Täällä taas ja täynnä tarmoa ja energiaa, Kylvölauttavideo, Amaryllisten jatkohoito, ym. 27.1.2023

Täällä taas ja täynnä tarmoa ja energiaa, Kylvölauttavideo, Amaryllisten jatkohoito, ym. 27.1.2023

Perjantaipostin aiheita tänään mm:

  • Täällä taas ja täynnä tarmoa ja energiaa.
  • Kylvölautta video
  • Amaryllisten jatkohoito – ei sinne kellariin vaan valoon ja kasvuun – neuvothan muitakin
  • Talvehtivat voivat erinomaisesti – sitruunasta satoa taas viikoittain
  • Esikoiden aika – näin saat ne menestymään ja loistamaan
  • Kuvasto ilmestyy ensiviikolla – nyt jo sähköisenä
  • Kaksi on varmaa – loput 98 ei vielä…

Aurinkoisen reippaita ja iloisia terveisiä täältä Puutarhalta

”Eipä ole perjantait ( onneksi) veljeksiä” – tuumin tuossa aamulla, kun tulin pirtistä ulos ja lähdin tänne puutarhalle. Pieni pakkanen ja taivaanrannalla lupaus upean aurinkoisesta päivästä tuntui kyllä huomattavan paljon paremmalle kuin viime perjantai aamu, kun jokin vatsapöpö pistikin miehen ihan kanveesiin. Sen ennenpä menemättä aamun yksityiskohtiin, niin tuon muutaman tunnin kestäneen ”tyhjennysharjoituksen” jälkeen oli kyllä niin vetämätön olo, että vaikka kuinka päätin, että tulen sinulle kirjoittamaan, niin en vain yksinkertaisesti kyennyt. Vaikka tapana on lupaukset pitää, niin lohduttauduin sillä, että kyllä sinä varmasti ymmärrät ja olihan tämä ensimmäinen kerta yli 20-vuoteen, kun posti jäi sairastumisen takia kirjoittamatta. Ja laittoihan poikani Tomi onneksi myös viestiä, että mistä oli kysymys. No nyt on olo mainio ja niin täynnä tarmoa ja virtaa kuin vain olla voi. 💪 Eikä nämä pitenevät päivät ja tuo upea aurinko sitä ainakaan vähennä. 😍

Ihan kohta helähtää lämpimäksi tämäkin huone ja vaikka nyt on vielä vähän lunta seinällä ja katolla, niin se ei haittaa. Valoa tulee ja lumi suojaa sekä eristää ( kennohuone ja sokkelit uretaania), niin lämpö pysyy helposti ja edullisesti. Huone nimittäin lämpiää yhdistetyllä aurinko- ja maalämpöenergialla, joka tarkoittaa, että taimien hinnat eivät nouse meillä lämmitysenergian takia lainkaan tänä vuonna. Ja sehän on toki myös sinun etusi. 🤝☀🌱

KYLVÖLAUTTA – NOPEA JA KÄTEVÄ

Toissaviikolla oli puhetta vanhojen siementen testaamisesta esim. tuollaisen kätevän ja nopean kylvölautta tekniikan avulla, niin enhän minä sitten muistanut laittaa videota, että miten tuo tehtiin ja mikä se sen idea oli. Varmaan tuttu juttu sinulle, mutta kertauksen vuoksi tässä tämä video vielä.

AMARYLLISTEN JATKOHOITOA – EI KELLARIIN VAAN VOIMAA KASVATTAMAAN

On meillä kuule sinun kanssa vielä ”työsarkaa” monessa asiassa, joissa jokin vanha oppi tai tapa on jäänyt elämään niin vahvasti, ettei meinaa lähteä pois, ei sitten kulumallakaan. Ei siinä mitään, jos ja kun ne ovat hyviä oppeja, niin kuin valtaosa onkin, mutta sitten on näitä, jotka eivät sitä ole. Viikolla nimittäin törmäsin ihan kahteen eri julkaisuun, joissa oli neuvottu, että ”kukinnan jälkeen amaryllis laitetaan lepoon ja kuivumaan pimeään komeroon ja sitten syksyllä nostetaan taas kukkimaan”ei hyvä hetki sentään mitä ohjeita. 🤦‍♂️ No mehän kyllä tiedämme, että syömättä ei kukaan jaksa, vaikka kuinka lepäisi, niin ei vaan jaksa. Eli kukinnan aikana amaryllikset ovat eläneet hyvin pitkälle sillä niiden sipulissa olevalla ravinnolla. Toki uudet juuret hiukan auttaneet. Jos nyt sipuli viedään vielä pimeään paikkaan, niin eihän se saa mistään tuotettua itseensä uutta ravintoa, jolla kasvattaa sipulia ja myöhemmin sitten kukka-aihioita. Nyt siis on se aika kun sipuli tankkaa itseensä ravintoa ja kasvuvoimaa lehtien, auringon, veden ja ravinteiden avulla aina syksyyn asti. Eikä mitään ”komerohoitoa”. 😉

