Puutarhurin Perjantaiposti 10.8.2018

Puutarhurin Perjantaiposti 10.8.2018

Trooppista huomenta täältä puutarhalta.

On nämä aamut kyllä ihan uskomattomia, ihan kuin tropiikissa olisi. Lämmin ja kostea ”lehmänhenki” suorastaan hiveli kasvoja aamulla kun tänne puutarhalle pirtiltä kävelin. Saa nähdä koska tämä historiallinen hellejakso loppuu, hiukan ovat säätiedot luvanneet, että alkuviikosta viilenisi, mutta sitten taas lämpenee. Elämme erikoisen jännää kesää… ;)

LAURIN PÄIVÄN ENNUSTE, HELTEET JATKUU AINA PERTTULIIN ASTI. PITÄÄKÖHÄN PAIKANSA???

Tänään on tosiaan Laurin päivä ja yksi niitä päiviä, joita vanha kansa seurasi ja ennusteli tulevia. Tänä vuonna Lauri on kyllä tainnut ”kusta luikauttaa” jo vähän ennakkoon, ainakin nuo koivut näyttää sille monin paikoin. 

Laurin päivästä on kirjoitettu siis wanhan kansan viisauksina näin:

  • ”Lauri ladot lukkoon panee, kuhilaat ja kokkoset pellolle pystyttää” eli heinät piti olla ladossa viimeistään Laurin päivänä
  • ”Syystä Laurista, kevättä Kynttilästä” eli alettiin jo pelätä ensimmäisiä halloja.
  • ”Lauri lehteen kusee” eli lehtipuiden lehdet alkavat kellastua
  • ”jos Laurina kaunista, niin sitä piisaa Perttuliin” ( 24.8) ja tulee hyvä syksy.
  • Lampaiden kesävilla kerittiin Laurina
  • Pääskyset, kurjet ja villihanhet kokoontuvat Laurina laumaan.
  • Ja pääskyistä vielä, että ”Laurina laumaan, Pertulta pois”

Mikäli tuo pitää paikkaansa, niin nämä lämpimät, jopa helteiset päivät jatkuisi ainakin tuonne Perttuliin ( 24.8) asti. Saa nähdä miten käy… ;)

PERUNAT PAKKASEEN JA JOULUNA HERKUTELLAAN!

Tätä ohjetta on taas kyselty kovin ja nyt on tosiaan hyvä hetki pakastaa uudet perunat vaikka joulupöytään. Alkukesän ensimmäisistä perunoista tuli jo satsi pakkaseen laitettua, mutta nyt taidan laittaa pari satsia tuota ’Annabelle’ perunaa myös. Jos sitä vaikka taas ottaisi uutta vuotta vastaan uusia perunoita syöden taas.  Ja näinhän se kätevästi kävi:  

Säilöntä:

  1. Otetaan uusia perunoita tarvittava määrä.
  2. Pestään ne.
  3. Keitetään suolavedessä n. 5 min.
  4. Otetaan kattila pois levyltä, kaadetaan vesi pois ja annetaan perunoiden jäähtyä ilman kantta.
  5. Nostetaan jäähtyneet perunat pakastepusseihin ja imetään niistä ilmat mahdollisimman tarkkaan pois esim. mehupillillä. Paras on jos käytössä on vakuumikone, niin ehdottomasti sillä sitten. (Itse käytän tähän tarkoitukseen pelkästään tätä vakuumikonetta, joka on yksi keittiöni eniten käytetyistä laitteista muutenkin. On säästänyt hintansa jo monesti.)
  6. Ja sitten vain perunapussit pakkaseen.

Valmistus:

  1. Nostetaan perunat sulamaan jääkaappiin edellisenä päivänä.
  2. Laitetaan perunat kylmään, suolalla maustettuun veteen ja keitetään kypsiksi.
  3. Herkutellaan ja muistellaan kesää. :)

Ja ihan kokemuksen vinkkinä voin sanoa, että noita kannattaa sitten pakastaa reilusti. On sellainen herkku, joka loppuu joulupöydästä melkein aina ensimmäisenä. ;)

 

AMPIAISEN PISTOJEN HOITOON VIELÄ KOLME UUTTA VINKKIÄ

Viime viikolla olleisiin pistojen hoitoon tarkoitettujen vinkkien lisäksi sain vielä kolme uutta vinkkiä meidän iloksi.

