Puutarhurin Perjantaiposti 18.5.2018

Puutarhurin Perjantaiposti 18.5.2018

Kesäistä huomenta täältä puutarhalta.

Onhan melkoinen helleviikko ollut. Nyt aamu tuntui selvästi viileämmälle ja vaikka meistä ihmisistä se ei ehkä olekaan niin kivaa, niin kasveille tämä on erinomaisen hyvä asia. Paahde ja nuoret kasvit ovat aina haastava yhdistelmä. Myöhemmin kesällä, kun kasvit ovat vahvistuneet, helle ei ole niille enää mikään ongelma. 

 

Ensiviikolla helteet sitten taas palaavat ja tuovat paitsi lämpöä, myös mahdollisia ukkos- ja raekuuroja tullessaan. Ollaan siis hiukan hereillä noiden sääilmiöiden kanssa ja turvataan kasvien hyvinvointi. Etenkin uudet istutukset on tärkeää suojata säiden pahimmilta ääripäiltä. Nostoa sisälle, harsoa / ämpäreitä päälle, tuulensuojaa, jne. Ihan pikku juttuja, mutta tuiki tärkeitä näin alkukaudesta muutenkin, puhumattakaan kun nyt on ihan poikkeukselliset ilmat. Kuukauden-parin päästä ne kestää jo melkein mitä vain, mutta pidetään huolta ”vauvoista” nyt. Kyllä ne sitten kiittävät pitkin kesää ja syksyä.

 

Lämpö herättelee kyllä kaiken nyt ihan ennätystahtiin. Mustikat aloittelevat kukintaa, tulppaanit tulivat kukkaan ihan hetkessä ja kukkivat kiihkeästi, mutta myös nopeasti. Tuomet puhkesivat kukkaan myös ja koivujen lehdet kasvavat siihen tahtiin, että ensimmäisen saunavihdan saa tehdä jo viikonlopulle. Keltakotakuusamakin tuossa nurkalla puhkesi kukkaan ihan hetkessä.

 

Ja hyttysetkin heräsivät. Eilen illalla piti nimittäin kaivaa jo tuo hyttyslyhty esiin, kun saunan jälkeen lintujen iltakonserttia terassilla kuuntelin. Sen verran oli jo itikoita liikkeellä, että jotain piti tehdä. Tuo lyhty on kyllä niin parasta kuin vain olla voi. Hajuton, tehokas, helppokäyttöinen ja tuo hyvän tunnelman kynttilän hiljalleen palaessa. Ihan täydellinen kesäiltojen pelastaja. :).

AMPIAISET EIVÄT SIEDÄ NAAPUREITA, TEHDÄÄN KEINOPESIÄ

Ampiainen on usein  ”ei niin toivottu asukki ” ja joskus niiden pesien hävittämisessä on palanut isojakin taloja. Ollaan me siis fiksumpia ja ettei tarvitsisi tuhoamisen kanssa tuskailla, niin ripustetaan isoja keinopesiä varastoihin, ullakoille, jne minne pesiä voisi tulla. Hämäyspesäksi käy vaikka paperipussi, joka on täytetty esimerkiksi kurtatuilla sanomalehdillä ja ripustettu ylös. Tässä vain mielikuvitus on rajana ja oikein näppärät tekee näistä myös koristeellisia, vaikka virkkaamalla. :)

KASTELUVESI JA LEVÄ, EI ONGELMA, KUN…

Kasteluvettä alkoi jo kulua ihan tosissaan näiden helteiden myötä. Itse kerään sadeveden saaveihin ränneihin asennettujen sieppareiden avulla ja se on kyllä ihan parasta kasteluvettä. Moni tuskailee  astioihin muodostuvan levän kanssa. Sitähän syntyy auringonvalon vaikutuksesta. Ja etenkin silloin, jos vesi seisoo pitkään valossa, niin levää syntyy huimaa vauhtia. Levä itsessään ei ole vaarallista kasveille, ennemmin jopa toisinpäin, mutta sotkeehan se ikävästi ja tukkeaa esim. tippukasteluletkut tehokkaasti. Helpoin tapa hillitä levän syntymistä on yksinkertainen; estetään valon pääsy kastelusaaviin, keinolla millä vain. Maalaamalla, verhoamalla, peittämällä, jne tyyli on ihan vapaa ( mutta pakollinen..;) ) Kunnon kansi on hyvä myös olla, jo ihan tuon valon takia, mutta myös turvallisuudenkin takia. Niin ja kasteluletkujen tulee olla myös valoa läpäisemättömiä (se musta sisusta kasteluletkuissa tulee aina olla). Ja toinen asia on, että veden kierto olisi hyvä olla tiheä. Mitoitetaan siis kasteluastiat kohteen mukaan ja näin ei ongelmia tule.

 

VIOITUKSIA ULOSVIENNIN JÄLKEEN, EI USEINKAAN MENETETTY KASVI

Näin on käynyt joskus itse kullekin. Vaikka kuinka varovasti on kasveja sisältä tai kasvihuoneesta tuonut ulos, niin vioituksia tulee.

