Iloitaan - ei oteta stressiä, Mansikoiden syyshuollolla varmistetaan ensivuoden sato, ym. 5.8.2022

Iloitaan - ei oteta stressiä, Mansikoiden syyshuollolla varmistetaan ensivuoden sato, ym. 5.8.2022

Perjantaipostini aiheita tänään mm:

  • Iloitaan – ei oteta stressiä
  • Mansikoiden syyshuollolla varmistetaan ensivuoden sato – uusia oppeja maailmalta, testataan mutta ei kaikkea kerralla
  • Talvivastojen tekoon on kesän viimeiset parhaat päivät 5-8.8
  • Avoimet puutarhat tapahtuma sunnuntaina
  • Käärmeet hakeutuvat taas – ei suotta tapeta – parempikin keino on
  • NYT ne on julki – sinulle ensimmäisenä SYYSVALIKOIMA

Helteisen lämpimiä terveisiä täältä Puutarhalta

Jo heti aamulla, kun tulin pirtistä ulos oli aistittavissa, että nyt on tulossa kuuma ja helteinen päivä, suorastaan läkähdyttävän kuuma. Ja kun sain kastelut tehtyä, niin kyllä oli jo ulkona lämmintä, kasvihuoneessa suorastaan tukahduttavan kuumaa. Onneksi on sumutuslaitteet, joilla saan pidettyä kasvihuoneessa paitsi sopivan kosteuden niin myös samalla mukavasti viilentävän ilmanalan kasveille ( ja itselle toki myös 😉 )

Aamulla kävin myös vilkaisemassa tätä minun kukkaniittyprojektiani, jonka olen toteuttanut lähinnä tyylillä ”laita, unohda ja katso”. Eli keväällä kankaan laiton jälkeen, en tehnyt tälle yhtään mitään ( vaikka sieluun oikein koski tuo viikkojen kuivuus) ja kuukauden verran näyttikin sille, ettei tuolta mitään nouse. Vaan kun pari kertaa hiukan satoi, niin sieltä vaan alkoi hiljalleen kasvua näkyä ja nyt kukkii jo näin hienosti. Ja lisää tulee😊

ILOITAAN -  EI OTETA PAINEITA

 Kukkaniittyä kun katselin, niin eihän se rehellisyyden nimissä ole mikään niin hieno, kuin se olisi, jos olisin sitä kastellut ja hoitanut. Pääasia, että se kasvaa ja siitä on paljon iloa niin itselle kuin pörriäisille ja hyvä niin.  Siitä tuli mieleeni, että nyt kun pihojen kukkaloistot ja keittiöpuutarhojen sadot ovat parhaimmillaan ja näitä kuvia sitten laitetaan esille, niin jotkut tuntuvat vertailevan niitä omiin kasvatuksiin ja jopa hiukan masentuvan, jos omat ei olekaan kasvaneet yhtä hyvin.  Jotkut alkavat pitämään itseään jopa huonompana ihmisenä.  Mutta eihän me sinun kanssasi tehdä niin, eihän?  Me iloitaan ja nautitaan toisten onnistumisista ilman vertailua tai muutakaan ”tyhmää”, ihan niin kuin muillakin osa-alueilla elämässä. Ollaan sinut itsemme ja puutarhamme kanssa ja iloitaan sekä hyväksytään toisten asiat, niin kuin ne ovat. Ainahan puutarha tai mikä tahansa asia voisi olla paremmin, jos niin ajattelee. Mutta sittenhän ei oikein koskaan voi iloita sitä mitä on ja se on surullista, jos niin elää.  

Minä ainakin tykkään siitä, että voin vilpittömästi iloita toisten onnistumisista, ihan kaikilla elämän osa-alueilla, sillä eihän se koskaan ole minulta pois saati muuta minun elämää. Ei ainakaan huonommaksi, jos kavereilla menee hyvin ja tulee onnistumisia.  Jaetaan siis jatkossakin kuvia ja kokemuksia ja ennen kaikkea iloitaan myös toisten omista. 😍

MANSIKOIDEN SYYSHUOLTO VARMISTAA ENSIKESÄN SADON – UUSIA OPPEJA, MUTTA EHKÄ SITTENKIN…

Ensinnäkin amppelimansikka Riasta ja sen rönsyistä on tullut kysymyksiä, että poistetaanko ne vai ei? No puhuin tuossa mansikantaimikasvattaja- kaverini kanssa vielä kertaalleen aiheesta ja lopputulema oli, että Rian rönsyjä ei kannata ottaa nyt vielä pois, vaan ne voivat olla. Rönsyt ei heikennä loppukauden satoa ja niihin voi hyvällä tuurilla ehtiä tulla vielä mansikoitakin tälle vuodelle. Ne voi leikata sitten pois, kun viet ruukkuja talvisäilöön tai jos ne ovat maahan istutettuja, niin ennen talvea sitten.

