Kasvikumppanitkirjan suosio yllätti iloisesti, ajankohtaista multa-asiaa, harsosääskien torjunta ennakkoon, maan mikrobien tärkeys ym. 10.2.2023

Kasvikumppanitkirjan suosio yllätti iloisesti, ajankohtaista multa-asiaa, harsosääskien torjunta ennakkoon, maan mikrobien tärkeys ym. 10.2.2023

 

Perjantaipostin aiheita tänään mm:

 • Kumppani on tärkein – kasvikumppanikirjan huima suosio yllätti iloisesti
 • Ajankohtaista multa-asiaa
 • Näin torjutaan harsosääsket oikein ennakkoon
 • Mitä mullan sekaan? Muutama vinkki, joista on iso apu.
 • Miksi maan mikrobit ovat niin tärkeitä?
 • Näin opin mullasta – video
 • Kuu oli pilvien takana, mutta ei se menoa haitannut.

 

”Huh-huh” terveisiä täältä Puutarhalta

Olihan melkoinen myräkkä kaiken yötä ja aamua. Aamulla kun tulin pirtistä ulos, niin ei voinut kuin todeta, että ”huh-huh” mikä ilma. Tuuli niin, että ei meinannut hattu päässä pysyä. Luntakin vihmoi siihen tahtiin, että oikein piti vetää takin vetoketju ihan ylös asti kiinni sekä painaa pipo niin syvälle päähän kuin menee. No onneksi täällä puutarhalla saa olla hyvillä mielin seinien sisäpuolella ja vain kuunnella tuota tuulen voimaa.

Näissä puuhissa, kun ei haittaa, vaikka ulkona hiukan pyryttääkin. 🌱😍

 

TOINEN ”HUH-HUH” ASIA – KIRJOJA VIEDÄÄN NYT SUORASTAAN KÄSISTÄ – VARMASTI RIITTÄÄ ENNAKKOTILAAJILLE.

Toiveena ja toki myös vahvana uskona oli, että valmistuessaan tämä  ”Kasvikumppanit” kirja tulee paitsi tarpeeseen, niin myös siihen tiedonhaluun, joka nyt kasvaa kasvamistaan.  Kuinka fiksuilla ja ennen kaikkea tutkituilla kasvivalinnoilla ja keinoilla, saamme puutarhamme ja kasvit kukoistamaan ja menestymään mahdollisimman hyvin ja ilman turhia torjunta-aineita tai sadon menetyksiä, ennemminkin päinvastoin. 

Mutta tähän ”tilaustulvaan” emme olisi Leenan kanssa ihan heti uskoneet, mutta otettuja olemme tästä luottamuksesta ja lupaamme, että kirja on ihan varmasti sen arvoinen ja enemmänkin.

Muutamia kysymyksiä on aiheesta tullut eli:

 • Ennakkotilaushinta ja mahdollisuus on tosiaan mahdollista vain tuolla kerholinkillä  tai ottamalla yhteyttä meihin 28.2 mennessä.
 • Kirja ei näy yleisesti sivuilla eli tämä ennakkotilaus mahdollisuus on nyt vain meille kerholaisille.
 • Ennakkotilaus on voimassa tämän kuun loppuun, sitten hinta nousee sekä tuo ennakkotilus linkki lakkaa toimimasta – tilaa siis sitä ennen.
 • Kirja tulee painosta kuun vaihteessa ja lähetykset aloitetaan heti.

OHJEET ENNAKKOTILAUKSIIN:

Suora (salainen linkki) josta voit kirjan / kirjat varata ennakkotilaushintaan on TÄMÄ

tai pirautamalla meille ( ma-pe klo 8 -16.00)  05-34 40 300

tai lähettämällä Whatsapp viestin 044 099 7096

Tai täyttämällä tämän ja lähettämällä minulle takaisin. Lasku on sitten lähetyksen mukana.

