Perjantaipostini aiheita tänään mm:
- Taimien kastelu – sumulla alkuun ja alta jatkuu – kaksi eri tapaa, molemmat toimivat
- Tomaatteja ei kasvateta kaupan hedelmistä- miksi? hyviä ja tärkeitä syitä.
- Miten paljon hyvää muuta tomaateista saakaan - enkä puhu nyt ruuasta. 😉
- Hiljalleen leikkauspuuhiin – kerrataan niin tapoja kuin ajatuksia, kuin faktojakin
- Kevätruiskutuksia- Kyllä ja Ei ?!? 🤔 Miksi perinteinen kevätruiskutus olisi jo hyvä unohtaa ja mikä taas on kannattavaa tehdä.
- Kaksiviikkoa pääsiäiseen – popparit likoon ja kasvuun nyt, rairuoho ehtii ensiviikollakin vielä.
- Kiitos, Kiitos ja vielä kerran Kiitos! 😍
- Menovinkki - Garden Futures: Suunnittelua luonnon kanssa -näyttely
Leudon leppoisia terveisiä täältä Puutarhalta !
Vaikkei tuo aurinko nyt paistakaan kuin ”hennonhämärästi” tuolta pilvien takaa, niin kyllä siinä voimaa on. Parhaiten sen huomaa tuolla kasvihuoneessa, jossa lämpötila nousee päivällä, pariin kymmeneen asteeseen, vaikkei ulkona ole kuin muutama aste lämmintä. Toki jos aurinko paistaisi, niin johan siellä pitäisi tuulettaa.
Ja onhan tuota kevään tuntua ilmassa jo muutenkin paljon. Lumet sulavat hiljalleen ja pelloilla alkaa jo ensimmäiset törröttäjät tulla esiin. Viikolla kun aurinko paistoi, niin kävin katsomassa luottopajua, että joko siellä pajunkissat alkavat kohta näkyä ja alkoihan ne.
Minusta se on kyllä suuri sääli, kun kuulee niin monen vihaavan pajuja pihapiirissä. Niillä on kuitenkin suuri merkitys mm.talvehtineiden pörriäisten ensimmäisenä ravinnontarjoajana. Ei niillä usein juuri muuta ole aikaisin keväällä tarjolla. Olisi kyllä hyvä tilanne, jos kaikilla tonteilla paju tai pari saisi olla ja kasvaa. Kun näistä talvehtineista pörriäistähän ne kesän pölytysapulaiset sitten kasvavat.
SUMUPULLOLLA ENSIN JA ALTAKAUTTA SITTEN
Viime viikolla oli puhetta tomaatin kylvöstä ja taimikasvatuksesta. Siinä yhteydessä ”mainostin” tuota minun mielestäni parasta sumupulloa ja siitä sainkin paljon palautetta, että en kyllä ole ainut joka on tuohon pulloon ihastunut. Etenkin siemenkylvöjen aikaa se on aivan korvaamaton apu. 👍🙏
Mutta en tosiaan koko taimikasvatusaikaa sillä kastele ( olisi aika homma) vaan kun taimet on isompia, niin alan kastella niitä alakautta. Joko ”dippaamalla” taimikennon hetkeksi uimaan veteen tai käytän altakastelumattoa ja kastelen sille.
Tuo altakastelumatto on huomattavan paljon huoltovapaampi ja käytänkin sitä enempi, kun esikasvatan pirtissä, mutta kasvihuoneella, jossa käsittelen parhaimmillaan satoja levyjä päivässä, niin tuo dippaaminen on toimivampi tapa.
Tuossa Leenan kuvassa näkyy loistavasti toimiva tapa käyttää ruukkualustaa ja altakastelumattoa.
- Kastelumatto kaukalon pohjalle niin, että osa reunasta jää näkyviin
- Kerralla voi kastella niin, että matto peittyy kunnolla veteen
- Kosteus on helppoa todeta sormilla
- Kun matto tuntuu lähes kuivalle, kastellaan uudelleen
- Ja lisäbonuksena tuossa kaukalossa taimia on hyvä kuskailla, niin ulos karaistumaan tai kasvihuoneelle aurinkoa päivisin saamaan. ps. muistetaan sitten aluksi laittaa vaikka hiukan harsoa taimien päälle, että tottuvat paremmin aurinkoon ja tuuleen.
