Puutarhan muovi-ilta, myyrätuhot ja -karkotin, pensaiden suojaus, ym. 16.4.2021

Puutarhan muovi-ilta, myyrätuhot ja -karkotin, pensaiden suojaus, ym. 16.4.2021

Upean aurinkoisia terveisiä täältä Puutarhalta!

Kevät keikkuen tulevi. Kun viikko sitten nostelin pystyyn kauluksia ja vedin pipoa räntäsateessa tiukemmin päähän, niin tänä aamun pirtin oven aukaistuani oli vastassa mitä ihanin ilma.  Ei tarvinnut edes takkia kiinni laittaa, päinvastoin teki mieleni oikein levittää liepeet ja antaa tuon ihanan auringon syleillä koko voimallaan.

Ja kyllä tykkää taimetkin. Katso miten nämä ”kotiolosuhde” testikasvit on viikossa kasvaneet. Aivan huimasti, kyllä valolla on suuri(n) merkitys kasvun kannalta.

WEBINAARI – PIENIÄ HAASTEITA JA PALJON ASIAA. KOKO JUTTU KATSOTTAVISSA MEIDÄN YOUTUBE SIVUILTAMME RAJATTOMASTI.

Viime tiistain webinaari oli loistava, mutta hiukan teknisten vaikeuksien takia haasteellinen ja osalle linkit ei auenneet lainkaan. Leena ja kaikki järjestäjät ovat tästä pahoillaan, mutta sellaista se joskus on tuon tekniikan kanssa. Vaan eipä hätää, minä kun lupasin osallistua kustannuksiin, niin sain myös oikeuden tallenteeseen eli se koko webinaari on katsottavissa tuolta meidän YouTube kanavalta -> TÄÄLTÄ

Ja vaikka kuinka monta kertaa. On nimittäin paljon ja hyvää asiaa, että minulle ei ainakaan mennyt kaikki kerrasta jakeluun…

Muovit maaperässä jäi tuosta webinaarista myös kokonaan pois, teknisten ongelmien takia, mutta ei hätää senkään suhteen.

Leena ja Salla pitää aiheesta uuden ”Muovia maaperässä – Puutarhan muovi-ilta” Webinaarin tiistaina 27.4. kello 16.45-17.45. Laitahan kalenteriin tuo jo muistiin. Minä laitan ensi perjantaina sitten osallistumislinkin. Tuohonkaan ei tarvitse ilmoittautua erikseen, eikä se maksa mitään ja tallenne tuostakin tulee taas meidän YouTube kanavalle muutaman päivän sisään tuosta.

Ole hyvä, minä tarjoan. :)

LUMET SULIVAT – MYYRÄTUHOJA PALJASTUU – VAAN EIPÄ SIELLÄ MISSÄ OLI KARKOTIN LÄPI TALVEN

Nyt kun nuo lumet suli, niin hälyttävän paljon näkyy myyrätuhoja olevan. Lähes roudaton maa, niin mikäs niiden on ollut tuolla lumen alla mellastaessa. Nyt kannattaa, heti kun vaan voi mennä, niin käydä tarkistamassa istutusalueet ja tallomassa maa tiukaksi, jos myyrät on vierailleet. Muutoin on vaarana, että kasvien juuret kuivavat ja kuolee heti kohta kevään alettua.

Ja torjuntatoimiin kannattaa ryhtyä heti, tavalla tai toisella.

Itse olen suosinut jo toistakymmentä vuotta näitä weitechin valmistamia ja äänitaajuus testattuja karkottimia. Nykyään jo mahdottoman helppoja, kun toimii aurinkokennolla ja voi jättää paikalleen koko talveksi. Nämä jopa toimivat talvella. Tämän videon otin helmikuun puolivälissä tänä vuonna. Pakkasta – 15, ja niin vaan karkotin ilmoittaa maan alle myyrille, että tänne ei ole asiaa.

Miksi sitten tuo äänitaajuus on niin tärkeä asia noissa karkottimissa?  