Lyhyesti teen siis näin:

  1. Kukkineet kukat ja siemenkodat olen poistanut veitsellä leikaten pois. ( tuossa kuvassa on kukkavarsi vielä hetken malliksi, mutta kuvan ottamisen jälkeen leikkaan ensin kukat ja siemenkodat pois ja sitten myöhemmin varren )
  2. Vaha-amaryllisten pohjalta olen ottanut tukilangan irti ja rapsutellut vahan pois ja istuttanut sen hiekansekaiseen multaan.  
  3. Kukkavarren olen poistanut vasta sitten kun se on mennyt keltaiseksi.
  4. Lehtiä annan kasvaa niin paljon kuin niitä vain tulee. Poistan vasta sitä mukaa, kun menevät keltaisiksi / vanhoiksi. = Mitä enempi lehtiä, sitä enempi yhteyttävää pinta-alaa auringolla / kasvuvalolla ja sitä paremmin sipuli kasvaa isoksi, vahvaksi ja paljon kukkia tekeväksi.
  5. Kastelen aluslautasen kautta miedolla lannoitevedellä n. kerran viikossa. Multa saa kuivahtaa kastelukertojen välillä. Jatkuvaa märkyys mädännyttää sipulin.
  6. Jatkan näin niiden kasvattamista koko kevään ja kesän. Kesällä ne viihtyvät hyvin myös ulkona. ”Istutan” ne ruukkuineen päivineen maahan, jonkun puskaan alle, ja siellä ne kasvavat erinomaisesti saaden paljon valoa kesän pitkien päivien myötä.
  7. Elokuun lopulla otan ne sitten sisälle, lopetan kastelun ja annan mullan kuivahtaa kokonaan. Kun lehdet alkavat nahistua, niin leikkaan ne poikki n. 1-2 cm sipulin yläpuolelta.  Siirrän sipulit ruukkuineen päivineen pimeään n. + 10 asteiseen paikkaan ja pidän siellä levossa 10 vähintään viikkoa. Sitten nostan ne esiin, pesen sipulien juuret ja istutan ne uuteen multaan ja nostan lämpimään ja valoon kukkimaan. Suurin syy muuten tuohon ”kukkimattomuuteen” on tuo lepoajan lyhyys. Jos sipulit nostaa liian aikaisin sieltä pois, niin kukka-aihiot eivät ole ehtineet kehittyä ja amaryllikset kasvattavat vain pelkkiä lehtiä. Kukka-aihiot nimittäin kehittyvät tuon ”syyslevon” loppuvaiheessa, ei kesällä, niin kuin kuulee joskus sitäkin väitettävän.

KELLARISSA  / NAVETASSA TALVEHTIVAT VOIVAT HYVIN – EI KIIRETTÄ POIS -LUMIPALLOT MUKANA

Tuolla vanhalla navetalla minulla talvehtii pääosin noita pihalla ja terassilla kesällä kasvavia ruukkuja, ja niille annan muutaman tunnin aamuin ja illoin led-lisävaloa. Lämpöä on siinä 10 asteen paikkeilla ja siellä ne viihtyvät taas niin mainiosti, että tuo sitruunakin antaa satoa lähes viikoittain. Ensimmäiset vuodet tuo sen ”talvisato” jaksoi minua hämmästyttää, muta siitä lähtien kun se on tuota led-kasvuvaloa saanut, niin kyllä se vain sitruunoita tuottaa keskellä talvea. 🍋🍋🍋

Kellarissa onkin sitten oikeastaan vain perennat. Ja ne saavat siellä lepäillä vielä kaikessa rauhassa, vaikka siellä jo muutamissa pikkuisen merkkejä on, että alkavat haistamaan kevään tulon. No se ei ole onneksi vaarallista, hyvä vain, että ovat hereillä. varmaan sitten maaliskuulla alan niitäkin herättelemään kunnolla.

Lumipallot tai no ”kontit” mukana ja ruukkuihin.

Liikakastelu on yksi pahimpia ja tavallisimpia asioita, joilla nuo talvehtivat kasvit tulee tuhottua. Itse olen jo vuosia siirtynyt ihan pelkästään ”lumipallo” kasteluun noilla. Eli nytkin eilen vein pienet lumipallot ( tai no, könttejä ne oli, kun oli illalla jo pakkasta) niiden juurille. Siinä ne hiljalleen sulaa ja kastelee ruukut ja samalla myös hiukan jäähdyttää, mikä on hyväksi noille kellarissa oleville. Navetassa oleville ei väliä, kun kasvavat siellä muutenkin.