  1. Maija Sodankylästä vinkkasi soodan käytöstä:

”Yksi nopean avun vinkki puuttui ampiaisenpiston lievitysohjeista! Se on vanha tuttu ruokasooda.
Kipu loppuu heti!! kun panen lusikkaan tilkan vettä, siihen ruokasoodaa ja sen paksuksi kerrokseksi pistokohdan päälle. Jo lapsena sain tuosta avun kipeään sääreeni ja nyt samalla keinolla lopetan lastenlasten kivut. –Maija

  1. Ja Helena vinkkasi hienonsokerin kätevästä ja tehokkaasta käytöstä:

Ampiaisen pistokseen meillä on vuosikymmeniä vanha neuvo - ainakin 45 vuotta sitten olen sen saanut. Kostuta ampiaisen pistos ja hieraise hienoa sokeria päälle. TOIMII!!! Tuo on helppo konsti, koska sokeripalalla painaminen voi olla hankalaa. Itsellenikin mies hieraisi hienoa sokeria lapaluun sisäsyrjään, kun ampiainen, oli kyllä itse asiassa jokin keväällä iskevä möttiäinen, koska silloin elettiin toukokuuta. Sokeria pintaan ja ta-daa: särky loppui eikä turvonnut. Joitakin vuosia sitten sain ampiaisen pesästä kiukkuiset kaverit kimppuuni ja pistivät poskeen. Juoksujalkaa sisälle, posken kostutus ja sokerin taputtelu poskelle. Säryt loppui eikä edes turvonnut yhtään. Kokeilkaapa!– Helena

  1. Ja Paula vinkkasi meille puutarhaimisille tutun aineen, eli mullan käytöstä ja hyväksi havaitusta tehosta:

Hei. Luin vinkkejä ampiaisen pistoihin postista. Tuli mieleen oma kokemus ja vinkki, mitä en muista mistä kuulin mutta toimii. olen testannut kaksi kertaa amppariin ja pari päivää sitten kimalaisen pistoon. Heti piston jälkeen juoksin ulos ja otin multaa kukkapenkistä. Sitä hieroin pistokohtaan. Kipu häviää heti ja pistokohta ei edes turpoa. Normaalisti olen allerginen mehiläiselle ja ennen olen kärsinyt oireista liki viikon, syönyt kortisonia kyypakkauksesta- jopa kaksi pakkausta parin päivän välein. Silti on reilu turvotus, punoitus ja kipu.

Hyvää kesän jatkoa terv. Paula

Kiitos Maija, Paula ja Helena vinkeistä. Minusta muuten tämä on aivan mielettömän ihanaa kun saa hyväksi havaittuja käytännön vinkkejä ja ideoita ihan laidasta laitaan ja kaikkein parasta on kun saan koota ne yhteen ja jakaa ne meidän kesken.

Jonain päivänä minä kyllä kirjoitan vielä kirjan näistä vuosien varrella tulleista kaikista ihanista vinkeistä. Tiedä vaikka jo ensi talvena, iltojen alettua hämärtyä ja takkatulen loimutessa olisi ihana näitä koota yhteen, omaksi ja meidän kaikkien iloksi. :)

 

Mr. VALKOSIPULIN eli KALEVIN TERVEISET

Suomen todellinen valkosipulikasvatuksen ”guru” Kalevi lähetti meille ajankohtaisia terveisiä oman valkosipuliviljelmän laidalta:

 

Terveisiä kaikille puutarhurinperjantaipostin lukijoille

”Tänä kesänä olen pohtinut tuota lämpösumma-asiaa. Kasvaako valkosipuli lämpösummaa noudattaen. Viime kesänä oli viileää ja sateista, valkosipuli kasvoi hitaasti ja kaikki saivat isoa sipulia. Nyt on päin vastoin, valkosipulin kasvukausi on ollut lyhyt ja sipulit tuleentuvat varhain. Ellei kastelu ollut kunnossa kasvoi pienikokoista valkosipulia.

