Puutarhurin Perjantaiposti 3.8.2018

Puutarhurin Perjantaiposti 3.8.2018

Mansikan makuista huomenta täältä puutarhalta.

 

Ja terveisiä ympäri Suomen. Aamuyöstä tuli kotiuduttua reissusta ja hiukan kyllä olisi väsyttänyt, mutta kävin nappaamassa pari mansikkaa aamupalaksi ja tulin kirjoittelemaan kuulumisia sinulle.

Niin siinä tosiaan kävi, niin kuin toissa perjantaina uumoilinkin, että tuolla Lapin erämaissa ei yhteydet oikein toiminut ja siksi en viime perjantaina saanut sinulle kirjoiteltua. Suomea tuli tosiaan kierreltyä ja toinen toistaan ihanampia pihoja, puutarhoja tuli ihasteltua ja tutustuttua eri kasvuolosuhteisiin taas kerran. Suomi on kyllä pitkä maa, muta myös suht leveä myös. Samoin ilmastotyypit vaihtelevat rannikon ja sisämaan kesken paljon. Tämä tuli taas kerran todettua, että kasvivalinnoissani tämä pitää aina muistaa ja ottaa huomioon. Mutta sekin tuli huomattua, että vanhat kasvuvyöhykesuositukset taitaisi saada kohta piirrellä uusiksi, ilmaston muutos on kyllä tehnyt tehtävänsä niiden suhteen selkeästi.

Lämmintä tosiaan oli ja vedet monin paikoin ihan uskomattoman lämpimiä. Tämäkin pohjoisen ison järven vesi on tavallisesti niin kylmää, että siellä tarkenee vain korkeintaan pulahtaa. Nyt siellä tuli kahlailtua tunti tolkulla. :)

 

 

AIKAA POHDISKELULLE JA HELTEISILLE AJATUKSILLE, HUOLESTUA VAI EI?

Helle kun oli niin kova tuolla tuntureillakin, että ei oikein jaksanut hirveästi liikkua, niin enempi oli aikaa antaa vain ajatusten virrata luonnon helmassa. Tätä hellettä ja ilmastonmuutosta tuli pohdittua väkisinkin, onhan tämä jatkunut jo niin pitkään, eikä pelkästään täällä meillä, vaan hyvinkin laajalti. Toisaalla sitten taas myrskyt ja sateet on saanut laajoja tuhoja aikaan. Tuntuu että nämä äärisääilmiöt vain lisääntyy ja lisääntyy ja lisäksi ne kestävät pidempään.  Vielä kun viikolla oli tuo hetki, kun maapallo alkoi kuluttaa enemmän kuin sen sietokyky on, niin siinä sitä pohdittavaa riittikin. Ja helposti tuli mieleen, että kyllä tämän on jonkun muun maan tai maanosien syytä, ei meidän Suomalaisten. Vaan enempi kuin mietin, niin huomasin, että vaikka niin olisikin, niin ainut mihin minä voin vaikuttaa, on omat valinnat ja tekeminen. Toki olen aina ollut ja olen vielä voimakkaammin nykyään sitä mieltä, että me puutarhaharrastajat emme ole niitä planeetan tuhoajia, vaan päinvastoin, sen pelastajia.

 

Me kasvatamme lähiruokaa, kompostoimme, kasvatamme siemenistä / taimista paljon kasveja, jolloin kasvien hiilijalanjälki on plussan puolella. Teemme ja käytämme ruokiimme ja juomiimme oma kasvattamia tai lähialueen kasvattajien tuotteita ( marjat, vihannekset, juurekset), jolloin kaikki rahti, pakkaus (muovipussit ym,) jää pois tai ainakin vähenee huomattavasti ja se myös vähentää muovituotteiden osuutta sekä jätetaakkaa. Teemme linnunpönttöjä ja hyönteishotelleja. Keräämme kasteluveden sadevedestä. Valitsemme perhosille ja pölyttäjille mieluisia kasveja.  Usein me myös marjastamme, sienestämme ja kalastamme lähialueilta. Riistalihaa on myös monella ja se onkin WWF:n lihasuosituksen mukaan ainut liha, joka täysin ympäristöystävällinen, kestävä ja terveellinen valinta. Osa kuntoilusta tulee tehtyä puutarhassa, jolloin ei tule päästöjä matkalla kuntoilemaan.

 

Uskon että sinäkin tunnistat noista monesta itsesi ja vaikkei kukaan kaikkea noita pelkästään teekään, niin jo yksikin asia on hyvä, toinen vielä parempi. :)

Paljon tämmöisiä positiivisia ajatuksia tuli siis mieleeni ja vaikka toki aina voimme tehdä paremmin ja enemmin, niin kyllä minusta me puutarhahenkiset kunnioitetaan, käytetään luontoa kestävän kehityksen hengessä jo ihan luonnostaan. Eikö sinustakin?

 

MIKÄ VEI SALAATIT, KAALIT JOPA YRTIT JA IHAN YHDESSÄ YÖSSÄ?

