Upea uusivuosi alkoi, Lunta tullut, tarvitseeko ravitsella vai ei, Siemenkylvöajoista pari huomiota, Kukkahoroskoopissa juhlivat ohdakkeet, ym. 7.1.2022

Upea uusivuosi alkoi, Lunta tullut, tarvitseeko ravitsella vai ei, Siemenkylvöajoista pari huomiota, Kukkahoroskoopissa juhlivat ohdakkeet, ym. 7.1.2022

Perjantaipostin aiheita tänään mm:

  • Upea uusivuosi alkoi
  • Lunta tullut, tarviiko ravistella vai ei?
  • Siementenkylvöajoista pari huomiota, etenkin kylvöajat ei aina ole se oikea, mikä pussissa lukee. Miksi?
  • Kukkahoroskoopissa juhlivat Ohdakkeet – tunnetko? tunnistatko?
  • Kasvilamppuja ja hiirikarkottimia taas saatavilla
  • Vuoden 2022 trendit kasvimaailmassa ja puutarhassa lupaa paljon hyvää ja helppohoitoisuutta, ympäristöä samalla säästäen.

Upean talvisia terveisiä täältä Puutarhalta

Ja erinomaisen hyvää alkanutta vuotta sinulle.  Hiljalleen alkaa päivät pidetä ja sehän tietää meille puutarhaharrastajille taas sormia syyhyttäviä aikoja. 😉 Tosin nyt vielä vasta muutamien esikasvatusten osalta, mutta kuukausi eteenpäin ja alkaa olla täysi tohina käynnissä. 😊

Joulut ja vuodenvaihteet tuli tosiaan vietettyä hiljaksiin. Lähinnä pirttiä lämmitellessä, syöden, löhöillen ja lukien. Eilen oli sitten jo aika joulukuusenkin riisua tähtensä ja siirtyä ulos ”tosiin tehtäviin”. Nostin sen ulos pikkulintujen iloksi, mutta saatan jossain vaiheessa tehdä siitä myös rapunedushavuja. Tosin nuo pikkuystävät näyttävät viihtyvän sen oksilla niin hyvin, että taidan antaa sen olla tuossa ja hakea rappuhavut tuolta pellonreuna kuusista.

Aamu enteili upeaa talvipäivää ja sellainen siitä näyttää tulevankin.  Terassipöytäkin on saanut niin upean lumikuorrutuksen, että eihän tuota raaski edes puhdistaa. On kuin iso kermakakku. 

Talvi tosiaan tuli koko komeudessaan joulun jälkeen ja luntakin on tullut siihen tahtiin, että se suojaa hienosti kasveja nyt.  Ja onhan nuo maisemat kuin suoraan postikortista. Upeita kuvia saa kyllä nyt otettua ja mikä parasta, niin nauttia näistä ilmoista.  Pellolla ja metsissä, etenkin avoimissa paikoissa alkaa olla lunta niin paljon, että nuo liukulumikengät on enemmän kuin tarpeelliset. Ne ovat kyllä muuten yhdet parhaat hankinnat, mitä talviliikkumiseen on tullut tehtyä. Lumikenkiä en ole tainnut noiden hankkimisen jälkeen laittaa jalkaani kuin kerran, todetakseni, että kyllä nuo liukkarit vaan paremmat on.

JÄÄTÄVÄSADE TARTUTTI LUMET – TARVIIKO RAVISTELLA?

Viikolla tuli pariinkin kertaan tuota jäätävää vesisadetta, mikä tarttui kiinni puiden ja pensaiden oksiin kuin liima ja samalla se kerrytti tuota luntakin oksienpäälle melko reiluja määriä. Vaikkei nuo lumimäärät aina olekaan kovin paksunnäköisiä, niin tuo jäätynyt kerros tekee niistä helposti painavia ja etenkin hennommille havukasveille raskaita taakkoja kantaa.

Tarviiko puita / pensaita sitten ravistella kevyemmäksi vai ei? Niin se on helppo päättä. Ihan vain katsot ja jos alkaa näyttää pahalle niiden taipuminen, niin sitten vain ravisteluhommiin. Itse olen ihan rappuharjalla käynyt suurimmat lumet poistamassa, eihän lumia kokonaan tarvitse poistaa, sen verran vain, että vahinkoja ei tule. Eilen täällä ainakin tuuli sen verran napakasti, että noista korkeimmista havuista lumet tippuivat jo pois ihan itsestään ja nämä laakamalliset sekä vahvaoksiset sitten taas kestää tuon lumikuorman hyvin. Suorastaan nauttivat lumen suojatessa niitä.

SIEMENKYLVÖISTÄ PARI HUOMIOTA

Tiedän, että meillä kaikilla tämä aurinkoinen ilma ja tietoisuus kevään lähestymisestä syyhyttää noiden siemenkylvöjen pariin ja mikäs sen ihanampaa puuhaa onkaan, kun saa tuntea tuoreen mullan tuoksun ja upottaa sormet siihen. Puhumattakaan siitä hetkestä, kun saa avata ensimmäisen siemenpussin ja aloittaa kevään kylvöt sekä niiden itämisen seuraamisen. No toki innokkaimmat chilin kasvattajat tämän jo tietääkin, kun niiden kylvöt on jo aloitettu valojen alla nyt jo.

