Kasvivalosta asiaa, mitä kylvetään nyt, mullan "lisäaineista" tietoa, kukkahoroskooppi ym. 1.3.2024

Kasvivalosta asiaa, mitä kylvetään nyt, mullan "lisäaineista" tietoa, kukkahoroskooppi ym. 1.3.2024

Perjantaipostini aiheita tänään mm:

 • Taimet suorastaan huutavat valoa – valoapu on nyt tärkeää.
 • Miksi käytän nykyisin vain Led-lamppuja ?
 • Mitä kylvetään nyt?
 • Mullan joukkoon lisättävistä ”lisäaineista”  tietoa. Olisitko tiennyt nämä ?
 • Kukkahoroskoopissa juhlivat Horsmat
 • Kasvihuonetarjous päättyi eilen – ei lisäaikaa
 • Uutuuskirjan ennakkotarjous päättyy sunnuntaina.
 • Yksi julkaisu tuli juuri painosta, arvaatko mikä… 😉🌱🥰

Maata näyttäviä terveisiä täältä Puutarhalta !

Tai niin ainakin maaliskuusta sanotaan, että se maata näyttää.  Ihan vielä ei näytä, mutta onhan lumet kovin sulaneet ja vajonneet. Ei mikään ihme olisi, jos muutaman viikon sisään alkaisi maata jo paljastuakin.

Tässä minun ”polullani paratiisiin” on reunalunta vielä ihan riittävästi. Mutta se on sivuseikka. Pääasia on, että on tuo polku ja sen päässä paratiisi. 🌱 🥰

Maaliskuu yhdistetään myös sanaan mahla. Maaliskuussa mahla alkaa virrata. En tiedä, että onko se niin vai ei, mutta hauska ja hyvin muistettava teoria ainakin.

Muistatko muuten nämä muut sanonnat maaliskuusta:

 • ”Maaliskuu maata näyttää, huhtikuu humahuttaa” ( lumien sulamista)
 • ”Jonka helmikuu säästää, sen maaliskuu päästää,” ( tarkoitti, että maaliskuun sää on helmikuun vastakohta)
 • ”Sen verran suvella sadetta, kun on maaliskuulla sumua.” ( Jos maaliskuu on runsasluminen, tulee lämmin ja vähäsateinen kesä)

Ainakin tuo helmikuun sään vastakohta näyttäisi toteutuvan.  

Ja olihan tuota sumua ainakin alkuviikosta paljon, mutta lasketaanko se sitten suven sateisiin vai ei, kun oli helmikuulla. Se jää sitten nähtäväksi. 😉

 

HARMAATA HARMAAN PERÄÄN – TAIMET SUORASTAAN HUUTAVAT VALOA

Harmaat päivät on nyt seuranneet toinen toistaan niin pitkään, että taimet olisivat ihan pulassa, jos ei olisi kunnollista kasvilamppua.

Pakko myöntää, että aina silloin kun saan kuvia tai kysymyksiä, että mikä meni pieleen, kun taimet venyivät niin honteloiksi, ettei koulittavaksi jäänyt kuin osa, joskus ei yhtään. Harmittaa kun kaikki on mennyt ja tehty hyvin. On hyvät kasvualustat, hyvät siemenet, oikein ja hyvin tehdyt kylvötyöt ja hoito. Mutta valon puute on sitten vesittänyt koko asian. Eihän tuo luonnonvalonpuute ole ongelma enää touko-kesäkuun kylvöksillä Pidemmän kasvatusajan vaativille, joita nyt kylvetään, valon puute sen sijaan on. ongelma. Toki itse käytän kasvivaloa taimille vielä toukokuullakin, koska se takaa niin paljon paremmat taimet. Voin pitää kylvöt tasaisessa lämpötilassa ja valojen alla. Ei tarvitse pelätä ja kytätä, että paistaako se aurinko ja kuinka kuumasti, jne. Kylvökset onnistuvat näin varmasti aina hyvin.

Miksi sitten taimikasvatuksessa kannattaa satsata hyvä laatuiseen valoon? Ihan yksinkertaisesti siksi, että hyvälaatuinen ja riittävä valotus takaa vahvasolukkoisen, hyväjuurisen ja vahvan taimen.

Ja niin kuin tiedämme, niin hyvä ja vahva taimi on onnistuneen kasvatuksen ja parhaan kasvun tae. Onhan niin paljon mukavampaa ja palkitsevampaa koulia ja istutella kunnon napakoita taimia kuin honteloita ja huteria.  Jo senkin takia valotus on fiksua. 👍🌱☀

Kerrataanko syitä, että miksi minä olen valinnut juuri tämän led-lampun?

