Puutarhurin Perjantaiposti 20.7.2018

Puutarhurin Perjantaiposti 20.7.2018

Maailman parhaan äänen täyttämää huomenta täältä puutarhalta.

Ainakin tänä aamuna tuo sateen ropina oli se maailman paras ääni. Neljän aikaan oli niin taivaallisen ihanaa painaa pää tyynyyn ja kuunnella kuinka sade ropisi katolla ja antoi minun nukkua pidempään pitkästä aikaa. Ei tarvinnut mennä letkunvarteen, vaan sain mennä takaisin höyhensaarille. Ihan elävästi tuli mieleen ne lapsuusajat, kun aamulla heräsi heinänteon aikaan sateen ropinaan katolla – tiesi, että saa nukkua pitkään ja uni oli mitä makeinta. :)

Saa nähdä kuinka kovina tänään ja huomenna sitten ukkostaa ja sataa. Toivotaan nyt, että maltilla tulisi tuota vettä ainakin. Koivutkin ovat alkaneet selvästi jo reagoimaan kuivuuteen. Selvästi on lehtiä kellastunut ja tippunut jo pois monesta puusta, etenkin niistä hiukan kuivemmilla paikoilla kasvavista. Mustikoita tulee aika mukavasti, mutta kankailta on turha etsiä, ovat siellä niin pieniä ja kannat jää kiinni. Sopivan kostea paikka, niin pieneltä alalta kerää ämpärillisen pari helposti.

Saskatooninkin marjat alkaa hiljalleen kypsyä. Eikä ihan huono sato olekaan tulossa… ;)

  

 

PUUTARHURIN TAIKAJUOMA, OHJE

Nämä helteet ovat vieneet kyllä mehut monelta. Itseltäni myös, jos päivällä olen paljon puuhastellut ja juonut vain pelkkää vettä. Minä olen jo vuosia juonut kovimpien rasitusten (työ + urheilu) ja helteiden aikaan sellaista ”taikajuomaa” joka koostuu vedestä, intiaanisokerista ja ruususuolasta.

  • 0,5 l vettä
  • 1-2 ruokalusikallinen intiaanisokeria
  • ½ teelusikallista ruususuolaa.

Tämän kun juo, niin hyvin jaksaa pidempäänkin puuhastella (tuo intiaanisokeri antaa energiaa hitaasti ja tasaisen pitkään), eikä tule kramppejakaan (suola). Tuon lisäksi juon sitten vain ihan puhdasta vettä pitkin päivää. Jos et ole tätä ennen kokeillut, niin kokeilepa, on hyvä ja luonnollinen juoma. Ei tarvitse mitään energia ym. juomia käyttää (enkä edes tykkää käyttää niitä). Tällä jaksaa ja on hyvä juoma vaikka pidemmille patikointiretkille tai mustikkametsäretkille. Juomapulloon kun laittaa pari jääpalaa ja tätä naukkailee, niin hyvin pärjää eikä uupumusta tule.

 

LIKAKAIVO, KOMPOSTI HAISEE, ERKIN KOIVUTISLE AUTTAA

Viikoilla puhuin Erkin kanssa tuosta koivutisleestä ja Erkki oli tehnyt nyt pitkään kokeiluja kuinka se toimisi hajunpoistajana komposteista ja likakaivoista ja toimiihan se. Käyminen paranee ja hajuhaitat häviää. Likakaivon vesikin on kuulemma niin puhdasta, ettei uskoisi sen likavettä olevankaan. Ja kompostit käyvät iloisesti ja hajutta. 1 dl / viikko on Erkki laittanut ja muuta ei tarvitse.

Jos sinulla on koivutisle loppunut, niin sitä saat lisää TÄÄLTÄ

 

PETUNIAT, NYPPIÄ VAI EI, EI YHTÄ VASTAUSTA, VAI ONKO SITTENKIN?

Petunioiden kukkineiden kukkien nyppimisen ”pakollisuudesta” on taas tullut kovasti kyselyjä. Ilmeisesti keskustelua on käyty jossain sosiaalisessa mediassa kiihkeilläkin sanakäänteillä, että nyppiä vai ei. No, tuo lajikekehitys Petunioilla on sellainen, että nyt on paljon ei-nypittäviä lajikkeita. Toki on paljon lajikkeita (kaikki siemenlisätyt), jotka olisi kyllä hyvä nyppiä kukinnan edesauttamiseksi (syy - > kasvi alkaa kasvattaa siemeniä, ei lisää kukkia, sehän se niiden kukkien perimmäinen tehtävä kumminkin on). Sitten on näitä uusia pistokaslisättyjä lajikkeita, joita ei tarvitse nyppiä.  Pistokaslisätty kasvi ei siis automaattisesti tarkoita, että sitä ei tarvitsisi nyppiä. Tähän minulla ei siis ole muuta ohjetta antaa, kuin että seuraa kasvia tarvitseeko nyppiä vai ei. Nyppimisestä ei ainakaan koskaan ole mitään haittaa. Toki kasvin myyjänkin pitäisi tuo aina tietää, mutta siinä taitaa olla vielä vähän oppimista, kun lajikekehitys on niin nopeaa ja uusia lajikkeita tulee vuosittain paljon.

