Kastelukiteet penkeissä, Herkutellaanko juhannuksena omilla perunoilla, Perliitin ja vermikuliitin ero, ym. 8.3.2024

Kastelukiteet penkeissä, Herkutellaanko juhannuksena omilla perunoilla, Perliitin ja vermikuliitin ero, ym. 8.3.2024

Perjantaipostini aiheita tänään mm:

 • Mitä parahinta naistenpäivää.
 • Juhlat jatkuvat – Uunituoreet Ötökkä kirjat tulivat. Paremmat kuin uskalsin toivoakaan. 😊
 • Kastelukiteet penkeissä – paljon hyviä vaikutuksia useamman vuoden ajan.
 • Miksi minun Daaliat pistokastaimina? Hyvä syy tai oikeastaan useampikin.
 • Herkutellaanko juhannuksena omilla perunoilla? Kyllä vain, helppoa ja maukasta. Nyt aloitteellaan valmistelut. 🥔🥔🥔
 • Perliitin ja Vermikuliitin ero ja käyttötarkoitus
 • Tomaattien kylvöihin. Näin se käy. Pari eri tapaa ja hyvä ottaa huomioon juttuja.🌱🍅👍
 • Ennakkotilatut kirjat matkaan ensiviikolla
 • Naisen luominen! 😍

Juhlapäivä terveisiä täältä Puutarhalta !

Tänään on aihetta juhlaan ihan enempikin. Ensiksi tärkein eli juhlimme naistenpäivää. Joten Onnea te kaikki maailman ihanaiset naiset, ilman teitä emme olisi yhtään mitään. ❤

Ja katsopa mitkä tulivat juuri painosta. Uunituore Ötökkäopaskirja! Ai, että olen tuota kirjaa pyöritellyt käsissäni ihan kuin pikkupoikana joulupukilta saatua uutta lelua konsanaan.

Pakko sanoa, että tämä kirja on nyt valmiina vieläkin parempi, kuin olin ikinä toivonut. Ihan mielettömän upea ja sisältö on Leenan ja Heikin toimesta aivan huippua, parasta mitä olla voi! 🎯

Katsopa, jos tämän lyhyen videon kautta voin edes hiukan näyttää mille kirja näyttää valmiina.

 

 

Ja katso miten nuo kuvat niin ”ötököistä” kuin vioituksista ovat todella selkeitä.  Niiden perusteella on helppoa nyt vihdoin tunnistaa ja tietää mitä pitää tehdä vai pitääkö mitään.

 

 

 

Lisäksi meidän Minnan piirtämä ”Puutarha Jamppa” antaa aina sopivassa kohdissa testattuja neuvoja ja niksejä lisää. 👍
Kirjasta lisää ja jos et vielä ole ehtinyt tilata niin se onnistuu suoraan TÄÄLTÄ

 

 

 

 Kirjasta lisää ja jos et vielä ole ehtinyt tilata niin se onnistuu suoraan TÄÄLTÄ

 

 

 

 

 

 

MIKSI KÄYTÄN KASTELUKITEITÄ MYÖS PENKEISSÄ?

Viimeviikolla oli puhetta kastelukiteistä ja niiden valloittavan hyvistä ominaisuuksista. Etenkin ruukkuistutuksissa, jotka ovat alttiit ääriolosuhteille, kuten paahtavalle kuumuudelle, suorille vesisateille tai molemmille kastelukiteiden ominaisuudet ovat parhaimmillaan. Niissä ne ovat tosiaan onnen omiaan ja pelastavat monet kasvit. Mutta tuli kysymys, että käytänkö niitä myös penkeissä? Kyllä käytän. Siihen on olemassa muutama vallan hyvä syy.  Kasteluntasaus on niistä yksi, etenkin paikoissa, joissa ”huolto” ei onnistu ihan joka päivä ( mm. hautausmaalla).  Kastelukiteet  ilmaavat myös maata. Ne kun turpoavat ja kutistuvat veden saannin ja luovutuksen tahtiin ehkäisten maan tiivistymistä. Toinen asia on, että ne myös ehkäisevät ravinteiden huuhtoutumista, joka sekin on tärkeä seikka, eikö vain. Eli näistä syistä tykkään lisätä kiteitä kukkapenkkiini aina muutaman vuoden (3-5 )välein.

