Kesäleikkauksia, talvivihtojen tekoa, syyslannoitus infoa, ym. 8.7.2022

Kesäleikkauksia, talvivihtojen tekoa, syyslannoitus infoa, ym. 8.7.2022

Perjantaipostini aiheita tänään mm:

  • Kesäleikkauksia – vuorossa eilen vuorimänty
  • NYT on se paras viikonloppu talvivihtojen tekoon
  • Annen vinkit ihaniin tuoksupusseihin
  • Skeipit leikattu – säilötty ja osa jo syöty
  • Viikon hyvis ja pahis – ajankohtaista ja kiinnostavaa tietoa lepikksistä ja kaalikoita pitää seurailla
  • Syyslannoituksen aika lähestyy – miksi annetaan? ja kumpaa?
  • Pujoille kyytiä nyt – voi hävitä jopa kerrasta
  • Lupiinien siemenkodalliset varret poikki ja hävitykseen

 

Touhukkaita terveisiä täältä Puutarhalta

Ai että, oli sitten nautinnollisen viileä aamu. Ei sillä, ettenkö tykkäisi kesästä ja lämmöstä, mutta ei nuo helteet oikein minun mieleeni ole. Tämmöiset hiukan viileämmät, mutta silti lämpöiset päivät, nämä ovat minun mieleeni. 😊

Kesä on kyllä edennyt melkoisin askelin tuon hellejakson aikana ja eilen illallakin vasta tajusin, että kuinka kovin nuo vuorimännyn versot olivatkin jo kasvaneet. Selvästi alkaa olla myös merkkejä alkavasta puutumisesta. Joten ei muuta, kun otin sakset käteen ja tämän kesän vuosikasvainten kimppuun.

Normaalistihan nuo menevät ihan käsin taittamalla, mutta alkanut puutuminen on tehnyt ne jo sen verran sitkaiksi, että sakset piti ottaa.  Normaalisti leikkaan noin 1/3 osaa pois, mutta nyt oli muutamat latvaversot niin pitkiä, että puolet voin huoletta leikata pois.  Tämä kesäleikkaus on kätevin ja minusta myös paras tapa saada vuorimännyt pysymään mukavan matalina ja ennen kaikkea vihreinä koko olemukseltaan.

Tässä kuva ennen leikkausta

ja tässä leikkauksen jälkeen. Ei näytä isolle erolle, mutta vaikutus on ensivuonna ja jatkossa suuri.

Ja eiköhän tuo leikkausta suojaava pihkatappikin synny ihan parissa päivässä.

NYT SITTEN TALVIVIHTOJEN / VASTOJEN TEKOON – ANNEN VINKKI TUOKSUPUSSEISTA

Nyt viikonlopulla on se tämän kesän paras hetki tehdä talvivihdat. Toki hyvä aika jatkuu aina keskiviikkoon ( 13.7) asti, mutta nyt on se ihan best time.

Anne laittoi ihanan vinkin omien tuoksupussien tekotavasta.

Anne kirjoitti: Levittelen lakanoiden päälle liiteriin kuivumaan, kun ovat kuivuneet laitan saaviin ja murskaan ne pieniksi.

Ompelen kertakäyttölakanoista pusseja, täytän ja suljen ompelemalla.

Näitä riivitään porukalla, aikoinaan lasten kanssa ja nyt lastenlasten kanssa 🥰 Kuivuneita lehtiä lapset pussittaa ja minä ompelen valmiiksi. Riipimisen hyvänä apuna on puutarhahanskat missä vähän karkea pinta .

Kiitos Anne vinkistä 👍 ja yhdessä tekemisen ideasta. 😍

VALKOSIPULIEN SKEIPIT LEIKATTU – JA PAKASTETTU

Talvivalkosipulien kukkavanat eli skeipit oli sen verran pitkällä kiekuralla viikolla, että ne on nyt leikattu pois. Osa on laitettu kurkkusäilykkeisiin mausteeksi ja loput pakkaseen myöhempää käyttöä varten.  Skeipit on kyllä hyviä ja oikein ihmettelen aina kun kuulen / näen niitä leikatun, mutta pois heitetyn. No mehän nyt emme niin tee, vaan herkutellaan niillä kuin herrat, eikö vain? 😉

Nyt ei sitten tarvitsekaan kun antaa sipulien kasvaa ja komistua korjuu valmiiksi. Jännä nähdä nyt, että minne suutaan nämä ilmat kehittyvät, että onko nostoaika jo hyvinkin pian vai meneekö elokuulle. Katsotaan sitä sitten muutaman viikon kuluttua. Toivotaan nyt, että sattuisi sateita myös tänne. Tähän meille, kun ei ole vettä tullut reiluun kolmeen viikkoon, kuin eilen reilu 4 milliä. Sade olisi kyllä erittäin tervetullutta nyt.

