Kotkan Pionipuisto, Puutarhurin voimajuoma, haamupuut mikä syy?, ym. 1.7.2022

Kotkan Pionipuisto, Puutarhurin voimajuoma, haamupuut mikä syy?, ym. 1.7.2022

Perjantaipostini aiheita tänään mm:

 • Kotkan Pionipuistossa tapahtuu
 • Puutarhurin helleajan voimajuoma ohje
 • Kasteluastiat + valo = levää. Ehkäistään.
 • Kastelukitteet todellakin toimivat ja pelastivat
 • Kuoleeko haamupuut? Mikä niitä vaivaa? Pitääkö tehdä jotain?
 • Kuu kohdillaan talvivihtojen ( vai vastojen?) tekoon. Parhaat päivät ja ajat.  Myös tuoksupussit
 • Mistä paikalliset pörriäisvaihtelut johtuvat? Huolestuttavaa.
 • Vieläkö ehtii kukkaniityn perustaa? Kyllä ja tärkeä syy myös.
 • Leenan ja Heikin kirja loppuu – minulla vielä jokunen jäljellä.

 

”Tarkenevia” terveisiä täältä Puutarhalta

Olihan se hienoa huomata, että talven rukouksiin on nyt vastattu. Taisi nimittäin tulla talven lumikinosten keskellä joskus lausuttua semmoinen toive, että tulisipa kesä ja kärpäset.  No nyt sitten tuli oikein kunnolla. Toki hiukan pienempikin lämpö olisi minulle riittänyt, etenkin kun tuolla kasvihuoneella puuhailee, niin hiukan meinaa helle koitella paitsi kasveja niin myös tekijää. 🥵

Vaan eipä se nyt niin hirveästi haittaa. Hiukan rytmitystä aamulle ja iltaöille ja näin päivällä sitten pirtin viileydessä pientä siestaa ja huilia. Näyttää nimittäin viimeisen sääennusteen mukaan, että jo keskiviikkona tippuu päivälämpötilat lähemmäs kahtakymmentä.

Vaan kyllä nauttii Pionit näistä ilmoista. Ensimmäiset ”Honey Goldin” kukat aukenivat loistoonsa nyt.

Tuostakin muuten näkee, että hyvä lajike ja kunnollisen kokoinen juurakko on aina hyvä valinta. Nuppuja on mukavasti ja kukinta kestää pitkään.

ps. Jos satut olemaan Kotkassa päin nyt viikonlopulla liikkeellä, niin kannattaa käydä ehdottomasti vierailulla Pionipuistossa. Siellä on satakunta eri lajikkeista Pionia parhaimmillaan kukassa juuri nyt. Lisätietoa Pionipuistosta löydät -> TÄÄLTÄ

 

PUUTARHURIN VOIMAJUOMA – HELTEELLÄKIN JAKSAA EIKÄ KREMPPAA

Niin kuin tiedetään, näin helteellä pitää juoda säännöllisesti pitkin päivää. Erityisesti, jos tehdään töitä tuolla kasvihuoneen helteessä  pitää huolehtia myös energiasta ja suoloista. Säännöllisesti juomalla pitkin jaksaa eikä tule sitten kramppeja yöllä. Vuosien saatossa olen kaikenlaisia juomia kokeillut, aina urheilujuomasta erilaisiin mehusekoituksiin, mutta kyllä tuo ”voimajuomaksi” nimeämäni juoma on ollut se paras ja toimivin. Ei ehkä kaikkein parhaimman makuinen, mutta toimivin.

Olen varmasti tämän ”voimajuoma” reseptin kertonut, mutta kertaan sen nyt vielä, kun siitä on taas tullut kyselyjä kuinka se tehtiinkään.

Eli teen sen suurin piirtein näin:

 1. 0,5 l vettä
 2. 1 (-2) rkl Intiaanisokeria
 3. ¼-0,5 tl suolaa

Nämä sekoitettuna ja tasaisesti nautittuna ( ennen kuin tulee jano), niin yllättävän hyvin jaksaa ( = Intiaanisokeri) eikä tule kramppeja ( = suola). Pari jääpalaa vielä sekaan, niin kestää mukavan viileänä tuolla kasvihuoneellakin tunnin-pari. Eikä ole kallis.