Yleensä se syy on itsellä ollut, että en ole arvioinut oikein tuulen ja auringon yhteisvaikutusta ja olen jättänyt kasvit niille alttiiksi liian pitkäksi aikaa tai ilman suojaa. Pala harsoa auringon ja tuulen puolelle olisi usein riittänyt, mutta eihän sitä aina hoksaa... no onneksi useimmiten taimet kyllä toipuu, kun niitä hiukan hellitään ja niistä tulee vallan mallikkaita hyvinkin nopeasti. Sumuttelua, lannoitetta ja valoa, niin toipuminen tapahtuu yllättävänkin nopeasti, jopa ihan viikossa-kahdessa. Kasvit ovat loppujen lopuksi yllättävän sitkeitä sissejä selviytymään. Sinullakin on varmasti sellaisia kasveja, jotka olet jo heittänyt pois tai muuten unohtanut ja hämmästys on suuri, kun huomaakin niiden yllättäen kasvavan ihan mahdottoman hienosti, hoitamattomuudesta huolimatta. :)

 

PIONIEN JA MUURAHAISTEN HYVÄ YHTEISELO KUNNIAAN

Tästä olen kirjoitellut aiemminkin, mutta kertaus on opintojen äiti. :) Kohta kun ensimmäiset pionien nuput alkavat olla esillä, niin muistetaan, että muurahaiset ovat hyväksi pionin nupuille, ei siis hävitetä niitä. Muurahaiset puhdistavat nuppuja ja ovat mitä mainioimpia ”talonmiehiä” pionien kukille ja ne kukkivat näin vieläkin upeammin.

 

ESIKASVATETUT LOPPUI, IHAN EI VALITETTAVASTI KAIKILLE RIITTÄNYT

Niin siinä sitten kävi, että viimeiset esikasvatetut taimet on nyt varattu ja lähetettykin kohta, joten niiden suhteen kausi on ohi. Harmi, että joitakin kyselyjä tuli vielä nyt kun vapaita taimia ei enää ollut. Ne mitkä olemme luvanneet, niin lähetämme sovitun mukaisesti ensiviikolla ja sitten seuraavan kerran ensivuonna. :)

 PAJUJEN PISTOKKAITA, PIKKU NIKSI PISTOKKAISIIN LIITTYEN

Moni tykkää rakennella pajuista myös eläviä tuki- tuulensuoja kehikoita ja erilaisia köynnöstukia ym. Nehän on ihan mahdottoman helppoja ja käteviä, kestäviä ja luonnonmukaisiakin. Pajut lähtevät ja juurtuvat kasvuun näin keväällä kuin itsestään. Leikkaat vain n. 20 cm pätkän vartta ja työnnät maahan, vettä päälle ja kohta jo kasvaa. Tuohon pistokkaiden ottamiseen minulla on hyvä vinkki eli leikkaa aina tyvi vinoksi ja yläosa suoraksi, kun otat pistokkaita. Näin tiedät aina kumpi on tyvi ( vino pää uppoaa maahan paremmin) ja pistokkaat tulevat maahan oikein päin. :)

 

PUUTARHAPÄIVÄT VIIKONPÄÄSTÄ

Kevään ehkä odotetuimmat päivät ovat jo ensiviikon perjantaina ja lauantaina. Silloin on taas leppoisan mukavat hulinat täällä ja ovet avoinna kasvihuoneelle. Ja ne perinteiset Jannen tekemät Munkkikaffeet tarjotaan tietty kaikille ja ilmaiseksi tietty. Ja santsikuppi maksaa saman verran… ;)

Olisi ihan mahdottoman ihanaa, jos sinäkin pääsisit tulemaan.   

 

Vaan nyt lähden laittamaan sadevesitybnnyrit paikalleen, sillä näyttäisi vesisade hiljalleen alkavan. Tulisikin sillä lailla sopivasti, että kastelisi maan kunnolla ja antaisi puutarhurille vapaapäivän ulkokasvien kastelun suhteen. ;) No ei vaan, mukavaa hommaahan se on kastelu ja siinä samalla tulee aina katseltua kasveja tarkemmin ja opittua niistä lisää. Kippurahännät saa nyt huilailla, ihan liian lämmin on niiden paksulle turkille nyt, ilta viileällä käydään sitten kyllä taas tarkistamassa luonnon ”postit” ja kuuntelemassa lintujen iltakonserttia, sitä maailman hienointa sinfoniaa.

 

--------------------------------------------

Se, mitä toiset ihmiset sinusta ajattelevat, on kokonaan heidän asiansa.

Ihmiset uskovat yleensä sen mitä haluavat usko – pidit siitä sitten tai et.

Jos sinä et kerran voi määrätä, mitä toiset sinusta ajattelevat, niin silloin ei ole järjellistä kiihtyä heidän mielipiteistään,

ellet sitten usko, että heidän käsityksensä sinusta on tärkeämpi kuin oma käsityksesi itsestäsi.

 

  • Wayne W. Dyer