Lehtipuiden siirtoja ja leikkauksia, Runkosuojat paikoilleen, Hiiret ja rotat hakevat talvikotejaan, ym. 20.10.2023

Lehtipuiden siirtoja ja leikkauksia, Runkosuojat paikoilleen, Hiiret ja rotat hakevat talvikotejaan, ym. 20.10.2023

Perjantaipostini aiheita tänään mm:

  • Vielä jaksaa – hyvä lajike on aina sen arvoinen
  • Lehtipuiden siirtoja ja leikkauksia
  • Runkosuojat paikoilleen NYT, ettei käy niin kuin…
  • Lumisuojien kehikot myös
  • Hiiret ja rotat hakee talvikotejaan – karkottimilla turvallisesti eroon ei toivotuista asukeista
  • Talvivalkoisipulien istutukset alkavat – sipuleita vielä hetken saatavilla
  • Kerhotarjous peitoista tietoa – vielä saa, mutta ei ehkä ihan kaikki
  • Vuoden positiivisin valitaan – suora lähetys maanantaina - linkki

Raikkaan kauniita terveisiä täältä Puutarhalta !

Onhan kaunista ja raikasta puuhastella ulkona. Tosin pitkät kalsarit on jo ihan tarpeen. Tekee tuo tuuli ilmasta sen verran ”läpitunkevaa”. Toisaalta kun on sopivasti päällä, niin tämmöinen ilma on mitä ihanteellisen puuhailla pihalla. Ei kiusaa hyttyset eikä haittaa helle. 😉

Aurinkokin tarjoilee omia erikoisuuksiaan, tuon haloilmiön myötä oli oikein sivuaurinkokin näytillä. Vanha kansa taisi nimittää ”auringon sapeiksi” tai ”valeauringoiksi” noita ilmiöitä.  

VIELÄ JAKSAA

Millään ei raaskisi, mutta varmaan on kohta vain uskottava, että tomaattikausi alkaa olla ohitse. Vaikka onhan nuo ihan mielettömän raikkaita ja makeita poimia vielä suoraan kasvustosta, niin pitänee varmaan kohta kerätä loput sisälle kypsymään.

Kaiken kaikkiaan yllättävän hyvin nuo on taas jakaneet koko kesän ja syksyn satoa tuottaa.

Hyviin lajikkeisiin kannattaa siis aina keväällä satasata. Hyöty on moninkertainen. 🍅🍅🍅🍅🍅🍅

RUSKA JATKUU UPEINA – HILJALLEEN VOI SIIRTÄÄ LEHTIPUITA

Tuossa maakellarin vierellä olevassa pikku sekametsikössä näkee hyvin, kuinka ruska etenee eri puulajeilla ja hiukan myös iän myötä. Saarnit ujoina puina on lehdet melkein jo luovuttanut, vaahterasta osa, paitsi nuorimmat, syreenit ei vielä lainkaan, koivuista osa ja osa ei lainkaan. Omenapuu vielä ihan vihreänä. Noinkin pienessä metsikössä on nyt väriä ja syksyn rytmiä ihan koko skaalalla.  

Syksyhän on hyvää aikaa myös siirtää lehtipuita, jos siihen on siis tarvetta. Yleisesti ohje on, että kun lehdet ovat tippuneet, mutta kyllä niitä voi jo nyt siirtää, vaikka jokunen lehti onkin paikallaan. Puut alkavat nimittäin olla levossa.

SYYSLEIKKAUKSIIN TURVALLISIN MIELIN

Samoin jos on tarvetta leikata noita keväällä mahlaa vuotavia puita ( koivut, vaahterat, luumut. ym) niin niiden leikkauset voit tehdä nyt myös levollisin mielin.

Vadelman saota tuottaneet versot napsitaan myös nyt viimeistään poikki ja mieluusti ihan sieltä maanpinnan tasolta, niin ei jää tuholisille pesäpaikkoja suotta.

RUNKOSUOJIA ASKARTELEMAAN AJOISSA PAIKALLEEN, ETTEI KÄY NIIN KUIN… 🤦‍♂️

Näin kun se kääntää ilmat kovin talvea kohden, niin alkaa myös se aika, kun luonnon eläimet alkaa etsiä ravintoa myös pihoista ja puutarhoista. Nämä runkojen suojat on siis hyvä laittaa NYT paikalleen. Ettei käy niin kuin Riitalle viime vuonna. Riitta oli kyllä ajatellut laittaa ne ajoissa, mutta sitten ”ei ehtinyt”. Ja niin meni kolme muutaman vuoden vanhaa omenapuuta menneekseen. Jänis tuli ja kuori niiden rungot yhdessä yössä. Kyllä harmitti. 🙍‍♂️  Eli nyt vaan runkosuojat paikalleen, niin saa taas nukkua yöt rauhassa. 😊

LUMISUOJIEN TUKIPUUT MYÖS

Jos sinulla on katolta tippuvien lumien tai muuten lumenpainolta suojattavia pensaita, niin niiden päälle on hyvä laittaa tukipuut myös nyt. Paljon helpompi laitella ne nyt, vaikkei tuota lunta nyt vielä niin paljoa tulisikaan. Maa kun ei ole vielä jäässä. Itse suosin sellaista ”tiipii” mallia, eli vahvoista puista vain kehikko päälle. talvella jos näyttää että tavii, niin sen päälle on helppo heittää pressu, joka sitten estää lumien painon kasaantumisen kasvien päälle.

