Keijunmekkojen kylvöä, totista tomaattiasiaa, kukkahoroskooppi, myytinmurtajia tulppaaneista ym. 3.2.2023

Keijunmekkojen kylvöä, totista tomaattiasiaa, kukkahoroskooppi, myytinmurtajia tulppaaneista ym. 3.2.2023

Perjantaipostin aiheita tänään mm:

  • Siemenkylvö taulukko ja pari vinkkiä
  • Näin onnistut Keijunmekkojen kylvössä
  • Totista tomaattiasiaa – ei kasvateta riskiä, vaan tomaatteja
  • Kukkahoroskoopissa juhlinnan aloittaa Lumpeet
  • ”Myyntinmurtaja” iskee – vesimäärä tulppaanimaljakossa
  • Tervantuoksua, nokipannukahvetta ja kuutamoa
  • Kiitos kuvastopalautteista  - kuvastoja saatavilla

Kihelmöiviä terveisiä täältä Puutarhalta

Ei tähän onneksi koskaan totu eikä turru. Tähän tunteeseen, kihelmöivään ja sopivan levottomaan, joka tulee siitä kun päivät pitenevät, ruukut ja taimikasvatusastiat on jo pesty ( osa varmaan jo kahteen kertaankin.. 😉). Avatun multasäkin tuoksu houkuttelee kokeilemaan ja siemenpaketit suorastaan hakeutuvat käsiin ja niitä pitää tutkia ja pyöritellä monta kertaa päivässä.  Tämä kihelmöivä tunne saapuvasta ja uudesta kasvukaudesta, yhdessä kaikkien niiden lukemattomien suunnitelmien, joista taas osa toteutuu ja osa ei, kun niitä on niin paljon, mutta se ei haittaa. Se haittaa, jos lakataan unelmoimasta ja suunnittelemasta, eikö vain? Mutta mehän emme lakkaa. Päinvastoin, me puutarhahenkiset elämme ja annamme luvan itsellemme nauttia asioista,  ihan jo suunnittelusta ja haaveista alkaen.  
Tämäkin kaksikko ( Willow ja Mortti)  oli aamusta sitä mieltä, että nyt kasvihuoneen ovet auki ja ryhdytään hommiin. 😊
 
 Ja ai että miten ihan pienen pieni asia voikaan tehdä  onnelliseksi ja saa sydämemme läikähtämään.
 Siihen ei tarvita kalliita luksustuotteita, ainoastaan   ihan pienen pieni itu vain ja lupaus keväästä… 🌱😍
 
 
 
