Perjantaipostini aiheita tänään mm:
- Näin onnistut amaryllisten kasvatuksessa täydellisesti ja helpolla!
- Kerhotarjous vielä saatavilla hetken
- Suositut vaha-amaryllikset ja niiden erityisominaisuudet
- Ledvaloruukku amaryllikset ja niiden erityisominaisuudet
- Amarylliksen synty – kaunis tarina
- Kun olin iältäni… ihanaa isänpäivää
Sateen kostuttamia terveisiä täältä Puutarhalta !
Aamulla kun ensitöikseni kurkistin pirtin ovelta ulos, niin olipahan melkoisen raikas ja herättävä kokemus. Tuli nimittäin aamupesut ja ”tukkaföönit” ihan luonnon tarjoamina. 🤣 No ei se minua haitannut, ilmahan on mukavan raikas ja sadevaatteet on keksitty sitä varten. Kun sain aamupuurot syötyä ja lähdin tänne puutarhallepäin, niin tuo vanha Katri-Helenan ”syysunelmia” rupesi soimaan päässä. Muistatko, miten hienot sanat tässä olikaan? ” Sinun kädellesi painan pään ja sydämelläin unta nään. Sateen jäljet peittää linnut siivellään
Syysunelmaan vie meidät uudestaan, kun lehdet puiden äärilleni jäävät kuin yö. Olen runo johon kirjoittaa
sun sydämesi lauseet saa, avoin kirja täytä lehti kerrallaan
Syyssateet sen jos pyyhkii kastellen, vain lehdet puiden äärilleni jäävät kuin yö. Syysunelmaan vie meidät uudestaan
kun lehdet puiden äärilleni jäävät kuin yö.”
Ja nythän tuo kappale on tietysti jäänyt soimaan korvamadonlailla koko päivän ajaksi. 😉
Vaan eipä tuo sateinen sää ulkona haittaa yhtään, kun täällä puutarhalla saadaan kääriä amarylliksen sipuleita katon alla. 😉 Ja sillä vanhalla, hyväksi havaitulla tyylillä eli perinteisesti sanomalehden sisään ja siitä sitten kohti uusia koteja. Samalla tulee tehtyä se viimeinen tarkistus sipuleille ihan omien kokeneiden käsien kautta. 👍🙏
Alkaa näissäkin olemaan urakka kohta loppusuoralla ja varmaan ensiviikolla alkavat olemaan aika vähissä nuo käärittävät. Sen verran kovin on sipuleita tilattu, että osa lajikkeista on jo myyty loppuun, mutta hyvin löytyy valikoimaa silti vielä.
AMARYLLISSIPULIEN ISTUTUKSESTA JA HOIDOSTA
Nyt kun tällä viikolla aloitettiin noiden sipulien lähetykset ja monet niistä onkin jo päässeet uusiin koteihin, niin kerrataanko hiukan vielä muutama perusjuttu ja niksi parhaaseen lopputulokseen pääsemistä. Kaikkineenhan tuo amarylliksen sipulin kukittaminen on hyvin helppoa ja oikeastaan suurin onnistumisen tae, on kunnollinen sipuli.
Kaiken onnistumisen tae on, että sipuli on: terve, riittävän iso ja oikea lajike.
No, nämä nyt ovat tietysti kunnossa näissä meidän sipuleissamme, mutta olen kyllä törmännyt valitettavasti myös hienoin kuvin myytäviin, mutta melko ala-arvoisiin sipuleihin. Joten näiden kanssa kannattaa olla tarkkana, ettei harmita ja menen rahat hukkaan suotta.
Lyhyesti onnistunut istutus ja kasvatus tapahtuu näin yksinkertaisesti:
- ennen istutusta sipulin juuria liotetaan 12 tuntia vedessäsopiva istutusruukku on ”ahdas” eli vain muutaman sentin sipulia leveämpi.
- mullan on hyvä olla hiekansekaista esim. kaktus- tai kylvömultaa
- sipuli istutetaan napakasti niin, että sen ”hartiat” jää näkyviin.
- istutettu ruukku laitetaan lämpimään ( yli + 22 asteiseen paikkaan) ja valoisaan ( luonnonvalo on hyvä, kasvilampun alla paras) paikkaan. Etenkin pohjankautta tuleva lämpö on eduksi ensimmäisen kahden viikon aikana.
- kun ensimmäinen kukkanuppu aukeaa, niin viileämpi paikka on eduksi, kukinta kestää pidempään, mutta varsi ei enää veny. Toiset sekä kolmannet vanat kyllä tulee sieltä sitten perässä, ilman sen suurempia temppuja.
- kastelu -> ennen kuin kukkanuppu aukeaa, kastellaan hyvin niukasti. Nupun aukenemisen jälkeen kastelua voi lisätä, mutta mullan on silti hyvä antaa kuivahtaa kastelujen välillä.
Näin helposti se onnistuu ja lopputulos on täydellisen hieno ja upea.
