Toivotut pakkaset tulivat – luonnon oma desinfiointipalvelu, Joulukuusen hakuun, Havupalloja helposti, ym. 10.12.2021

Toivotut pakkaset tulivat – luonnon oma desinfiointipalvelu, Joulukuusen hakuun, Havupalloja helposti, ym. 10.12.2021

Perjantaipostin aiheita tänään mm:

 • Toivotut pakkaset tulivat – luonnon oma desinfiointipalvelu
 • Joulukuusen hakuun – 15 päivä asti paras aika
 • Havupalloja helposti – minun tapani
 • Uusia omenapuita varttamalla – ohje ja vinkki hyvästä paikasta
 • Lämmön vaikutus amarylliksen kukintanopeuteen – onko tarvetta kiihdyttää tai jarruttaa?
 • Kuminauhakikka pelastaa leikkoamarylliksen
 • Kukkahoroskoopissa juhlivat Kanervat
 • Joulukukista uutta – ensiviikolla
 • Kiitos tuestasi pienen kyläkoulumme puolesta, olemme toiveikkaita nyt.
 • Muutama joululahja vinkki

Lauhtuvia ja kauniita terveisiä täältä Puutarhalta

Aika reipasta pakkasta ja viimaista tuulta onkin ollut koko viikko. Aamusta oli jo hiukan leudomman oloista ja näyttää tuo sääennuste ennustavan selvästi lauhtuvaa viimeistään huomiselle ja sitä kautta koko ensiviikoksi. Ja taivaalta voi sitten kuulemma tulla lunta, räntää, vettä ihan mitä vain tai kaikkia näitä. No sittenhän sen näkee. Toivottavasti nyt ei sulaisi nuo lumet pois, ne tuo niin mukavasti valoa ja pysyy kippurahäntien tassutkin puhtaina lenkillä. 

Aamulla on taivas ruskollaan, että saa nähdä pitääkö tämä vanha sanonta Aamurusko ei mäne satamata eikä akkain tora itkemätä” paikansa.

PAKKASET OLIVAT ENEMMÄN KUIN TERVETULLEITA – ETENKIN KASVIHUONEISSA

Viikolla olleet kireämmät pakkaset piti toki pirtinlämmittäjän kiireisenä ja leipäuuni sekä takka lämpenikin aamuin illoin. Vaan onhan se ihan maailman parasta lämpöä, etenkin kun tulet ulkoa ja saat nostaa jalat takkatulen lämpöön, istahtaa kiikkustuoliin ja kietoutua viltin sisään lämmittelemään. Kuppi kuumaa juomaa, niin ei sitä muuta tarvitse täydelliseen oloon.

Mutta oli pakkaset siis muutenkin kuin taivaanlahja. Vaikka kasvihuoneet tulikin pestyä ja puhdistettua huolella syksyllä, niin kyllä tuo kunnon pakkanen ON aina se toivotuin asia. Se nimittäin desinfioi viimeisetkin paikat, missä voisi kirvat ym. talvehtia. Mukava aloittaa taas kohta viljelyt, kun tietää että puhdasta on.

TAATTO TAATTO LÄHTEE NYT INNOISSAAN

Siis joulukuusen kaatoon viikonvaihteessa.  Nousevan kuun vaikutushan oli suosiollinen 15 päivään eli keskiviikkoon asti. Tuo ilma kun lauhtuu mukavaksi, niin itse ajattelin hakea kuusen nyt viikonlopulla. On sekin homma kunnossa.

Muut paremman kuusen hoito-ohjeethan me katsoimmekin jo viimeviikoilla ja ne löytyvät myös TÄÄLTÄ

HAVUPALLOJA – MONIA TAPOJA – MINÄ TEEN NÄIN

samalla kun tuon joulukuusen haen, niin otan havuja mukaan  havupalloja varten. Ne tulee tuossa samalla tehtyä. Tapojahan tehdä havupallot on monia ja jokaisella varmaan oma tapansa. Itse olen tehnyt nämä jo vuosia tällä samalla tyylillä ja tavalla, kun se kerran toimii ja on helppo. 😊