Nimi:

Osoite:

Matkapuhelin:

Tilaus:

Tilaan _____ kpl kasvikumppanit kirja, ennakkotilusetuhintaan 19,95 € + pk 5,95 €

LISÄTÄÄN MUUHUN TILAUKSEESI

Mikäli sinulla on jo taimivaraus/tilaus täällä odottamassa tai olet ajatellut tehdä sen tässä helmikuun aikana, niin tuon kirjan / kirjojen lisäys ilman eritoimituskuja onnistuu siis parhaiten noilla muilla tavoin ( pirauta, WhatsApp, s.postilla) ja kovasti auttaa asiaa, jos mainitset, että lisätään olemassa olevaan tilaukseen.

 

MULTA-ASIAA

Viimeviikolla oli puhetta noista kylvöjutuista ja Kiitos kaikista palautteista sitä koskien vielä kerran. Ilo on aina olla avuksi.

Multa-asiasta ajattelin, että olisi myös hyvä nyt hiukan puhua sekä katsoa niitä asioita näin kylvöjen kynnyksellä. Ja kohtahan ne alkavat mullanvaihdot ym. mukavat ja mullantuoksuiset puuhat.

Tuossa Leenan kanssa tehdyllä videolla on oikeastaan kaikki oleellinen mitä multa-asioista on hyvä tietää ja ottaa huomioon. Laitan sen linkin tuohon alle.

Mutta muutama juttu / muistisääntöensin.

Harsosääsket – ennakkotorjuntaan nyt ja tarkkailua

Harsosääsket ovat siemen- / taimikasvattajan lisääntynyt vitsaus, joita voi ja kannattaakin torjua ennakkoon jo nyt.

 • aikuiset ja lentävät eivät aiheuta tuhoja, mutta ovat merkki siitä, että ongelmia voi olla luvassa. Inhottavia ne toki on kun pörräävät, mutta ei itsessään vaaraksi ( paitsi tietty, että ne munivat multaan ja siitä aiheutuu ongelmia)
 • kuoriutuneet toukat, jotka siis elävät kosteassa mullassa ja käyttävät ravinnokseen taimien juuria ovat se ongelma.
 • jos toukkia on paljon, niin pahimmillaan nuo pikkutaimet voivat tuhoutua. Isoilla kasveilla ne eivät käytännössä enää sitä tee, koska juuria on jo niin paljon.
 • Torjutaan siis ennakkoon ja tarkkaillaan, kerron kuinka.
 1. Torjutaan / tuhotaan ennakkoon. Syksyllä multasäkkeihin mahdollisesti munitut munat kannattaa tuhota siis nyt, kun on vielä pakkasia. Myöhemmin keväällä se on hankalaa, kun tuskin me rupeamme pakastinta multasäkeillä ihan heti täyttämään. 😉 Voi tulla sanomista.🤭 Eli otetaan siis multasäkit sisälle nyt lämpimään ainakin viikoksi, jolloin munat kuoriutuvat. Sitten viedäänkin säkit takaisin ulos pakkaseen ja annetaan olla siellä niin kauan, että ne jäätyvät läpi. Tällöin pakkanen käytännössä tappaa nuo toukat.  ps. Tämä ”pakastimen” kannattaa tehdä myös, jos ostat nyt kaupasta kylvö- /taimimultaa. Säkki vain ulos pakkaseen viikoksi – pariksi, niin sinne kuolee mahdolliset harsosääskien toukat ja on kiva aloittaa kylvöpuuhat puhtaalla mullalla.  
 2. Murretaanko muuten taas yksi ”myytti” tässä samalla eli joskus on ohjeistettu, että multa kannattaa kuumentaa uunissa, yli 100 asteisessa, jolloin mullasta tulee puhdasta. No näinhän me emme tietenkään tee, koska se  ”tappaa” kaikki mullan hyvät mikrobit eli mullasta tulee köyhää ja huonoa kasvualustaa kasveille.  
 3. Kelta-ansoja olisi hyvä pitää ihan taimien lähettyvillä koko ajan. Seurataan niihin mahdollisesti ilmestyviä ötököitä ja reagoidaan sen mukaan. Nuo kelta-ansathan ovat niin hyviä ja käteviä indikaattoreita, että niitä kannattaisi olla myös esim. huonekasvien lähellä ihan ympäri vuoden. Näin ötökät ei pääse yllättämään, vaan ne paljastuvat noista kelta-ansoista heti. Usein ne myös nappaavat nuo muutamat yksilöt kiinni liimaansa niin, ettei jatkotoimia edes tarvitse tehdä. Hyvässä kelta-ansassa liima ei kuivu käytännössä vuodessakaan. Halpa ja hyvä ”sijoitus”, etenkin puutarhurin mielenrauhaan ja parempiin yöuniin. 😉 NÄITÄ minä käytän.
 4. Ja kun tiedetään, että harsosääsket munivat kosteaan multaan, niin mehän tietty toimimme niin, että niille ei tämmöistä paikkaa tarjota. Eli annetaan mullan pinnan kuivahtaa välillä, eikä muutenkaan kastella liikaa ja mielellään alakautta, kastelumattoa apuna käyttäen.
 1. Mullan pintaan laitetaan vermikuliittia, joka paitsi tasaa kosteutta, niin myös ehkäisee harsosääskeä munimasta.  Tuo vermikuliitti laitetaan siis heti, kun on kylvetty / koulittu, ettei munintaa ehdi tapahtua ja muutenkin se on taimille hyväksi.
 1. Raaka perunan pala toimii myös indikaattorina. Jos epäilet, että jossain mullassa voi olla harsosääskiä, niin leikkaa muutaman pala raa’asta perunasta ja työnnä ne mutaan.  Muutaman päivän päästä kaivat ne ylös ja jos ruukussa on harsosääsken toukkia, niin ne löytyvät noista perunan paloista.

