Perjantaipostini aiheita tänään mm:
- Liljakukot pois kerta sumutuksella – tuuria vai onko tuo uute niin tehokas?
- Kastelut kääntyvät aamuihin
- Kasvustoa harvennetaan
- Rian kesätauko on yhä mysteeri
- Lentomuurahaisten aika – mitä nämä oikeasti olivatkaan ja miksi nyt lennellään?
- Valkosipulit ylös – valmistuminen meinasi yllättää
- Huolestuttava uutinen Virosta – Puutarha-ala vetoaa harrastajiin
- Metsä kutsuu - mahtavasti satoa, eikä häiriötekijöitä nimeksikään
- Vadelmien keruu kikka
- Kalenteriin - Avoimet puutarhat tapahtuma 7.8
Energisiä terveisiä täältä Puutarhalta
Ai että minulle sopii hienosti tämmöiset hiukan viileämmät aamut. Toki lämpö kuuluu kesään, mutta itse olen kyllä paljon energisempi ja aikaansaavampi, kun lämpötilat ovat lähempänä kahta- kuin kolmeakymmentä.
Ja ai, että mikä onni ja autuus on tämäkin, kun aamulla kastelukierroksella saa poimia suoraan niin maukkaat tomaatit kuin rapean raikkaat kurkut suoraan suuhun ja herkutella muutamalla mansikalla, niin eihän aamu voi paremmin käyntiin lähteä.
Ja kun vielä liljapenkki aloitti kukintansa näin upeasti, niin kyllä puutarhurin sielu lepää ja nauttii.
On ollut muuten todella iloinen yllätys, että ihan se alkukesästä annettu yksi valkosipuliuutteesta tehty käsittely riitti pitämään liljakukot poissa liljoista, vaikka jo muutama yksilö olikin jo silloin ennen ruiskutusta noiden kimpussa. ( tästä oli juttua silloin perjantai postissani 17.6) Pitää vielä testata, koska tämä oli ensimmäinen kerta, kun tein tuon ruiskutusveden tuosta valkosipuliuutteesta enkä kynsistä. Voi nimittäin olla, että siitä sai vahvemmat ja pidempään kestäneet tuoksut aikaan verrattuna kynsiin. Jos sinulla on kokemuksia tästä, niin kerro ihmeessä. Tämä saattaa olla isokin helpotus liljakukkojen kanssa taisteleville.
KASTELUT AAMUIHIN
Itse olen hiljalleen siirtänyt nyt kastelut taas aamuihin, koska erilaisten kasvitautien riski lisääntyy ihan luonnostaan näin syksyä kohden mennessä. Niin härmät kuin homeet viihtyvät kosteissa olosuhteissa, joten kastelen nyt aamuisin, jotta kasvustot kuivaisivat mahdollisimman nopeasti ja hyvin päivällä.
