Valkosipulit voi myös pakastaa, Salaatin elvytys niksi - onko tuttu?, Tomaattien kypsytys pohdintoja, ym. 12.8.2022

Valkosipulit voi myös pakastaa, Salaatin elvytys niksi - onko tuttu?, Tomaattien kypsytys pohdintoja, ym. 12.8.2022

Perjantaipostini aiheita tänään mm:

  • Valkosipulit voi myös pakastaa
  • Talvivalkosipuleiden isot Ljubashat jo varattavissa
  • Salaatin elvytys niksi – onko tuttu?
  • Tomaattien kypsytys pohdintoja
  • Wanhan kansan Laurinpäivä ennustuksia
  • Laikut kurpitsan lehdellä – ei huolta
  • Onnellinen mies
  • Kerholaisten niksit ja keinot mustikoiden värjäämien käsien puhdistukseen
  • Lapin noidan lemmenjuoma – ohje – joko olet testannut?
  • Tiesitkö, että 112 sovellus on paljon muutakin kuin hätäpuhelu?
  • Kukkahoroskoopissa juhlivat Kurjenkellot
  • Syyskuvasto ilmestyy ensiviikolla – nyt voit jo ennakkoon selailla

Aurinkoisen maukkaita terveisiä täältä Puutarhalta

Minusta ehkä yksi hienoimpia asioita meidän luonnossamme on nämä elokuun illat, yöt ja aamut. Nytkin kun on saanut iltaisin ihailla ensin taivaanrannan upeaa väritystä auringonlaskun aikaan. Ja pian, kun on katsonut toiseen suuntaan, niin upea täysikuu on noussut viljapeltojen ylle. Yöt on pimeitä, mutta lämpimiä ja illalla saunan jälkeen kun istuu terassilla, niin eihän sitä meinaa malttaa lähteä nukkumaan millään. Niin ihanan rauhallista ja suorastaan taianomaista kuinka yön tunnelma kietoo pehmeään syliinsä. Aamuisin on miellyttävän viileää ja peltojen yllä leijuva usva tekee ilmasta ihanan kostean ja raikkaan. Päivät ovat hiukan liian lämpimiä minun makuuni, mutta jos sattuu hiukankin tuulemaan, niin sitten on aivan ihanteellista puuhastella, vaikka sipulin nostoa harrastaen. 😉

AUKESIKO VALKOSIPULIT TAI ARVELUTTAAKO NIIDEN SÄILYMINEN MUUTEN? EI HÄTÄÄ, NE VOI AINA PAKASTAA.

Monella on tullut yllätyksiä nyt valkosipulien nostossa, että osa sipuleista on alkanutkin jo jakautumaan ja sellaiset sipulit ei oikein hyvin säily. Ne kannatta siis käyttää uudelleen istutuksiin tai pakastaa. Oletko kuullut / tiennyt, että se toimii hyvin? Eli ei muuta, kun sipulit kuoritaan ja pieniin pakastepusseihin ja pakkaseen. Sieltä sitten sitä mukaa kun käyttöä on. Itse pakastan ihan vain muutaman kynnen per pussi eli käytännössä se tarve mitä menee joko yhteen ruuanlaittokertaan tai muutaman päivän aikana vähintään. Niin on aina tuoretta ja hyvää valkosipulia tarjolla.

Ps. Mikäli tarvitset tälle syksylle uusia talvivalkosipuleita, niin näitä perinteisen isoja ja hyviä Ljubashoita voit varata jo nyt edullisesti. Ne on toki jo nostettu, mutta vielä kylmävarastossa lepäämässä ja odottamassa syyskuuta, kun niiden toimitukset sitten aloitetaan.

 

 

Mutta varata voit jo nyt, niin ainakin saat varmasti omasi.

10 kpl  Ljubasha ( huom! iso koko 50 / + ) 14,95 € -> TÄÄLTÄ

30 kpl  Ljubasha ( huom! iso koko 50 / + ) 39,95 € ( ovh 44,85) -> TÄÄLTÄ

Ja jos haluat lukea oppaani valkosipulin koko vuoden kierrosta aina istutuksesta kasvatukseen ja sadon korjuuseen asti, niin sen pääset lukemaan TÄÄLTÄ ja ilmaiseksi tottakai. 😊

SALAATIN ELVYTYS NIKSI

Näin kuumalla käy helposti salaattien kanssa niin, että ne hiukan nuupahtavat matkalla kotiin ja keittiöön. Vaan eipä hätää, nuupahtaneen salaatin voit helposti ”freesata” raikkaaksi ja rapeaksi näin:

  • ei leikata tyveä suotta
  • koko salaatti upotetaan n. + 40 asteiseen ( = hiukan kättä lämpöisempi) veteen hetkeksi.
  • sen jälkeen salaatti upotetaan joksikin aikaa jääkylmään veteen, jossa voi olla vaikka jääpaloja.

