Ilmat vaihtuvat kuin seitsemännellä hevosella ajaisi, Tuhkaa - ei heitetä hukkaan, Kieloja luonnosta joulupöytään, ym. 3.11.2023

Ilmat vaihtuvat kuin seitsemännellä hevosella ajaisi, Tuhkaa - ei heitetä hukkaan, Kieloja luonnosta joulupöytään, ym. 3.11.2023

Perjantaipostini aiheita tänään mm:

  • Ilmat vaihtuvat kuin seitsemällä hevosella ajaisi – jäätymisiä ja lähellä piti tilanteita
  • Vanha ”vitsi” jäi taas päälle – Pahoitteluni ja kiitos huomioista.
  • Tuhkaa – ei heitetä hukkaan – oikeat käyttömäärä ja vinkki lisätiedon janoon.
  • Kieloja luonnosta joulupöytään – onnistuu helposti – muistetaan maanomistajan lupa
  • Mikä ero premium luokan sipuleilla tavallisiin? Iso ja ratkaiseva.
  • Kerhos peciaal tarjous NYT !
  • Hauskat ja nopeat maljakkokuunliljat yllättävät
  • Amaryllisten ja muiden jouluksi kukitettavien toimitukset alkavat ensiviikolla.

Vaihtelevia ja jo hiukan joulun tuntuisia terveisiä täältä Puutarhalta !

Viikko on ollut hyvin vaihteleva, niin omien tunteiden kuin ilmojenkin suhteen. Päällimmäisenä on kuitenkin ollut vahva kiitollisuuden tunne. Kaikista niistä ihanista ja välittävistä viesteistä sekä niistä kaikista ystävien välisistä muistoista Kokki Jussista. Haikeus on läsnä, mutta elämä jatkuu täysillä ja positiivisesti, niin kuin sen kuuluukin.

Ilmojen puolesta me on oltu täällä hiukan paremmassa tilanteessa kuin monessa osassa Suomea muuten. Meilläkin toki on tullut lunta, mutta vain hiukan, sitäkin enemmän vettä, tuulta, pikkupakkasia ja hiukan jopa aurinkoakin.

Ruukkujenkin tyhjennykset jäivät alkuviikosta hiukan ”lumenalle” mutta johan ne siitä sitten suli ja nyt on mullat komposteissa ja ruukut pesussa

RÄNNIT JÄÄSSÄ JA MELKEIN VESIMITTARIKIN PILALLA

Mielestäni olin puhdistanut rännit hyvin, mutta tiistai-illalla ihmettelin, että mikäs nyt on kun vettä tuli ränneistä yli eikä syöksytorven päästä mistä kuuluisi tulla??? No syy selvisi pian. Vesisieppari oli kerännyt moskaa ja sitä oli jo putken täydeltä ja sekin umpijäässä. No pientä ”väkivaltaa” taltalla ja vasaralla sekä lämpimällä vedellä suostuttelua ja niin vain tukos lähti ja vesi alkoi virrata taas niin kuin kuuluukin.

Lehtiä on kyllä puissa vielä aika paljon ( ihmeellinen vuosi, kun lehdet ei meinaa tippua millään, ei edes myrskyssä), että varmaan pitää käydä rännit läpi vielä pariinkin kertaan ennen talvea.

Ja yhden vesimittarin olin näköjään unohtanut korjata pois. Onneksi ei hajonnut, mutta jääpuikko paljasti, että lähellä käytiin. 🤦

 

 

 

 

 

VANHA ”VITSI” SE VAIN JATKAA ELÄMÄÄNSÄ – PAHOITTELEN JA KIITOS

Viime viikon postissa se sitten kävi. Tiedä että olinko niin vanhojen muistojen ja tunteiden vallassa, mutta niin vain tuo vanha kouluaikojen ”vitsi” siirtyi tekstiin. Eli kysehän oli tietenkin vaahteralla esiintyvästä tervatäplätaudista (Rhytisma acerinum )eikä mistään ”tammen tervaleppä” taudista, sellaista kun ei oikeasti ole olemassakaan ( paitsi opiskelija huumorissa aikoinaan…).  Kiitos paljon palautteista ja yritän jatkossa unohtaa tuon vanhan vitsin, niin ettei se nyt ainakaan näihin posteihin siirry. Koulutapaamisissa sitten korkeintaan.🙋‍♂️🧐

No se nyt oli onneksi hyvä, että kuva ja torjuntaohjeet oli oikein. 😊 ettei ihan kaikki mennyt pieleen..🤭

TUHKAA – EI HEITETÄ HUKKAAN

Minulla on tapana näin talven kynnyksellä käydä vielä kerran kaikki tulisijat läpi ja viedä kertyneet tuhkat kiertoon. Näin on tulisijat puhtaat ja samoin tuhka astiat tyhjinä talvella kertyville tuhkille.