Tänä kesänä valkosipulin maasta noston ajankohtaa olen seurannut poistamalla multaa valkosipulin tyvältä ja katsonut joko kynnet näkyvät kohuminan kuoren alla. Kun naatti ränsistyy kuivuudesta ja helteestä ei siitä voi oikein päätellä mikä on tuleentumisen tilanne. Kukkavarrellisissa noston ajankohta on viimeistään silloin kun varren päähän kehittyvä itusilmuryväksen suojuskuori halkeaa. Pehmeävartisen ovat päättäneet kasvunsa kun varret kaatuvat. Ne voi silloin nostaa alkukuivaukseen”.

Terveisin Kalevi

 

KUKKAHOROSKOOPISSA OLLAAN TULTU IKI-IHANAN KURJENKELLON AIKAAN

Kurjenkello 9.8. - 4.9.

Huomiota herättävä, erikoislaatuinen, luokseen kutsuva, ihastusta osakseen saava. Siinä laatusanoja, jotka kuvaavat kurjenkello-persoonaa. Kurjenkelloa et löydä joka mutkasta, mutta tavatessasi tiedät, että seura tulee miellyttämään. Kasvina kurjenkello pitää valoisista rinnelehdoista, samoin kurjenkello-ihminen rakastaa niin asumisessaan kuin koko elämänsä linjoissa valoa, ilmavuutta, tilaa ja vapautta; periaatteella antaa kaikkien kukkien kukkia! Kurjenkello haluaa, ja myös sopii, kukoistamaan samassa "kimpussa" mitä erilaisimpien kedonkukkien kera. Kurjenkello nostaa jopa metrisen vartensa muiden kellojen yläpuolelle ja tarkkailee maailmaa ennakkoluulottomin, ennennäkemätöntä ja parempaa etsivin katsein; mikään uusi ei ole niin erikoista, etteikö sitä kannattaisi kokeilla... Vaikeudet on tehty voitettaviksi. Kurjenkello elää täysillä aurinkoista päivää, syksy tulee myrskyineen, mutta ei kannata murehtia! Kurjenkellolle sopiikin vierelleen vankkavartisempi ja maanläheisempi kukka tukemaan, joka ei koko ajan kurkottele maailman tuuliin. Kurjenkello voi suotuisien myötätuulien puhallellessa suurine "kalkattavine" kelloineen joskus unohtaa vierellään kasvavat kissan- ja variksenkellot, joten perusteellisesti rauhoittuen, tutkistelevaan itsetarkkailuun kannattaa uhrata aikaa.

SYYSKUVASTON TUOTTEET NYT ESILLÄ, KUVASTO ILMESTYNEE ENSIVIIKOLLA

Tämä on aina joka syksy ja kevät yhtä ihananjännittävä hetki, kun saan julkaista sesongin kasvit, uudet, toivotut, tutut perinteiset, jne.

Nyt olen kuvastoon valinnut hyviä syysistutettavia perennoja, pensaita ja kukkasipuleita tietty. Sekä valmiita penkkikokonaisuuksia on muutama, perhoskasveja, edullisia aitataimia, hyötykasveja ja paljon myös muuta kivaa retkeilyyn, säilöntään, istuttamiseen, tuholaisten turvalliseen karkottamiseen liittyen.

Koko syksyn valikoimani löydät TÄÄLTÄ 

 

AMPIAISET JA OMENAT, VINKKI

Tuosta tuli vielä mieleeni, että kun nuo ampiaiset ovat muutenkin ärhäköitä ja tykkää myös mm omenoista, niin niiden keruu kannattaa ajoittaa mahdollisimman myöhään illalla, niin ampiaiset ovat kokonaan pois tai ainakin niitä on paljon vähemmän kuin päivälle.

-------------------------------------------

Lapsi poimii hedelmän isovanhempien istuttamasta puusta.

Jos puuta ei ole, ei lapsellakaan ole mitään poimittavaa.

Jos me ajattelemme vain itseämme, mitä jää jäljelle?

Kaikki, mikä on vaalimisen arvoista,

alkaa sydämestä, ei päästä

 

  • Tuntematon

--------------------------------------

Ihanan lämmintä ja tähdenlentojen hurmaavaa viikonloppua sinulle hyvä ystäväni

 

Toivotteleepi,

Puutarhurisi

Juha