Parista asiasta haluaisin nyt kuitenkin muistuttaa ja rauhoittaa, että kiirettä kylvöksille ei useinkaan ole.   

Tärkeä, mutta yllättävän usein oleva asia on nuo kylvöajat siemenpussien ohjeissa. Kun nuo siemenpusseissa olevat kylvöajathan ovat käytännössä suoria käännöksiä Eurooppalaisilta siementoimittajilta ja ne tarkoittavat yleensä aina heidän kylvöaikoja ei meidän. Tämä on hyvä huomioida ja se koskee etenkin niitä siemeniä, joiden kylvöajat olisivat tammi-helmikuussa. Koska meillä luontaisen valonmäärä on selvästi vähäisempi kuin Euroopassa. Maaliskuussa tilanne alkaakin sitten kääntyä toisinpäin ja meidän pidentyneen päivän myötä auringonvalomäärä alkaa vastata Euroopan valomäärää ja huhtikuun jälkeen me ollaan jo selvästi suuremmissa valomäärissä. Usein olen huomannut tuon, että etenkin valoaktiivisilla kasveilla tuon valonvaikutus on niin huima, että kuukauttakin myöhemmin istutetut kasvit saattavat aloittaa kukinnan / sadon samaan aikaan aikasemmin istutettujen kanssa. Tuo ero on minusta suurimmillaan havaittavaissa juuri helmi-maaliskuussa tapahtuvien istutusten / kylvöjen aikaan. Ja Pohjois-Suomessa monen kasvin esikasvatus voidaan aloitta paljon myöhemmin ja silti ne ottavat kasvuvauhdissa kiinni ja menevät jopa ohitse etelän istutukset. Tämän tietää moni ammattipuutarhuri ja taimikasvattaja oikeinkin hyvin, kuinka suuri tuo valon merkitys eriaikoina suomessa on.  

Miksi tuo oikea kylvöaika ja valon tarve olisi sitten niin tärkeää huomioida? No minua ainakin harmittaa aina, kun kylvökset on tehty hyvässä uskossa pusseissa olleiden ohjeiden mukaan, mutta käytännössä meidän valo-olosuhteisiimme nähden ihan liian aikaisin. Tulee venyneitä taimia, ongelmia tilan suhteen. Pahimmillaan taimet ovat istutuskunnossa, vaikka lumi on vielä maassa. Ja niiden kunnossa pitäminen saattaa osoittautua mahdottomaksi ja uusia ei enää ehdi kylvää.

Suosittelisin siis varomaan liian aikaista esikasvatuksen aloittamista (vaikkei sitä millään malttaisikaan 😉 ) , etenkin jos sinulla ei ole tarpeeksi tilaa isommille ruukuille, valoisalle tilalle ja kunnollista kasvilamppua eli lisävaloa, jota kasvit voivat hyödyntää oikeasti.

Tämä on se kasvilampun malli, joka on oikeasti ainut, jota voin suositella ja joita myös itse käytän, niin pirtissä kuin täällä puutarhallakin.

Ammattilamppu, jonka yksinmyyntioikeus kuluttajille on vain minulla, siksi näitä ei saa muualta. Philps on hyvin tarkka tässä asiassa.

 

Olen varmaan ”paasannut” tästä oikeasti toimivasta kasvilampusta ja siihen vaikuttavaista asioista niin paljon, ettet varmaan enää halua kuulla. 😊  Mutta pakko on kertoa hyvä huomio erään keskustelun yhteydessä ollut toteamus, että ”miksiköhän nuo ammattipuutarhurit ei sitten käytä noissa kasvihuoneissa noita halpislamppuja, jos ne kerran on niin hyviä”… niinpä, ehkä siihen on syynsä… 😉

 

 

Jos haluat lampun, joka on oikeasti ennemmin investointi kuin kulu, niin saat niitä joko johdolla tai ilman.

Pelkkä Lamppu -> 69 €  ( ovh 79 ) -> TÄÄLTÄ

Johto + lamppu ->  74,95 € ( ovh 85,50) -> TÄÄLTÄ

Lisätietoa lampusta löydät myös molempien linkkien takaa.

PARISTOKÄYTTÖISET HIIRIKARKOITTIMET TULI VIHDOIN JA VIIMEIN

Viimeviikolla nuo vihdoin tuli. Siis nuo paristokäyttöiset ja testatut hiirikarkoittimet. Melkein puolivuotta joutui valmistaja odottamaan jotain pientä (mutta tärkeää) komponenttia. No nyt niitä on ja varaukset sainkin jo lähetettyä.

Kiitos kärsivällisyydestä. 

Jos sinulla tarvetta pitää hiiret loitolla, niin nyt on molempia malleja heti lähetyksiin.

