Kasveja ulkomailta, liljat ja liljakukot, ym. 23.4.2021

Kasveja ulkomailta, liljat ja liljakukot, ym. 23.4.2021

Hiukan koleampia terveisiä täältä Puutarhalta!

Toissaperjantaina sai nostella kauluksia pystyyn ja vetää pipoa tiukemmalle päähän, viime perjantaina taas takki auki ja lippahattu päähän ja tänään on sitten taas vuoro nostella kauluksia pystyyn, mutta lippalakissa sentään pärjää. No eihän tässä mitään ihmeellistä ole, ennemmin päinvastoin, ihan normaalia kevään tuloa. Ja parempi näin, että tulee hukan ilmoja vuorotellen, näin ehtii luonto paremmin mukaan ja ennen kaikkea me puutarhaintoilijat pysytään rauhallisimpina ja maltetaan olla ihan rauhassa. ;)

Kun eihän nyt vielä tosiaankaan ole mitään hätää ja kiirettä mennä ulkoistutusten pariin; taimet vain suotta paleltuisivat, vähintään jurraisivat maassa ja liian kylmään maahan kylvetyt siemenet vain suotta mätänisivät piloille.

Mutta näitä ”ylösnousemuksia” tapahtuu kyllä uusia joka päivä ja nyt tänä aamuna oli vahan kantatilan raparperin vuoro. Ja jostain syystä tuli heti raparperipiirakan maku suuhun, kun nämä ensimmäiset ”punapäät” aamulla bongasin. :)

Ja aika mukavasti nousee Talvivalkosipulitkin taas.

Tuo Ljubasha on kyllä niin hyvä talvehtimaan, kasvamaan ja sopivan aromaan makuinenkin, että oikein nousee taas vesi kielelle, kun nuo näkee ja tietää mitä sieltä on tulossa. <3

KASVEJA ULKOMAILTA - NEUVOIN, EN PELOTELLUT

Minulta kysyttiin tuossa taannoin yksityishenkilön mahdollisuuksia tilata kasveja eu tai eu-ulkopuoleta. Kerroin sitten niin Tullin kuin Ruokaviraston ohjeista ja määräyksistä ( mm. Brexitin vaikutus tämän vuoden alusta) ja kaikki tein hyvää hyvyyttäni, koska kenenkään etu ei ole, että tietämättömyyttään kasvit jäävät esim. tulliin tai tulee ns. vieraslajeja. No sain sitten kuulla mutkan kautta, että olisin vain halunnut pelotella aiheella, mutta ei se kyllä niin ollut ja miksi olisi? Kyllä minusta jokainen saa hankkia kasveja mistä tykkää ja millaisia haluaa, koska intohimo puutarha-alaan on kumminkin se tärkein asia, eikö vain. Eli en pelotellut, vaan halusin etukäteen ennakoida ja jos sinullakin on aikeita hankkia kasveja, siemeniä, pistokkaita, jne muualta kuin suomesta, niin kannattaa lukaista nämä ruokaviraston ja Tullin ohjeet ja säännökset, ettei suotta mene mönkään. :)

Ruokaviraston uusimmat ohjeet pääset lukemaan suoraan TÄÄLTÄ

Meidät ammattipuutarhan valvotaan tarkasti ja se on hyvä asia. esim. monivuotisten suhteen meidät postimyyntiäharjoittavat puutarhat vielä erittäin tarkasti eli meillä pitää olla mm. kasvipassit monivuotisille kasveille ja tarkka tieto mistä kasvit ovat kasvaneet, tulleet, olleet ja minne menneet. Ja minusta se on pelkästään hyvä asia. Ei haittaisi, vaikka se koskisi kaikkia puutarhakauppiaita vai mitä. Onhan se kuitenkin meidän kaikkien yhteinen etu, että esim. vieraslajeja tai tulipoltteen isäntäkasveja ei tule meille riesaksi.

LILJAKUKOT – NYT BONGATAAN (& listitään) JA TEHDÄÄN VALKOSIPULIVETTÄ

Liljat kun nousee, niin lähtee liikkeelle myös talvehtineet liljakukot. Tuo kirkkaanpunainen vipeltäjä on helppo hoksata, kun hiukan hämmentää maata missä liljat kasvavat. Ne napataan kiinni ja liiskataan hengiltä. Etenkin nyt se on tuottoisaa puuhaa, kun ne näkee helposti, eikä ne ole ehtineet vielä munia uusia munia kasvustoon.