Sienenä olen käyttänyt kuivakukkien käyttöön tarkoitettua Oasis sientä. Pistän sen puoliksi ja muotoilen hiukan reunoja. Teen rauta(kukka)langasta pari lenkkiä ja niistä kehikon sienen ympärille ja ripustuskoukun. Leikkaan havut valmiiksi n. 10 cm pätkiksi ja niin että sieneen työnnettävän osuuden olen leikannut vinoksi ( = teräväksi) ja 3-4 cm matkalta puhtaaksi. Sitten vain laitan tuon kehikon roikkumaan ja työntelen havut sieneen alhaalta alkaen. Teko on helppoa ja hauskaa, etenkin kun on valmistellut havut valmiiksi. Valmiin pallon voi koristella tai olla koristelematta sitten ihan mielensä tai lahjansaajan mukaan. 😊 Minusta nuo pattereilla varustetut led- valonauhat on olleet kyllä aika kivoja ja neutraaleja koristeita.

Näiden kuvien tapaan.

UUSIA OMENAPUITA VANHOISTA PUISTA – ONNISTUU

Varmaan meillä monella on omenapuita, joiden omenat on aivan vertaansa vaille tai niillä on suuri muistoarvo, mutta puut alkavat olla elinkaarensa lopussa. Vaan eipä hätää, varttamalla saadaan helposti uusia ja elinvoimaisia puita, vaikka koko suvulle. 😊 Minä en ole tässä asiassa ammattilainen, mutta onneksi moni kollega on. Yksi paikka on ainakin ihan varmasti suosittelemisen arvoinen eli Anssin ja Tepon ylläpitämä Hirvensalontaimisto. Siellä on varmaan Suomen paras kokemus ja tieto omenapuista ja varttamisesta. Mikäli sinulla olisi ajatusta varttaa uusia omenapuita, niin otapa yhteyttä heihin. Varmasti onnistuu. Heidän sivuilleen pääset TÄSTÄ

Itsekin toki voit tuon varttamisen hyvin tehdä ja ideahan on aika yksinkertainen eli näin se menee:

 • leikattavat versot on tämän vuoden versoja ja lepotilassa olevia
 • leikkaa versot n. 20-30 cm pitkinä
 • lyijykynänpaksuinen verso on ihanteellisin, mutta ohuemmatkin käy.
 • versoja leikatessa pakkasta ei saisi olla 5 astetta enempää, mielellään plusasteita. Tuleva viikko on siis vallan hyvä.
 • käärin yhden lajikkeen versot nimilapun kera muovin sisään ja vien kellariin.
 • voit säilöä ne myös ulos, lumen suojaan, mutta sitten ne kannattaa laittaa johonkin ”jyrsijä” varmaan laatikkoon.
 • sitten vain varttaminen ennen kasvukauden alkua.

Ja jollei sinulla ole sopivaa perusrunkoa saatavilla, niin niitäkin saat tuolta Anssilta ja Tepolta tilattua.

LÄMPÖTILAN VAIKUTUS AMARYLLIKSEN KUKINTA NOPEUTEEN – HYVIN EHDIT VIELÄ JOUDUTTAA TAI HIDASTAA

Jouluun on nyt muutamaa viikko aikaa ja nyt on hyvä hiukan katsella, että millaisessa vaiheessa amaryllikset ovat. Nyt ehtii vielä niitä jouduttaa ( lämpöä yli +25 ja valoa) tai hidastaa ( jos nuppu on tullut jo ulos kukkasukastaan) viemällä +5-+10 asteeseen.

Tämä kuva ehkä auttaa selventämään kuinka suuri merkitys lämpötilalla on. Nämä kolme Alfresoa on siis istutettu samaan aikaan ja pidetty eri lämpötilassa ja ero on aika huima, eikö vain?

AMARYLLIS MALJAKKOON – KYLLÄ VAAN, MUTTA KUMINAUHAN KERA

Pitkäksi venähtänyt amaryllis on kaikkein kätevintä leikata ja laittaa maljakkoon.  Pari pikku niksiä siihen.

KUKKAHOROSKOOPISSA JUHLIVAT NYT KANERVAT

Kanerva 9.12. - 6.1.