 • Koska LEDit eivät tuota lämpösäteilyä, taimen lämpötilaa on helpompi säätää, mikä estää kasvien stressiä ja lehtivaurioita sekä mahdollistaa korkeammat valotasot.
 • Koska ledlamput tuottavat HPS-lamppuihin verrattuina hyvin vähän lämpöä eivätkä siten vahingoita taimia, myös matalia kasvutiloja voi käyttää.
 • Tällä lampulla on pitkä käyttöikä -> 25.000 h jälkeen on vielä vähintään 90% alkuperäisestä valotasosta jäljellä.
 • Hyvä hyötysuhde -> pienellä energialla tuotetaan mahdollisimman paljon kasvien yhteyttämiseen tarvittavaa valoa (1,9 umol/J).
 • Energian säästö -> Tämä kuluttaa vain 10 W / tunnissa eli verrattuna perinteisiin ”natikka” lamppuihin, voidaan säästää jopa 90% energiaa.
 • Tämän lampun spektrissä oleva valkoinen valo tekee siitä silmälle miellyttävämmän kuin pelkkä sini/puna.
 • Minulla lamppu hoitaa myös yleisvalaistuksen ja huonekasvit + yrttihyllyn talvella samalla kertaa. 
 • Lampun takuu on kaksivuotta tai 2000 tuntia
 • Lamppua voit käyttää kasvihuoneissa, mutta vettä sen päälle ei saa ”kaataa”. Lampun kanssa ei myöskään käytetä varjostinta eikä sitä saa jättää sateeseen.

Vinkki esikasvatukseen ja lampun käyttöön vielä. Itse olen tehnyt niin, että kun olen kylvänyt siemenet tuon valon hyvin lähelle kasvulaatikoita, Joskus jopa alle 50 cm ja annan lampun palaa n. 20 h yhtäjaksoisesti kerrallaan. Yöksi vain n. 4 tunnin lepoaika.

Suurimmalla osalla kylvöksistä  taimettuminen tapahtuu ihan muutamassa päivässä, valtaosalla alle viikossa. Kasvivaloa hyödyntäen siemenet kasvavat nopeammin ja tasaisemmin koulinta vaiheeseen.

Toki lämpötilan pitää olla myös oikea eli  + 20 – + 24 astetta valtaosalla.  ( Tästä puhuttiinkin viimeviikolla) 

Kouliminen kannattaa tehdä ennemmin aikaisemmin kuin myöhemmin.

Kun taimet ovat koulinta vaiheessa, koulin ne mahdollisimman aikaisin ja siirrän ne joko luonnonvaloon tai nostan lampun lähelle katonrajaa. Kun taimet ovat omissa ruukuissaan, niin ne eivät enää veny ja vähempikin valo riittää hyvään kasvuun ja juuriston vahvistumiseen.

Lisäksi liian pitkään ollessaan sirkkataimien juuret alkavat myös kietoutua toisten ympärille ja niiden erottaminen toisistaan on hankalampaa ja usein ne myös vaurioituvat siinä puuhassa.

Tämän ammattikasvilampun + johdon saat siis TÄÄLTÄ  / 74,95 € (ovh 85,50)

 

Tai pelkän lampun ilman johtoa ( normaali E27 kanta.) TÄÄLTÄ / 69,00 €  (Ovh 79,00 )

sekä myös pelkän johdon TÄÄLTÄ / 9,95 €

ps. Nyt olisi hyvä kylvää ainakin sellerit, purjot, paprikat ja chilit ja kyllä tomaatitkin kohta puolin, etenkin jos on (lämmitettävä) kasvihuone, minne ne voi siirtää sitten toukokuulla.

 

MULLANVAIHDON ”LISÄAINEISTA” KYSYTTYÄ

Viimeviikolla oli puhetta huonekasvien mullanvaihdosta ja siinä sitten kerroin muutamasta ”lisäaineesta”, joita lisään ja käytän itse. Paitsi helpottamaan hoitoa, niin takaamaan hyvät kasvun eväät koko kasvukaudelle. Nämähän on tuttuja jo vuosien takaa, mutta kerrataanko nyt vielä varoiksi, että mitä nämä on, miksi ja kuinka kaikki ei ole samaa.

Ensiksi nuo kastelukiteet ( joita toki käytän melkein kaikissa istutuksissa, etenkin avotaivaan alla olevissa)  

Ehkä se tärkein asia ensiksi, eli näissä minulla myynnissä olevissa kastelukiteissä ei ole polymeerejä eli tutummin mikromuoveja esim. mitä lasten vaipoissa käytetään.  Kauhukseni olen kuullut, että niitä on myös jotkut maahan laittaneet. Sieltä ne ei häviä mihinkään, paitsi tietysti kasvien mukana. Toivottavasti sellaisessa maassa nyt ei ainakaan mitään syötävää kukaan eikä koskaan kasvata.