DAALIAT PISTOKASTAIMIA, EI JUURAKOITA, IHAN VARMUUDEN VUOKSI SEKÄ …

Daalioista ( on muuten upeita uutuuksia tänä vuonna 👍) on myös kysytty, että onko juurakoita vai taimia? Tänä vuonna toimitan kaikki daaliat taimina. Siihen on oikeastaan parikin syytä. Näin voin olla ihan varma, ettei mukuloiden mukana  kulkeudu mitään / ketään ”ylimääräistä” yllätystä. Ja toinen, että uudet lajikkeet saadaan nopeammin lisättyä pistokkaista. Vielä kolmas syy on, että hinta on edullisempi., Johtuen vuotta jopa kahta  lyhyemmästä kasvatusajasta. Tokihan näille kasvaa ihan samalla tavalla juurimukulat kesän mittaan, jotka voit sitten talvettaa.

 

JUHANNUKSENA OMIA PERUNOITA – KYLLÄ VAIN, NYT ALOITELLAAN

Juhannukseen kuuluu paitsi vihta ( vai vasta? 😉), niin myös uudet perunat, eikö vain? Saahan niitä toki kaupasta ja toreilta, mutta kyllä parhaimmat saa, kun nostaa ne omasta maasta tai no tässä tapauksessa ämpäristä, mutta kuitenkin. 🤭 Eli jos sinäkin haluat juhannuksena herkutella omilla, uuden sadon perunoilla, niin nyt alkaisi olla esivalmistelujen aika. Itse laitan tuon 6-8 kpl ( = 2 ämpärillistä) siemenperunoja ( Annabellaa) itämään ikkunalaudalle nyt. Siinä ne saa muutaman viikon olla ja kasvattaa sentin mittaiset idut ennen kuin laitan ne perunaruukkuihin kasvamaan.   

 

MIKÄS SE TAAS OLIKAAN  PERLIITIN JA VERMIKULIITIN ERO?

Nyt, kun tuo siemenkylvöjen ja pistokkaiden ottoaika alkaa oikein kunnolla, niin molemmissa puuhissa hyvinä apureina ovat niin perliitti kuin vermikuliitti. Vaan mikäs se niiden oleellisin ero taas olikaan? Kerrataanko.

Molemmathan ovat siis tuotteita, joita me ammattipuutarhurit käytämme vallan ja koko ajan. Siihen on toki syynsä, ei nyt ihan huvikseen kumminkaan niitä lisäillä, vaikka kivannäköisiä ovatkin. 😉

Kerrataanko siis:

Perliitti on  valkoista, vähän styroxrouhetta muistuttavaa ainetta ( jota ei siis missään tapauksessa saa mennä korvaamaan millään styroxilla tai vastaavalla) ja jonka tehtävä on ilmata ja kuohkeuttaa multaa. Sillä ei ole mitään lannoitus tai ph:n vaikuttavia asioita. Perliitti kuohkeuttaa kasvualustaa, jolloin liikakastelun vaara vähenee ja kasvien juurien ilman saanti on turvattu eli hyvä ja voimakas kasvu on taattu.

Vermikuliitti taas on  ”kissankullan” kiiltävää ja sitä käytettään pääosin siemenkylvöksien ja taimikasvatus ruukkujen pinnalla. Se tasaa kosteutta ja torjuu myös samalla mm. harsosääskien munintaa tehokkaasti.