Kerrataanko hiukan tätä asiaa, kun siitä tuntuu vallitsevan hiukan eri käsityksiä. Ensinnäkin myyräkarkottimen äänen ei ole tarkoitus karkoittaa äänellään eikä sen kovuudella, vaan taajuudellaan. Äänen tarkoitus on siis matkia toista myyrää. Myyrä kun on reviiri eläin, eikä siedä toisia myyriä alueellaan. Myyrien maailmassa tämä karkotin on siis ns. ”Kingi” joka on vallannut alueen tai tulee ja valtaa sen. Siksi on ihan tyypillistä, että kun karkotin laitetaan alueelle, jossa on jo myyriä, niin aluksi näyttää, että se ennemminkin houkuttelee myyriä, kun karkottaa. Kekoja alkaa ilmestyä karkottimen ympäri kiihtyvällä tahdilla. No tätä jatkuu yleensä viikko-kaksi, joskus kolmekin, sitten myyrä luovuttaa ja muuttaa muualla, kun tämä ”karkotinmyyrä” ei lähde, vaikka sille kuinka uhoaisi. :)

Karkottimen paikalleen laitossa näkee myös tehtävän ”virheitä” eli karkotin on laitettu valmiiseen myyrän tekemään koloon. Siinä se ei oikein tehoa lainkaan, käytännössä ei ollenkaan. Tärkeää on laittaa se karkottimen pää, mahdollisimman hyvin ääntä johtavaan paikkaan. Itse suosin esim. sokkeleita ( niin kuin tuossa videolla), isojen puiden juureen kiinni painamista ( ääni leviää tehokkaasti puun juuria pitkin laajalle) tai jos kallio on lähellä, niin lyön harjateräksen kallioon asti ja karkottimen pään harjateräkseen kiinni ja johan leviää ääni laajalle.  Eli yksinkertaisesti karkottimen pää sellaiseen kohtaan, jossa sen tuottama ääni leviää mahdollisimman tehokkaasti.

 Lyhyesti:

  • karkottimen äänitaajuus tulee olla testattu ja sama kuin myyrillä, pelkkä ääni ei karkoita ( myyrä on reviirieläin)
  • pidetään paikallaan ympäri vuoden = ehkäisee talvituhoja ja myyrien asettumista alueelle
  • karkottimen pää painetaan mahdollisimman hyvin ääntä johtavaan paikkaan. ( ei koloon)

Tämän minun suosittelemani aurinkokennoisen, ympärivuoden käyttöön soveltuvan myyräkarkottimen saat TÄÄLTÄ

2 kpl pakkaus 34,50 € (ovh 37,95)

Ja käärmeet jos alkaa ahdistella tai haluat ennalta ehkäistä, niin nämä saman sarjan testatut käärmekarkottimet löydät 34,99 € / kpl -> TÄÄLTÄ

Tämän sijoittamisessa sama idea kuin tuossa myyräkarkottimessa. Ja tärkeää on, että jos alueella on jo mahdollisesti käärmeitä, niin ensimmäiset pari vuorokautta kannattaa olla tarkempana, etenkin jos tontilla on lapsia tai lemmikkieläimiä. Käärmeet kun lähtee liikkeelle ja on hiukan kiukkuisia, kun tuo ääni, jota karkotin tuottaa, on niille erityisen häiritsevää.

Nämä soveltuu hyvin myös koiratarhojen luo. Ei välitä koirat tippaakaan koko laitteesta, mutta eipä ole näkynyt käärmeitäkään tarhoissa. :)

PENSAIDEN SUOJAT – PIENTÄ POHDINTAA NYT – PAIKALLAAN VAI POIS?