Tuhka kun ei sisällä lainkaan typpeä, niin sen voi hyvin levittää nyt syksyllä.  

Tuhka suojaa myös maaperän mikrobeja ja sienilajistoa, jotka ovat siis elintärkeitä asioita maaperässä kasveille ja niiden hyvinvoinnille.

Tuhka on myös vallan erinomaista maanparannukseen, kun vain pidetään tolkku levitys määrissä. Tuhkahan on, niin kuin tiedetään, emäksistä ( ph vaihtelee 10-13 välillä) joten sen vaikutus maan ph arvoon vaikuttaa kalkin tavoin. Helposti 1-3 yksikköä.

Paljonko on sitten turvallista, mutta tehokasta laittaa? Tämä on hyvä kysymys, mutta itse lähden nykyisin sellaisesta helposta ja turvallisesta ajatusmallista, että kylvän sitä sellaisen löylykoussikallisen ( n. 1 litra) yhdelle neliölle. Ja kompostiin laitan sitä sen verran, ettei harmaa väri ala näkyä sekoitettaessa.

Kaikkineen tuhkan vaikutus kompostissa on positiivinen asia. Se mm. tasaa kompostin olosuhteita, nopeuttaa aktiivista toimintaa ja orgaanisten aineiden hajoamista.

Tuhkaa kannattaa siis käyttää kompostissa säännöllisesti.👍

Jos sinulla on tuo Puutarhan Parhaaksi kirja, niin lisää hyviä ja tarkkoja tuhkankäyttö asioita löydät siitä sivulta 66.

Ja ellei sinulla ole tuota yhtä alan parhaista perusteoksista, niin saat sen kerhohintaan 24,90 € ( ovh 38,-) TÄÄLTÄ

Tätä kirjaa voin suositella lämpimästi, niin aloittelijalle kuin jo meille hiukan kokeneimmille puutarhurille. Vaikka 🎅konttiin. 😉

LUONNONKIELOJA JOULUKSI KUKKIMAAN

Nyt kun tuo maa jo hiukan pakasti, mutta ei kuitenkaan liiaksi, niin olisi oiva aika kaivella kielon juurakoita maasta ja kukittaa ne sitten jouluksi.

Se on näin helppoa.

- kaivetaan juurakot ylös isoina paakkuina

- puhdistetaan ja erotellaan juurakot

- istutetaan ruukkuihin niin, että juuret menevät peittoon, se pieni kasvun alku saa jäädä pintaan näkyviin.

- viedään ruukut pimeään ja viileään juurtumaan

- pari viikkoa ennen joulua nostetaan ruukut valoon ja lämpimään, kastellaan ja annetaan kukkien tulla sulostuttamaan joulupöytää.

Jokamiehen oikeushan tuo ei tietenkään ole eli maanomistajan luvalla tietty kaivetaan, eikö vain. 👍

MIKÄ ERO PREMIUMLUOKAN SIPULILLA ON?

viime viikolla oli puhetta, että kaikki nuo minun valikoimassani olevat  amarylliksen sipulit ovat ns. premiumluokkaa. Tuli paljon kyselyjä, että mitä se oikein tarkoittaa. Lyhykäisyydessään se tarkoittaa yhtä tai kahta kokoa isompaa, terveystarkastettua, nuorta ja elinvoimista sipulia. Jolloin niiden kasvukyky on erinomainen ja kukkavarsien sekä kukkien määrä on huomattavasti suurempi. Niiden jatkokasvatus kunto ja kyky on myös erinomainen seuraavia vuosia ajatellen.

Tuo kuva toivottavasti hiukan valottaa tuota eroa.

SAISIKO KERHOTARJOUKSEN TAAS?

