasvin nuukahtamaan, mutta se piristyy saatuaan vettä
 • liian lämpimässä se nuukahtaa myös helposti, mutta piristyy viileässä
 • kukinnan jälkeen kasvi siirretään viileään esim. kellariin ja istutetaan keväällä ulos, varjoisaan ja syvämultaiseen, ravinteikkaaseen maahan. Se on monivuotinen perenna, joka viihtyy puutarhassa hyvin. 

SEKA-ASETELMAT

 • hoidetaan eniten lämpöä vaativan kukan mukaan
 • kastellaan säännöllisesti
 • kasvit kannattaa joulun mentyä siirtää omiin ruukkuihinsa, näin niiden hoito helpompaa ja onnistunempaa.

 

LISÄKSI OLISI HYVÄ…

 

TEHDÄ VESITARKISTUS HETI KOTIIN TUOTUA

 • Tarkistus joko sormella koittamalla tai painoa tunnustelemalla. Muistathan, että joulutähti ja kaktukset on kasveja, joille vettä kannattaa antaa aina vähän kerrallaan, ne kärsivät nopeasti liiasta märkyydestä / kuivuudesta.

 

MUISTAA ETTÄ KUKAT EIVÄT TYKKÄÄ HEDELMISTÄ, KYNTTILÖISTÄ EIKÄ KUUMISTA LÄMPÖPATTEREISTA

 • Hedelmien etyleeni ja lämpöpattereiden & kynttilöiden lämpö ei ole kukkien parhaita kavereita. Sijoitetaan kukat siis hiukan kauemmaksi niistä, niin kaikki viihtyy ja tuo tunnelmaa, ilman ongelmia. 

OSTAA KOTIMAISIA JOULUKUKKIA

 • Sirkkalehti tunnuksesta se selviää tai kysymällä. Näin tulee  hyvä joulumieli niin puutarhureille kuin kukkien ostajille ja saajille.

Lisää yksilöllisiä hoito-ohjeitani löydät TÄÄLTÄ

JOULUKUUSEN KATO ENNEN 19 PÄIVÄÄ

Olihan sinulla jo kuusi kaadettuna? Toivottavasti, sillä se paras aika loppui toissa päivänä. Mutta ei hätää, ihan kelvollista aikaa on vielä sunnuntaihin asti. Mutta sen jälkeen kuun vaikutus on huono ja on suuri vaara, että neulasia on enempi lattialla kuin puussa heti kohta sisälle tuonnin jälkeen.

EHTIIKÖ VIELÄ? EN USKALLA LUVATA, MUTTA LAHJAKORTTI EHTII – SE TULEE SAMAN TIEN SÄHKÖPOSTIISI

Niin posti kuin matkahuoltokin lupaa, että vielä maanantaina laitetut paketit vielä ehtii ennen joulua, mutta… no toki laitan jos haluat, mutta varmaksi sen saapumista jouluksi en uskalla luvata. Kaikki yhteishankinnan kautta tilatut tyynyt, peitot, otsalamput ja vakuumikoneet sain viimeisetkin lähetettyä aiemmin tällä viikolla, joten ne ehti tulla sovitusti.

Puutarhan lahjakortti tosiaan ehtii vaikka jouluaattona, se kun tulee suoraan sinulle sähköpostiin. Lahjakortti on voimassa siis koko vuoden ja niitä on eri hintaisia. Tämä on ollut jo vuosia helppo ja pidetty ratkaisu pikkuisenkin viherpeukalon vikaa omaavalle ystävälle tai ( ja etenkin ) vaimolle MIEHEHT huom, Vinkks, VINKS😉Varmasti on hyötykäyttöinen ja pidetty lahja. Tiedän kokemuksesta ja palautteesta😊

Lahjakortit voit klikata pukinkonttiin vaikka viime minuuteilla TÄÄLTÄ

Vaan nyt minä taidan lähteä tuonne jatkamaan ”pukin apulaisen” hommia ja valmistelemaan niin omaa kuin toistenkin joulua. Perinteiseen tapaan pitänee taas kaivaa pakkasesta jo hollille ne kesällä vakumoidut perunat ja muut herkut, on sitten helppo ottaa ensiviikolla esiin. Saunavihtaa unohtamatta.

On ollut taas erityisen ihana vuosi kulkea kanssasi puutarhaelämästä ja luonnosta nauttien ja kokemuksia jakaen. Vaikka tuo pahuksen korona on monia asioita varjostanut, niin on tässä jotain hyvääkin ollut. Moni on löytänyt taas pihan, puutarhan, luonnon, retkeilyn, luonnonantimien keräilyn, puhtaan luonnoin arvostuksen, polkupyörän ja yhdessä olon.  Ja ennen kaikkea olemme oppineet huomaamaan elämän tärkeiden asioiden merkityksen ja toisistamme välittämisen tärkeyden ja hienouden. Sekä ottaa hiukan rennommin. Jos ei nyt aina ole nurmikko leikattuna ihan millilleen, niin silti voi heittäytyä riippumattoon ja nauttia kesäillasta, ehtii sen leikata myöhemminkin.

Vaan nyt aletaan nauttia hiljalleen joulusta, eikä stressata suotta turhista, eikö vain.

Itse ajattelin ottaa nyt myös hiukan rennommin seuraavat viikot ja lomailla sekä valmistautua tulevaan kevääseen niin, että kirjoittelen sinulle seuraavan kerran ensivuoden puolella 7 päivä tammikuuta. Ja sitten onkin jo päivä muutaman kukon askeleen pidempi ja kevättä hiljalleen rinnassa. 😊

 Nyt Tulkoon Joulu...

*******************************

Muista rakkaitani,
se on suurin toiveistani.


Liian usein arjen jalkoihin kaikki jää.


Muista rakkaitani,
se on yksi haaveistani,
että voisin joulun sanoman säilyttää.


Taakse jäisi tarpeeton,
tyyntyisi mieli rauhaton.
Huomaisin, että kaikki hyvin on.


Hiljaisuudesta nousisi vain yksi pyyntö:


Muista rakkaitani!

 

- Suvi Teräsniska

*******************************

Kuluneesta vuodesta  kiittäen ja upeaa puutarhavuotta 2022 toivottaen

Puutarhurisi

Juha