IÄLLÄ ON MERKITYSTÄ – TUUMITAAN JA TUTKITAAN IHAN RAUHASSA ENSIN

Viimeviikolla oli puhetta ”haamupuista” eli tuomenkehrääjäkoin toukkien ja seittien verhoamista puista.  Vaikka ne hurjalle nyt näyttääkin, niin ei niillä hätää ole, selviävät kyllä – ovat aina selvinneet. Tuo kirvoitti sitten enempikin keskustelua aiheen ympärillä, että yleensäkään ei kannattaisi heti hätääntyä ja ajatella, että kuinka tappaa tai torjua, jos kasviin tulee jokin eläin tai vioitus. Hyvä tapa on ajatella luontoa, vaikka puita ja niiden historiaa. Jos vaikka nuo puut kuolisivat  tuomenkehrääjäkoin ”iskuun” niin nehän olisi kuolleet aikojen saatossa jo kaikki. Vaan eipä ole. Toki en tarkoita, että kaiken voisi antaa olla vain näin, vaan kyllä tarvitaan fiksua torjuntaa ja hoitotoimia, etenkin pihalla/puutarhassa. Harvoin on kuitenkaan niin kiire, etteikö olisi hyvä ensin hiukan tutkailla asiaa ja miettiä torjunnan tarvetta ja vaihtoehtoja. Se on loppujen lopuksi hirmu mielenkiintoista ja opettaa usein uusia asioita omasta pihasta.

Näin kesällä on mitä parahinta opiskella esimerkiksi pihapiirin ötököitä vaikka tämän Leenan ja Heikin ”Ötökät lähiluonnossa” kirjan avulla. Esimerkiksi Heikin kuvat on niin huippu hyviä, että tunnistaminen on suorastaan kutkuttavan helppoa. Ja varoitan, tuo voi olla melkoinen yllätys, kuinka mielenkiintoinen maailma kirjan avulla avautukaan… 😉

Tätä ötökät kirjaa 24,95 €( ovh 28,90) saat TÄÄLTÄ

ps. Valitettavasti Heikin ja Leenan toista kirjaa ”puutarhan parhaaksi” ei nyt saa sitten enää mistään. Minultakin ne loppuivat jo ja uutta painosta on nyt kovasti toivottu, mutta ihan täyttä varmuutta siitä ei ole saatu. Toivotaan nyt kumminkin, että tulisi.

VIIKON ”HYVIS” – LEPPIKSET – HUIPPU SIVUSTO JA KIRJA MYÖS

Ja nämä leppikset on yksi hyvä esimerkki siitä, kuinka  ”ötököiden maailma” voikin olla paljon laajempi kuin on aina kuviteltu. Pitkään olin itsekin siinä käsityksessä, että leppäkerttuja on vain muutamia eri lajeja, mutta mitä vielä, näitä on Suomessa tavattu n. 60 erilaista. Voitko kuvitella?

Sami Karjalainen on varmaan yksi kaikkein parhaiten näiden leppisten maailmaan tutustunut henkilö Suomessa.

Sami lähetti meille kuvan leppisten tämän hetken olomuodoista sekä terveisiä.

Ohessa kuva, jossa on seitsenpistepirkon kotelo (ylempi) ja toukka (alempi)

Suomessa elää noin 60 leppäkerttulajia, joista monet ovat tavallisia pihoissa ja puutarhoissa. Kunkin leppäkerttulajin toukka on erilainen.

Leppäkerttu syö kirvoja sekä toukkana että aikuisena. Toukka voi syödä 50 kirvaa päivässä. Yhden seitsenpistepirkon on arvioitu syövän 5000 kirvaa elinaikanaan.

Ja lisää mielenkiintoista tietoa ja kuvia löydät Samin leppiksiin keskittyneessä sivustolta -> leppikset.fi

On muuten ihan huippu sivusto!

Samilla on kirjakin eli Suomen leppäkertut -kirja Se opastaa tunnistamaan sekä leppäkerttulajien toukat että aikuiset. Kirjaa voit tilata suoraan Samilta TÄÄLTÄ

VIIKON PAHIS – KAALIKOIT

Jos sinulla on kaaleja kasvamassa, niin näitä nyt sitten tarkkaillaan ja hävitetään.