No se on aivan poikkeuksellisen suuri Gammayökkösten invaasio joka kulkeutui meille alkukesästä ilmeisesti etelävenäjältä lämpimien ilmavirtausten mukana. Ne munivat silloin kasvustoihin ja nyt niiden toukat on alkaneet kuoriutua. Ja niitä on paikka paikoin todella paljon, jopa ihan monien hehtaarien salaatti ym. peltoja on tuhoutunut ihan hetkessä.

 

Sinunkin kannattaa tarkkailla kasvustoja nyt hyvin tarkasti ja jos sieltä löytyy alla olevan näköisiä toukkia, niin sitten vain heti keräät ja tuhoat ne pois.

Lisää tästä Gammayökkösestä voit lukea TÄÄLTÄ

 

AMPIAISIA MYÖS ENNÄTYSMÄÄRÄ JA VIHAISIA ALKAVAT TAAS OLLA

Ampiaisia on tosiaan jonkin arvion mukaan jopa 20-kertainen määrä normaaliin kesään nähden. Niiden pistot eivät ole kivoja, etenkin jos on allerginen, niin sitten pitää toimia heti pistoksen saatua. Ja kertoa myös kaikille läheisille, kuinka tulee toimia jos ampiainen pistää.

 

Kirkasmuovipussi vedellä täytettynä ja erilaiset ansat on ihan kokeilemisen ja käyttämisen arvoisia niksejä, silloin kun ampiaista alkaa olla todellista haittaa esim. terassilla. Se mikä niitä houkuttaa nyt yli kaiken on proteiini eli grilliherkkujen perään ne lentävät pitkästäkin matkasta. Niiden toukat kun tarvitsevat nyt proteiinia, niin ne ovat ihan hulluna kaikkeen mistä vain proteiinia saavat. Lihat, makkarat, jne. Kohta koittaa myös sitten se hetki, kun työläisampiaiset jäävät työttömiksi ja ovat siksi kiukkuisia. 

 

JOS KUMMINKIN PISTÄÄ, NIIN NÄILLÄ YHTEISILLÄ VINKEILLÄ HELPOTTAA.

Vuosien saatossa olen saanut paljon hyviä vinkkejä siitä kuinka kannattaa toimia jos ampiainen on päässyt pistämään. Tässä nämä koottuna, kiitos ja ole hyvä: :)

Pistojen hoito:

 • laventeliöljy, tykytys loppuu hetkessä eikä turvotusta tule. Laventeliöljyä olen suositellut myös kaikille koiranomistajille ensiavuksi pieniin tassuhaavoihin, haju estää nuolemisen ja öljy on hieman antiseptinenkin. Toinen käyttökohta on valeraskaalle nartulle, joka nuolee nisiään. Nisiin ko.öljyä, eipä nuole ja valeraskaus loppuu nopeammin, kun nisät jätetään luputtamatta.
 • Tea Tree- öljyä kaikenlaisten ötököiden pistoihin ja puremiin, ja olen hoitanut myös kissan pureman sillä (käsivarteni oli todella tulehtunut, se parani erittäin nopeasti) Ihmettelen, jos ei kukaan ole ehdottanut sen käyttöä.

Tea Tree on 100% eteerinen antiseptinen öljy, jota voi käyttää ihan "raakana", useimpia eteerisiä öljyjä pitää laimentaa. Tea Treetä saa ainakin luontaistuotekaupoista.

 • Saariston "kotiapteekki" reseptin, meillä ei ole mukana oikein mitään lääkkeitä vaan tullaan juttuun ns. luontaisesti eli joka lähtöön tätä Isomaksaruohoa jota kasvaa kallion koloissa, se käy niin nokkosen, paarman, ampiaisen kuin mehiläisen ja hyttysen pistoihin ja on aina tarjolla, hyvä luonto! mikä hoitaa!!
 • Huuhdellaan pistokohta kunnolla haavojen desinfiointiaineella, Neo Amisept. Helpotus oli suuri, kun kirvely loppui eikä sormeen jäänyt mitään jälkeäkään. Minä tosiaankin huuhdoin runsaalla aineella sormen, enkä vain pyyhkinyt sitä. Edullinen konsti.
 • Nopea, helppo ja halpa konsti: Nuolaiset sokeripalaa, että se kostuu ja painat sen pistokohdan päälle. Pidetään jokunen minuutti ja kipu helpottuu nopeasti. 
 • Teen voiteen aina itse. 1 kuppi pihkaa. 1/2 kuppia rypsiöljyä. Nokare mehiläisvahaa. Laita ainekset lämpöä kestävään lasipurkkiin ja laita lasi kattilaan, jossa on vettä. Miedolla lämmöllä sulattele aineet, kunnes ovat sulaneet. Sekoita ja halutessaan voi siivilöidä. Ohjetta voi myös pienentää.
 • Sain lääkäriystävältäni voide ohjeen:

1/3 suolatonta voita, 1/3 kuusenpihkaa ja 1/3 hunajaa. Voi sulatetaan (ei kuumaksi, vain sulaksi) ja siihen lisätään sekoittaen miedolla lämmöllä pihka. Seos siilataan ja siihen sekoitetaan hunaja.