Patterikäyttöinen (kuvassa) 29,95 € (ovh 39,00 ) -> TÄÄLTÄ

Verkkovirtatoiminen (vain sisäkäyttöön) 34,95 € (ovh 45,00) -> TÄÄLTÄ

KUKKAHOROSKOOPISSA JUHLAVUOROSSA ON NYT OHDAKKEET

Ohdake 7.1. - 3.2.

Piikikäs ja pelottava. Viljelijöiden kiroama kasvi, johon karjakaan ei koske. Ohdakkeella on hankalan kasvin maine ja vaikean ihmisen leimaa kantavat valitettavasti usein myös ohdaketyypit. Ventovieraiden on vaikea lähestyä itseään suojelevaa, sulkeutuneelta vaikuttavaa ohdaketta ja monet karttavat häntä tinkimättömyyden, suorapuheisuuden ja "piikikkyyden" vuoksi. Ohdakkeen tuntevat tietävät hänen kuitenkin olevan ahkera, tunnollinen ja usein jopa itsetuhoisen velvollisuudentuntoinen. Ohdake sopii hyvin tehtäviin, joissa vaaditaan itsenäisiä päätöksiä ja vastuunkantamista. Hän vaatii paljon itseltään ja muilta eikä aina tule toimeen ihmisten kanssa, joiden näkemykset poikkeavat hänen omistaan. Ohdake voi kuitenkin kouluttaa itsensä hyväksi kuuntelijaksi ja yhteistyöntekijäksi. Ohdakkeen yksityiselämä on yksityistä eikä hän päästä lähelleen kaikkia, ei edes halua miellyttää kaikkia. Läheistensä ja erityisesti oman perheensä vuoksi hän on kuitenkin valmis uhrautumaan.

PARAS JA RENNOIN PUUTARHAVUOSI TULOSSA

Tiedätkö, että minulla on sellainen vahva tunne, että tästä vuodesta tulee kaikkien aikojen upein ja samalla nautinnollisin puutarhavuosi. Luvassa on nimittäin paljon uusia lajikkeita ja parannettuja kantoja vanhoista lajikkeista, niin kukissa, marjoissa kuin kasviksissa. Näiden kasvatus on siis entistä helpompaa ja palkitsevampaa. Minusta nykyään tuon kasvinjalostuksen yksi hienoimpia asioita on se, että samalla kun kasveista saadaan entistä paremmin tauteja ja tuholaisia kestäviä, niin samalla niistä tulee kestävämpiä kukkijoita ja satoisampia lajikkeita. Monilla uusilla lajikkeilla on jo päästy siihen, että esim. torjunta-aineita ei normaalisti tarvitse käyttää enää lainkaan. Samoin kasvunsääteiden tarve on poistunut monilta uusilta lajikkeilta kokonaan. Eli kasvit ovat entistä puhtaampia ja helppohoitoisempia ja mikä myös tekee sen, että sinun ei tarvitse käsitellä taimia mitenkään erityisesti saadaksesi niistä vähintään yhtä upeita kuin ammattipuutarhurit.

Toki kaikenlainen uutuuksien kanssa tekemisissä oleminen on ollut minulle aina intohimo ja jatkuva mielenkiinnon kohden, mutta mukavinta on aina jakaa ja kertoa näistä upeista saavutuksista myös sinulle.  Ensiviikolla kun tytöt tulevat taas töihin ja laittavat nuo kevään taimet esille tuonne kotisivuille, niin pääsen esittelemään sinulle tämän kevään taimivalikoiman sitten kunnolla.

Jaettu ilo, se kun on aina moninkertainen ilo. 😊

Samoin tuo, että oma piha ja puutarha saa olla oman näköinen ja suuntaus kohti luonnollisia ja helppohoitoisia osa-alueita tai jopa kokonaisuuksia on selvästi kasvava ja hyvä trendi.

Otetaan rennommin ja samalla otetaan huomioon monimuotoisuutta, luonnollisuutta, pörriäiset, perhoset ja omanmaan antimet. Näitä kaikkia olen ottanut huomioon myös tulevan kevään kasvivalinnoissa, joista kuulet ensiviikolla sitten lisää… 😉

Vaan nyt minä lähden nauttimaan tuosta upeasta ulkoilmasta ja ihanasti jalkojen alla narskuvasta lumesta. Huomenna sitten liukulumikengät jalkaan ja metsäretkelle.  Siellä voi törmätä vaikka näin upeaan näkyyn, niin kuin luontokuvaaja kaverini Asko reilu viikko sitten. Upea kuvat ja hirvet, eikö vain.

*******************************

Iloitse siitä, miten auringonvalo siivilöityy puitten lävitse tai miten lumi narskuu jalkojesi alla. 

Nauti elämän perusasioista, niin ne saavat sydämesi soimaan.

 

- Norman Vincent Peale

*******************************

Talvisen kaunista viikonloppua sinulle hyvä ystäväni.

Toivottaa elämäniloinen

Puutarhurisi

Juha