Perjantaipostini aiheita tänään mm:
- Suomi on pitkä maa, ei almanakan vaan ajan mukaan – yhdessä onnistutaan!
- Talvisuojauksien kanssa tarkkana, ettei hauduteta pilalle. Varjostusverkon toinen käyttötapa
- Pelakat, daaliat, cannat ym. hiljalleen talvilepoon. Muutama tärkeä seikka on hyvä ottaa huomioon.
- Talvivalkosipulien istutusaika lähenee, ehkä jo ensiviikolla, seuraavalla ainakin.
- Kysyttyjä amarylliksiä lisää, nopeat napaa ne nyt.
- En ole unohtanut, ehkä sunnuntaina… 😉
Aurinkoisen kotoisia terveisiä täältä Puutarhalta !
Ja terveisiä viime viikon ”ilmastoretkeltä”. Se oli taas paitsi mitä parahinta ”lääkettä” tuhon Lapin erämaiden kaipuuseen, niin myös avartavaa, että suomi on pitkä maa ja olosuhteet voi vaihdella hyvinkin paljon, jo ihan yhden päivän ajan.
Viikko itsessään meni pääosin pohjoisen maisemia ja luonnonrauhasta nauttien. Tervastulilla makaillen ja maisemia ihaillen.
Lauantaina olikin sitten mielenkiintoista ajella kotia päin. Ivalosta lähtiessä oli neljäastetta pakkasta ja kuivan mukavat tiet aina Rovaniemelle asti. Rovaniemeltä Ranualle meni myös vielä mukavasti, vaikka hiukan jo alkoikin ilmassa olemaan merkkejä muuttuvasta kelistä. Kohta Ranuan jälkeen se sitten alkoi. Hillitön lumi- ja räntäsade, joka teki ajamisesta todella vaikeaa ( talvirenkaat oli toki alla) ja osin jopa vaarallisen oloistakin. Onneksi sade muuttui sitten vedeksi ja siinä vesisateen saattelemana matka taittui aina kotia asti. Kotona olikin sitten vastassa melkoinen myrsky ja kovin jännitti, että millaisia tuhoja se on tehnyt. Onneksi ne rajoittuivat vain nurin menneisiin kukkaruukkuihin ja pariin katkenneeseen oksaan. Luoja oli ollut armollinen, monella muulla oli paljon pahempia tuhoja. Mutta tosiaan, kyllä tuo päivä taas kerran osoitti sen, että Suomi on pitkä maa ja meidän puutarhureiden on vain opittava luottamaan ja lukemaan enemmän vallitsevaa aikaa kuin almanakkaa.
Tämän näköinen oli tie mm. Paltamossa lauantaina
EI ALMANAKKAA VAAN VALLITSEVAA AIKAA
Kaikkiaan mennyt kasvukausihan taas elävästi todisti sen, että ilmastonmuutos on tosiasia, haluttiin sitä tai ei. Ja sitä ei voi muuta kuin vuosittain seurata ja tehdään sen mukaan kuin ilmat ovat, ei almanakan. Kevät tuli humahtaen, kesä oli taas ennätys kuivaa ja kuumaa. Syyskuu oli kaikkien aikojen lämpimin. Muuten, muistatko koska sinulla oli ensimmäiset kunnon hallat tänä vuonna? Täällä meillä vasta lokakuussa, enkä muista aikaa koska olisi ollut ”hallaton” syyskuu. Tälläkin viikolla on taas myrskytuulet ja rankkasateet vierailleet vuorotelleet tämmöisten kauniiden syyspäivien kanssa.
KYLLÄ ME PÄRJÄTÄÄN – YHDESSÄ JA JOPA PAREMMINKIN
Oli viikolla puhetta tästä myös, että ennen vanhaan oli almanakoissa aina ajankohtaisia töitä ja myös sanontoja, milloin piti mitäkin tehdä, mutta nykyisin niitä voi lueskella lähinnä omaksi iloksi.
Esimerkiksi yksi erikoisuus on se, että tänä vuonna osa monivuotisista pensaista on alkanut jopa uuden versojen kasvattamisen näiden lämpimien takia. No ne eivät varmasti ehdi puutua ennen talven tuloa, joten ne voi hyvinkin palettua talvella sitten. Niistä ei kannata olla keväällä huolissaan, jos niitä näkyy, ne siis johtuvat vain tästä poikkeuksellisen lämpimästä syyskuusta.
Vaan eipä onneksi ole hätää, kun tämä nykyaika tarjoaa mahdollisuuden seurata ja kertoa asioista näin kätevästi ja vaikka päivittäin, jos tarvis. 😊 Ja kun yhdessä näitä tehdään, niin aina pärjätään, paremminkin. 👍🙏
TALVISUOJAUKSIA – VAI EI SITTENKÄÄN VIELÄ?
Talvisuojaukset ovat myös yksi näitä asioita, joita ennen neuvottiin tekemään syyskuun lopussa-lokakuun alussa viimeistään. No nythän on ollut niin märkää ja lämmintä, että niitä ei kannata tehdä muuta kuin jos yöksi lupaa halaa, niin harsoja päälle. Penkkejä ei vielä kannata suojata, ettei suotta ala hautumaan ja näin tehdäänkin kasveille karhunpalvelus. Odotetaan rauhassa, että maat ja ilmat jäähtyy kunnolla ja suojataan sitten, jos tarvis. Voihan se olla, että tulee lumi päälle ennen kovia pakkasia ja sehän se paras suoja on.