JA KASVUSTOA HARVEMMAKSI
Samoin harvennan etenkin härmälle alttiiden kasvien kasvustosta lehtiä pois. Etenkin vanhat syysleimulajikkeet ja usein myös liljat ovat näitä herkimpiä. Usein kysytään, että kuinka paljon pitää karsia, mutta siihen on aika mahdotonta vastata yksiselitteisesti. Idea lehtien ja mahdollisten sivuversojen poistossa on aivan yksinkertainen eli ilman pitää päästä vaihtumaan kasvustossa, niin silloin se kuivuu myös parhaiten niin kastelun kuin sateen tai yö kosteuden jälkeen. Eli ihan taas hyvin pärjätään, kun käytetään omaa tervettä puutarhurinjärkeä, ja sitähän meillä riittää, eikö vain. 👍😉
RIA PITI TAUKOA – SYY MYSTEERI
On tässä kesässä jotain jännää, kun ympäri suomea tulee viestejä, että satojen kypsymisessä ja kukissakin on aika isoja eroja ja erilaisuuksia kuin normaalisti. Jotkut paremmin kuin koskaan ja jotkut taas ei sitten millään ja samassa pihapiirissä. No luonto on ihmeellinen ja sen ehdoilla mennään. Pääsääntöisesti kaikki kyllä kasvaa ja kukki ihan normaalisti ja jopa paremminkin ( esim. kurkuista on tullut ihan jättisatoja), mutta itselläni ihmetytti, kun tuo amppelimansikka Ria lakkasi yhden äkkiä kukkimasta tuossa heinäkuun alussa. Eipä ollut ennen moista tehnyt ja tästä sitten puhuinkin mansikkaspesialisti kaverini kanssa ja ihan Luken tutkijaankin asti asiaa selvitettiin ( kaikki poikkeamat ja erilaisuudet, kun aina kiinnostaa ), mutta ihan täyttä varmuutta tuohon ei saatu. vahvin epäily oli, että tuo juhannuksen hellepiikki olisi sen aiheuttanut, mutta toisaalta olihan viime kesä hellettä pitkään, eikä vastaavaa käynyt. No ehkä tämä joskus selviää ja näyttäähän nuo nyt taas kukkivan ja tekevän marjaa normaalisti, että varmaan taas saan syys-lokakuullakin niistä nauttia.
LENTOMUURAHAISIA – MITÄ NE OLIKAAN OIKEASTI? EI TARVITSE PANIKOITUA!
Alkaa olla taas se aika kun ”lentomuurahaisia” alkaa ilmestyä ja usein kuulee puhuttavan niistä ihan omana lajinaan. No niinhän se ei ole, vaan kyse on ”hä
ähumusta” eli kosiolentoajasta ja näille lentäville yksilöille on vain tullut tämmöinen ”lentomuurahais” nimitys aikojen saatossa. Kyseessähän on oikeasti kuningattarien ja kuhnureiden ”häälennoista”. Se kestää yleensä vain joitakin päiviä ja sen jälkeen niiden siivet tippuvat pois ja häät on ohitse! Eli näiden lentoseremonioista ei tarvitse sen enempää huolestua, että tontille olisi muuttanut jokin ”lentomuurahaisten” armeija.
Ja jos tontillasi on muurahaisten pesä tai polku sisälle, niin ei niitä tarvitse eikä missään tapauksessa kannata tapaa millään myrkyillä, vaan ohjata ne pois ”ei toivotulta paikalta” esimerkiksi TÄLLÄ muurhaiskarkottimella. Näitä on vielä muutama jäljellä ja seuraavaa erää odotan kahden viikon päästä saapuvaksi. Nämä tosiaan vaativat muutaman viikon, että muurahaiset antavat periksi ja muuttaa pois / reittiään, ja siksi onkin tärkeää jättää nämä paikalleen myös talveksi.
VALKOSIPULIT YLÖS – HIUKAN MEINASI YLLÄTTÄÄ
Viikolla piti vain hiukan tarkistaa, että mille nuo Ljubashat tuossa keittiökasvimaalla näyttää, niin nehän olivatkin jo ihan valmiita nostoon, vaikka muutama viikko sitten vielä näytti sille, että elokuun alkuun menee nosto tänä vuonna. Muutama sipuli oli alkanut jo jopa jakautua, että kiire meinasi tulla. Tämäkin taitaa olla näitä tämän kesän omituisuuksia , mutta toisaalta sipulit olivat erittäin isoja ja komeita, niin mikäs niitä oli nostaessa. 😍🧄👍
HUONO JA VAROITTAVA UUTINEN – VETOAN NYT SINUUN!
”Vaarallinen kasvitauti löytyi Virosta ‒ Suomessa tomaatin ruskokurttuvirukselta on toistaiseksi vältytty”
Näin uutisoi MT viikolla ja tuo oli kyllä erittäin huolestuttava ja huono uutinen. Toki hyvä, että meillä Suomessa tuota ei olla vielä havaittu eikä toivottavasti koskaan havaitakaan.
