Kevään taimivalikoima nyt esillä, Kuvastoja voi tilata ja selata, Tulppaani kestämään, Tammikuussa sanottua ym. 14.1.2022

Kevään taimivalikoima nyt esillä, Kuvastoja voi tilata ja selata, Tulppaani kestämään, Tammikuussa sanottua ym. 14.1.2022

Perjantaipostin aiheita tänään mm:

  • Kevään taimivalikoima nyt esillä – sinulle ensimmäisenä
  • Kuvastoja voi tilata ja selata
  • Tulppaanit kestämään – aina ei kyllä onnistu
  • Tammikuusta sanottua – wanhan kansan viisauksia
  • Kylvöalustojen tietopaketti tulossa.

”Keväisiä” terveisiä täältä Puutarhalta

Jos ei kalenterista katsoisi, niin ei oikein uskoisi olevan tammikuun puoliväli. Etenkin eilen föhn-tuuli teki ilmasta ihan kuin olisi ollut maaliskuu. Varpusetkin tirskuivat jo kuin keväällä konsanaan. Ja olihan tuo lämpötilan muutos melkoinen, kun reilussa vuorokaudessa melkein 30-astetta lämpeni ilma. Lumetkin tippuivat eilisen päivän aikana melko lailla tarkkaan, niin puista kuin pensaistakin.  Ei tarvitse mennä ravistelemaan enää. 😉

Vaan kyllä oli sitten piha aamulla jäätävän liukas. Onneksi oli nastakengät jalassa. Ne ovat ehkä parhaat talvikengät mitkä olen ikinä hankkinut. Hyvät kävellä ja ennen kaikkea turvalliset.

Päivällä pitänee kyllä ottaa sepeliastiat lämpimästä ja hiekoittaa kunnolla polut ja pihat. Lämmin sepeli on kyllä ihan parasta tuohon homaaan. Sitä ei tarvitse paljoa laittaa ja sulaa juuri sopivasti kiinni jäähän.

Kippurahännät jäivät suosiolla ulkotarhoihin haistelemaan tuulia ja tuoksuja. Willow puolestaan halusi lähteä mukaan puutarhalle ja aika tarkkana sai sekin olla tuossa liukastellessa. No onneksi sillä on notkeat nuoret jalat, niin pärjäsi hienosti

KEVÄT ON AVATTU – KEVÄÄN TAIMIVALIKOIMA ESILLÄ SINULLE NYT ENSIMMÄISENÄ

Tätä hetkeä olen odottanut taas kuin joulupukkia pikkupoikana. Nyt nimittäin on minun tämän kevään taimivalikoima esillä  kotisivuillani ja jännityksellä odotan, että mitä tykkäät. 😊

Ja samalla hiukan taitavat kotisivujeni ylläpitäjät uudistivat sivuja myös toiveiden mukaisesti. Minusta lopputulos on oikein hyvä.

Voisitko tehdä pienen palveluksen ja samalla kun katsot kevään valikoimaa, niin annattako palautetta sivuista, että onko uudistukset hyviä vai onko jotain mitä toivoisit olevan eri lailla? Kiitos jo etukäteen.

Uusille kotisivuilleni pääset suoraan TÄSTÄ

KUVASTO ILMESTYY PARIN VIIKON KULUTTUA – HALUATKO OMAN?

Taimikuvasto menee nyt ensi viikolla painoon ja kolahtelee sitten postiluukkuihin parin viikon kuluttua.

Mikäli olet parin viime vuoden aikana tilannut minulta jotain, niin saat sen automaattisesti.

Mikäli et tai haluat varmistaa, että saat kuvaston, niin se onnistuu helposti. Klikkaat vain TÄNNE niin minä lähetän. 😊

VIP – VINKKI

Ja ihan pikku vinkkinä, että sinä pääset selailemaan kuvastoa kätevästi jo nyt TÄÄLLÄ

Ihan vaikka vaan piristykseksi ja kesän istutusinspiraatioita ideoiden. 

TULPPAANIEN AIKA ALKAA – NÄIN NE KESTÄÄ – VAI KESTIKÖ SITTENKÄÄN?