Eli lyhyesti – seurataan kasveja ja käytetään tätä tervettä puutarhurinjärkeä, niin nyppimisen, lannoituksen kuin kastelunkin suhteen ja hyvä tulee. :)

 

TALIVIHTOJEN TEKOON NYT!

Yläkuun aika ja etenkin tämä viikonloppu olisi siis ihan täydellisin aika tehdä talvivihtoja, jos sinulla siis on vielä tekemättä tai haluat tehdä muutaman lisää. Hyvä aika jatkuu aina ensi perjantaihin asti, että ihan paniikissa ei vihtoja tarvitse viikonlopulla tehdä.  Minä ainakin teen muutaman vihdan lisää pakkaseen, jo ihan vertailun vuoksi. Ja onhan se ihan mahtavaa saunoa talvella muulloinkin kuin joulusaunassa tuoreen vihdan kera, aivan luksusta sanon minä. 

 

TALVIVALKOSIPULIEN HERKKUHUOLTOA

Syksyllä istutetuista kynsistä on kasvanut upean herkullisia sipuleita ja kohta päästään niitä nostamaan ja herkuttelemaan uuden sadon valkoispuleilla. Ne ovat kyllä niin maukkaita ja upeita, että niistä ei voi kuin olla ylpeä. Nyt ennen kun sipuleita nostetaan, niin ne kukkavarrethan me katkaistaan poikki ja pistetään pannulle ja herkutellaan pois. Ja sitäkin tärkeämpää tuo kukkavarren poistaminen on, että kasvu keskittyy sen jälkeen sipuliin ja siitä tulee vieläkin kookkaampi.  

Tässä kuvaa kukkavarresta

 

  1. tälle syksylle minulla on tulossa sinulle todella hyviä uutisia talvivalkosipulien suhteen. Ihan vielä en uskalla sitä paljastaa, mutta parin-kolmenviikon päästä sitten. Lupaan, että kannattaa. ;)

 

MITÄ KUULUU MINUN SATAVUOTIAILLE? KIITOS HYVÄÄ!

Siis näille meidän suvun kahdelle satavuotiaalle pelargonialle, joista sain muutama vuosi sitten kuulla. Olen niitä nyt kasvattanut ja vaalinut. Ne kasvavat ja voi hyvin ja puhtaasti. Hiukan oli tarkoitus saada näistä muutamia pistokkaita ja alkuja halukkaille, mutta ihan en raaskinut vielä niitä ottaa. Ensi keväällä sitten. :)

Mutta onhan nämä kauniita. Erityisen hienoa on tunne kun tietää näiden pitkän historian ja kuinka nämä meinasi jo hävitä. Sain ne pelastettua kuitenkin takaisin loistoonsa. On varmasti mammanmamma iloinen tuolla yläkerran puutarhassa. <3

Vaan nyt lähden nautiskelemaan tuonne pihalle. On tuo sateen viilentämä ja raikastama ilma niin houkuttelevan ihana verrattuna viimeaikojen tukaliin helteisiin, ettei tuolta malttaisi pois pysyä.

 

LOMAILEN ENSIVIIKOLLA, VOI OLLA ETTÄ…

Syyskuvaston tuotteet, kun olen nyt valinnut ja kuvasto painamista vaille valmis, niin ajattelin hieman kierrellä Suomea ensiviikolla loman merkeissä. Hiukan oli ajatus että loppuviikosta yöpyisin jossain tuolla Lapin erämaissa, joten voi olla, että jos siellä ei ole näitä nettiyhteyksiä, niin en pääse sinulle kirjoittelemaan. Joten älä ihmettele, jos ensiviikolla ei postia kuulu. Seuraavalla viikolla olen sitten jo taas takaisin täällä ja kirjoittelen kuulumisia sekä raotan jo hiukan syysuutuuksien valikoimaa… ;)

 

--------------------------------------------

Hyvästi, kettu sanoi. – Nyt saat salaisuuteni,

Se on hyvin yksinkertainen:

Ainoastaan sydämellään näkee hyvin.

Tärkeimpiä asioita ei näe silmillään.

  • Antoine de Saint-Exupéry

 

*****************************************

Kannattaa lukea sitaatteja,

mieleen painuneet sitaatit antavat hyviä ajatuksia

  • Winston Churchill

--------------------------------------

 

Nautinnollista viikonloppua sinulle hyvä ystäväni. 

 

Toivotteleepi,

Puutarhurisi

Juha