Ja näin on salaatti taas raikkaan rapsakka. Kokeilepa, yllätyt!

TOMAATTIEN LATVAT POIKKI VAI EI? VAI MITEN SAISI VAUHTIA TOMAATTIEN KYPSYMISEEN?

Aika monella suunnalla tuntuu olevan nyt sellaista liikkeellä, että tomaatit eivät meinaa kypsyä kunnolla ja monet ovat saksineet jo latvoja innokkaasti, että se auttaisi.  Minäkin kokeilin latvoa muutaman tomaatin pari viikkoa sitten, mutta niin siinä kävi kuin ennenkin. Eli ei tomaatit juurikaan nopeammin alkaneet kypsyä, mutta varkaiden kasvutahti ja ilmestyminen kiihtyi valtavasti. Itse en ole ollut lainkaan huolestunut näiden kypsymisestä, kun lämpöä riittää vielä näin hyvin ja eihän nyt olla vasta kun elokuun alkupäässä. ( Nuo kuvankin tomaatit ehtivät ihan varmasti kypsyä ja vieläpä helposti). Yksi asia mitä tosin olen nyt tehnyt on, että käyn sulkemassa kasvihuoneen ovet ajoissa illalla ja avannut vasta myöhemmin aamulla kuin alkukesästä. Samoin olen kääntänyt tuuletusluukkujen lämpötilasäädön + 23 asteeseen, että huoneessa pysyisi tasainen ja hyvä lämpö, myös illasta aamuun. Ja sellaista pikku nipistelyä olen kyllä myös harrastanut ihan noiden latvoissa olevien kukintojen suhteen eli nipistän niiden latvakukintoja pikkuisen. Olen huomannut, että se parantaa paitsi niihin tulevien tomaattien valmistumista, niin myös muiden kypsymistä. Kasveilla kun on usein sellainen taipumus, että jos niitä hiukan vahingoitetaan , niin ne rupeavat kypsyttämään satoa nopeammin. Joskus tekevät jopa runsaammin satoakin.

LAURIN PÄIVÄSTÄ SANOTTU

Toissa päivänä oli Laurin päivä ja sitähän on pidetty myös monien vanhojen sanontojen yhtenä ”merkkipäivänä”. Muistatko näitä?

  • ”Lauri ladot lukkoon panee, kuhilaat ja kokkoset pellolle pystyttää” eli heinät piti olla ladossa viimeistään Laurin päivänä
  • ”Syystä Laurista, kevättä Kynttilästä” eli alettiin jo pelätä ensimmäisiä halloja.
  • ”Lauri lehteen kusee” eli lehtipuiden lehdet alkavat kellastua
  • ”jos Laurina kaunista, niin sitä piisaa Perttuliin” ( 24.8) ja tulee hyvä syksy.
  • Lampaiden kesävilla kerittiin Laurina
  • Pääskyset, kurjet ja villihanhet kokoontuvat Laurina laumaan.
  • Ja pääskyistä vielä, että ”Laurina laumaan, Pertulta pois”

Ja olihan tuo keskiviikko niin kaunis ja aurinkoinen lämmin päivä, että jos pitää paikkaansa, niin hienot ilmat jatkuisivat  ainakin tuonne Perttuliin ( 24.8) asti ja sehän vain sopii hyvin, etenkin näin sadonkorjuun aikaan. 😊

LAIKKUJA KURPITSAN LEHDISSÄ – PITÄÄKÖ HÄVITTÄÄ? EI TARVITSE- ON NORMAALIA.

Näitä myös usein kysytään, että onko kesäkurpitsalla jokin tauti, kun lehtiin tulee laikkuja. Ei ole, nämä kuvan kaltaiset laikut ovat ihan normaaleja, ei hätää.