Kerrataanko ensin hiukan, kuinka saat (normaalisti) tulppaanit kestämään hyvinä ja pitkään. Ellei sitten käy, niin kuin minulle kävi…

Näin siis onnistut tulppaanien kanssa:

  1. Tulppaanithan myydään nykyään paljon kuiviltaan, joten niiden tuoreutta ei ole aina helppo päätellä, joten Kysy myyjältä koska ja mistä tulppaanit ovat tulleetHyväksy vain korkeintaan pari-kolmepäivää vanhat ja lähellä tuotetut kotimaiset tulppaanit on ensimmäinen edellytys onnistuneeseen lopputulokseen.
  2. Leikkaa veitsellä (ei saksilla) kotona parisenttiä varsista pois ja anna kimpun imeä puhdasta vettä pitäen se vielä muovikääreessä tunnin verran. Näin varret napakoituvat ja kestävät ilman käärettä sen jälkeen ryhdikkäinä.
  3. Vesi kannattaa vaihtaa parikertaa viikossa ja käyttää viileää ja puhdasta vettä. Samalla kannattaa leikata (taas veitsellä, ei saksilla) pieni pätkä vartta poikki. Näin varret saavat uuden imupinnan, josta vesi imeytyy hyvin.
  4. Pidä kimppu mahdollisimman viileässä, etenkin silloin kun et sitä katsele esim. yöksi nostan maljakon aina viileään eteiseen, se tuo paljon lisäpäiviä sen loistoon

Mutta entäs sitten kun jokin pettää ja ei menekään niin kuin ”strömssöössä”? 

No minulle kävi viime viikolla niin. Ruokakaupasta tarttui siis mukaan, niin kuin monta kertaa aiemminkin, ihan hyvän näköinen ja oloinen tulppaaninippu ja kotona käsittelin ne maljakkoon asti ihan normaalisti. Vaan mitä kävikään? Pari päivää ja nuput alkoi kuivua ja kuolla ihan käsiin. Mitään syytä en kotoa siihen löytänyt ja minusta nämä oli kaupassakin vielä ihan hyvät (olivat vedessä), mutta pilalle meni. harmitti toki, mutta joskus vaan käy noin. Uskoisin, että kyseessä oli vain jotenkin hiukan hitaasti kiertänyt erä, koska normaalisti samasta kaupasta ostetut on olleet ihan hyviä. No viikonlopulle uusi kimppu, ne kun ovat aina niin ihanan piristäviä kumminkin, että ei sitä nyt yhdestä kerrasta masennuta, eikö vaan. 😊

TAMMIKUUSTA SANOTTUA WANHAN KANSAN LUONTOTIETOUTTA

Tämä tuli taas eteeni, kun vanhoja kirjoja tuossa mielenkiinnosta ( ja hiukan myös Topeliuksen syntymäpäivänkin kunniaksi) selailin.

 -Tammi = napa, akseli, keskipuu. Tammikuu eli sydänkuu on aika, joka jakaa vuoden vaikeimman kauden, talven, kahtia - tammikuu on siis keskellä.

Tammikuussa kaadettu puu ei lahoa, ei homehdu, eikä halkeile.

Syöpäläisten hävittäminen onnistuu tammikuussa, koska luteet ovat silloin tiineitä.

Tammikuinen vesisade ennustaa hyvää kesän satoa. Pohjois-Suomesta on päinvastaisiakin selityksiä: jos tammikuussa sataa vettä tai on latvakaasua (=sumua), tulee kylmä kevät.

Kun ei kylmä kynttilänä (2.2.) eikä pauku Paavalina (25.1.), kylmää kynnet kyntäjältä.

Pakkanen pyryn perästä, pahailma pakkasesta.

Jos varis raakkuu sydänkuiden aikaan (=tammi- ja helmikuu) aamusella, tulee nuoskat, jos iltasella tulee pakkaset.

Loppiaisesta alkavat ”selkäviikot ja reikäleivät” tai ”härkäviikot ja läpileivät”. Siis moniviikkoinen juhlaton ja ankeakin sydäntalven aika. Tähän aikaan oltiin ennen paljon mm. metsätöissä.