Lisää kuvia ja tietoa löydät -> TÄÄLTÄ

KESÄ EDENNYT VAUHDILLA – SYYSLANNOITUSTEN AIKA LÄHENEE

Tuo hellejakso vauhditti kesän etenemistä siihen tahtiin, että syyslannoitukset alkavat olla ihan kohta ( lähiviikkoina) ajankohtaisia. Etenkin, jos tykkäät käyttää ”rakeita” niin on hyvä olla ennemmin ajoissa kuin myöhässä. Kastelulannoitteena ehtii antamaan myöhemminkin, koska kasvit saavat sen käyttöönsä käytännössä samantien.

Minä olen valinnut ”rakeiseksi” syyslannoitteeksi TÄMÄN ( 0,5 l / 5,95 €) Mielestäni tässä on tällä hetkellä paras koostumus ja teho.

Kastelulannoite taas on sitä samaa mitä käytän täällä puutarhalla muutenkin, mutta pussitan sen sinulle 500 g pusseihin. Sitä saat taas TÄÄLTÄ ( 4,95 € )

MIKSI SYYSLANNOITETTA? MALTATKO KATSOA TÄMÄN – KERRAN KUN KATSOT, NIIN AINA TIEDÄT ( Ja osaat kertoa asiasta myös muille )

Tämän ehkä muistatkin, kun Leenan kanssa tehtiin yksi jakso, jossa käsiteltiin syyslannoituksen perusteita ja miksi se annetaan, kelle ja minkä takia? Video kestää pikkusen alle puolituntia, mutta lupaan, että sen jälkeen syyslannoituksen perusidea on sinulle kirkas kuin kristalli. Ja puutarhasi ( sekä ystäväsi) kiittää sinua!

Videon voit katsoa YouTuben kautta TÄÄLTÄ

tai kilkkaamalla tästä alta tuota videon kuvaa

 

PUJOILLE KYYTIÄ – H-HETKET KÄSILLÄ

Alkaa olla pujojen kasvu siinä vaiheessa, että nyt minä kiskon niitä ohimennen sen kuin vain näen ja suitan. Nyt niissä ei vielä ole siemenet kypsiä ja niiden energiat on keskittyneet niiden kasvatukseen. Eli nyt kun ne kiskotaan juurineen irti maasta, niin usein häviää koko ongelma kertanykäisyllä. Tuo on kyllä ihan täyttä työtä, että hirmu urakkaa ei kannata yhdelle päivälle ottaa vaan ennemmin vähän päivässä ja paljon viikossa.

LUPIINIEN VARRET POIKKI, PUSSIIN JA HÄVITYKSEEN

Lupiineissa on nyt siemenkodat vielä paikallaan ja kypsymässä, joten nyt niistä on hyvä katkoa varret ja pistää varsi siemenkotineen päivineen pussiin ja hävittää pois. Eikä tietysti haittaa, jos vielä samalla malttaa nykäistä varren juurineen pois maasta.

ps. Jos puodissa piipahdat ja jotain kivaa löydät, niin minulla on siellä sinulle pieni kesäylläri odottamassa. 😉 mm. Ole Hyvä luonnontuotteet on nyt kivassa -20 % kesäalennuksessa TÄÄLLÄ

Vaan nyt minä lähden jatkamaan touhuja tuonne ulos. Tavallisten hoitotöiden lisäksi innostuttiin hiukan uudistamaan vanhinta kasvihuonetta ja päivittämään sitä hiukan tähän päivään. Uutta katetta ja hiukan fiksumpaa sekä kasviystävällisempää ympäristöä samalla uudistaen.

Mutta katso, miten ihanasti vielä viimeiset Pionit kukkivat. On nämä aina ja joka vuosi vaan kaiken sen odottamisen arvoisia ja enemmänkin. 🥰

ps. lisää Pionien ( omia ja Kotkan Pionipuiston) kukkia laitoin esille tuonne meidän facebook sivuille -> TÄNNE

*******************************

Tie onneen:

Vapauta sydämesi vihasta, mielesi huolista.

Elä yksinkertaisesti, vaadi vähän, anna paljon.

Täytä elämäsi rakkaudella.

Kylvä auringon paistetta.

Unohda itsesi, ajattele muita.

Tee kuten toivoisit itsellesi tehtävän.

 

Norman Vincent Peale  

*******************************

Touhukkaan ihanaa viikonloppua sinulle hyvä ystäväni.

Toivotteleepi,

Puutarhurisi

Juha

 

ps. Täällä ainakin jo ensimmäiset mustikat on kypsiä, ihan kohta saa kerättyä kesän odotetuimman herkun, tuoreen mustikkapiirakan. Sitä ja kylmää maitoa, ah- ei sen täydellisempää. 😊