Sitten seuraa tylsää, mutta tärkeää faktaa…

Nämä kiteet ovat siis valmistettu aivan eri tavalla ja niin, että hajotessaan niiden ainesosat palautuvat täysin takaisin luonnon kiertokulkuun.

Toisin sanottuna  jokainen kide on hajoava ristisilloitettu kalium polyakrylaatti.

Ja nyt sitten valmistustekninen osuus, joka onkin melko mielenkiintoinen ja aikoinaan sain selvittää itselleni todella kauan, että mitä tämä tarkoitti. Ei nimittäin ollut ihan helppoa tällaiselle tavalliselle puutarhurille.🧐

Näin valmistusprosessi virallisesti menee: ”Maaperän levittämisen jälkeen polymeerit on ensimmäisessä vaiheessa liuotettu maaperäperäiseltä sieneltä. Sieni leikkaa sitten yksittäisiä polymeeriketjuja jatkuvasti pienemmiksi paloiksi (de-polymerointi). Nämä pienet kappaleet polymeereistä integroidaan maaperän humusjakeeseen. Tällä tavoin ne sidotaan humusfraktioon ja pysyvät imumobilisoituna. Toisessa vaiheessa, kun polymeeriketjut ovat riittävän pieniä (pieni molekyylipaino), jäljelle jäävät polymeeripartit täysin mineralisoidaan maaperäperäisillä bakteereilla perusaineisiin CO2, K2O, H2O. Ympäristöriski voidaan näin ollen sulkea täysin pois.”  

Eikö ollutkin helppoa ymmärtää? 😉

No, käytännössä kumminkin tämä tarkoittaa, että nämä ovat paitsi toimivia, niin myös täysin turvallisia käyttääTehoa riittää 3-5 vuotta. Huom. Auringonvalossa nämä hajoavat nopeammin, jopa kesässä.

Nämä Kastelukiteet, joista itse menen takuuseen, niin toimivuudesta kuin ympäristöystävällisyydestäkin löydät TÄÄLTÄ

 100 g pakkaus 7,50 €

ps. lyhyt vinkkivideo aiheesta löytyisi -> TÄÄLTÄ

 

JUURTUMISROUHEELLA MAA ELOON JA KASVIT KUKOISTUKSEEN!

Toinen mistä mainitsin viimeviikolla, oli juurtumisrouhe. Sitä  lisään käytännössä aina esim. ostosäkkimultaan. Tai jos maaperä yleensäkin vaikuttaa ”elottomalle”.

Kun maa on hyvää, niin kasvit kasvavat kuin itsestään, tuottavat huippusatoa, kukkivat runsaan ylenpalttisesti, väsymättä ja pysyvät terveinäkin.

Jos multa on köyhää ja ”elotonta” niin edes lannoitus ei saa ihmeitä aikaan. Koska usein säkkimullat käsitellään valmistuksessa niin, että sieltä ”tapetaan” mm. rikkakasvien siemenet, mutta samalla tapetaan myös maaperälle hyvin tärkeät mikrobit. Tämän juurtumisrouheen ideana on nimenomaan lisätä nyt tuonne maahan hyviä mikrobeja, jolloin maa alkaa taas toimimaan. Näin ne muodostavat kasvien juurten kanssa molemmille hyödyllisen symbioosin ja se takaa mm. sen, että kasvit pystyvät ottamaan ravinteita, etenkin fosforia ( P) käyttöönsä huomattavan paljon paremmin.  Lisäksi se suojaa kasvia taudinaiheuttajilta ja kuivuudelta.

Tämä on myös siitä hyvä tuote, että se ei ole mikään yhden kasvukauden tuote maassa, vaan parantaa maata ja olosuhteita siellä vuosi toisensa perään.

Joskus olen verrannut tätä maitohappobakteeri valmisteisiin. Eikös niilläkin auteta jostain syystä syntynyt tilapäinen epätasapainohäiriö kuntoon ja sitten taas elo jatkuu kuin ennenkin. Ei niitäkään tarvitse koko ajan syödä. Ainakaan toivottavasti.  

Paljoa tätä ei tarvitse laittaa n. 1 tl / 1 litraa multaa riittää hyvin. Ja ero on kesän mittaan huomattava.