Ensivaikutelma kanerva-ihmisestä voi olla kuiva ja nuiva. Tarkempi tutustuminen paljastaa kuitenkin yllättävän rönsyilevän ja rehevän tyypin. Kanervan elämänkaari on harvoin suoraviivainen ja tavanomainen. Elämä koettelee, mutta kanerva kuuluu niihin, joiden voima ilmenee muille usein vasta vastoinkäymisissä. Hän on selviytyjä ja nousee aina jaloilleen sitkeytensä ansiosta. Hänellä on myös riittävästi itsetuntoa nöyrtymiseen ja joustamiseen tarvittaessa. Kanerva valikoi tarkasti seuransa ja viihtyy huomattavan hyvin kaltaistensa parissa sekä yksin. Massatapahtumat eivät häntä kiinnosta. Hän lähtee seikkailumatkalle Etelä-Amerikkaan mieluiten yksin ja valitsee harrastuksekseen postimerkkeilyn mieluummin kuin joukkuepelin tai kuorolaulun. Toisin kuin suomalaiset yleensä, kanerva selviytyy kukkeasti myös pimeimmän ja kylmimmän ajan yli. Hänellä on sen sijaan taipumusta vetäytyä kuoreensa aurinkoisimpaan kesäaikaan. Mutta ne, jotka kanervan tuntevat, ovat jo tottuneet tähän.

JOULUKUKISTA ENSIVIIKOLLA HIUKAN ENEMPIKIN

Olemme tuossa Leenan kanssa aiemmin puhuttu ja suunniteltu hiukan erilaista joulukukkiin liittyvää tietopakettia sinulle. Ja jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, niin ensi perjantaina saadaan se valmiiksi katsottavaksi. Toki ihan perinteisetkin ohjeet kirjoittelen, mutta Leenan kanssa ajateltiin käydä myös läpi hiukan myös asioita, joista ei niin usein puhuta. Hyviä vinkkejä on siis (toivottavasti) luvassa.

KIITOS – NYT JÄNNITÄMME KYLÄKOULUN PUOLESTA JA TOIVOMME PÄÄTTÄJILTÄ SYDÄMENÄÄNEN LUOTTAVAA JA KAUASKANTOISTA ROHKEUTTA JA NÄKEMYSTÄ

Kiitos kaikesta tuesta, jota olemme saaneet pienen kyläkoulumme säilymisen puolesta. Nettiadressiin on tullut mahtavia kannanottoja ja esimerkkejä sekä toistatuhatta kannatusta. Meillä on täällä viriämässä vahva usko siihen, että nyt myös ne päättäjät, jotka lakkauttamista jokunen vuosi sitten kannattivat (aika ennen koronaa) ovat nyt valveutuneita ja riittävän rohkeita muuttamaan kantaansa. Valitsemalla ennemmin lasten ja kyläläisten hyvinvoinnin sekä kylän elinvoimaisuuden, kuin lyhyentähtäimen säästöt.  

Kiitos vielä kerran tuestasi ❤

Vaan nyt minä taidan lähteä purkamaan tuota juuri saapunutta tyyny ja peitto lähetystä, jotta saan ne kaikki sitten heti alkuviikosta matkaan. Ja illallahan taitaa päästä nautiskelemaan lumisateesta ja leppoisasta säästä muutenkin. Niin ja katselemaan kuinka Willow on taas ihan intopinkeänä lumesta. Se menee ihan onnesta sekaisin, kun saa peuhata lumisateessa, hassun hauska ja ihana rimppakinttu koko tapaus. Kippurahännistä kaikki muut osaa ottaa paljon ”sivistyneemmin” lumisateen, paitsi nyt ehkä Reiska joka heti kuvittelee olevansa ”hylje” ja kyntää lunta etutassut takana ja takajaloilla vauhtia työntänen ja sitten taas iloisesti kierien. On nämä niin 😍 kaikki, hännän mallista riippumatta. 😉  

Ja illalla, no leivinuunin lämmitykseen ja lumoon on taas hyvä kääriytyä.

*******************************

Innostuksen hulluus on mielestäni parempaa

kuin viisauden välinpitämättömyys.

- Anatole France

*******************************

Havuntuoksuista ja leppoisan mukavaa viikonloppua sinulle hyvä ystäväni

Toivottaa

Puutarhurisi

Juha