Vermikulittia saat  TÄÄLTÄ

Perliittiä TÄÄLTÄ

TOMAATTIEN KYLVÖIHIN – ON MUUTAKIN KUIN MAUKAS

Tomaattien kasvatus on ehkä yksi kaikkein suosituinta puuhaa kotipuutarhoissa. Ja miksei olisi. Onhan se mahdottoman hauskaa, helppoa ja palkitsevaa. Tomaattien esikasvatuksen aloittaminen riippuu paljolti siitä, että minne ne laitetaan kasvamaan. Esikasvatusaika riippuu toki myös lajikkeesta ja se voi vaihdella hyvinkin kuukaudesta kahteen.

Kylvö :hyvä itämislämpötila on n. 22–25 astetta

 • kylvö joko hajakylvönä tai kasvatusnappeihin yksitellen
 • hajakylvö kannattaa peittää tuolla mainitulla vermikuliitilla
 • kasvatusnappeihin kylvö on hiukan hitaampaa, mutta toisaalta siinä säästyy koulinnalta. Molemmat tavat toimivat vallan mainiosti.
 • kylvökset sumutellaan kevyesti ja peitetään kelmulla / muovipussilla, jossa on ilmareikä ja jotkut kepit pitämässä sitä irti kylvöksen pinnasta.
 • ja sitten vain odotettaan ja jännitetään, koska ensimmäiset piipat näkyvät. 🧐😉

Sitten kun itäminen on tapahtunut:

 • poistellaan huppu, mutta pidetään huoli kosteudesta sumuttamalla
 • taimet( hajakylvetyt) koulitaan ennemmin ajoissa kuin liian myöhään
 • Ennen koulintaa valon merkitys on suuri. Paljon valoa = tanakat ja hyvät taimet. Itse käytän vallan tässä kohtaa led-kasvilamppua. Se on paras tapa taata riittävä valo ja tanakat & hyvät taimet. Pidän sitä päällä 24 h, kunnes koulin taimet.
 • Toki koulinnan jälkeenkin valo on erittäin tärkeää, mutta silloin taimet eivät enää niin veny, kun eivät joudu kilpailemaan toisten taimien kanssa valosta.

Ja jos sallinet, niin en kyllä malta olla kehumatta tätä sumutinpulloa. On ihan älyttömän hyvä taimikasvatuksessa. Hyvä ja tasainen, mutta hellävarainen sumu. Ei kaadu hennotkaan taimet. Paras mitä minä tiedän, vaikkei alun perin olekaan ollut puutarhapuolelle suunniteltu. Toki on oivallilen apu kaikessa muussakin, missä nyt sumuttelua tarvii. Tämän jos hommaat, niin et varmasti kadu. Kotimainen laatutuote.🤝

Katsopa TÄÄLTÄ ( 1 kpl / 7,90 € tai 3 kpl / 19,95 € )


Koulinta –
Tästä Leenan tekemästä videosta ( kesto n. 1 minuutti) on  kaikista helpointa katsoa kuinka homma käy helposti ja oikein.

🌱🍅👍

 Ainahan tuo tomaattien siemenkasvatus ei ole mahdollista tai järkevääkään. Mutta ei hätää. Minulla näitä kasvaa valmiina taimina ja montaa eri lajiketta. On runko-, sekä ruukkutomaatteja ja niitäkin montaa eri makua ja väriä. Terveitä ja satoisia ilman muuta ja lajikkeet nimenomaan olen valinnut kotikasvatukseen soveltuvia. Varmasti löytyy mieluisia lajikkeita sinullekin TÄÄLTÄ

 

Vaan nyt minä lähden jatkamaan tuon kirjalähetyksen purkua ja valmistelemaan niitä matkaan. Ennakkotilauksia tuli todella paljon, mutta koitamme ahkeroida ne matkaan ensiviikolla.

Kasvien kanssa tilatut tulee sitten niiden kanssa samassa lähetyksessä.

*******************************

NAISEN LUOMINEN

Siinä vaiheessa, kun Jumala oli luomassa naista, hänellä oli menossa ylitöiksi jo kuudetta päivää. Paikalle ilmestyi enkeli ja kysyi: Miksi sinä kulutat niin paljon aikaa juuri tähän tehtävään?