SIEMENTEN KYLVÖTAULUKKO – JA PARI VINKKIÄ Siementen kylvöajoista on ollut toiveita saada selkeä taulukko, josta näkisi koska on hyvä kylvää joko esikasvatukseen tai suoraan maahan. Tehtiin taulukko, josta sinun on helppo tarkistaa nuo meidän siementen asiat kertasilmäyksellä.
Tuon taulukon löydät isompana TÄÄLTÄ
Ja kylvö sekä jatkokasvatus vinkkejä löydät kuvien kera lisää TÄÄLTÄ
Ja tämän vuoden siemenvalikoimani löydät TÄÄLTÄ
KEIJUNMEKKOJEN SIEMENKYLVÖ – ERITYISOHJE
Keijunmekkojen kasvatus omista siemenistä on helpohkoa, kun muistetaan pari asiaa. Kerrataanko mitkä.
Ensiksi on tärkeintä muistaa, että Keijunmekon siemeniä ei peitetä ja toiseksi, ne on pidettävä tasaisen kosteina koko itämisen ja sirkkalehti ajan. Ja hyvässä valossa.
Eli näin sen teen:
1. Valmistelen ihan peruskylvöalustan
2. Kylvän keijunmekon siemenet pintaan
3. Sumuttelen hienolla sumulla pinnan kosteaksi. Paras sumutin pullo on TÄMÄ
4. Vedän kelmun kylvöastian päälle ja teen siihen pari pientä henkireikää
5. Laitan kylvöksen valoisaan ja lämpimään ( + 22 – +25)paikkaan. Myös tässä tuo Led-kasvilamppu on ihan lyömätön.
6.  Kun kylvös on hyvin itänyt, siirrän sen yhä valoisaan, mutta mielellään + 18 -+20 asteiseen paikkaan
7. Koulin taimet ajoissa.
Eipä se sen ihmeempää ole. 😊
Miksi sitten omat siemenet usein paljon parempia kuin ostetut?
Kyse ei taaskaan ole siitä, että ostosiemenet olisivat jotenkin huonolaatuisia tai muutenkaan. Kyse on ihan niistä keijunmekon siemenissä olevista hunnuista , jotka ovat sen itämisen kannalta elintärkeitä. Se kun siirtää nimenomaan   huntujen avulla kosteutta maasta itse siemeneen ja saa siemenen itämään. Nämä hunnut ovat hyvin herkkiä rikkoutumaan ja voit kuvitella kuinka monta kertaa nämä kauppoihin tulleet siemenet ovat jo ihan fyysisesti liikkuneet tosiaan vasten pusseissa, niin eipä nuo hennot hunnut sitä kestä.  Itse kerätyissä siemenissä hunnut yleensä säilyvät täydellisesti, koska niitä ei juurikaan keruun jälkeen siirrellä ennen kuin sitten kun aletaan kylvämään. Siksi myös syksyllä vinkkasinkin, että kannattaa keijunmekon siemenet kerätä talteen. 😉
 No jos unohtui kerätä siemenet viimevuonna   tai sinulla ei ole juuri nyt aikaa / tilaa   siemenkasvatukselle, niin ei hätää, minulla on   sinulle kasvamassa valmiita taimia. Ne   valmistuvat tuossa keväällä (huhtikuulla) sitten   istutuskuntoon ja lähettelen niitä sitten. Varata   voit toki jo nyt. Vaikken niitä toki vielä   toimitakkaan, niin varaan kaikki varatut taimet   aina sitä mukaa tuonne ”ruutuvihkooni” ja   sitten myöhemmin keväällä toimittelen.
 
Valmiit Keijunmekon taimet 5 kpl / 9,95 € ( ovh 12,95) saat varattua siis TÄÄLTÄ
 
HIUKAN TOTISEMPAA ASIAA – ETENKIN TOMAATTIEN SIEMENKASVATTAJILLE
Viimevuonna suurta somehuomiota sai monessakin kanavassa idea siitä, kuinka esim. tomaattien ja paprikoiden taimet saa lähes ilmaiseksi käyttämällä kaupan hedelmistä otettuja siemeniä.  Kasvatuksellisesti idea kyllä toimii, mutta valitettavasti se varjopuoli on jäänyt usein  julkaisuissa mainitsematta. Eli tuo kasvitauti nimeltään ruskokurttuvirus joka on yleistynyt Euroopassa ja monissa muissakin tomaatteja tuottavissa maissa huomattavasti ihan parin viimevuoden aikana. Virus ei vaikuta itse tomaattien käyttöön, mutta niiden siemenet kantavat sitä ja niistä kasvatettu kasvi silloin myös.
Ruskokurttuvirus on yksi pahimpia kasvitauteja, joka voi pahimmillaan ammattipuutarhalle levitessään tuhota koko sadon ja aiheuttaa suuret taloudelliset menetykset, pahimmillaan vaarantaa koko puutarhan elinkeinon. Ja toki omassa sekä naapurienkin puutarhoissa sadonmenetykset ja kasvuston hävitykset on iso prosessi.  Tuohan leviää myös ilmateitse pitkiä matkoja, eli ei ole pelkästään kosketuslevintäinen tauti riski.
Ammattiviljelmillä näistähän kuuluu aina ilmoittaa
Ruokavirastoon, joka tulee tarkistamaan asian.
Kotitarveviljelmillä riittää, kun hävittää kasvuston sekajätteisiin, ilmoittaa ei tarvitse.
Tarkemmin ruskokurttuviruksesta ja Ruokaviraston ohjeista sekä tunnistamisesta voit lukea TÄÄLTÄ
Kiitos kun välität ja kerrothan tästä myös mahdollisesti heille, jotka tämmöistä kasvatusta suunnittelee. Asia on yhteinen ja tärkeä.
EIKÄ PELKÄSTÄÄN TAUTIRISKI – MYÖS PAHIMMILLAAN HUKKAAN HEITETTY TYÖ

