Helteisen lämmintä huomenta täältä puutarhalta.
Nyt voi sanoa, että on kyllä kuuma, etenkin kasvihuoneessa. Tuuletusluukut ovat olleet auki koko yön. Silti lämpötila on heti näin aamusta yli 25 astetta eli päivällä on odotettavissa saunamaisia lämpötiloja sinne. No, ei auta kuin käydä suihkuttelemassa kasveille useamman kerran päivässä viilentäviä suihkuja niin kyllä ne sitten pärjäävät. Tuo musta kasvatusruukku on muuten sellainen, joka kannattaa suojata tällaisilla keleillä suoralta auringonpaahteelta. Se kuumenee nimittäin yllättävän helposti niin kuumaksi, että kasvin juuret kärsivät. Kokeilepa vaikka joskus, että laitat kosteaa multaa muoviruukkuun ja sen suoraan aurinkoon. Tunnin päästä kun kokeilet sormella kuinka lämmintä multa on jo niin lyhyessä ajassa on helppo ymmärtää niiden suojaamisen tärkeys. Kasvihuone ja suora auringonpaiste koko päivän, niin multa lähes ”kiehuu”.
Sipulit sen sijaan nauttii ja kasvaa komeasti kun saa vettä ja lämpöä.
HELLETTÄ PUKKAA, MUUTAMA HELLEAJAN VINKKI
- Nurmikon joko jätän leikkaamatta tai leikkaan sen pitkään sänkeen.
- Kastelen kerralla ja kunnolla ja mieluusti joko aamulla aikaisin. Ilta on myös hyvä aika, mutta siinä on myös tuo kasvitautien (härmä ja homeet) saamisen riski korkeampi.
- Ruukkuistutukset nostelen suojaan kaikkein paahtavimmilta paikoilta.
- Varjostuskankaita ( esim harsokangas) on myös hyvä käyttää, jos kasvit ovat arkoja, mutta ei voi nostaa suojaan.
- Sumuttelen lehtiä useamman kerran päivässä, mutta niin, että lehdet vain kastuu.
- Katetta lisään penkkeihin -> Hyötykasvimaalle ruohokatetta ja koristekasveille puuhaketta. Kate estää tehokkaasti maan kuivumista ja vähentää sitä kautta myös kastelun tarvetta. Eikä muuten ole rikkakasveistakaan niin paljon haittaa. ;)
- Ja puutarhurille itselleen on parasta, kun käyn ottamassa päivällä aitassa pikkuiset päiväunet ja illan viilettyä menen puuhastelemaan tuonne kasvihuoneelle. Jaksaa paremmin ja puutarhassa on muuten ihanan taikamainen tunnelma tuossa illanhämyssä aina, eikö olekin. Linnut laulelevat, sirkat sirittävät ja kasvit hehkuvat kauneutta ja rauhaa.
TOMAATEILTA LEHTIÄ POIS, MONTAKO LEHTEÄ ON HYVÄ JÄTTÄÄ?
Runkotomaateilta leikkasin eilen lisää lehtiä pois, sitä mukaa kun uusia tulee ylös, niin poistan vanhoja. Näin tomaatit kypsyvät paremmin ja samalla vahoihin lehtiin helpommin iskevät taudit pysyy poissa. Kuinka monta lehteä on sitten hyvä jättää? No itsellä on ollut sellainen 7-11 ajatus. Jokin vanha oppi jostain jäänyt päähän ja sitä olen yrittänyt noudattaa. Eli isoja ( vahempia / alempia) lehtiä seitsemän ja pienempiä neljä. ei varmasti ole ihan niin tarkkaa, mutta tämmöinen muistisääntö on minulla ollut ja aika mukavasti on toiminut, sen suuremmin lajikkeesta riippumatta.
HÄRMÄ ISKEE NOPEASTI, OLLAAN HEREILLÄ AJOISSA JA TARPEEKSI KAUAS
Oikein hämmästyin itsekin eilen, kun huomasin tuossa patiokesäkurpitsassa härmän iskeneen alimpiin lehtiin. Ilmeisesti tämä kuuma ja kostea ilma (+ lisääntynyt kastelun / sumuttelun tarve) on tehnyt sen, että pari alimpaa lehteä oli jo saanut tartunnan. Härmähän löytyy oikeastaan aina alimmista lehdistä, josta se sitten nousee ylöspäin ja lopulta koko kasviin, jos sille ei tee mitään. No tuo ei haittaa vielä mitään, nappasin vain lehdet pois ja vein ne kauas pois. Sehän on sienitauti, joka helposti leviää ilman mukana eli lehtiä ei kannata jättää kasvihuoneeseen eikä ihan nurkallekaan, vaan vähän kauemmas. Sinun kannattaa myös tarkkailla hyöty- kuin koristekasvien kasvustoja. Jos näkyy härmää, niin kannattaa toimia heti.
Tässä kuva tuosta patiokesäkurpitsaan tulleesta härmästä, alin lehti on harmaan sienen valtaama.
KONSTEJA HÄRMÄN TORJUTAAN JA ENNALTAEHKÄISYYN
- Härmä viihtyy ja leviää kosteassa ilmassa -> Pidetään kasvusto ilmavana, etenkin alaosista, jolloin ilma kiertää ja kasvien lehdet pysyvät kuivina ja kuivuvat myös nopeasti kastelun jälkeen.
