Upeat revontulet, Koekylvöjen aika, Näin tehdään kätevä kylvölautta, Jäätyikö komposti? Herätellään kätevästi, ym. 21.1.2022

Upeat revontulet, Koekylvöjen aika, Näin tehdään kätevä kylvölautta, Jäätyikö komposti? Herätellään kätevästi, ym. 21.1.2022

Perjantaipostin aiheita tänään mm:

  • Upeat revontulet
  • Koekylvöjen aika
  • Näin tehdään kätevä kylvölautta
  • Valkosipulinkynsistä ja herneistä helposti hyvää
  • Kiitos palautteista – toiveisiin vastattu
  • Jäätyikö komposti?  Herätellään kätevästi
  • Multailta - ensiviikolla suoraan sinulle

Lumisia ja tuulisia terveisiä täältä Puutarhalta

Onhan tullut yön aikana lunta”.  Oli ensimmäinen ajatus ja taisin sen ihan ääneenkin todeta aamulla Wilowille samalla kun pirtin ovesta laskin sen aamupissille. Illalla kyllä katsoin, että aika kovin tuiskuttaa samalla kun laitoin kellon herättämään hyvissä ajoin aamulla. Mutta en kyllä olisi uskonut, että sitä noin paljon satoi. Ja tuuli oli vielä kinostanut sitä paikoittain niin paljon, ettei saapasvarret piisannut kun pohrasin kolaa hakemaan. No siinä se tuli aamujumpat tehtyä ja vähän piti traktorillakin ajaa, että sain edes polut kulkukuntoon. Koko pihaa en edes yrittänyt saada puhtaaksi, kun sääennuste näyttää sille, että sade jatkua aina iltayöhön asti. No saanhan sitä sitten illalla kunnon ”iltajumpan” ennen saunaa. Veikkaan, että myös uni tulee aika helpolla. 😉

Viikko sitten olikin ihan toisenlainen näytelmä, kun revontulet valtasi taivaan yöllä täälläkin. Itse näin vain alkusoiton niistä, mutta yöllä ne oli olleet poikkeuksellisen hienot. Onneksi naapurin Sirpa sai otettua kuvia tuosta upeasta näytelmästä.

KOKEKYLVÖJÄ VANHOISTA SIEMENISTÄ – ISTUTUSLAUTTA KERTOO NOPEASTI

Jos sinulle on jäänyt vanhoja siemeniä, niin niitä ei kannata heittää pois, vaan tehdä pieniä koekylvöjä itävyyden varmistamiseksi. Itse testaan yleensä n. 10 siemenellä, että minkä verran itää, niin sitten pystyy jo päättelemään, että kannattaako kylvää vai hankkia uudet. Yleensä itävyys säilyy hyvänä useita vuosia, jos vain siemenet on olleet kuivassa ja valolta suojattuna.  

Kylvölautta on kätevä ja nopea konsti tuohon testaamiseen. Toki ihan kätevä myös idättämiseen, mutta testaamiseen eritoten. Samalle pikku ”lautalle” sopii nimittäin monta testattavaa lajiketta ja lisäksi itäminen on nopeaa.

Jos et ole kokeillut tuota kylvölauttaa ennen, niin kokeilepa. On äärettömän helppo tehdä. Tarvitset vain pienen, vettäpitävän astian, käsipaperia, styroxia ja suodatinpusseja.  Laitan tähän alle videon, kuinka helppo tuo lautan tekeminen on.

Vinkki. Itse teen vielä niin, että kun olen piirtänyt nuo ruudukot ja kirjoittanut nimet, niin otan kännykällä kuvan, ennen kuin laitan lautan veteen. Näin tunnistaminen on helppoa, vaikka kynän muste liukenisikin epäselväksi.

SIEMENET TULOSSA, VOIT JO VARATA

Uusia, tuoreita ja hyviä siemeniä on tulossa  parin viikon kuluttua ( = vk 5). Näitä voit toki jo nyt varailla, jos haluat. Tuttuun tapaan olen valinnut tuonne rajatun lajitelman, niin kukkia kuin hyötykasveja. Otin vain mielestäni parhaat, en niinkään laajasti.