ESIKOIDEN AIKA – NÄIN SAAT NE MENESTYMÄÄN  

Nyt on esikoiden tarjonta parhaimmillaan ja onhan ne aivan ihastuttavia kukkijoita ja kodin piristyksiä. Vaikka tulppaanikimppu aina tuleekin hankittua, niin totuuden nimissä esikot tuovat minusta kyllä enempi vastinetta rahalle. Nykyään niin mahtavia värejä ja kukkivat pitkään. Ovat oikein ilo silmälle ja tulee aina hyvälle mielelle, kun niiden ohi kävelee. Ja eikös se juuri olekin kukkien tarkoitus. 😉

Katsotaanko hiukan, kuinka saadaan esikot viihtymään ja kestämään parhaiten. Yksi tärkeä asia on ymmärtää noiden esikoiden viljelytekniikka ja olosuhteet puutarhalla, jotta osataan hoitaa niitä oikein sitten kotona.

Eli:

Esikothan kasvatetaan puutarhoilla yleensä hyvin kevyessä turvemullassa (viljelytekninen syy) ja suht pienissä ruukuissa ja oikeiden kasvilamppujen alla. Kastelu hoidetaan altakasteluna ja siksi myös kasvualustan sekä ruukkujen mallin tulee olla siihen tarkoitukseen soveltuvia.

Tämä taas aiheuttaa sen, että kotiin tuotuna ne kuivahtavat todella nopeasti, jos vain kastellaan päältäpäin ja harvoin. Esikot kun ei siedä oikeastaan yhtään kuivuutta, mutta ei jatkuvaa märkyyttäkään, niin nuupahduksia tulee helposti.

Lisäksi kotona on usein heikompi valaistus. Samoin huoneilma on kuivempaa ja lämpöisempää, jolloin haihtuminenkin on runsaampaa. Ps. Jos sinulla on TÄMÄ led-lamppu, niin sen alla ne ovat kuin kotonaan.

No mitäpä voidaan tehdä, että saadaan esikot kukoistamaan ja kasvamaan komeasti ja pitkään? Ei hätää, minäpä kerron sinulle pari helppoa kikkaa, joilla itse olen onnistunut

  • vaihdan kukat pykälää isompaan ruukkuun heti kun tuon ne kotiin.
  • lisään ihan tavallista kukkamultaa

Kastelun suhteen on sitten pari vaihtoehtoa:

1. Joko laitan ruukut esim. lautasen päälle ja kastelen alakautta (annan siis veden imeytyä puolisentuntia ja kaadan sitten lopun veden pois)

2. Parempi ja helpompi tapa on taas laittaa pieni altakastelumaton pala ruukun alle. Tätä minä suosin, sen helppouden ja onnistumisen takia. Idea on siis pitkälti sama, jolla kasvihuoneillakin varmennetaan monien kasvien kastelun onnistuminen. Idea on helppo, eli kastelen tuon huovan ja kun se on sitten kuivahtanut, niin sitten vasta kastelen sen uudestaan. Näin ei tule yli- eikä alikastelemisen vaaraa, eikä tarvitse arpoa koska antaa vettä ja koska ei. Ja bonuksena vielä tuo tekniikka saa juuret kasvamaan aktiivisesti ja oikeaan suuntaan, mikä taas edistää sen kestävyyttä ja kasvua. Ilman kunnon juuria, kun kasvi ei vaan voi kunnolla kasvaa. Se on fakta, joka vain valitettavan usein tuntuu unohtuvan. Siksi fiksu puutarhuri vilkaisee aina purkin pohjaan tai ottaa ruukun pois, kun arvioi kasvun kehitystä, etenkin keväällä.

ps. Jos sinulla ei ole tuota oikeaa altakastelumattoa käytössä, niin hätäkeinona menee ihan joku vettä imevä huopa, tiskirätti tms.

ps2. tuo altakastelumatto on helppo ja hyvä tekniikka myös muillekin ruukkukasveille sekä esim. taimikasvatuksessa se on ihan ehdoton.

ps3. Pari vanhaa ”mummon konstia” jotka siis toimivat. Ensimmäinen on laittaa hiukan kahvinporoja silloin tällöin mullan sekaan  ( esikot tykkäävät happamasta maasta). Toinen on, että jos nuppuja näkyy, mutta eivät tahdo alkaa kukkimaan, niin altakastelun kun teet pari kertaa reilunlämpöisellä vedellä, niin kyllähän helähtää kukkimaan.

Niin ja Lämpötilasta vielä eli Esikothan kestävät hyvin myös viileää, ne suorastaan viihtyvät hiukan viileämmässä, joten jos saat ne paikkaan, jossa on + 5-  +10 astetta, niin se on ihanteellisinta. Ja jos et koko ajaksi, niin vaikka yöksikin.