- Sumutellaan ja kastellaan niin, että kasvusto ehtisi kuivahtaa ennen yötä.
- Heti kun havaitaan härmäisiä lehtiä, niin poistetaan ne ja viedään kauas pois. Voit kompostoida ne, mutta kannattaa peittää ne heti kuivikkeella, etteivät sienet pääse ilmaan.
Jos näyttää ,että em. toimenpiteistä huolimatta härmä vain leviää, niin sitten mennään keittiöön ja tehdään sumutettava liuos tähän tapaan:
- 1/2 litraa vettä.
- 2 rkl mäntysuopaa
- 1 rkl ruokaöljyä (max 1 rkl. suurempi annos voi aiheuttaa lehtisolujen tukkeutumista)
- 1/2 tl ruokasoodaa
Sekoitetaan ensin mäntysuopa ja ruokaöljy. Lisätään ruokasooda ja lopuksi (lämmin) vesi. Sekoitetaan hyvin sekaisin esim. sumupullossa. Ruiskutetaan kasvusto (myös multa ja lehtien alapinnat) 1 krt viikossa. Usein riittää 2-3 viikon välein.
Kappas, kukkahoroskoopissa on aika juhlia Keto-orvokkeja (11.7 – 8.8) Pitääköhän kuvaus paikkaansa? :)
Ensivaikutelma keto-orvokista on suloinen. Vaikka katse on lapsenomaisen luottavainen, koko olemus pieni, ujo ja vaatimaton, hänestä huomaa pian yllättävää värikkyyttä ja monimuotoisuutta. Hänessä on ainutlaatuista persoonallisuutta, outoa, jopa omassa suvussaan. Et ole tekemisissä minkään keskivetotyypin kanssa. Herkkä keto-orvokki on vahvalla varrella tukevasti kiinni maassa. Suku ja ystävät ovat hänelle suorastaan elintärkeitä. Valta ja raha eivät häntä kiinnosta, hän tarvitsee ennen kaikkea ihmisiä, läheisyyttä ja lämpöä. Hän viihtyy ja kukoistaa vaatimattomissa olosuhteissa ja saa mutkin viihtymään. Keto-orvokin juhlissa ei tarvita gourmet-ruokia. Teekupin ääressä hänen luonaan vietetään unohtumattomia iltoja. Äärimmäisen sosiaalisena ja empaattisena keto-orvokki suorastaan itsestään ajautuu ammatikseen auttamaan muita. Eläytymiskykyisenä hän sopii myös esiintyväksi taiteilijaksi, etenkin näyttelijäksi. Aina tuohtuessaan ja muista huolehtiessaan hän helposti unohtaa huolehtia omasta terveydestään ja lepohetkistään. Oma rakkauselämä, perhe ja lapset jäävät helposti liian vähälle huomiolle. Keto-orvokin pitäisi varata almanakkaansa oma rauhallinen koti-ilta edes silloin tällöin. Keto-orvokki valitsee mielellään puolisokseen hiljaisen ja rauhallisen luonteen, joka myhäilee taustavoimana vilkkaassa seuraelämässä. Itsekkäät ja kovat kyynärpäätaktikot hän jättää huomiotansa vaille.
OLISIKO SINULLA KIVOJA JA AJANKOHTAISIA KUVIA KESÄ- HEINÄKUULTA? KALENTERI KIITOKSENA
Meidän yhteistä seinäkalenteria taas tehdään ja kesäkuvia kaipailisin nyt siihen. Ja tosiaan kesäkuvia, vaikka hiukan hassujakin, sellaisia hyvän mielenkuvia jos laitat, niin olisin iloinen. Kalenteriin valituista kuvista saa aina ilmaisen kalenterin kiitoksena.
Kiitos jo etukäteen. :)
TALVIVALKOSIPULIT KASVAVAT KOMEASTI, EIKÖ VAIN.
Yksi kuva kertoo tästä aiheesta enempi kuin tuhat sanaa. On mahtavat sipulit taas maan alla valmistumassa. Vielä ei nosteta ylös, vasta kun alemmat lehdet alkaa kellastua, niin sitten nosto ylös ja kuivumaan. Millään vaan ei meinaa malttaa odottaa… ;)
Vaan nyt lähden antamaan pienet piristävät suihkut kasveille ja kasvihuoneen seinille. Sitten taidan hiippailla tuonne aitan hämyyn pikku nokosille. Jaksaa sitten taas illalla touhuta tuolla kasvihuoneella ja pihassa paremmin. Kippurahännät ei tosin halua lähteä nyt mukaan, ne haluaa vain maata viileässä, oikein kuopat ovat itselleen jokainen kaivanut, että olisi viileämpää. Tosin en kyllä itsekkään lähtisi aurinkoon paksuvillapaita päällä… ;)
Aika kivasti muuten kasvaa ja viihtyy nämä kolme eri miljoonakelloa yhdessä. Vaikka ovatkin eri ”sukuja” niin hyvin sopivat yhteen, eikö vain?
--------------------------------------------
Aurinko ei paista muutamalle puulle ja kukkaselle,
vaan koko avaran maailman iloksi.
- Henry Ward Beecher
--------------------------------------
Ihanan lämmintä ja makoisaa
viikonloppua sinulle
Toivotteleepi,
Puutarhurisi
Juha