KASTELUASTIASTA JA – LETKUSTA VIELÄ PARI JUTTUA

Viime viikolla oli puhetta helleaikojen kasteluista enempikin, mutta pari asiaa unohdin. Kasteluastian ja letkun olisi siis hyvä olla valoa läpäisemättömiäAuringonvalo nimittäin aiheuttaa leväkasvua ja se ei ole kovinkaan mukava asia. Ongelmaa ei yleensä ole, jos veden kierto on nopeaa eli päivä pari, mutta esim. ibc konteissa ( 1000 l ) on usein veden kierto kotiolosuhteissa sen verran hidasta, että levää alkaa helposti kertyä.  

Letkut pääsääntöisesti ovatkin valoa läpäisemättömiä. Tämä on helppo tarkistaa, kun katsoo letkun päästä, että sisäpuoli on musta.

Vesiastiat on myös hyvä suojata niin, ettei pörriäiset tai pikkulinnut huku niihin, lapsista puhumattakaan.

Helena vinkkasi myös, että hän on laittanut laakeita vesiastioita helpottamaan pörriäisten vedentarvetta ja laittanut kiviä niin paljon, ettei hukkumisvaaraa ole.

KASTELUKITEET TODELLAKIN TOIMIVAT

Mukava oli saada Outilta terveisiä, että hän kokeili nyt ensimmäistä kertaa tänä kesänä laittaa mullan sekaan kastelukiteitä ja ne todellakin toimivat kuin unelmaOuti laittoi palautetta: ” Kaikkiin ruukkuihin ei riittänyt, mutta niissä missä tuota sinun ”ihmekidettä” on, niin ne eivät ole kärsineet kuivumisesta lainkaan – ne todellakin toimivat ja ovat jatkossa minun kaikissa istutuksissa mukana”

Kiitos Outi mukavasta palautteesta. Kyllähän tämän toimivuuden olen itse todennut jo vuosikymmenen takaa, mutta se kun toinen on saanut avun ja ilahtuneena kertoo siitä, niin siitä tulee aina hyvä mieli. 🥰

Niin ja eihän noiden lisääminen vieläkään ole myöhäistä. Jos tarvitset, niin TÄÄLTÄ niitä löytyypi. 7,50 € / 100 g

HAAMUPUITA – KUOLEEKO NE KAIKKI? MITÄ VOI TEHDÄ? LUONTO HOITAA JA ON IHMEELLINEN MUUTENKIN

Nyt kun tuomenkehrääjäkoiden verhoamat puut aiheuttavat taas hämmennystä ja huolta, niin voidaan varmaan sinun kanssasi rauhoitella näitä huolestuneita ihmisiä: ei näillä haamupuilla mitään hätää ole, vaikka ne nyt hurjille näyttääkin. Puut selviävät kyllä. Niin ne on aina selvinneet. Miljoonia vuosia. Se, miten toimiva ja ihmeellinen luonto on, niin tuokin on hyvä esimerkki siitä. Eli jos tuomenkehrääjäkoit tulevat oikein runsaslukuisina, niin puut alkavat kehittämään itselleen torjunta-ainetta , joka saa niiden lehdet maistumaan pahalle ja ilmeisesti toukille hiukan myrkylliseksikin. Ja mikä on vielä ihmeellisempää, niin on todistetusti selvitetty, että jos toukat iskevät, niin puut viestivät myös toisilleen tästä ja vieruspuutkin alkavat kehittämään itseensä tätä torjunta-ainetta. Ilmeisesti tuota torjunta-ainetta jää niiden kasvustoon myös seuraavana vuonna, koska hyvin harvoin näkee, että samaan puuhun on isketty kahtena vuonna peräkkäin, kolmantena ei ainakaan. Ihmeellistä, eikö vain? Toisaalta, jos niin ei olisi, että luonnolla ei olisi omat keinonsa selviytyä ja taistella, niin eipähän noita(kaan) puita luonnossa kasvaisi, eikö vain? Eli ei hätää, kyllä   haamupuut selviävät.