Kaiken kaikkiaan harsosääskejä ei tarvitse pelätä eikä niistä ottaa stressiä. Niiden kanssa kyllä pärjää ilman sen kummempia, kun otetaan ne huomioon, niin ennakoiden kuin kasvatuksen aikana. 👍🙏

 

PERLIITIN JA VERMIKULIITIN ERO JA MUISTISÄÄNTÖ

Näitä molempia on hyvä käyttää etenkin näin taimikasvatuksen aikaan. Helpottaa hoitoa ja parantaa lopputulosta paljon. Ei me ammattilaiset näitä ihan vaan huvikseen käytetä, kyllä näiden käyttöön on aina syynsä. 😊

Perliitti on siis sitä valkoista, vähän styroxrouhetta muistuttavaa ainetta ( jota ei siis missään tapauksessa saa mennä korvaamaan millään styroxilla tai vastaavalla) ja jonka tehtävä on ilmata ja kuohkeuttaa multaaSillä ei ole mitään lannoitus tai ph:n vaikuttavia asioita, se vain kuohkeuttaa kasvualustaa, jolloin liikakastelun vaara vähenee ja kasvien juurien ilman saanti on turvattu eli hyvä ja voimakas kasvu on taattu.

Vermikuliitti taasen on sitä ”kissankullan” kiiltävää ja sitä käytettään pääosin siemenkylvöksien ja taimikasvatus ruukkujen pinnalla. Se siis tasaa kosteutta ja torjuu myös samalla mm. tuon harsosääsken munintaa tehokkaasti.

Jotkut sekoittavat tätä myös mullan joukkoon, mutta itse en ole sitä tehnyt koska tuo perliitti on siihen paljon parempaa ja halvempaa.