Puutarhamansikoiden syyshuollosta puhuttiin myös ja hiukan päiviteltiin tietoja puolin ja toisin, koska nyt on alkanut esiintyä sellaista ”uutta tietoa” etenkin mansikoiden syksyisestä leikkaamisesta sekä typpilannoituksesta. Etenkin tästä typpilisästä olen lukenut muutamassakin eri paikassa hyvin ”varmaa tietoa”, että kuinka se tehdään.  Itse suhtaudun tähän aiheeseen vielä varovaisesti. Ensinnäkin siksi, että tuo ”oppi” on hyvin pitkälti etelä-eurooppalaisten viljelijöiden tapa ja toiseksi sen lajikekohtaiset erot ovat selkeästi isoja. Tarvitaan siis lisätutkimuksia ja kokemuksia.

Mutta se mitä mansikoiden syyshuollosta ja sen tärkeydestä tiedetään varmaksi, on niiden syyslannoittaminen, mikä pitää tehdä ihan nyt näinä aikoina.  

Toinen asia mitä voidaan pitää hyvin suositeltavana, on leikata suurimmat lehdet ja rönsyt pois nyt. Tässä on myös lajikekohtaisia eroja mutta esim. perinteinen Polka lajike kestää ja hyötyy tästä valtavasti. Leikataan siis ensin varovaisemmin ja katsotaan vaikutuksia ja seuraavina vuosina enempi, jos tarvetta.

Ja se typpilisä, jos sitä haluat kokeilla, niin se tulisi antaa sitten kuukauden päästä aikaisintaan, kun uudet lehdet selkeästi kasvaneet. Typpilisän antamisesta on kuitenkin vielä vähän kokemuksia Suomen olosuhteissa, että suosittelen kokeilemaan vain pienelle osalle mansikkapenkkiä, älä kokonaan. Ja jos teet tämän, niin mieluusti kuulisin sitten ensi kesänä tuloksista. Turvallisinta on toki jättää tämä kokonaan tekemättä,  syyslannoitus on kuitenkin se tärkein asia.

Mansikkamaan syyshuolto lyhyesti:

  • Nyt kannattaa leikata suurimmat lehdet ja kaikki rönsyt pois.
  • Nyt ( heti lehtien ja rönsyjen leikkaamisen jälkeen)annetaan syyslannoite ja mieluiten kastelulannoitteena, että ehtii varmasti tehota.
  • Rohkeille kokeilijoille -> Typpipitoinen kastelulannoite lisä noin kuukauden päästä, kun uudet lehdet kasvaneet. Vain osalle taimista ensimmäisenä syksynä, että näkee tulokset.  

Jos tarvitset meidän ammattipuutarhureiden käyttämää  Syyslannoitetta, kastelulannoitteen muodossa niin olen pussittanut niitä sinulle pienempiin 500 g pusseihin (4,95 € / pss) saat siis TÄÄLTÄ

MUUTAMA HYVÄ ”LISÄPÄIVÄ” (5-8.8) TALVIVASTOJEN TEKOON.

Jos et ehtinyt heinäkuun hyvään kuun vaiheeseen tehdä talvivihtoja tai jos haluat tehdä niitä vielä lisää, niin nyt on vielä muutama hyvä päivä käsillä.  Kuu on suosiollinen niiden tekoon nyt 5-8.8 päivät. Nyt tehdyt vihdat kestävät useamman saunomiskerran ja myös tuoksuu hyvälle. Näiden päivien jälkeen ei sitten tänä kesänä kannata tehdä kuin suoraan käyttöön tulevia vihtoja.  

AVOIMET PUUTARHAT SUNNUNTAINA 7.8

Niin kuin viimeviikolla olikin jo puhetta, niin tänä sunnuntaina varataankin kalenteriin mustikoiden ja sienien keräämisen sijaan, vierailuajat näihin avoimien puutarhoihin vierailuihin. On taas kyllä niin jännä nähdä mitä kaikkea ihanaa ja kivaa näistä pihoista ja puutarhoista löytyykään.

Kaikki kohteet, paikkakunnittain, aukioloaikoineen ja osoitteineen löytyy siis TÄÄLTÄ

KÄÄRMEET LIIKKUVAT TAAS – KARKOTTIMET PITÄÄ POIS – PALAUTE

Alkaa kesä edetä hiljalleen siihen suuntaan, että käärmeet, etenkin nuoret yksilöt, liikkuvat aktiivisemmin, paitsi ravinnon, niin myös sopivien talvipesien etsinnässä. Nyt on siis hyvä hetki katsoa, että karkottimet on ajoissa paikallaan ja toiminnassa.  Näiden tehohan perustuu paitsi oikeaan ja testattuun värähtelytaajuuteen, niin myös siihen, että nämä ovat paikallaan, samalla alueella pitkään, ihan ympäri vuoden. Silloin näiden teho on todistetusti hyvä. Muutaman päivän käytön jälkeen ei kannata vetää vielä mitään johtopäätöksiä. Yleensä, jopa ensimmäisen päivän aikana käärmeet liikkuvat paljonkin, etsien uutta paikkaa ja päästäkseen pois karkottimen vaikutuksen piiristä.