Seuraavat päivät lämpenevät lämpenemistään, mutta yöt saattavat olla hyvinkin kylmiä ja tuulisia. Sehän tarkoittaa, että nämä ahava suojat pitäisi nyt availla päiväksi auki, ettei lämpötila nouse liiaksi suojan sisällä. Mutta kun yöt menevät vielä kylmäksi ja on vielä tuulisiakin, niin ainakin viimevuoden istutukset tulisi suojata vielä öiksi. Tosin, nyt maa on myös roudaton, että kasvit saa kyllä jo vettä maasta, eli kuivumisriski on ilman suojia melko pieni tänä vuonna. Itsellä on jo suojat pois, luotan tuohon roudattomaan maahan ja hyviin lajikkeisiin. :)

PÄIVIN KUKKALAATIKKO IDEA NYT MYÖS KOTISIVUILLA

Muutama viikko sitten esittelin sinulle tuon Päivin kukkalaatikko idean, mutta en sitten muistanut laittaa sitä tuonne kotisivuille. Sitä on nyt kovasti kyselty, joten nyt se sieltä löytyy.

Suora linkki -> TÄSSÄ :)

Ja mieleiset kukat  TÄÄLTÄ   ;)

KASVATUSNAPPIEN IDEA JA NIKSIT

Monelle jo tutut ja kätevät turvenapit ovat taas ajankohtaisia, kun laitetaan esikasvamaan niin siemeniä kuin pistokkaitakin.

Itse tykkään käyttää vallan näitä, niiden helppouden ja varman onnistumisen takia.

Kerrataanko niiden idea ja niksit.

  • liotan nappeja aina vain sen määrä mitä aion sillä kertaa käyttää. Yleensä vain seuraavan vartin, max puolentunnin tarpeen.
  • käytän liottamiseen lämmintä (reilu kädenlämmin) ja puhdasta vettä.
  • napit turpoavat parissa minuutissa valmiiksi, otan ne pois vedestä heti kun ovat valmiit ja nostan ne reikäpuoli ylöspäin kasvatusastioihin. Jos napit ovat pitkään vedessä, niin turvetta alkaa valua pois verkon sisältä.
  • itse tykkään käyttää styroxlaatikoita kasvatukseen ja peittää ne reikämuovilla heti kun olen saanut napit istutettua. Näin lämpöisen veden vaikutus ei mene hukkaan ja napit jää heti lämpimiksi ja styrox pitää lämmön sekä kosteuden hyvinä heti. (Toki sama onnistuu ihan missä vain astioissa, mutta kun itse olen noiden styroxlaatikoiden kanssa oppini saanut, niin en oikein osaa tapojani muuttaa tässä asiassa.)
  • sitten kun versot näkyvät, niin poistan reikämuovin ja sumuttelen vain kerran-pari päivässä. Ja jos saan suositella, niin TÄMÄ sumupullo on aivan loistava.
  • ja tosiaan sitä verkkoa EI tarvitse poistaa. Juuret tulevat siitä kyllä vallan hyvin läpi uuteen kasvupaikkaan. Tämä myytti siitä, että verkko pitää poistaa tai juuret ei tule läpi kannattaa ”kitkeä” jo hiljalleen pois. Kyllä ne tulee, ellei niin syy on jossain muualla.
  • Kun juuria alkaa näkyä napin reunoilla enempikin, niin istuttelen ne isompiin ( yleensä 8 cm ) ruukkuihin jatko kasvamaan.

 Näin helppoja ja vaivatonta niiden käyttö on. Jos et ole vielä kokeillut, niin suosittelen kokeilemaan. On niin helppoa, halpaa ja mukavaa, että vie ihan mennessään. :)

  

Näitä olen pussittanut 30 kpl pakkauksiin / 3,95 € -> ja löytyypi TÄÄLTÄ

ps. Jos tarvitset enempi, niin näitä löytyy myös 1000 kpl tukkupakkauksissa, joissa ne minullekin tulevat

Vaan nyt minä lähden takaisin tuonne kasvihuoneelle puuhastelemaan ja valmistelemaan ensiviikon taimilähetyksien taimia kuntoon ja antamaan niille hyvät matkaeväät. :)

Ai mitäkö puutarhurit tekee iltaisin? Klikkaapa videota, niin kerron ;)

  **********************************

Rumaa puutarhaa ei ole olemassakaan –
puutarhat, kuten vauvat, ovat vanhempiensa mielestä kauniita.
 
Ken Druse 
**********************************
 
Aurinkoisen lämmintä ja kevään tuoksuista viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni
 
Toivottaa
 
Puutarhurisi
 
Juha