Tuli myös pyyntöjä amaryllisten kerhotarjouksesta ja minähän olen ihan heikkona aina kaikkiin pyyntöihin, joten onnistuihan se.😊

Kerhotarjouksessa on siis 4 kpl premiumluokan amarylliksen sipulia. Joista 3 on tuota uutta, joulunpunaista  ’Amorita Danu’ lajiketta ja 1 kpl ikisuosikkia, kerrattuja valkoisin kukin kukkivia ja aivan vallan ihastuttavaa ’Alfrescoa’.

Kerhospecial 4 kpl ( 3 pun + 1 valk) 29,95 € ( ovh 35,85) -> saatavilla TÄÄLTÄ

Ja toki kaikki muutkin premiumluokan amaryllis-sipulit löydät tuttuun tapaan TÄÄLTÄ kuin myös helppohoitoiset vaha-amarylliset ja LED ruukuissa olevat ja valmiiksi istutetut lahjapakkaukset.

ps. myös erikoisvärejä on vielä hiukan tarjolla, joten kannattaa pitää kiirettä.

ON SE VAAN HAUSKA – JA NOPEA

Nuo uudet ja hauskat ”maljakko kuunliljat” on ihan uskomattoman nopeita. Tuo ”nallenallukaisenkin” ihmettelemä alku on laitettu vasta kolmepäivää sitten tuohon maljakkoon ja on jo nyt noin kovassa kasvussa. Noista tulee kyllä hienoja ja erilaisia huonekasveja talveksi ja sitten keväällä ne istutetaan joko ruukkuun tai maahan. Kaikki kolme lajiketta on talvenkestäviä eli huoletta voi istuttaa normaalien kuunliljojen tapaan.

 

Maljakko on tosiaan ns. hyasinttimaljakko eli siinä voi kasvattaa ja kukittaa myös hyasintinsipuleita. Tai käyttää ihan tavallisen maljakon tapaan pienille kukkakimpuille.

Koko setti ( maljakko  + juurakko) tulee samoin kuin vaha-amaryllikset valmiissa lahjapakkauksessa.

Näitä on vielä jokunen jäljellä ja kolmea eri sorttia -> TÄÄLLÄ

Yhden setin hinta 12,95 € ( ovh 16,95)

TOIMITUKSET KÄYNTIIN ENSIVIIKOLLA

Kaikkien jouluksi kasvatettavien kukkien ( amaryllikset, myös vaha ja ledruukut, tasetit, jouluruusut ja maljakko kuunliljat) toimitukset aloitetaan ensiviikolla ja jatkuu seuraavat pari viikkoa. Nyt alkaa siis olla ne kuuluista h-hetket käsillä noista…

KLIK tänne ja homma hoidossa. 😉

 

Muistutus -> TERVEYSTYYNYJÄ – vielä reilu viikko aikaa

Yhteishankintamme terveystyynyjä voidaan varata vielä reilun viikon eli 13.11 asti.

1. Tattari tukityyny 1 kpl 39,90 € ( ovh 55,90)

2. Tattari tukityyny 2 kpl pakkaus -> 74,90 € ( ovh 111,80) 

Tyynyjen kerhotarjoukseemme pääsit suoraan TÄÄLTÄ

Yhteishankinta tarjous oli siis voimassa 13.11 asti.

Ja nämä toimitetaan tehtaalta sitten marras-jouluun vaihteessa, siis hyvissä ajoin niin, että minä saan ne matkaan ja perille reilusti ennen joulua.

Vaan nyt minä lähden tuonne valmistelemaan ja käärimään noita amaryllissipuleita valmiiksi ensiviikon lähetyksiin. On muuten aika kivasti jo joulun tunnelmaa aistittavissa, kun näitä käärii. Ihan kuin joulu hiljalleen jo tekisi tuloaan, ja tontut alkaisivat hääriä nurkissa enempikin… 😉🎅

Ja jännä nähdä, että näkyykö ensiyönä revontulia. Vähän aikaa sitten kun käytin pikku Fonzieta iltapissillä ulkona, niin taivaanranta tarjosi näin hienoja näkyjä.

 

*******************************

Rohkeutta ystäväni:

Älä koskaan pelkää ilmaista sitä, mitä on

sydämelläsi.

Pienestä kipinästä kasvaa joskus liekki,

 jonka loimussa voi monta kuukautta lämmitellä käsiään joku,

jota rakastat tai joku, jonka tunnet vain ohimennen.

 

 Faith Baldwin

*******************************

Kiitollista Pyhäinpäivää ja viikonloppua sinulle hyvä puutarhaystäväni !

Toivottaa

Puutarhurisi

Juha