 

 

  

ONNELLINEN ( JA TAITAVA) RUUSUNMUTKAN HYÖTYKASVIPUUTARHURI

Sunnuntaina kävin taas innoissani katsomassa ( avoimet puutarha päivänä) mitä kaikkea kivaa Päivi ja Tapani ovat Ruusunmutkaksi nimetyssä puutarhassaan ja sen ympäristössään tänä vuonna kasvattaneet. Ja olihan siellä vaikka mitä kivaa ja upeasti kasvatettua, niin kuin aina. Heillähän on sellainen ihana ( toki sopivan leikkimielinen) jako, että Päivi hoitaa kukat ja Tapani hyötykasvit. Ja tuosta kurpitsajutusta tuli mieleen, että katsopa miten oli onnellinen ja taitava mies kurpitsapenkin luona. Vaikka Tapani, vaatimattomana, mutta mahdottoman taitavana ja ahkerana, ei koskaan kehu taidoillaan, niin eiköhän tämä kuva kerro kaiken oleellisen. 😉

MITEN NE MUSTIKAN VÄRJÄÄMÄT KÄDET TAAS SAIKAAN PUHTAIKSI? PARHAAT VINKIT KOOTTUNA!

Sisko laitteli viestiä, että ”mustikassa on kiva käydä, mutta kun seuraavana päivänä pitäisi aina olla työn puolesta kädet ihan putipuhtaan näköiset, niin millä keinoilla se taas onnistuikaan”?

No mehän kokosimme silloin jokunen vuosi sitten porukalla parhaat niksit ja näistä sitten vain valitset mieleisesi keinon:

Mustikka lähtee käsistä, kun poiminnan jälkeen ennen kuin peset kädet hiero niihin juolukoita, niin kädet ovat puhtaat, aivan kun et olisi käynyt mustikassa ollenkaan.

Vinkkaa Vaalasta Marita

…………

Kun hankaa sormet, kädet kostealla sammaleella metsässä saa aika puhtaaksi kädet.
Helena

…………

Etikka on myös mustikkasormille hyvä puhdistusaine. Sirkka

…………

Keittiöissä (talouskoulu ja kokkikoulu) on 60-luvulla opetettu puhdistamaan kalanhajuiset, punajuuriset ja muut värjymät käsistä: Ruokalusikallinen sokeria kämmenelle ja sitruunan viipale/mehua kostukkeeksi. Hankaa käsiä, jolloin sokeri on hankausaineena ja sitruuna valkaisee (sitruunan kuoressa on pehmentävää öljyä). Vie myös sillin hajun ja on myrkytön, jolloin voi aloittaa seuraavan työn välittömästi tai lähteä illanviettoon. Käytössä yhä.

Terveisin Leila

…………

Hei. Eräs helppo keino mustikkasormien puhdistamiseen ovat puolukan raakileet. Niitä kun rikkoo ja hieroo sormiin, sitten kosteaan sammaleeseen hieroo sormia niin kas: puhtaat kädet. Luonto auttaa.

Terveisin. Marjastaja Tampereelta / Aulikki

…………

Ohuet ja napakat kertakäyttökäsineet ovat näppäriä mustikanpoimimisessa, Varsinkin jos olet autolla liikenteessä. Käsineet kun heittää lähtiessä pois, ei sotkeennu paikat ja voi huoletta seuraavalla kerralla lähteä valkoisissa vaatteissa vaikka kesäteatteriin. Samoin ötökät eivät pääse syömään kämmenselkiä. Syksyllä Karpalon poiminnassa myös hyvä, kun tuppaa sää jo olemaan hieman viileää niin ainakin tällaisen vilukissan sormia alkaa palella. Sormet pysyvät kuivina hanskojen ansiosta ja käsiä ei palele. Ei kovin ekologista, mutta hanskoja voi kyllä käyttää useammankin kerran.

terv. Anja

Ei tarvitse puhdistaa mustikkaa sormista, kun käyttää kertakäyttöisiä vinyylikäsineitä.

En yleensä tykkää käyttää hanskoja muutoin kuin puutarhahommissa ja epäilin niiden toimivuutta mustikoiden poiminnassa, mutta hyvin sujuu poiminta, kun hanskat ovat oikeaa kokoa. Varalle toiset taskuun, jos joutuu välillä poistamaan hanskan kädestä. ;)

Terveisin Kaija

…………

Mustikan jäljet käsistä olen puhdistanut sitruunahappo pulverilla! Apteekissa myydään, eikä maksa paljoa!

Terveisin Maija-Liisa Myrskylästä.

…………

Mustikka tahrat saa helposti työtasoilta piimällä, kaada piimää tahran päälle ja anna vaikuttaa vähän aikaa ja pyyhi pois.   

Terveisin Lilli Suomussalmelta

 JA VIELÄ YKSI EKSTRA VINKKI – EI KÄSIEN PUHDISTUKSEEN VAAN YKSI TAPA ”SAALIIN” KÄYTTÖÖN - LAPIN NOIDAN LEMMENJUOMA

Onko tuttu?