Lisäksi toinen asia on, että kaupan tomaatit ovat usein kasvatettu ihan toisenlaisissa olosuhteissa kuin mitä meillä on. Lisäksi siemenet ovat usein F1 hybridejä, jolloin on mahdollista, että satoa ei tule tai maku on aivan jotain muuta kuin alkuperäisessä.

Eli lyhyesti, aina kannattaa ostaa tarkastetut siemenet, silloin kasvattaminen on varmasti turvallista ja onnistunutta. Tai ostaa puutarhalla valmiiksi kasvatetut taimet, jolloin voit olla 100 % varma niiden puhtaudesta ja satoisuudesta. esim. TÄÄLTÄ

HUOMENNA JUHLINNAN ALOITTAAKIN SITTEN LUMPEET

Kukkahoroskooppi - Lumme 4.2. - 1.3.

Lumme viihtyy tyynissä vesissä. Kun aurinko paistaa lämpimästi sen suojaisaan lahdenpoukamaan, lumme hehkuu ja pursuu elinvoimaa. Melko mitätönkin puhuri saa sen suuret lehdet värisemään huolestuneesti ja myrskyssä lumme vetäytyy kiertyneiden lehtiensä suojiin odottamaan tyventä. Lumme ei kuitenkaan tyydy nököttämään paikallaan. Se kasvattaa pitkän, jäntevän varren, jonka avulla se voi kurkotella paljon kotoisia pohjavesiä kauemmaksi. Sitä utelias lumme tekee ahkerasti. Lumme tarvitsee muutoksia ja jännitystä. Jos vesi "lammessa" ei vaihdu, lummeihminen tylsistyy, lihoo ja muuttuu happamaksi. Toisaalta lumme on hyvin varovainen. Joskus se löytää todellisen onnensa vasta, kun joku ulkopuolinen tuuppaa sen vieraaseen lampeen. Lumme rakastaa mukavaa elämää, kauniita esineitä ja hauskoja hullutuksia, mutta vaikeatkaan tilanteet eivät sitä murra. Pinnalliselta vaikuttava lumme on perusluonteeltaan empaattinen vakavikko. Hänellä on taipumusta ottaa turhiakin huolia ja hän ehdottomasti murehtii kaikki asiat etukäteen. Rakkaudessa lumme on romanttinen täydellisyyden etsijä. Siksi hän rakastuu harvoin, mutta kun oikeat kemiat kohtaavat, syttyy kestävä roihu.

 MYYTINMURTAJAT – TULPPAANIEN VESIMÄÄRÄ MALJAKOSSA

Oli vähän aikaa sitten puhetta näistä myyteistä , jotka on jääneet elämään syystä tai toisesta ja yksi niistä on tuo veden määrä tulppaaneilla maljakossa.  Jostain syystä vieläkin kuulee aika-ajoin puhuttavan, että tulppaaneilla ei saa olla maljakossa vettä kuin muutama sentti. Kovasti on yritetty selvittää, että mistä tuollainen myytti on saanut alkunsa ja miksi, mutta eipä tuo ole selvinnyt. Eräs kollega kyllä heitti joskus vähän kieliposkella ajatuksen, että se on lähtenyt tulppaaniviljelmiltä, että kun ohjeistaa laittamaan vain muutaman sentin vettä maljakkoon, niin ne ovat kuiviltaan hyvin nopeasti ja sitten saa taas myydä uuden kimpun 😂 No se nyt ei varmaankaan ole ollut se syy. Olkoon mikä vain, niin eiköhän nyt jo murreta tuo myytti yhdessä, jos vielä näet jonkun niin tekevän.