Näillä parilla konstilla ( ruukun vaihto + multa + kastelu + ”mummon konstit”) saat sinäkin esikot viihtymään ja ilahduttamaan sinua pitkään, jopa vuosia.  

KUVASTO KOLAHTAA ENSIVIIKOLLA LAATIKOIHIN – NETTIKUVASTONA MYÖS

On nimittäin niin jännä ja mukavan odottava tunne taas, kun vaan olla voi. Kuvastot on painettu ja posti lajittelee niitä kovaa kyytiä, niin että saavat ne ensiviikolla jaettua. Vaikka tuo nettikuvasto onkin tuolla jo, niin kyllä itsestäni ainakin tuota painettua kuvastoa on aina niin mukava selailla ja katsella. Voihan se olla, että olen jo vähän vanhanaikainen, mutta kyllä paperinen on aina kiva hypistellä ja selailla, eikö vain? Tai sitten olen vain sen verran vanhan aikainen… 😉

Toisaalta ei tämä nettiluettelokaan nykyään ihan huonommasta päästä ole selailla. Ovat nuo nuoret niin taitavia tekemään ja toteuttamaan noita vai mitä olet mieltä? Katsoppa ja kerro mielipiteesi TÄÄLTÄ

 

 

 

 

MIKÄS SE SITTEN ON PUUTARHURIN SUOSIKKI TÄLLE KEVÄÄLLE?

Tämä oli taas se tuttu kysymys, jota jo osasin odottaakin ja vastaus on sama – ihan mahdoton sanoa varmasti. Toki muutama sellainen on, jotka tiedän, että löytää paikansa minun pihaltani tänä vuonna.

Miljoonakello ’Goodnight Kiss’

Tämä on tätä uutta jalostussarjaa, joka on ihan mahdottoman kestävä ja helppohoitoinen sekä todella kova kukkimaan. pakkastakin kestää, eikä ollut moksiskaan mistään keleistä viime kesänä, vaikka oli helteitä ja syksyn tuulia ja kylmiä. Ainut mitä tänä vuonna muutan ( ehkä) on, että istutan nämä nyt noihin altakasteluamppeleihin. Lannoitekäpyjen kera tietty, sitten vasta onkin huoletonta hommaa. Katselen vaan kun kasvaa ja komistuu syksyn pakkasiin asti. 😍

Eikä ole taimetkaan nyt hinnalla pilattuja 😉 -> 4 kpl / 4,95 € ( ovh 9,90) ja saat varattua ne TÄÄLTÄ

Ja toinen on tämä uusi  Kärsämö ’Milly Rock mix’.  Vaikka nämä ovatkin perennoja niin kasvatan kyllä muutaman satsin ihan ruukuissa. On niin hauskoja ja kestäviä, että haluan niitä myös tuohon paahteiselle etupihan terassilleni. Syksyllä sitten joko istutan nuo penkkiin tai vien ruukut kellariin, aika näyttää kumman teen. Mutta eikö ole kivan pirteä ja hauska?

Löydät nuo ’Milly Rock mix’ taimet TÄÄLTÄ   joko 4 kpl / 7,95 € ( ovh 10,95)  tai 8 kpl / 12,95 € ( ovh 21,90) pakkauksissa.

ps. Tuossa kuvan ruukussa on 4 kpl taimia 

Ja niin kuin sanoin, niin nuo nyt ovat ne kaksi varmaa mitä kasvatan ja ”loput 98” onkin sitten vielä valinnan vaikeuden edessä… 😂

Vaan nyt minä lähden jatkamaan puuhia tuonne kasvihuoneen puolelle ( valmisteluja) ja nauttimaan tästä vallan ihanasta auringosta ja jo hiukan keväälle tuoksuvasta ilmasta. Illalla sitten kippurahäntien kanssa lenkkeilemään hangille ( kantoi jo aamulla mahtavan hyvin) ja katselemaan hiljalleen kasvavaa kuuta. Viikon päästä päästäänkin sitten jo ihan täyden kuun kuutamohiihtoihin.

*******************************

Rakkaus on kyky ja halu antaa rakastamiesi ihmisten olla mitä he itse haluavat,

 ilman että vaadit heitä täyttämään toiveesi.

- Wayne Dyer

*******************************

Mahtavan aurinkoista ja jo vähän keväästä kertovaa viikonloppua sinulle hyvä puutarha ystäväni.

Toivotteleepi , terve ja energinen

Puutarhurisi

Juha

 

Ps. ja tämäkin on jo taittovaiheen loppusuoralla. Ihan lähiaikoina kerron sinulle hyviä uutisia lisää.. 😉