Puutarhurin Perjantaiposti 15.6.2018

Puutarhurin Perjantaiposti 15.6.2018

Lämpöiset huomenet täältä puutarhalta.

Tänä aamuna aurinko oli ehtinyt tavallista korkeammalle, kun silmiäni availin. Tulin nimittäin eilen illalla tuolta Hollannin jalostus ja uutuuslajike tapahtumasta, jossa meni neljä päivää kuin siivillä. Ja vaikka ihan mielettömän innostavat neljä päivää olikin, niin kyllä iski kova väsymys sitten illalla kun pääsi kotiin. Kunnolla ei meinannut jaksaa reppua purkaa. Sen verran vain, että hammasharjan kaivoin esiin ja tänään sitten loput. Vaan nyt alkaa jo väsymyksen oireet helpottua ja muuttua innostuksen väreisiin, kun hiukan selailin muistiinpanoja ja kuvia. Tässä on kuva yhdestä paikasta. Näitä kun oli melkein kaksikymmentä eri paikkaa, niin voit hyvin kuvitella kuinka meinasi mennä pää pyörälle. No onneksi monet noista oli jo tuttuja lajikkeita.Kuitenkin ensiarvoista oli saada vaihdettua kokemuksia kollegojen kanssa näistä lajikkeista. Toki oli siellä ensiesittelyssä sellaisia lajikkeita, jotka tulevat vuonna 2020-22 ja ne vasta mielenkiintoisia olivatkin. Niistä ei saa vielä edes kuvia julkaista…

Mutta näistä saa: erilaisia koepihoja ja esittelyalueita ja jokainen erilainen eli tutkittavaa kyllä riitti.

 

 

Vaan olihan se ihanaa päästä kotiin ja omaan sänkyyn nukkumaan ja ennen kaikkea nähdä kun iloiset kippurahännät heiluivat pihaan ajaessa. Kyllä kotiin on aina hyvä tulla.

UUDENKUUN AIKA ALKOI ->  vihtoja, istutuksia ja kitkemisen superpäivä

 

Tuossa meidän kalenterissakin oli mustapallukka keskiviikon päällä ja sehän tarkoitti sitä, että nyt alkoi uuden eli nousevankuun aika. Saunavihtojen paras teko aika alkoi ja jatkuu aina 28.6 asti. Parhaimmillaan niiden tekoaika olisi juhannuksena ja tuttuun tyyliin mielellään aamusta / aamupäivästä tehtyinä. Itse teen säilöttävät vihdat juhannuksena ja pakastan ne vakuumiin laitettuna. Viimevuonna kokeilin vakuumia sekä tiukasti muoviin käärittynä ja minusta vakuumissa tulos oli parempi. Ei isoa eroa, mutta vakuumiin pakattu kesti paremmin siirtelyä pakkasessa, kuin tuo muoviin kääritty.  Tärkeämpää on tämä tekoaika.

 

Istuttamiselle on nyt myös hyvä kuunvaihe. Siis ylöspäin kasvavien kasvien, perennat, kesäkukat, puut, pensaat, jne. aina tuonne kuun loppuun asti ne lähtevät hienosti kasvamaan kuun vaikutuksen ansiosta. Toki vettä pitää antaa nyt reilusti, sillä tuolta taivaalta sitä ei juuri näyttäisi avuksi tulevan.

 

Ja kitkemisen ”superpäivä” on maanantaina (18.6)

 

NURMIKKO RUSKETTUU JA KUOLEE, NO EI NYT ONNEKSI KUMMINKAAN

Hirmu paljon on nyt kasteltavaa ja moni tuskailee nurmikon kastelun kanssa myös, että se vie niin paljon aikaa ja vettä. Minusta tuo nurmikon kastelu on hiukan turhaa puuhaa. Toki se on hienompi, jos se saa paljon vettä ja pysyy vihreänä. Mutta ei se tosiaankaan kuole vaikkei sitä kastelekaan. Ruskeaksi toki menee, mutta kun saa vettä, niin hetkessä se vihertää jälleen. Joten nurmikon kastelun suhteen minun tyylini on hyväksyä hiukan ruskeampi hetki siinä ja odottelen sadetta. Annan sen myös olla pidemmällä sängellä. Nyt saa leikkuri ja leikkaajakin huilia. :)

 

KASTELUKITEET ON KYLLÄ HUIPPUJUTTU

Etenkin nyt sen on huomannut, että nuo ruukut, amppelit ja istutuspaikat, joihin olen lisännyt kastelukiteitä pärjää ihan mahdottoman paljon paremmin kuin ne missä niitä ei ole. Kasteluväli on paljon pidempi ja nuo kuivat paikat pysyy paljon paremmin kosteina ja kasvavina. Jos sinullakin on helposti kuivahtavia paikkoja (ohut maakerros, paahteinen paikka, pitkä matka kastella, jne.) niin suosittelen lisäämään maahan näitä kiteitä. Ne toimivat siellä kolme-neljä vuotta ja maatuvat sitten hiljalleen maahan. Ja nämä minun kastelukiteet olivat niitä jotka EIVÄT sisältäneet mitään mikromuoveja tms. vaan kaikki on täysin takaisin luonnonkiertokulukuun maatuvaa. Tästä kirjoittelinkin muutama kuukausi sitten, kun liikkeellä oli hiukan harhaanjohtavaa ”yleistä tietoa” aiheesta. Jos kiteitä huolit, niin löydät ne TÄÄLTÄ         