Taimettumisen ja koulinnankin jälkeen kastelen kylvökset alakautta jo senkin takia, että se antaa helpommalla paremman lopputuloksen. Ei ylikastelun vaaraa, juuret saavat varmasti vettä oikeasta suunnasta, hakeutuvat alaspäin ja vahvistuvat samalla. Tuota dippauspuuhaa juuri äsken tuolla kasvihuoneella tomaateille tein ja aika hyvälle näyttää koko kenno, eikö vain. 👍 Puutarhuria oikein hykerryttää katsella ja kastella tämmöisiä alkuja. 🌱😍
EIKÄ OTETTU SIEMENIÄ KAUPAN TOMAATEISTA
Tämä onkin jo toivottavasti muillekin selvää, kuin vain sinulle ja minulle. Ellei niin kerrotaan, että se muutaman vuoden takainen ”some” villitys ei ole mitenkään fiksua, että otetaan kaupan tomaateista siivuja ja idätetään niistä taimet. Ensiksikin tomaatinviljelijät käyttävät käytännössä aina F1 lajikkeita, joiden ominaisuudet ei tosiaankaan periydy yksiyhteen suoraan siemeniin eli lopputulos on suurella todennäköisyydellä pettymys.
Ja toinen, vähintään ”yhtä hyvä” syy, minusta jopa tärkeämpi on tuo tautivaara. Niin kuin tiedämme niin esim. tomaatin ruskokurttuvirus voi hyvinkin elää tomaatin siemenissä, vaikka itse tomaatti olisi ostettaessa aivan priimaa. Tämä vaara on siis etenkin tuontitomaateissa.
TOMAATEISTA SUOJAA JA TERVEYTTÄ – muistitko nämä kaikki hyödyt MITÄ TOMAATEISTA SAADAAN?
Aina ei muisteta miten suojaavia ja terveellisiä tomaatit myös ovat. Nehän sisältävät lykopeeni-nimistä karotenoidia, jonka tiedetään suojaavan syöpä-, sydän- ja verisuonitaudeilta.
Lykopeenin tiedetään ehkäisevän myös hyvälaatuisen eturauhasen liikakasvua. Samoin sen on todettu vähentävän rinta-, haima-, keuhko- ja eturauhassyövän riskiä.
Myös Tomaatin natriumpitoisuus on vähäinen ja se sisältää paljon kaliumia. A-vitamiinia tomaatissa on runsaasti ja C- ja E-vitamiinia kohtalaisesti, samoin kuin B-ryhmän vitamiineja.
Minusta on aina niin mukava tunne tuokin että, kun pitkin kesää ja syksyä popsii tuoreita tomaatteja, että ei pelkästään niiden maku ja tuoreus, vaan myös se, että kroppakin kiittää, tuntuu todella hyvälle. 🍅💪🙏
Minun tämän kevään tomaattivalikoimaani pääset tutustumaan TÄÄLLÄ ja kyllä noista taimista riittää sinullekin, jos haluat. 😉
ILMAT LAUHTUVAT – ALETTAISIINKO HILJALLEEN LEIKKAUSPUUHIIN
Uskoisin, että nuo kovimmat pakkaset alkavat olemaan hiljalleen takana päin ( ainakin toivottavasti) ja ennen kuin uusi kasvukausi alkaa, niin näitä lepoajan leikkuita ja niiden tarpeita olisi hyvä aika katsella nyt. Leikkaaminenhan ei ole mikään ”pakko ja jokavuotinen” vaan tehdään se, jos sille on tarvetta. Ja monien suhteen, kesä on jopa parempaa aikaa leikkauksille. Niitä kesäleikkauksiahan me onkin aina katsottu pitkin kesää ja niin tehdään taas tulevanakin kesänä. 😊