Sain viikolla myös mukavaa palautetta näistä.

***********************************

Käärmeenkarkottimet - onko niissä eroja?

Siitä asti kun olen tälle tontille kävellyt, olen ajatellut, että tämä on puutarhurin unelma. Pihapiiri kallion päällä, vanhat rakennukset, maa, jossa kasvaa kaikki mitä istutat ja takapihalla marjamaat 😍

Vaan yksi ongelma on jokaisessa paratiisissa, meillä se on ollut sahalaitaiset lierot, jotka yrittää pääsemästä päästyään koiratarhoihin. Meillä on tällä hetkellä kolme metsästyskoiraa, jotka puutarhurin apuna pitää huolta meidän ruokavarastosta ❤️ 

Kesä 2021 oli oikein multihuipennus - 14 kyytä, huolimatta kaikista mahdollisista karkoituskonsteista. Oli karkottimia, ripoteltiin tuhkaa tontin rajoille, levitettiin etikkaa - vain siilit puuttui.

Epätoivo emännän mielessä oli aika lähellä ja suhtautuminen tähän isännän tuomaan ”Kodin Kukkien käärmekarkottimeen” oli skeptinen. Kevät tuli ja lopulta tuli käärmeetkin, mutta ei yksikään lähellekään tätä isännän tuomaa uutta karkotinta. Vaikka juuri siellä oli viime kesänä valtaosa lieroista. Neljä kohtaamista riitti yläpihalla tonttia ja tilattiin vielä kaksi lisää näitä toimivia karkottimia. Karkottimien asennuksen jälkeen meillä on tavattu enää yksi liero pihatiellä, karkottimien vaikutusalueen ulkopuolella.

Sangollinen aiempia halpoja karkottimia pitää ainakin meillä paikkansa navetassa sangossa ja täällä luotetaan Kodin Kukkien myymiin karkottimiin, nyt uskaltaa emäntäkin kävellä pihalla pikkukengissä 👌

 Terkuin Janssu ja Pete

***********************************

Nämä tämmöiset palautteet ovat kyllä niin ihania, että ei paremmasta väliä. Ei sillä, että kehutaan  karkotinta, vaan vielä enemmän se, että elämisen laatu ja koirien turvallisuus parantui näiden ansiosta ja se tuntuu aina ihan superhyvälle ja tärkeälle asialle. Etenkin näin koiraihmisen silmin katsottuna.

Mikäli sinulla tai tutullasi on tarvetta, niin näitä aurinkokennotoimisia käärmekarkottimia saat suoraan TÄÄLTÄ

Ja tosiaan tämän / nämä kun laitat paikalleen, niin ne kannatta pitää siinä paikallaan ihan ympäri vuoden.

Ps. Ääni ei häiritse muita kuin käärmeitä.

SYYSVALIKOIMA NYT JULKI – SINULLE HALUSIN KERTOA ENSIMMÄISENÄ

Tarkalle meni, mutta ehdittiin saada syysvalikoima vielä esiin ennen viikonloppua ja sitä, että sain kertoa sinulle siitä. Kuvasto ilmestyy parin viikon päästä, mutta sinä pääset jo nyt tutustumaan valikoimaani.

Katsopa TÄÄLTÄ mitä kaikkea kivaa. 😉

Klikkaat vain auki joko kukkasipulit, syysistutettavat, jne. Niin sieltä pääset näkemään valikoiman. Ja voit toki jättää jo nyt tilauksen, niin sitä varmemmin voin ne sinulle varata.

Oikein jännittää, niin ettei meinaa housuissa pysyä, kun odotan, että mitä tykkäät valikoimastani. 😊

Toimitusajoista:

Perennojen, pensaiden, kukkasipulien ja talvivalkosipulien

toimitukset aloitetaan sitten näillä näkymin viikolla 37 eli 12.9 alkaen. Silloin alkaa hiljalleen syysistutusten parhaat ajat olla käsillä.

Kasvatus ym. tarvikkeita lähettelen, tuttuun tapaan koko ajan, päivän-parin toimitusajalla.

Vaan nyt minä lähden takaisin tuonne kasvihuoneelle ”lämmittelemään” eli keräämään kaikkia herkkuja ja nauttimaan kesän antimista.

*******************************

Älä koskaan pelkää ilmaista sitä, mitä on sydämelläsi.
Pienestä kipinästä kasvaa joskus liekki,
jonka loimussa voi monta kuukautta lämmitellä käsiään joku,
jota rakastat tai joku, jonka tunnet vain ohimennen.   
- Faith Baldwin

*******************************

Oivallusten ja iloisten asioiden ihanaa viikonloppua sinulle hyvä ystäväni!

Toivotteleepi,

Puutarhurisi

Juha