Muutama lisäniksi vielä, jos tarvetta:
- Mikäli kukinta näyttää ajoittuvan väärin, voidaan nuppujen aukeamista nopeuttaa siirtämällä istutettu amaryllis vieläkin lämpöisempään paikkaan (max. +35°C) tai hidastaa viileässä (n. +8-10°C). Tällaiset poikkeuskäsittelyt eivät saa kestää 4 viikkoa pidempiä aikoja. Kukinta alkaa normaalisti 3 - 5 viikon kuluttua istutuksesta.
- Joissakin lajikkeissa nupun suojalehti saattaa olla liian ahdas, jolloin kukka ei avaudu normaalisti. Tämä ilmenee nupun kehityksen pysähtymisenä. Tällöin suojalehteä voi avata varovasti käsin, jotta nuppu pääsee vaivatta avautumaan.
LYHELLÄ VIDEOLLA SAMA
Jos tykkäät katsoa nuo samat ohjeet videomuodossa niin semmoinen tehtiin ja se löytyypi alhaalta:
Lämmön vaikutus on ratkaiseva!
Oheisessa kuvasta näet sen, kuinka lämpötilalla on suuri vaikutus kasvunopeuteen. Toki myös varsien pituuteen ( lämmin = lyhyet ja tanakat varret. viileä = pitkät varret) toki tähän vaikuttaa myös lajikeominaisuudet jonkin verran.
vasemmanpuoleisin + 24- +26 o C
keskimmäinen + 22- +24 o C
oikeanpuoleisin + 18 o C
JATKOHOITO KUKINNAN JÄLKEEN
Nämä sipulit eivät siis ole mitään kertakäyttötavaraa, vaan elinvoimaisina, niillä on monta uudelleen kasvuvuotta edessä oikealla hoidolla. Katsotaanko jo nyt, miten, ettei tule tehtyä suotta sitä legendaarista virhettä, että ne siirretään kukinnan jälkeen pimeään komeroon odottamaan seuraavaa syksyä, mitä ohjetta kuulen vielä valitettavan usein annettavan.
Sipulihan antaa siis kaiken energiansa tähän kukintaan ja sen uusi tankkaus ja kasvu alkaa kukinnan jälkeen. Se tarvitsee siis valoa ja ravintoa aina syksyyn = seuraavaan lepokauteen asti mahdollisimman paljon.
Jatkohoito tapahtuu siis näin:
Kukinnan jälkeen kuihtuneet kukat ja kukkavanat poistetaan. Lehdet jätetään paikoilleen keräämään uutta energiaa sipuliin. Kasvia tulee kastella ja lannoittaa säännöllisesti kukinnan jälkeen elokuulle saakka. Lannoitukseen voidaan käyttää esim. huonekasveille tarkoitettua lannoitetta.
Kesällä amaryllis ruukkuineen voidaan siirtää ulos ja säilyttää sitä puolivarjoisessa, sateelta suojatussa paikassa. Elo-syyskuussa lannoitus lopetetaan ja kastelua vähennetään, jolloin lehdet alkavat kellastua ja kuihtua itsestään. Lokakuun aikana kastelu lopetetaan kokonaan ja ruukku siirretään sisälle hyvissä ajoin ennen yöpakkasia.
Kuihtuneet lehdet leikataan n. 1 – 2 cm:n päästä sipulista ja kastelu lopetetaan kokonaan. Sipuli siirtyy näin lepotilaan ja valmistautuu seuraavaan kukintaan. Kukka-aiheet muodostuvat viileän (n.+10°C) lepokauden aikana, jonka tulisi kestää vähintään kolme kuukautta. Jos lepoaika jää liian lyhyeksi voi seurauksena olla pelkkien lehtien kasvua.
Lepokauden jälkeen sipulit siistitään kuivuneista lehdistä ja juurista ja istutetaan uudelleen edellä olevien ohjeiden mukaisesti.
VAHA-AMARYLLIKSET
Näitä vaha-amarylliksiä on ollutkin jo muutaman vuoden ja niiden suosio on kasvanut vuosivuodelta. Uutta niissä sen sijaan tänä vuonna on uusi ja entistä parempi lajike, joista nuo on tehty. Isokukallinen ja todella joulunpunainen kukinta sekä uskomattoman vahva kasvuvoima. Niin kuin tuossa edellä kerroin, niin amarylliksellähän on varastoituna itseensä se kaikki voima, mitä se tarvitsee nyt kukkiakseen. Toki se ei ihan pidä paikansa yleisesti, vaan osalla lajikkeista se on, osa tarvitsee lisää kasvuvoimaa kasvunaikana jo nyt. Siksi lajike, joka näihin on valittu, on niin tärkeä olla oikea.
Näille sinun ei siis tarvitse tehdä mitään muuta kuin ottaa pois paketista ja nostaa ne lämpimään ja valoisaan paikaan ja nauttia kasvun ihmeestä.
Jatkokasvatus onnistuu näissä myös ”tavallisten” amaryllisten tapaan, parilla lisätoimella huomioiden:
- kun kukinta on ohi, kuoritaan sipulin päällä oleva vaha pois ja jalusta irrotetaan irti.