Minähän aloita aina leikkauspuuhat ilman saksia ja sahaa. Eli käyn katselemassa, onko leikkauksille tarvetta ja jos on, niin millaisille. Noudatan siis sitä vanhaa puusepän ohjetta, että ” mittaa aina kahdesti, sahaa vain kerran”. 😉
Toinen hyvä tapa on myös leikata kahteen kertaan, etenkin isommat leikkauskohteet. Ensin leikkaa sen minkä varmasti pitänee leikata ja seuraavana päivänä katselee uudelleen ja sitten leikataan lisää, jos tarvetta. Usein sitä nimittäin näkee, että kun ”on alettu leikkaamaan, niin sitten on kans leikattu” ja niin että tuntuu. Ja tunnustan, että joskus nuorempana sitä tuli sorruttua itsekin tuohon samaan helmasyntiin. No sitten kun sen omenapuun vesiversoja revin useamman vuoden ja siltikään puusta ei kunnollista tullut, niin oppihan siinä jotain… 🤦
Ja jos vastaan tulee oikeasti isoja leikkausarpeen vaativia kohteita, niin niiden leikkaus kannattaa ilman muuta jaksottaa useammalle, vähintään kolmelle vuodelle. Ei ne pikadieetit ihmisillekään hyvää tee. 😉
Samalla kun noita leikkauksia suunnittelee, niin on hyvä myös hiukan pohtia, että mitä leikkauksilla haetaan? Haluanko: Rajoittaa kasvua? Kiihdyttää kasvua? Uusia koko kasvusto? Parantaa satoa? Jne. Nämä, kun on itselleen selviä, niin sitten itse leikkaukset ovatkin jo paljon selvempiä ja helpompia tehdä oikein. 👍
Leikkausten yhteydessä puhutaan usein myös erilaisista leikkaustavoista.
Alasleikkaus -> tarkoittaa siis nimensä mukaan sitä, että koko pensas leikataan poikki samaan aikaan läheltä maanpintaa.
Harvennus / Hoitoleikkaus -> Taas että ensin poistetaan heikot, huonot, vioittuneet versot ja sitten vielä tarpeen mukaan liiat versot pois. Näitä leikkauksia olisi hyvä tehdä ajatuksella että ” ennemmin hiukan vuosittain, kuin harvoin ja rajummin”.
Muutamia esimerkkejä eri leikkaustapoja suosivia / kestäviä kasveja.
Alasleikkuu kasvit:
Aitaorapihlaja, Happomarjat, Mahoniat, Pihlaja-angervot, Pensasangervot, Hansaruusut, Hernepensaat, Karoliinanruusut, Keijunruusut, Kiiltoruusut, Kurtturuusut, Nukkeruusut, Sepelvarvut, Taikinamarjat, Tuoksuvatukka ja Vuohenkuusamat.
Harvennettavia: Aroniat, Atsaleat, Jasmikkeet, Kanukat, Kultasateet, Kuusamat, Herukat, Hortensiat, Marjaomenapensaat, Onnenpensaat, Pensashanhikit, Syreenit, Tuhkapensaat, Tuomipihlajat, Tyrnit ja Vihmat.
KEVÄTRUISKUTUKSIA – KYLLÄ JA EI – VANHA TAPA JOUTAA NYT JO UNHOLAAN – UUSI TIETO AUTTAA
Toinen asia näin keväällä on kevätruiskutukset. Ja eiköhän nyt jo pikkuhiljaa tuo vanha ja kauan elänyt tapa ruiskuttaa hedelmäpuut parafiinipohjaisilla kevätruiskutteilla voida jo unohtaa. Siinä kun ajatuksena on torjua silmuissa talvehtineita mm. omenakemppejä, lehtikirvoja ja hedelmäpuupunkkeja tukehduttamalla ne parafiinin sisään. No eipähän tuo tapa paljon valikoi, vaan tapaa kaikki muutkin, vaikkei mitään noista edellä mainituista edes olisi talvehtimassa. Eli unohdetaan nuo nyt.