Resepti 

2 dl mustikoita

2 dl sokeria

1 l vettä

Liota sokeri huoneenlämpöiseen veteen. Lisää joukkoon mustikat.

Laita juoma kelmulla peitettyyn lasitölkkiin aurinkoiselle ikkunalle. Juoma saa valmistua noin kaksi viikkoa. Siivilöi ja pullota lemmenjuoma.

Vahvempi aromi saadaan vähentämällä vesimäärä puoleen sekä myös väri syvenee, sopii erittäin hyvin jälkiruokaviinin tapaan. Juoma sopii hyvin alkoholittomaksi ateriajuomaksi punaviinin sijaan sekä tervetuliaisjuomaksi.

OLIHAN SINULLA TÄMÄ 112 SOVELLUS ASENNETTUNA?

Nyt kun tuo metsä kutsuu paitsi mustikoiden, niin muutenkin, niin tämä 112 sovellus on se paras sovellus joka kannattaa aina olla puhelimessa ladattuna. Sillä saa avun varmimmin, jos tarve tulee.

Lisää sen ominaisuuksista ( paitsi hätäpuhelut, paikannus niin myös esim. lähimmän Defibrillaattorin paikan, ajo-ohjeineen ja yhteystietoineen) voit lukea TÄÄLTÄ

NYT HOROSKOOPISSA JUHLIVAT

Kurjenkello 9.8. - 4.9.

Huomiota herättävä, erikoislaatuinen, luokseen kutsuva, ihastusta osakseen saava. Siinä laatusanoja, jotka kuvaavat kurjenkello-persoonaa. Kurjenkelloa et löydä joka mutkasta, mutta tavatessasi tiedät, että seura tulee miellyttämään. Kasvina kurjenkello pitää valoisista rinnelehdoista, samoin kurjenkello-ihminen rakastaa niin asumisessaan kuin koko elämänsä linjoissa valoa, ilmavuutta, tilaa ja vapautta; periaatteella antaa kaikkien kukkien kukkia! Kurjenkello haluaa, ja myös sopii, kukoistamaan samassa "kimpussa" mitä erilaisimpien kedonkukkien kera. Kurjenkello nostaa jopa metrisen vartensa muiden kellojen yläpuolelle ja tarkkailee maailmaa ennakkoluulottomin, ennennäkemätöntä ja parempaa etsivin katsein; mikään uusi ei ole niin erikoista, etteikö sitä kannattaisi kokeilla... Vaikeudet on tehty voitettaviksi. Kurjenkello elää täysillä aurinkoista päivää, syksy tulee myrskyineen, mutta ei kannata murehtia! Kurjenkellolle sopiikin vierelleen vankkavartisempi ja maanläheisempi kukka tukemaan, joka ei koko ajan kurkottele maailman tuuliin. Kurjenkello voi suotuisien myötätuulien puhallellessa suurine "kalkattavine" kelloineen joskus unohtaa vierellään kasvavat kissan- ja variksenkellot, joten perusteellisesti rauhoittuen, tutkistelevaan itsetarkkailuun kannattaa uhrata aikaa.

SYYSKUVASTO ILMESTYY ENSIVIIKOLLA – NYT VOIT JO KATSELLA SITÄ ENNAKKOON

Syyskuvastoni ilmestyy tosiaan ensiviikolla ja jos nyt haluat jo ennakkoon katsella sitä, niin se onnistuu TÄÄLTÄ

Vaan nyt minä lähden jatkamaan tuonne minun ”vuoden 2023” kasviuutuuksien ”testikentälle” katsomaan ja tekemään kirjauksia sekä kenties jo päätöksiä, että mitä kaikkea uutta ja kivaa ensikeväällä otetaan valikoimaan. Tämä on niin hauskaa ja mielenkiintoista puuhaa, ettei tätä oikein voi edes työksi kutsua.  Esimerkiksi tämä voisi hyvinkin olla yksi sellainen uutuus, joka voisi löytyä jo ensikevään valikoimasta. Mitäs tykkäät?

 *******************************

Tuntea joku, jonka kanssa vallitsee yhteisymmärrys välimatkoista ja lausumattomista ajatuksista huolimatta,

se voi tehdä maailmasta puutarhan.

Johann  Wolfgang von Goethe

*******************************

Aurinkoisen ihanaa viikonloppua sinulle hyvä ystäväni!

Toivotteleepi,

Puutarhurisi

Juha