Ja se muistisääntö vielä eli:->

V niin kuin vesi -> vermikuliitti,

P niin kuin pöyheys -> perliitti

ja jos tarvitset 

Vermikulittia saat sitä TÄÄLTÄ

ja Perliittiä TÄÄLTÄ

 

MAAN MIKROBIT = VOIMAKKAAN, HYVÄN JA TERVEEN KASVUN EDELLYTYS

Tämänhän me tiedämme, että kun maa on hyvää, niin kasvit kasvavat kuin itsestään, tuottavat huippu satoa, kukkivat runsaan ylenpalttisesti, silti väsymättä ja pysyvät vielä terveinäkin.  Usein luullaan ja ajatellaan, että se on vain onnistuneen lannoituksen tulosta, mutta se ei olekaan niin. Toki lannoituksella on merkitystä, mutta jos multa itsessään on köyhää, niin ei sekään mahdottomiin pysty. Eli se ”salaisuus” on siinä, että lisätään mullan joukkoon hyviä mikrobeja, jotka muodostavat kasvin juurien kanssa molemmille hyödyllisen symbioosin. Tämän seurauksena kasvit saavat maasta irti paljon paremmin ravinteita, etenkin fosforia ( P). Lisäksi se suojaa kasvia taudinaiheuttajilta ja kuivuudelta.

Tuosta voisi toki kirjoittaa paljon ja syvällisemmin, mutta uskon, että tuo pointti on se tärkein, että lisäämällä hiukan tuota juurtumisrouhetta mullan sekaan ( n. 1 tl / 1 litraa multaa riittää mainiosti) saat kasvisi paitsi kukoistaman, niin myös voimaan paljon paremmin ja terveempinä.

 

Meille nuo juurtumisrouheet tulee tietty isoissa säkeissä ja lavoilla, mutta sinä tuskin tarvitset tuollaista 40 kg säkkiä 😉, niin pussitamme sitä sinulle pienempiin ( 140 g) pusseihin 7, 50 € / pss ja saat sen TÄÄLTÄ

 

JA SITTEN SE ”MULTA VIDEO”

Tässä videolla tosiaan käydään Leenan kanssa läpi hyvän mullan ominaisuuksia ja myös, kuinka opitaan lukemaan tuoteselosteita oikein. Näin mullan valinnasta tuleekin yhtäkkiä helpompaa ja loogisempaa. Eihän tuo mitään salatiedettä ole ja kun kerran sen oppii, niin ikänsä muistaa. Vähän kuin polkupyörällä ajon.  😉

Kun sinulla on sellainen sopiva hetki, niin otapa kuppi kaffetta ja katso / kuuntele tämä video, niin multa-asiat ovat taas kirkkaana mielessä.  Myös tai oikeastaan etenkin Luomuviljelymullista on Leena tehnyt hyvin mielenkiintoisia havaintoja.

 

KUUTAMOHIIHTOJA – MAHTAVA TAPAHTUMA

Viime perjantaina kerroinkin, kuinka pappani tekemiä suksia tuolla kuutamohiihtotapahtumassa tervattiin ja totta kai minäkin kävin noilla vanhoilla perinnesuksilla sivakoimassa lenkin läpi. Kuu nyt oli hiukan pilven takana, mutta tunnelma tapahtumassa oli loistava ja etenkin monien lapsiperheiden saapuminen paikalle ilahdutti mieltäni kovin. Nämä tämmöiset talkoilla tehdyt maalaistapahtumat ovat kyllä aina niin ikimuistoisen mukavia, että ei paremmasta väliä. Kiitos taas kerran järjestäjille ja talkoolaisille. 🙏

Vaan nyt minä lähden katsomaan, että millaisia lumikasoja tuo hiljalleen tyyntynyt lumisade ja tuuli on tehnyt, että pitäneekö ottaa lumikola käyttöön vai pääsisikö kohta kippurahäntien kanssa lenkille.  ”Soma” ainakin nauttii aina niin lumesta kuin auringostakin, että sitä ei meinaa saada kotia kohden millään, eikä toisaalta meillä koskaan mikään kiire olekaan. Nautitaan kun on nauttimisen aika.

*******************************

Omistaa vähän maata,

raaputtaa sitä kuokalla,

kylvää siemeniä ja katsella niiden heräämistä eloon – siinä ihmisen yksinkertaisin ilo,

miellyttävintä mitä hän voi tehdä.

Charles Dubley Warner

*******************************

Kevään tuoksuista viikonloppua sinulle hyvä puutarha ystäväni.

Toivotteleepi

Puutarhurisi

Juha