- Myös kaadettujen kuusten ja mäntyjen oksia ajettiin kotiin, jossa havuja levitettiin karjatiloihin eläinten makuualustaksi. Näin saatiin - paitsi puhdas alusta ja hyvä tuoksu esim. navettaan - myös ’apulantaa’. Havut lisäsivät lannan ’palamista’ kypsyttäen lannan sopivaksi pelloille. Tämä palaminen lisäsi karjatilojenkin lämpötilaa keskitalvella.

Heikin päivänä (19.1.) karhu kääntää kylkeään ja sanoo: ”Yö puolessa, nälkä suolessa”. Sama asia usein myös Paavalin päivän (25.1.) kohdalla.

Heikin päivän tienoilla tarkastetaan myös, että karjan rehu riittää lopputalveksi - puolet rehusta oltava jäljellä. Muuten ”Erkki (18.5.) lehmät tappaa”. Ihmisen viljasta piti Heikinpäivänä olla 2/3 jäljellä. Sama asia usein myös Paavalin päivän (25.1.) kohdalla.

Heikin tai Paavalin päivän aikoihin sää usein muuttuu. Tähän aikaa on usein pyryjä, tuiskuja.

- Jo 1700-luvulta tieto, että poroja alettiin näihin aikoihin pitää kiekerossa (poroaitauksessa), ja elätellä paksun lumen vuoksi hakkuilla. (Kaadettiin naavaisia puita).

Aika osuvia ja hauskoja ”wanhan” kansan ”tietoja” ja ennustuksia, eikö vain?

LIUKULUMINKENGISTÄ – MAAHANTUOJALTA NYT LOPPU – VOI TULLA VIELÄ UUSI ERÄ

Viimeviikolla oli puhetta miten mukavat pelit nuo liukulumikengät ovat ja mehän on hommattu noita yhdessä jo muutamankin kerran. No muutama kysely tuli, että voisinko nytkin hommata? Ja mikäs siinä, olisinhan minä sen voinut taas hoitaa, mutta kun tuo malli on nyt maahantuoja kaveriltani kerta kaikkiaan loppu. Muita malleja en uskalla ottaa, kun en ole niitä testannut. Nuo ja noilla siteillä, on ainakin aivan huippu yhdistelm ja kyseistä mallia kaverini yrittää saada vielä lisää. Tuo tiedetään ihan muutaman viikon kuluessa, mutta varmaa se ei ole. Jos tulee, niin kerron kyllä heti.

SIEMENKYLVÖJEN KYLVÖALUSTOISTA ( = MULLISTA) TULOSSA ”TIETOPAKETTI”

Siemenkylvöjen erilaisista kylvöalustoista (kansanomaisemmin mullista) on paljon kysytty ja niistä on myös paljon aika jänniä ”tietoja” liikkeellä, etenkin tuolla somessa. 😉 No me puhuimme tuossa Leenan kanssa, että kootaan niistä kunnon tietopaketti, tämän päivän tuotteista ja oikeilla tiedoilla olevaa paketti. Kokeillaan saada kaikki tarvittava tieto kasaan nyt viikonparin sisään ja tehdään siitä sinulle taas sellainen videotietopaketti. Ehtinee hyvin, ennen kuin varsinaiset kylvöajat alkanevat. Kerron kyllä sinulle sitten heti kun se on tehty.

Vaan nyt minä lähden hiekoittelemaan noita pihapolkuja ja pihaa. Kun taitaa tuo pakkanen tuosta hiljalleen kiristyä, niin ei nuo jäät tuosta taida tällä haavaa sulaa.

Päästään sitten turvallisesti kippurahäntien kanssa lenkille iltasella eikä tarvitse lähteä ensiapuun jonottamaan ja murtumia hoidattamaan… ;)

Saa nähdä saisikohan sitä viikonlopulla taas ihailla näin upeaa kuutamoa. Kuva on huono ( minulla on heikko kamera ja huono osaaminen), mutta tunnelma varmaan välittyy.

*******************************

Elämä ei ole sitä, mitä sen oli määrä olla.

Se on mitä on.

Ratkaiseva on se tapa, jolla suhtaudut siihen.

- Virginia Satir

*******************************

Ihanan aurinkoista viikonloppua sinulle hyvä ystäväni.

Toivottaa, innostunut

Puutarhurisi

Juha