Jumala vastasi: Olet kai nähnyt naisen rakennemääräykset? Hänen on oltava täysin pesunkestävä, mutta ei muovinen; hänessä on oltava 200 liikkuvaa osaa, joista kaikki uusiutuvia; hänen on pysyttävä käynnissä mustalla kahvilla ja ruuantähteillä; hänellä on oltava syli, johon mahtuu kaksi lasta kerrallaan, mutta vatsan on kadottava naisen noustessa seisomaan; hänen suudelmansa on parannettava kaikki vaivat polven naarmusta särkyneeseen sydämeen, ja hänellä on oltava kuusi paria käsiä.

Enkeli hämmästeli tämän luotavan yksilön vaatimusten määrää: Kuusi paria käsiä! Ei kai sentään! enkeli huudahti.

Jumala vastasi: Voi, eivät ne kädet ole mikään ongelma. Mutta kun äideillä pitää olla kolme silmäparia.

Ja puhumme nyt siis koko ajan ihan standardimallista, enkeli tiedusteli?

Jumala nyökkäsi myöntävästi.

Enkeli yritti keskeyttää Jumalan touhut. Tässä on kyllä liikaa töitä yhdeksi päiväksi. Tee loput huomenna.

Mutta kun minä en voi! Jumala vastusteli. Olen ihan juuri saamaisillani päätökseen tämän luomistyön, joka on niin lähellä omaa sydäntäni. Nainen pystyy jo parantamaan itsensä ollessaan sairas ja ruokkimaan perheensä.

Enkeli hivuttautui lähemmäs ja kosketti naista. Oletpa sinä tehnyt hänestä pehmeän, Herra.

Pehmeä hän kyllä on, Jumala myönsi, mutta olen minä tehnyt hänestä kovankin. Et voi kuvitellakaan, mihin hän pystyy.

Pystyykö hän ajattelemaan? enkeli tiedusteli.

Jumala vastasi: Ei ainoastaan ajattelemaan – hän pystyy myös järkeilemään ja neuvottelemaan.

Silloin enkeli huomasi jotain, ojensi kätensä ja kosketti naisen poskea. Hupsista. Mallissasi näyttää olevan jokin vuotokohta. Sanoinhan minä sinulle, että yritit saada liikaa juttuja mahtumaan tähän yhteen kappaleeseen.

Ei se ole vuoto, Jumala kiisti, se on kyynel! Mikä tarkoitus kyyneleellä on? enkeli kyseli.

Jumala vastasi: Kyynel on naisen tapa ilmaista iloa, surua, tuskaa, pettymystä, yksinäisyyttä, murhetta ja ylpeyttä.

Enkeli oli vaikuttunut. Sinä olet nero, Herra. Olet ottanut kaiken huomioon! He jättävät ostamatta uudet kengät itselleen, jotta heidän lapsensa saisivat kengät. He menevät lääkäriin pelkäävän ystävän seuraksi. He rakastavat ehdoitta. He itkevät ilosta, kun heidän lapsensa kunnostautuvat; he riemuitsevat, kun heidän ystävänsä saavat palkintoja. Heidän sydämensä murtuu ystävän kuollessa. He surevat perheenjäsenen menetystä, mutta ovat vahvoja vielä silloinkin, kun luulevat kaikkien voimiensa jo loppuneen. He tietävät, että halaus ja suukko voivat parantaa särkyneen sydämen.

Kiitos, että olette! ❤

*******************************

Ihanan keväistä viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni

Toivottaa

Puutarhurisi (ja nyt myös kirjapakkaaja 😉)

Juha

Ps. pääsiäiseen olisi sen kolmisen viikkoa aikaa, että niitä popcornien tai rairuohojen siemeniä voisi olla hyvä ottaa jo nyt kauppareissulla ostoskoriin mukaan, ettei tule sitten kiire niiden kanssa… 😉