Jos sinulla on tarvetta suojata jo nyt, niin yksi parhaita tuotteita siihen on nuo samaiset VARJOSTUSVERKOT, joita keväällä käytettiin ahavaa vastaan. Ne paitsi suojaavat, niin ne myös hengittävät, jolloin tuota hautumisvaaraa ei ole.
PELAKAT SIIRTYI SISÄLLE – MYÖHEMMIN LAMPPUJEN ALLE
Alkuviikon pakkasöiden uhatessa siirtelin jo muutamat pelargonit tuohon ikkunalaudalle suojaan ja turvaan. Nämä olivat ulkona, nuo mitkä on vielä kasvihuoneessa saavat vielä olla siellä nauttia olostaan. Myöhemmin siirrän ne noiden led-valojen alle, missä ne saavat taas kasvaa ja vahvistua kevättä kohden. Kukkanuppujakaan en raaskinut vielä kaikkia poistaa, kun niin hyvä kuntoisia olivat.
DAALIAT JA KANNAT SIIRTYVÄT NYT LEPOON
Pari hallayötä ja ensiviikolla kylmenevät ennusteet teki sen, että nostin nyt nuo daaliat sekä cannat suojaan. Nostin ne ensin tuohon lämpimään, jotta multa kuivahtaa kunnolla. Sitten katkon varret ja vien ne tuonne kellariin talvehtimaan. Suurin virhe noiden kanssa tehdään yleensä siinä, että ne viedään kellariin liian märkinä ja näin juurakot mätänevät. Mullan sisässä ne kestää jopa sen, että ulkopuolella olisi pientä pakkastakin. Kuivahko multa suojaa ne hyvin.
Kesäkukkien talvetuksesta kirjoittelinkin jo muutama viikko sitten ja myös se löytyy perjantaipostien arkistosta -> TÄÄLTÄ
TALVIVALKOISPULIEN ISTUTUSAIKA LÄHENEE
Kunhan tuon viikonlopun sateiden jälkeen maa kuivahtaa, niin nuo viilenevät ilmat tekevät sen, että ihan kohta päästään istuttamaan nuo upeat talvivalkosipulin kynnet maahan. Maa jäähtynee nyt hyvin, kun päivälämpötilatkin laskevat reilusti ensiviikolla.
Viimeistä lajitteluerää viedään nyt täällä meilläkin joten….
10 kpl sipuleita / 14,95 € ( ovh 19,95 )-> TÄÄLTÄ
30 kpl sipuleita / 39,95 € ( ovh 44,85) -> TÄÄLTÄ
Ja toimitukset näissä tapahtuu HETI
SAIN LISÄÄ AMORITA ESUSTA
Viime sunnuntaina tuo meidän ”nuorempi puutarhuri” Tomi esittelikin sinulle nuo tämän vuoden odotetut Amaryllisuutuudet sekä hiukan muitakin jouluksi kukitettavia.
Yksi noista uutuuksista eli tuo ’Amorita esus’ yllätti suosiollaan ja se loppukin melkein heti käsittelyssä. Vaan onneksi kasvattaja kollega tuli avuksi ja antoi yhden erän omistaan, joten nyt niitä(kin) on taas saatavilla. Tosin tämä erä kun loppuu, niin sitten ei enempää tälle erää saada.
Tämä kaksivärinen ’Amorita esus’ ja joulunpunainen ’Amorita danu’ edustaa siis ihan uutta sukupolvea amarylliksissä.
Kukkienvärit valtavan puhtaat ja kukintavarmuus 100 %. Isot kukat, vahvat varret ja vähintään 2 kukkavanaa ( usein kolme, joskus jopa neljä) ja 4-6 kukkaa / varsi. Ovat siis aivan täydellisen upeita ja varmasti joulukukkien aatelia tänä vuonna monessa kodissa. Ihan niin kuin toki nuo muutkin lajikkeet. Onhan ne kaikki sipuleista suurimpia ja lajikkeista parhaimpia.
Sen voin luvata, että näistä voit olla ylpeä, kasvatit ne sitten itsellesi tai annoit lahjaksi. 🤝👍
Kaikki jouluamaryllikset, jouluruusun ja tasetin sekä uudet hauskat Hostat löytyy siis TÄÄLTÄ
Varataan sitä mukaa ja toimitukset sitten marraskuun ensimmäisellä ja toisella viikolla. Näin ne kukkivat parhaiksi juuri jouluna.
Vaan nyt minä lähden tuonne valkosipulien pariin vielä hetkeksi ja istutuspenkkien valmisteluun, ennen viikonlopun sateita.
Vaan onhan nämä utuiset ja hiukan huuruiset aamumaisemat ihan mahdottoman kauniita ja syksyyn kuuluvia, eikö vain. 😍
ps. En ole unohtanut. Perinteinen terveystyynyjen ja älypeittojen yhteishankinta tarjous valmistuu ihan pian, ehkä jo sunnuntaille. 😊