KUU KOHDILLAAN JA KOIVUT PARHAIMMILLAAN - NYT TALVIVIHTOJEN TEKOON

Juhannusvihta oli kyllä hyvä ja kestävä saunoa parikin kertaa, mutta nyt alkaa se paras aika tehdä talvivihdat. Kuu on oikeastaan ollut jo eilisestä asti nouseva ja sehän tarkoittaa, että sen aikaan tehdyissä vihdoissa ( vai vastoissa? 😉 ) kestää lehdet paikallaan, vaikka kuinka saunoisi. Myös tuoksu on ihan täydellisen hyvä.

Nousevan kuun vaikutus alkoi siis eilen 30.6 ja jatkuu aina 13.7 asti. Ja puolivälissä jaksoa on ne ihan kaikkein parhaimmat päivät.  

Itse pyrin kaatamaan ja hakemaan koivut aina myös aamulla, kun niiden nestejännitys on yön jälkeen parhaimmillaan.

Kuivatus vai pakastus?  Tämä on varmaan ihan makuasia, mutta itse olen viimevuodet pakastanutKäärin vihdan vain tiukasti tuorekelmun sisään ja laitan pakastimeen. Teen yleensä kymmenkunta vihtaa ( itsenäisyyspäiväksi, jouluksi, uudeksivuodeksi ja muutama muuten vain sekä muutama perinteinen joululahjavihta) ja ne ei paljoa tilaa pakastimessa vie.  Mutta tiedän, että kaverini kuivaa ja ihan yhtä hyvin pysyy lehdet niissäkin, kun on vain tehty oikeaan aikaan.

TUOKSUPUSSIT SAMALLA

Nämä löylyveden sekaan laitettavat tuoksupussit syntyy  vihdanteon yhteydessä kuin itsestään. Näitä on ihan mahtava käyttää pitkin talvea. Tuoksupusseja voi tehdä varmasti monella tavalla, mutta itse teen nämä nykyään aika laiskanmiehen tyylillä eli;

 • laitan lehdet suodatin pussien sisään ja ripustan ne pyykkipoikien avulla pyykkitelineeseen kuivumaan.
 • kun lehdet ovat kuivia muutaman viikon päästä, niin suljen pussit nitojalla.
 • parhaiten tuoksut irtoavat, kun laittaa pussin likoamaan löylyveteen päivää – kahta ennen.  
 • käytönjälkeen rapsaisen niitit irti ja heitän pussin sisältöineen kompostiin.

Näin helposti saan taiottua kesän keskelle talvea aina kun vain haluan. Vihdat  säästän aina vain noihin juhlapyhiin talvella, ihan niin kuin uudet perunatkin.

HUOLI ALUEELLISISTA PÖRRIÄISTÄ ON IHAN AIHEELLINEN – EN VAIN TIEDÄ MISTÄ SE JOHTUU

Niin paljon olen saanut viestejä siitä, että kuinka jossain paikalla pörriäisiä on ihan valtavasti ja toisaalla ei juuri lainkaan. Eikä eroa tarvitse olla kuin muutamia kilometrejä.  Kyllä minusta huoli on ihan aiheellinen ja aito, jos omalla pihalla ei ole pörriäiset ja perhoset tänä keväänä / kesänä viihtyneet ja surisseet kunnolla. Minulla kun täällä on ihan valtavan hyvin kaikenlaista ”pörisijää” ja liihottajaa niin jotenkin tuntui oudolle saada niin paljon viestejä, ettei pörriäisiä juurikaan ole.  En vain oikein keksi, että mistä näin isot erot ja etenkin nuo eri paikkakuntien pörriäiskadot voivat johtua? Elinympäristö ? Vai jokin muu syy?  On se kyllä suuri huoli yleisesti ja tietysti harmikin, jos oman puutarhan hyötykasvisato jää heikoksi pörriäisten puuttumisen takia, kun muuten olosuhteet suosisivat