Lisää kuvia liljakukosta, sekä toukista ja munista voit katsoa TÄÄLTÄ

Ja sitten kun liljat alkavat nousta, niin jos yhtään on epäilystä liljakukoista, niin tehdään valkosipulivettä ja sillä suihkutetaan liljat kauttaaltaan. Tuon idea on siis sotkea liljojen tuoksua niin että liljakukot eivät löydä niitä. Tuon voit valmistaa joko pilkkomalla tuoreita valkosipulin kynsiä  4-6 kpl / 1 litra vettä tai esim. liottamalla valkosipulirouhetta pari ruokalusikallista litraan lämmintä vettä. Anna seoksen seisoa vielä paripäivää, niin on kunnolla potkua. Sitten vain sumuttelet liljat tällä ja eipähän löydä kukot kohteeseen. Kuulemma myös chilistä tehty vastaava ”hajupommi” toimii myös, siitä ei ole kokemusta itsellä, mutta kertoja oli erittäin luotettava ( Leena).

Ja katso mikä tuli juuri! Tämä Leenan ja Heikin kirja, josta mainitsin viime viikolla tuli juuri painosta. On tämä mahtava teos, kerta kaikkiaan. Selkeä ja hyvien kuvien kera ihan ehdoton kirja puutarhurin kirjakokoelmaan.  Esimerkiksi noista liljakukoista ja muista punaisista on tämmöinen selkeä kuva kollaasi, niin aikuisista, toukista kuin munistakin. 

Kirjaa on siis nyt heti toimituksiin ja omasi saat TÄÄLTÄ 24,95 € ( ovh 28,90)

PUUTTUMAAN JÄÄNYT WEBINAARIN OSA TIISTAINA – MINÄ TARJOAN

Maaperäwebinaari saa jatkoa, Muovi maaperässä-webinaari lähetetään 27.4.2021 klo 16.45 - 17.45.

Webinaarissa pohditaan mitä muovi vaikuttaa puutarhan maaperässä.  Mitä tarkoittaa biohajoavuus?  Onko maaperään upotettaville ja katteena käytettäville ”kankaille” vaihtoehtoja. Miksi niitä pitää upottaa maaperään? 

Tilaisuus on kaikille avoin eikä tarvitse ilmoittautua.

Leenan johdolla mennään ja ellet pääse liveen mukaan, niin ei hätää tallenne tulee taas meidän sivuille katsottavaksi. :)

Sen edellisen webinaarin tallenteen näet siis TÄÄLTÄ

Ai niin, tuossa edellisessä webinaarissa kun oli puhetta tuosta sienijuurista ja niiden tärkeydestä eli mykorisoista, niin tämä meidän ”juurtumisrouhe” sisältää juuri näitä hyviä mykoritsoja -> TÄÄLLÄ

PÖLYTTÄJÄT LIIKKEELLÄ VAIKKA ON KYLMÄÄ

Siis luojalle kiitos ja miten hyvin se luonto osaakaan nämä asiat hoitaa, että tuo lämmin jakso nosti osan kevätkukkijoista jo kukkaan ja pajuissa on ”kissat” siitepölyissään, niin ensimmäiselle pörriäisille (ja usein niille kaikkein tärkeimmille yksilöille) on ravintoa tarjolla.

Tämä on taas hyvä muistaa, kun ensi syksynä mietitään syyssipuleiden istutuksia, että ne krookukset ilahduttavat paitsi meitä, niin ne ovat erittäin tärkeitä näille ensimmäisille pörriäisille. laitetaan niitä siis reilusti syksyllä taas, eikö vain? :)

ja kiitos palautteista, tämä oli ilmeisen toivottu ”ryhmä” eli se mistä sunnuntaina jo laittelinkin postia, että olin koonnut nuo pölyttäjille erityisen hyvät kasvit yhteen paikaan, josta on sitten helppo valita mieluisia.

Pölyttäjien ja perhosten parhaan ”ruokapöydän” kukat löydät siis koottuna TÄÄLTÄ

Vaan nyt minä lähden takaisin tuonne puutarhalle valmistelemaan ja valitsemaan ensiviikolla uusiin koteihin pääsevät taimet. Ja kun tuo ulkoilma helpotti myös kasteluhommia, niin tässähän ehtii vaikka ottaa pikkuisen pistokkaita noista perinne pelargoneista. Ja pitäisihän se simakin laittaa käymään, jos meinaa viikonpäästä vappusimaa saada. :)

Ja sitä mietin, että jokohan sitä kohta voisi kertoa kippurahännille, että niille on tulossa muutaman viikonpäästä tämmöinen pieni huiskahäntä kaveri.

Willow on hänen nimensä. Eikö ole ihana. <3

 

 

**********************************
Sen tekeminen, mitä rakastat,
on perusta sille, että elämässäsi on runsautta!
 
Wayne Dyer
 
**********************************
Leppoisan rauhallista viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni
 
Toivottaa, pirtin takaan tulet illalla tekevä ja villasukat kaapista esiin kaivava
 
Puutarhurisi
 
Juha