 

RAPARPERINLEHTIÄ HERUKOILLE

Kuulostaa varmaan ensin hassulle ja oudolle, mutta kun ruohosilppua ei nyt oikein tule, mutta raparperista tulee isoja lehtiä samalla kun leikkaan niitä käyttöön, niin olenkin levittänyt noita lehtiä herukkapensaiden juurille katteeksi. Herukat kun on niin pintajuurisia, että kärsivät kuivuudesta melko nopeasti, niin tuo lehtikate on vallan mainio apu niille nyt pahimpien helteiden aikaan. Toki mikä vain kate on hyvä, mutta minulla nyt sattui nuo raparperinlehdet sopivasti hollille. :)

 

 

LUONNONKUKKIEN PÄIVÄ SUNNUNTAINA

Perinteinen luonnonkukkien päivä on nyt sunnuntaina ja teemakasvina on tänä vuonna Metsätähti.

Perinteiseen tapaan myös monilla paikkakunnilla on tapahtumia ja yhteisiä retkiä. Ne löytyvät kaikki TÄÄLTÄ

Minusta tuntuu, että minä saan viettää keväästä syksyyn (luonnon)kukkienpäivää ja mitä enempi vietän, sitä enempi pidän ja ihastun niihin. Ja kyllä sunnuntaina jonnekin päin tulee lähdettyä ja eväiden kera. Lähde sinä myös ! :)

 

AAMURAVISTELUJA

Tomaattien, kurkkujen ja chilikasvustojen ravistelua olisi hyvä harrastaa aamuisin. Ja joskus ehkä itsensä ja unihiekkojen myös… ;) ei vaan, tuo kasvustojen pieni ravistelu aamu- /aamupäivisin on ihan oikeasti hyvä juttu. Se varmistaa pölytystä ja sitä kautta satoa. Etenkin kasvihuoneissa tuo on hyvä tehdä, mutta ei se haittaa tee ulkona kasvavillekaan.

 

KESÄKUKAT ULOS 15.6 JÄLKEEN JA HALLAN VAARAT, TOTTA VAI TARUA

Vanha kansa sanoo, että 15 päivän (siis eilisen) jälkeen on vasta turvallista istuttaa kesäkukat ulos. No, minulla ne ainakin on olleet jo monen monta viikkoa ulkona ja vain parina yönä olen niitä suojannut ja sisälle nostellut. Toki koko kevät on ollut poikkeuksellinen. Minusta yhä edelleen hallan vaaroissa on päivämääriä tärkeämpää seurailla säätietoja ja haistella illan ilmoja. Eli istutellaan vain reilusti, mutta ei uskota niinkään päivämääriin, kuin omiin aistimuksiin (ja sää ennustuksiin). :)     

 

SEN SEITSEMÄNKYMMENTÄ SORTTIA KESÄISTUTETTAVIA

Kesäistutettavat ja kasvatettavat monivuotiset, terassikasvit, köynnökset, marjat, hedelmäpuut, jne. olen koonnut nyt yhteen paikkaan, josta näet ne kätevästi kerralla.

Koko kesävalikoimani näet nyt kätevästi TÄÄLTÄ

Ja hyttyslyhdyt ym tarvikkeet ja karkoittimet taasen TÄÄLTÄ

 

 

Vaan nyt lähden kastelukierrokselle kasvihuoneelle ja sitten alan purkamaan reissun muistiinpanoja ja kuvia. Saa nähdä malttaako sitä illalla nukkumaan mennäkään, kun noiden lumoon taas jää. :)

Ja illalla on sitten varmaan hyvä laittaa kädet ristiin ja lausua puutarhurin rukous, jos sitä sadetta vaikka sitten saataisiin.

--------------------------------------------

Puutarhurin rukous

 

Hyvä jumala,anna armossasi sadetta joka päivä,
jos vain sopii, keskiyöstä kello kolmeen.
Ja kuten tiedät, hyvin hienoa ja lämmintä,
jotta se imeytyy maahan.

Mutta varjele sateelta Silene, Alyssym,
Helianthemus, laventeli ja muut jotka,
kuten äärettömässä viisaudessasi tiedät,
pitävät kuivuudesta ja joiden nimet voin
kirjoittaa paperille, jos niin tahdot.

Ja anna auringon paistaa koko päivän
vaikka ei tietenkään liikaa, eikä Astilben,
Gentianan, Hostan eikä Rhododentronin
päälle.

Ja anna aina paljon kastetta ja vähän tuulta,
runsaasti kastematoja, mutta ei etanoita eikä
lehtitäitä eikä härmätauteja.


Ja jos sopii, anna kerran viikossa sataa
lannoiteliuosta.

Amen.


- Karel Capek

 

--------------------------------------

Aurinkoa, lämpöä ja luonnonkukkien iloa viikonloppuusi

 

Toivotteleepi,

Puutarhurisi

Juha