 

Valitsemani siemenvalikoimani tälle keväälle näet suoraan TÄÄLTÄ

 

 

SIPULIEN KYNSISTÄ TUORETTA JA MAUKASTA HELPOSTI

Nyt kun tämä vaikea aika on käsillä, että kylvämään tekisi mieli, mutta on monelle lajikkeelle vielä liian aikaista, niin lisää helpotusta ”kylvökuumeeseen” sekä maukasta vihreää saat kätevästi sipuleista. Etenkin valkosipuleista vain kynnet erilleen ja painetaan ne niin, että terävä kärki jää hiukan mullan pinnalle näkyviin. Kostutus ja viikon päästä saat korjata jo herkullista ja terveellistä vihreää. Itse tykkään niinkin yksinkertaisesta tavasta kuin, että laitan tuoreen ruisleivänpäälle hiukan voita ja näitä versoja. lasi maitoa ja kyllä hyvää ja terveellistä.

Myös herneenversoja on helppo tehdä samalla idealla. Kylvö vain pintaan ja viikossa on jo ensimmäiset versot maisteltavissa.

KIITOS KOMMENTEISTA JA PALAUTTEESTA

Olen ollut koko viikon täällä suu messingillä ja iloisella mielellä kaikista niistä palautteista, joita sain kevään taimivalikoimasta sekä uusista sivuista. Kiitos, et arvaakaan kuinka tärkeää se on, että olen onnistunut löytämään kaikkea kivaa mistä tykätään.

TOIVEESEEN VASTATTU – KUVASTOSTA KLIKKAAMALLA ONNISTUU NYT MYÖS

Paperinen taimikuvasto meni tosiaan painoon nyt viikolla ja se tulee sitten postilaatikkoihin parin viikon kuluttua. Tuosta sähköisestä kuvastosta tykättiin myös kovasti ja onhan se myös hiukan ympäristöystävällisempi ja ennen kaikkea aina mukana kulkeva vaihtoehto. Niin kuin Seija sanoi, että ”on kiva kun nyt voin selailla kuvastoa milloin vain ja on sellainen hetki aikaa tai haluan fiilistellä jo kevään kukista, kun se kulkee kätevästi puhelimessa mukana”.

Toiveena oli, että pääsisi kuvastoa selatessa, myös suoraan tutustumaan ja lukemaan enemmän niistä mitkä kiinnostavat, eikä etsi erikseen niitä uudestaan kotisivuilta. No meidän näppärä Riinamme otti ja hoiti homman. Nyt voit klikata kuvastosta kasvia mistä haluat katsoa enemmän ja se avaa sen suoraan sinulle. Kätevää, eikö vain.

Uusi kuvasto linkkeineen löytyy siis nyt TÄÄLTÄ

”MULTA-ILTA” ENSIVIIKOLLA

Viimeviikolla jo hiukan kerroinkin, että meillä on tarkoitus taas Leenan kanssa pitää pieni juttutuokio. Aiheena kylvöalustat eli lähinnä mullat. Niissä on yllättävän paljon ajattelemisenaihetta ja uuttakin tietoa sekä kausikohtaista asiaa eli jos vain tekniikka pelaa, niin ensi perjantaina saan esittää sen sinulle.

LUNTA KOMPOSTORIN YMPÄRILLE, JOS JÄÄTYNYT, KÄYNTIIN HELPOSTI

Nyt kun tuuli puhaltaa pohjoisesta ja pakkastakin on ollut suht reippaasti, niin ilman lumisuojaa oleva kompostori jäätyy helposti. Jos kompostorisi on jostain syystä mennyt jäähän, niin ei mitään hätää, sen saa helposti uudelleen käyntiin. Laitetaan pariin kanisteriin kuumaa vettä ja kanisterit kompostoriin sisälle ja sitten vain mätetään koko kompostori lumen sisään. Kuumaa vettä ei kannata kaataa kompostoriin sellaisenaan, vaan antaa olla sen noissa kanistereissa. Näin ne lämmittävät, mutta eivät kastele kompostoria suotta liiaksi. Päivä pari näin lumen sisässä ja taas toimii.👍

Vaan nyt minä lähden takaisin lumitöihin ja putsaamaan pihapolut ja pihat kulkukuntoon. Saan mukavat iltajumpat ja sopivan ”saunahien” siinä samalla. 😊  

Tuon kasan tekoon tarvittiin tosin jo kyllä hiukan konevoimaakin. 😉

*******************************
On vuoden kahdeskymmenesensimmäinen päivä,
mielessäni on edellisen vuoden häivä.
 
Sua ystäväni haluan kiittää,
lähettää halauksia niin, että riittää.
 
Myös iloa ja valoa, rakennetaan yhdessä tänäkin vuonna tätä ystävyyden taloa.
 
- Puutarhurisi Juha
*******************************
Talvisen ihanaa viikonloppua sinulle hyvä ystäväni.
Toivottaa, lumilapion kera
Puutarhurisi
Juha