Uutinen oli pitkä, mutta tässä muutamia oleellisia poimintoja aiheesta, josta selviää kuinka vakavasta asiasta, on kyse ja kuinka helposti tuo on kuitenkin ehkäistävissä:
- Suomessa viranomaiset ja viljelijät ovat varuillaan tomaatin ruskokurttuviruksen suhteen.
- Virus leviää myös ulkomaisten tomaattien ja chilien hedelmistä otettujen siementen mukana.
- Virossa on vuoden 2022 seurantakäynneillä löytynyt kolmasti tomaatin ruskokurttuvirusta
- Tomaatin ruskokurttuvirus on vaikeasti kukistettava, säilyvä virus, jonka pääasialliset isäntäkasvit ovat tomaatti ja paprika
- Kyseessä on karanteenituhooja, jonka torjuminen vaatii ankaria hygieniatoimia. Jos ruskokurttuvirusta löytyy viljelmältä, kasvustot on hävitettävä ja kasvihuoneet desinfioitava, jotta tauti saadaan kuriin.
- Tauti on kosketuslevintäinen, eli se leviää helposti vaatteiden, käsien ja työkalujen mukana sekä viljelmien välillä kiertävien pakkauslaatikoiden välityksellä.
- Viruksen leviämistä voi estää käyttämällä terveitä, tarkastettuja siemeniä ja taimia sekä noudattamalla hygieenisyyttä kasvien hoitotoimenpiteissä.
- Virus leviää myös ulkomaisten tomaattien ja paprikoiden hedelmien mukana.
- Ruokavirasto suosittelee harrastajiakin hankkimaan siemenet siemenkaupasta, sillä ulkomaisista tomaatin ja chilien hedelmistä otettuihin siemeniin liittyy todellisia virusriskejä.
- "Viljelijät noudattavat hyvää hygieniaa ja ovat varovaisia kasvitautien varalta. Suurempi uhka on, että tauti tulee maahan matkailijoiden ostamien taimien mukana tai ulkomailta tilatuissa siemenpakkauksissa. Näin emme toivo tapahtuvan", Mirkka Soukainen sanoo.
- Jos epäilet havainneesi viruksen oireita, ilmoita siitä välittömästi Ruokavirastoon.
En siis todellakaan halua pelästyttää enkä sanoa, etteikö tomaatteja ja paprikoita voisi ja kannattasi jatkossakin kasvattaa koton, ennemmin päinvastoin, mutta hankitaan siemenet / taimet kotimaisilta puutarhakauppiailta jatkossakin, niin tuo viheliäinen tauti ei toivottavasti koskaan rantautuisi meille. Ja vaikka kuinka kiehtovia tarinoita ja juttuja näkyy mm. somessa kaupan tomaateista otetuista siemenistä ja niistä kasvatetuista taimista, niin vetoan jo ihan meidän ammattipuutarhureiden elinkeinonkin puolesta, että niin ei ensi keväänä tehtäisi. Ei ne tarkistetut siemenet / taimet kuitenkaan niin kalliita ole, että sen takia kannattaisi ottaa noin isoa riskiä. Tämäkin on pieni, mutta tärkeä asia varmistaa meidän omien kasvisten saatavuus kaupoista jatkossakin. Kiitos!
MUSTIKOITA, HILLOJA, KANTTARELLEJA, VADELMIA – EIKÄ PAARMOJA EIKÄ HIRVIKÄRPÄSIÄ – NYT MENNÄÄN METSÄÄN!
Nyt on kyllä kaikkein ihanteellisemmat ajat mennä keräämään luonnon antimia talteen. Ihan tajuttoman hyvin on mustikoita ja vadelmia sekä kanttarelleja ja jopa hillaa ihan ennätyshyvin. Ja mikä parasta, en ole tavannut vielä yhtään hirvikärpästä ja paarmatkin näyttäisivät hävinneen. Eiköhän nyt jätetä muuta hommat tauolle ja suunnataan metsään oikein urakalla tänä viikonloppuna.