Minullehan nuo juurtumisrouheet tulevat 40 kg säkeissä, mutta sinä tuskin tarvitset niin paljoa😉  Olen pussittanut niitä pienempiin ( n. 140 g) pusseihin.

Tuon pakkauksen saa siis TÄÄLTÄ ( 7,50 € / pss)

Siellä on myös lisää tietoa ja käyttövinkkejä mm. monivuotisille, pistokkaille, jne. sekä mikä on tärkeä huomioida siementen ja sipulien kanssa.

p. Ja jos ei kaikki mene käyttöön tänä vuonna, niin tuota kun säilytät kuivassa ja valolta suojassa, niin se säilyy vuosia.

 

KUKKAHOROSKOOPPI 2.3. - 4.4.

Kukkahoroskoopissa juhlinnat aloittavat huomenna Horsmat 2.3. - 4.4.

Arkisen tuntuista horsmaa on helppo vähätellä, mutta harva tulee huomanneeksi, kuinka kaunis ja komea se omassa arkisuudessaan on. Hoksaamattomat saavat syyttää itseään, sillä he jäävät paljosta paitsi. Onneksi horsma tietää itse oman arvonsa. Se pysyy pystyssä kovan vartensa avulla ja nostaa ylpeästi päätään. Horsma tunnetaan myös palokukan tai paloheinän nimellä. Nimet kuvaavat sen kasvupaikkoja, metsien palo- ja hakkuuaukeita, mutta nimitykset kertovat myös tulisesta luonteesta: hiljaisena pysytellyt horsma saattaa yhtäkkiä roihahtaa ja syttyä kukoistamaan sopivan tilaisuuden tullen. Pelkkä rentun ruusu? Ehkä, ehkä ei. Horsma saattaa itsekin syyllistyä näennäiseen vaatimattomuuteen ja itsensä vähättelyyn. Sen ei kuitenkaan pidä antaa hämätä. Horsma tietää arvonsa, tekee itse omat valintansa ja kantaa pystypäin valintojensa seuraukset muiden mielipiteistä piittaamatta. Saat kutsua horsmaa rentun ruusuksi. Mutta älä suutu, jos horsma ei ole mielipiteestäsi kiinnostunut.

 

KASVIHUONETARJOUS PÄÄTTYI – TOIMITUKSET SOVITUSTI

Tuo kasvihuonetarjous tosiaan päättyi eilen ja tilatut huoneet toimitetaan sovittuina aikoina. Jälkitilauksia ei valitettavasti voida ottaa. Kiitos kaikille tilaajille.

 

ENNAKKOTILAUS TARJOUS KIRJASTA PÄÄTTYY SUNNUNTAI-ILTANA. VIELÄ EHDIT!

Muistithan, että tuon uuden Leenan ja Heikin kirjoittaman Ötökkäopas kirja edullinen ennakkotilaustarjous päättyy sunnuntai-iltana. Maanantai aamusta pitänee antaa määrät eteenpäin.

Ötökkäopas kirjan voit siis varata ennakkotilaushintaan 24,95 € ( ovh 34,95) sunnuntai-iltaan asti   TÄÄLTÄ

Kirjan esittelyposti löytyi myös vielä TÄÄLTÄ ( sekin poistuu sunnuntai-illalla näkyvistä)

a vaikka itse sanonkin, niin tämä on kirja, on aivan huippu. Kirja, jollaisesta olen itse haaveillut ja toivonut varmaan viimeiset 10-vuotta ja kun se nyt on vihdoin totta, niin en voi olla kuin sunnattoman onnellinen ja iloinen. Tämä kirja auttaa niin monia meitä ammattilaisia, kuin harrastajiakin ymmärtämään, tunnistaman, neuvomaan ja toimimaan oikein. Tästä kirjasta voin hyvillä mielin sanoa, että tämä on enemmän kuin painonsa verran kultaa. 🙏

Saatiin muuten ensimmäinen arvostelukin kirjasta.

Oma-piha lehti sai tutustua kirjaan hiukan ennakkoon ja kirjoitti näin.

Aika kiva, eikö vain. 🥰

 

Vaan nyt minä sainkin käsiini toisen ja painotuoreen ”jutun”.  Näitä lähtee ensiviikolla jakoon sitten enempikin… 😉   

*******************************

Älä pelkää epäonnistumista niin paljoa,

että se estää sinua kokeilemasta uusia asioita.

Pelokkaasti eläen lopussa ajattelemme:

olisi pitänyt, olisin voinut ja olisin osannut.

- Louis E. Boone

*******************************

Maaliskuisen mahtavaa viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni

Toivottaa

Puutarhurisi

Juha