VIELÄKÖ EHTII ? – KYLLÄ JA OLISI HYVÄKIN

Tuohon aiheeseen ( ja toki tähän helteeseenkin) liittyen on kysytty, että vieläkö voi ja kanttaatko kukkaniittyjä perustaa? Ehtiikö ne?  Näihin molempiin on helppo vastata, että ehdottomasti kyllä. Koska nyt perustetut kukkaniityt kukkivat myös syksyllä pidempään, kun muutoin alkaa luonnonkukkien kukinta olemaan vähissä. Kasvusto tarjoaa silloin paitsi ruokaa, niin myös suojaa.

Pari esimerkkiä viimevuodelta näyttää sen ehkä parhaiten.

Nämä molemmat on laitettu viimevuonna heinäkuussa ja katsopa miten upeasti kukkivat syyskuussa. Videon ja kuvat näet TÄSTÄ

 

Näitä kukkaniittyjä on tarjolla kaikkia kokoja eli 1 , 5 ja 15 neliön pakkauksissa -> TÄÄLLÄ

VINKKI - LEENAN JA HEIKIN KIRJA LOPPUMASSA – VARAA OMASI NYT.

Leena  aamulla soitteli ja kyseli, että onko minulla vielä heidän Puutarhanparhaaksi -kirjaa, kun se on heiltä ja muiltakin loppu. Lisäpainosta ei ilmeisesti ole tulossa, joten minulla näitä on vielä muutama kymmenen.  Jos olet tätä huippukirjaa hyllyysi ajatellut, niin NYT viimeistään kannattaa se tilata, näitä ei välttämättä saa sitten enää koskaan. Ei edes divareista, kun tämä on niitä kirjoja, joilla on ikuisuuspaikka jokaisen puutarhaharrastajan kirjahyllyssä.

Kirjan voit tilata nyt TÄÄLTÄ niin kauan, kun niitä on. 24,90 € ( ovh 38,00)

ÖTÖKÄT LÄHILUONNOSSA – SITÄ SAIN LISÄÄ

Tosiaan tämä Leenan ja Heikin toinen kirja ”Ötökät lähiluonnossa” ehti sekin hetkellisesti loppua, mutta sitä sain onneksi lisää.

Tämän jättiteosta saa nyt myös TÄÄLTÄ -- 24,95 € ( ovh 28,90)

ps. Jos puodissa piipahdat ja jotain kivaa löydät, niin minulla on siellä sinulle pieni kesäylläri odottamassa. 😉 mm. Ole Hyvä luonnontuotteet on nyt kivassa -20 % kesäalennuksessa TÄÄLLÄ

Vaan nyt minä lähden jatkamaan puuhasteluja tuonne kasvihuoneelle ja ulos. Pari lavakaulusta ajattelin vielä tehdä ja tuossa ennen kuin tulin sinulle kirjoittamaan, niin lisäsin nuo minun pienet ja ahkerat apulaiset eli madot tuonne mullan sekaan.  Ne, kun ovat minusta aina yksi olennainen ja hyvä osa onnistunutta laatikkoviljelyä.

*******************************

Kukaan meistä ei selviä täältä hengissä,

joten älä kohtele itseäsi niin kuin olisit muisto.

Syö herkullista ruokaa.

Kävele auringon paisteessa.

Ui järvissä.

Kerro aina totuus ja kanna sydäntäsi kielen päällä.

Ole höpsö, Ole kiltti. Ole outo.

Millekään muulle ei aikaa ole.


Sir Anthony Hopkins

*******************************

Trooppisen lämmintä viikonloppua sinulle hyvä ystäväni.

Toivotteleepi, siltikin ensiviikon ”normalisoituvia” ilmoja kovin odotteleva

Puutarhurisi

Juha

On nämä vain aina yhtä ihania ja maukkaita, kun saa suoraan suuhun poimia. 😋