Eli vettä vain reilusti, vaikka puoleen väliin maljakkoa. Vesi kylmää ja jos on jääpaloja hollilla, niin niitä veden sekaan päivittäin. Eli mahdollisimman viileä ja puhdas vesi pitää kukat kaikkein kauimmin hyvinä. Toki myös maljakon vienti viileään, vaikka yöksi antaa lisäaikaa kukille paljon.  👍

TERVAN TUOKSUA JA KUUTAMO TUNNELMAA

Tänä iltana meillä on täällä kylällä perinteinen kuutamohiihto tapahtuma. Tänä vuonna siellä onkin ihan erikoisohjelmaa jo päivällä eli perinteistä suksien tervausta. Minäkin kävin äsken hiukan tutustumassa aiheeseen ja samalla vein muutaman parin pappani tekemiä suksia malliksi ja tervaukseen. Pappanihan oli aikoinaan taitava ja tuottelias suksien tekijä, joten tervattavia pareja löytyi tuolta vielä useampikin. Itse ajattelin mennä sitten illalla hiihtämään yksillä pappani tekemillä suksilla ja puukepeillä. Ihan jo perinteitä vaalien ja mukavaan kylän yhteiseen tapahtumaan osallistuen. Luvassa on tervan tuoksua ja nuotiokahvilla herkuttelua, jätkänkynttilöiden loisteessa.  Kuvassa tervaajamestari päivällä työn touhussa.

KIITOS KUVASTO PALAUTTEISTA – OIKEIN SYDÄN TAAS LÄIKÄHTI

Vähintään yhtä paljon kun pienenä poikana joulupukin tuloa odotan sitä, että miten kevään taimivalikoima miellyttää ja millaisen vastaanoton saa. Niiden valinta ja toisaalta myös valinta, että mitä ei oteta mukaan, on aina iso ponnistus ja valinnan vaikeus. Siksi olikin niin ihanaa ja sydämenlämpöistä saada niin paljon ihania palautteita ja kiitoksia kuvaston kasveista. Ne lämmittivät ja tuntuivat paremmalle kuin takkatuli talvi-iltoina. Kiitos. ❤

 

KUVASTO JAETTU – JOS EI TULLUT NIIN EI HÄTÄÄ

Postin mukaan he ovat saaneet kaikki kuvastot jaettua tällä viikolla, mutta jos et saanut sitä, niin ei hätää. Lähetän täältä.

Klikkaat vain TÄNNE, niin kuvasto on sinulla ensiviikolla. 😊

Ja itse kevään kasvivalikoimahan löytyi kätevästi ryhmittäin TÄÄLTÄ

 

Ei muuta kun fiilistelemään ja suunnittelemaan😍

Vaan nyt minä lähden virittelemään sukset hiihtokuntoon ja valmistautumaan tuonne kuutamohiihto tapahtumaan. Nyt on kyllä niin hieno hankikanto täällä, että ei tarvitse edes latuja pitkin hiihtää, kun kestää ihan kävelläkin joka paikassa. Tulisi nyt vaan tuo kuu vielä yhtä hienosti esiin kuin eilen illalla.

******************************

Yksi ihastuttavimpia asioita,

mitä puutarha tarjoaa,

on odotus.

W.E. Johns

*******************************

Reippaan mukavaa viikonloppua sinulle hyvä puutarha ystäväni.

Toivotteleepi, pitenevistä päivistä ja tulevasta keväästä täysin rinnoin nauttiva

Puutarhurisi

Juha

Ps. Tämän odotetun uutuuskirjan oikoluvut ovat nyt loppusuoralla ja painoaika lähenee lähenemistään Ja ihan pian pääsen esittelemään tämän sinulle kokonaan. On varmasti sen arvoinen!