 

 • Paina pistokohtaan piripintaan puhtaalla vedellä täytetty pullo suupuoli siis pistokohdan ympärille. Pidä pullo paikallaan niin ettei vesi pääse valumaan pois. Kipu lakkaa noin 3 minuutissa ja n. 5 minuutissa myrkky imeytynyt pois. Keino perustuu kemiaan: väkevämpi neste imeytyy miedompaan. Pullon suussa syntyvällä paineella lienee oma merkityksensä. Nesteeksi kelpaa vain vesi. Mitä nopeammin pullon saa pistokohtaan, sen parempi teho. Olen 2 kertaa tätä "testannut". Ensi kerran saatavilla oli tyhjä kuohuviinipullo. Tällöin myös pistokohtaan jäänyt piikki tuli paineen vaikutuksesta puoliksi ulos. Toisella kerralla oli pieni limsapullo ja silloin katsottin kellosta aikaa. TÄMÄ TODELLA TOIMII. Ei tarvitse kärvistellä kivun kanssa
 • Ajattelin antaa hyväksi kokemani vinkin mikä helpottaa ampiaisen piston kipua tehokkaasti. Olen aikoinani saanut vinkin hunajan tuottajalta. Sitä mitä mehiläiset ja ampiaiset tuottavat eli hunajaa pisto kohtaan ja kipu helpottuu.
 • Hyvä keino hoitaa ampiaisen pistoa. Tavallinen etikka kirpaisee hetken ja sitten on jäljellä pelkkä pistoreikä ilman kirvelyä, kutinaa tai turvotusta. Kuulin etikkahoidosta vuosia sitten ystävältäni, mutta vasta tänä kesänä sain tilaisuuden kokeilla sitä. 
 • sekoitettaan aspiriinia veden tai perusrasvan sekaan ja hierotaan se iholle pistokohtaan. Se toimii myös hyvin nokkosrokon ja ruusufinnien hoitoon.

 

Vaan nyt lähden kastelemaan kasvit ja ottamaan pienet päiväunet. Jäi nimittäin viimeyönä unet melko vähiin, kun tuli ajeltua kotiin yötä myöden. Toki olisin voinut yöpyä jossain ja ajella vasta päivällä kotiin, mutta halusin niin kovasti jo nähdä kippurahännät sekä päästä kirjoittelemaan sinulle. :)

 

ai niin, meinasi unohtua hauska tapaus tuolta tunturista alkuviikosta. Istuin nimittäin iltaa ja annoin tuon hyttyslyhdyn palaa ja pitää hyttyset loitolla. Siihen tuli sitten tuntematon retkeilijä ja hyttysiä huitoen kysyi hiukan ihmetellen, että miksi minä lyhtyä poltan, valoisaahan nyt vielä on. Sanoin hiukan piruuttani, että tämä on taikalyhty, jonka valoa hyttyset ei voi sietää. Ei uskonut, istahti vastapäätä ja sanoi kohta, että millä hinnalla tuon taikalyhdyn myyn, hyttyset kun tosiaan oli pois. No kerroin totuuden, että kyse ei tosiaankaan ole tuosta valosta, vaan siitä lämmön ja karkoitustyynyn yhteisvaikutuksesta, joka pitää hyttyset (ja minusta myös mäkäräiset) poissa hajuttomasti ja samalla tunnelmallisesti. Hän olisi halunnut väkisin ostaa tuon lyhdyn, mutta en minä raaskinut sitä myydä, kun oli ainut mukana ja retkipäiviä vielä jäljellä. Ymmärsi kulkija tämän hyvin ja lupasi, että ensikerralla hänenkin rinkassaan roikkuu tuollainen. :) Vinkkasin hänelle nimittäin että niitä saa TÄÄLTÄ sekä lyhtyjä että täydennyspakkauksia. ei tartte enää etelän miehen huitoa, eikä tuhria myrkyjä… ;) 

--------------------------------------------

Kun vanhus käveli rantaa auringonnousussa, huomasi hän edellään nuorukaisen, joka poimi meritähtiä ja sinkosi niitä mereen. Kun hän tuli pojan kohdalle, kysyi hän, miksi tämä teki niin.

Vastaukseksi hän sai, että rannalle juuttuneet meritähdet kuolisivat, jos ne jäisivät paikoilleen, kun aamuaurinko alkaisi paistaa.

— Mutta rantahan on kilometrejä pitkä, ja meritähtiä on miljoonittain, protestoi toinen.

— Kuinka sinun vaivannäölläsi voisi olla mitään merkitystä?

Nuorukainen katsoi tähteä kädessään ja heitti sen sitten aaltojen turviin.

— Sillä on merkitystä juuri tälle tähdelle, vastasi hän.

 

 • Minnesota Literacy Council 

--------------------------------------

 

Ihanan leppoisaa viikonloppua sinulle hyvä ystäväni. 

Toivotteleepi, maailman parhaassa maassa onnellisesti asuva, elävä ja hengittävä

 

Puutarhurisi

Juha