Nuo molemmat ovat mukavia puuhia, vaikka jo nyt tänä viikonloppuna. Ennemmin ajoissa, kun yhdenkin yön liian myöhään, eikö vain? 😉🙏

HIIRET HIPSII MYÖS – TARKISTETAAN KARKOTTIMET

Itse tarkistin ja laitoin päälle nuo hiirikarkottimet jo silloin, kun puinnit alkoivat, koska usein silloin hiirulaiset alkavat etsiä ja tarkastella tulevia talvikotejaan. Mutta nyt teen kyllä uusintakierroksen, koska nyt ne myös sitten valitsevat ja osin jo asettuvat talvikoteihinsa. Etenkin kun yöpakkaset alkaa olla enempi sääntö kuin poikkeus. Minä en ole vuosiin käyttänyt lossia, myrkyistä puhumattakaan. Molemmissa on niin paljon haittapuolia, että noilla karkottimilla on paljon helpompaa ja turvallisempaa pitää nuo pikkujyrsijät pois niin vinteiltä, varsastoista kuin kellareista. ja nyt laitan yhden kyllä lisää tuohon puutarhan nosturiin myös. Viime talvena oli sellainen yllätys, että oli hiirulainen tehnyt sinne pesänsä ja syönyt ohjauskaapelin useasta kohdasta rikki. Ei nimittäin ollut ihan halpa kaapeli eikä korjaus. 🤬 Sillä rahalla olisi saanut repullisen, ellei jo kaksi noita karkottimia.

Minulla on käytössä sekä tuota paristomallista, että tuota ladattavaa mallia. Ne on siitä käteviä, ettei tarvitse sähköjä vetää erikseen, vaan laitteet voi laittaa sinne missä niiden kuuluukin olla.

Hiirien ja hyönteisten karkotin, paristokäyttöinen ( tehoalue n. 60 m2 )

 

29,95 € ( ovh 39,00 ) 

TÄÄLTÄ

 

 

Hiirien ja Rottien ultraääni karkotin - ladattava malli ( tehoalue n. 80 m2 )

 

59,90 € ( ovh 69,90)

 

TÄÄLTÄ

Tosiaan jos yhtään on ajatusta, että myös rottia voi olla, niin tämä ladattava malli tehoaa myös niihin.

VALKOSIPULIEN LOPPUKIRI – SIPULEITA VIELÄ HETKEN SAATAVILLA

Minullakin alkaa valkosipulipenkit olla kohta valmiita. Kuorma-pari hevosen p*** vielä pitäisi ajaa ensiviikolla, muotoilla penkit ja sitten aloittaa kynsien laitot.

 

Jos sinulla on vielä ajatusta laittaa, niin ajankohta on nyt mitä parhain ja sipuleitakin on vielä hetken saatavilla.

Niin kauan voin vielä lähettää sipuleita, kunnes omat istutukseni ovat valmiit. Siihen loppuu myös sipulit. 😉

10 kpl sipuleita / 14,95 € ( ovh 19,95 )-> TÄÄLTÄ

30 kpl sipuleita / 39,95 €  ( ovh 44,85) -> TÄÄLTÄ

AMARYLLIKSEN SIPULEILLA EI OLE VIELÄ NIIN KIIRE – MUTTA…

Näillä ei ole vielä kiirettä, koska näitä aloitan lähettämään vasta parin viikon kuluttua, mutta toki valikoima hiljalleen vähenee, että parhaiten varmistat haluamasi varaamalla ne lähiaikoina.

 

Koko valikoima löytyi siis TÄÄLTÄ

 

TEHTAALTA TERVEISIÄ – TYYNYIHIN RIITTÄÄ -PEITTOJEN SUHTEEN KANNATTAA PITÄÄ KIIRETTÄ

Sen verran tuosta meidän terveystyynyjen ja älypeittojen yhteishankinnasta vielä, että vaikka siinä oli se viimeinen päivä vasta 7.11, niin tehtaalta tuli terveisiä, että puolet peittoihin saatavasta materiaalista on jo nyt varattu eli ne voi olla, etteivät ihan tarjouksen loppuun asti riitä.

Se meidän yhteishankintamme tarjoushan oli siis tämmöinen.

1. Tattari tukityyny 1 kpl 39,90 € ( ovh 55,90)
2. Tattari tukityyny 2 kpl pakkaus -> 74,90 € ( ovh 111,80) 
3. Älypeite 1 kpl -> 89,90 € ( Ovh 120,00)
4. Älypeite 2 kpl -> 159,00 € (ovh 240,00)
5. Tattari tukityyny 1 kpl + älypeite 1 kpl -> 125,00 ( ovh 175,90)
6. Tattari tukityyny 2 kpl + älypeite 2 kpl -> 229,00 ( ovh 351,80 )

Ja siihen meidän kerhotarjoukseemme pääsit suoraan TÄÄLTÄ

Vaan nyt minä lähden jatkamaan ulkoilua ja puuhastelua tuolla ulkona. Huomenna lähden keräämään vielä muutaman satsin suppilovahveroita. Viimeviikolla löysin vielä pari paikkaa missä niitä oli ihan mielettömästi, mutta kun oli jo kädet täynnä, niin piti jättää vielä kasvamaan. Tosin näitä on nyt ihan joka kuusikossa pilvin pimein.

 

*******************************

Luonto opettaa

Ei kesäinen tyyni lampi lipattavine laineineen muista talvellista jääpeittoaan,

ei lehto hiirenkorvalla ollessaan syksyn kellastuneita, putoilevia lehtiä, ei tyven vesi myrskyä,

ei kukkaniitty kuloa.

 

Miksi minä sitten murheitani ja kärsimyksiäni?

- Juhani Aho

*******************************

Touhukasta ja kaunista viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni !

Toivotteleepi,

Puutarhurisi

Juha