Vinkki. Tämän uuden Ötökkäopas kirjan, jos jo sait, niin katsopa sivulle 112, siellä on esitelty tuo lehvänokkalude, joka on aivan verrattoman hyvä apuri, ja joka nimenomaan saalistaa omenapuissa. Ja eihän meidän hyviksiä kannata tapaa noilla kevätruiskutteilla, nehän auttaa meitä. Oikea tieto on arvokasta ja tärkeää, se säästää niin aikaa, rahaa kuin luontoa. 🙏
Mutta se mikä sitten taas kannatta tehdä on tuo rikkilannoitteen ruiskutus äkämäpunkkien vaivaamiin päärynä- ja luumupuihin. Se pitää tehdä ennen kuin silmut puhkeavat.
Rikkilannoitetta 100 g ( = 1 litra valmista seosta) pakkauksissa ( 4,90 € / pkt) saat TÄÄLTÄ
KAKSIVIIKKOA PÄÄSIÄISEEN – POPPARIT LIKOON JA KASVAMAAN – RAIRUOHO EHTII VIELÄ ENSIVIIKOLLAKIN.
Näin helppoa se on.
KIITOS, KIITOS JA VIELÄ KERRAN KIITOS !
Ensimmäiset Ötökkäops-kirjat on saaneet täällä viikolla uuden kodin ja voi että miten ihanaa palautetta on tullut. Toki tiedettiin ja haluttiin, että kirjasta tulee käytännöllinen ja samalla tarpeellisen hyödyllinen, mutta niin paljon ylistävää kiitosta tullut paitsi sisällöstä ja kuvista, niin myös kirjan selkeästä taitosta ja vahvasta rakenteesta, että täällä on meinattu hukkua kiitoksiin.
Mutta kyllähän se totuuden nimissä tuntuu todella hyvälle kuulla, että on onnistuttu ja kiitokset mielihyvin on vastaan otettua ja välitetty eteenpäin tekijöille. 🙏😍
Kuvassa uunituoreiden kirjojen kanssa poseerataan yhdessä kirjan tekijöiden Leenan ja Heikin sekä maan mainiot kuvat kirjaan taiteillut Minnan kanssa.
Pidettiin muuten samalla oikein kirjan ”julkkarit” ja juotiin oikein pullakahveet juhlan kunniaksi. 😉
Ennakkotilaukset on siis saatu eilen viimeisetkin matkaan ( olikin melkoinen urakka) ja loput mitkä ovat tulossa yhdessä kasvien kanssa, tulee sitten niin kuin on sovittu.
Kirjaa saa toki vielä tilata ja seuraava painoserä tulee ensiviikolla, joten eivät ne ihan heti lopu, vaikka suosittuja onkin. 😉
Kirjan hinta on nyt 29,95 € ( ovh 34,95 )
Suora linkki kirjan tilaussivuille on TÄSSÄ
Vaan nyt minä lähden nostelemaan noita kevätsipuliruukkuistutuksia enempi esiin tuolta kylmästä. Ovat sen verran innokkaita näköjään nousemaan, että meinasivat jo päästä salaa kukkimaan. 😉 Mutta onhan nuo niin ihania kevään tuojia, että 😍
*******************************
Miten lohduton paikka maailma olisikaan ilman kukkia!
Se olisi kasvot vailla hymyä, juhlat vailla tervetuliaistoivotusta.
Clara L. Balfour
*******************************
Mullan- ja kevään tuoksuista viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni
Toivottaa
Puutarhurisi
Juha
ps. Meno vinkki. Eilen kävin tutustumassa mielenkiintoiseen näyttelyyn Helsingissä. -> Garden Futures: Suunnittelua luonnon kanssa -näyttely. Oli hyvin mielenkiintoinen ja ehdottomasti käymisen arvoinen. Jos pääset, niin suosittelen lämpimästi käymään. On hyvin erilainen ja tietorikas näyttely.
Näyttely on avoinna vielä tämän kuun loppuun asti.
Lisää tietoa näyttelystä saat TÄÄLTÄ