Vadelmankeruu kikka.
Taisin viime vuonna tämän esitellä, mutta kun kaivoin tuon taas esiin, niin ajattelin laittaa sinullekin vinkkinä. Eli kun olen mennyt keräämään vadelmia, niin kiinnitän tuollaisen mehukannun vyöllä vyötäisilleni. Näin saan molemmat kädet vapaiksi ( toinen käsi pitää oksaa ja toisella kerään) ja marjat ovat kätevä tipauttaa kannuun. Ja kun kannu alkaa olla täynnä, niin kippaan sen kannelliseen keruuämpäriin. Näin marjat ei litisty ja toinen ( ehkä karvaan kokemuksen kautta huomattu) etu on, että jos kompastuu, niin ei mene kuin vähän marjoja maahan, ei koko ämpäri 😉
MENOVINKKI - AVOIMETPUUTARHAT 7.8
Nyt jo muistutuksena, että tänä vuonna tuo perinteinen avoimienpuutarhojen päivä on viikon päästä sunnuntaina. Minusta tuo on yksi parhaimpia tapahtumia mitä aina kerran vuodessa on. Aivan mahtavaa päästä tutustumaan kotipuutarhoihin – saada ideoita ja ennen kaikkea tapaamaan samanhenkisiä ystäviä.
Tämän vuoden kohteet löydät koottuina TÄÄLTÄ
Vaan nyt minä lähden takaisin tuonne ulkohommiin ja katsomaan josko Mortti ja Willow lähtisi mukaan puuhastelemaan. Ainakin kovasti ne tuossa äsken oli sitä mieltä, että lähtisivät ja auttaisivat oikein mielellään. Ainakin "turhien kukkien" nyppimisessä Mortti pentu tuntuu olevan nyt jo melko haka. 😉
”Ystävyys tarvitsee ravintoa ja hellää hoitoa”
Juha: Ystävyys on koko elämän voima ja perusta. Ystävyyden ja rakkauden ero on pieni ja häilyvä. Eroa niiden välille ei ole välttämätöntä tehdäkään. Silloin kun mikään ei kanna, ystävät kantavat. Ystävät ovat tärkeitä surun hetkinä, mutta ovat he myös todella mainioita ilon täydentäjiä. Ystävien arvo korostuu niin surussa kuin ilossakin
Juha: Sitä on hoidettava sydämellä, ei järjellä. Sille on annettava aikaa eikä sitä voi vaatia kukkimaan, koska se kukkii vain silloin, kun on sen aika. Puutarhurin on vain oltava levollisin ja luottavaisin mielin sen vierellä.
Juha: Hän osaa sanoa oikean sanan silloin, kun on sen aika, mutta myös olla oikeaan aikaan hiljaa vierellä ja pitää vain kädestä kiinni. Hän on ehdottoman luotettava ja ymmärtäväinen.
Juha: Oikeastaan mikä tahansa. Kukkien symboliikka on ihan oma lajinsa, jota on tarpeetonta kovin tarkkaan hallita. Pelkästään ruusuista on olemassa kymmeniä määritelmiä! Punainen ruusu tarkoittaa rakkautta, keltainen kiihkeää rakkautta, syvänpunainen ujostelua, tummanpunainen tiedostamatonta kauneutta…
Juha: Toki voit viestiä tällaisten symbolienkin kautta, mutta kyllä tärkein viesti tulee varren toisesta päästä, kukan ojentajasta. Jokainen kukka on kaunis, kun sen antaja on vilpitön. Jopa horsman kukka eli ”rentun ruusu” voi olla kaunein ystävyyden symboli, kun antaja todella tarkoittaa jotain sitä ojentaessaan.
Juha: Se ei välttämättä ole kukkapenkin korein kukka, mutta se kukkii usein, eikä se kuihdu koskaan. Vaikka se välillä lepää, se on aina valmis uuteen kasvuun, kun se saa vettä, aurinkoa ja ravintoa.