- sipuli istutetaan multaan tuon edellä mainitun ”tavallisten” amaryllisten jatkohoito-ohjeita noudattaen.
Haluttuja lahjoja ja sisustuselementtejä.
Paitsi, että nämä ovat täysin ”huoltovapaita” niin nämä ovat myös täysin hajuttomia, eikä allergisoi. Osin siksi näistä on tullut myös erittäin suosittuja turvallisia viemisiä mm. hoitokoteihin ja sairaaloihin.
Monet tykkäävät käyttää näitä nykyään myös jouluisina sisustuselementteinä.
Ja on näistä kuulemma oltu aika kateellisia pikkujoululahjojen joukossa, siis jos ei ole sattunut voitto omalle kohdalle … 😉🤭
LEDVALORUUKKU AMARYLLIKSET
Nämä ne vasta suosittuja ovatkin olleet. Viimevuonna loppui ihan kesken, kun kaikki vietiin käsistä. ja vaikka näitä on tälle vuodelle reilusti enemmän, niin pahasti näyttää että ei taida riittää tänäkään vuonna kaikille halukkaille.
Ja onhan tuo ledvalonauha tuolla ruukun sisällä hauska ja kaunis idea, eikö vain. Valonauha on siis tuolla kaksikerroksisen ruukun sisällä, eikä ole altis vedelle tai millekään ulkopuoliselle asialle. Turvallinenkin vielä.
Patteritoiminen, joka voidaan vaihtaa, joten tästä on iloa vuosi tolkulla.
Ja helppo. Näissä myös on sipuli valmiiksi istutettuna ja toimitus lahjapakkauksissa. Sinun ( tai lahjan saajan) ei tarvitse kuin kaataa kahvikupillinen vettä ruukkuun ( = juuret ja sipulin alaosa on vedessä) ja nostaa valoon ja lämpimään.
Ruukusta näkyy sen verran läpi, että jatkossa vain katsotaan, että juuret ovat vedessä koko ajan. Mitään muuta ei tarvitse tehdä.
Ja kun ilta koittaa, niin ruukun alaosasta napsautat valon päälle ja kun lähdet nukkumaan, niin pois päältä.
Jatkohoito samoin kuin noille tavallisille sipuleille eli kukinnan jälkeen istutus multaan ja kasvatusta kesän loppuun asti.
AMARYLLIKSEN TARINA
Tarina tosi rakkaudesta ja puutarhan ihmeestä
Kreikan mythologiassa Amaryllis oli palvelija, joka oli syvästi rakastunut komeaan, mutta kylmäsydämiseen Alteoon.
Epätoivoisesti yrittäen voittaa Alteon rakkautta, Amaryllis lävisti sydämensä kultaisella nuolella ja vieraili joka päivä Alteon talolla, tiputellen verenpisaroita matkan aikana.
Kolmantenatoista päivänä, tulenpunaiset, kauniit kukat, kukkivat pitkin Amarylliksen kulkemaa polkua. Alteo ihastui näkymäänsä, Amarylliksen sydän parantui ja meidän lempi joulukukkamme sai nimensä. ❤❤
Kaunis tarina, eikö vain. Tätä tarinaa on lämmittävää ajatella samalla kun omia amarylliksiä ja niiden kasvua seuraa. 😍
Vaan nyt minä taidan lähteä takaisin tuonne amaryllis-sipulien pariin, jotta saan kaikki valmiiksi alkuviikon lähetyksiin. Tuo on kyllä jollain tavalla niin mukavaa puuhaa, etenkin kun tietää mikä valloittava kasvuvoima ja upeus noiden, niin tavallisen näköisten, sipulien sisällä loppujen lopuksi odottaakin kasvattajaansa. Ihan kuin meissä kaikissa, niin se sisäinen kauneus on olemassa ja puhkeaa kukkaan vain niille ihmisille, jotka ovat valmiit antamaan aitoa välittämistä, huolenpitoa ja rakkautta.
*******************************
Kun olin iältäni …
4v Isäni osaa mitä vain.
5v Isäni tietää monesta asiasta paljon.
6v Minun isäni on viisaampi kuin sinun.
8v Isäni ei tiedä aivan kaikkia asioita.
10v Minun isäni ollessa lapsi, olivat monet asiat erilaisia kuin tänään.
12v Niinpä niin, ei isäni tiedä mitään. Hän on jo liian vanha muistaakseen.
14v Älä välitä faijasta. Hän on niin tavattoman vanhanaikainen.
21v Isäni? Hän putosi kelkasta vuosia sitten.
25v Minun isäni saattaisi tietää jotain siitä, sillä onhan hän elänyt jo niin pitkään.
30v Ehkä meidän pitäisi kysyä isältä mitä hän asiasta ajattelee. Hänen kokemuksellaan olisi varmaan käyttöä.
35v En tee mitään ennen kuin olen jutellut isäni kanssa.
40v Mitenköhän isä olisi tehnyt tämän asian kanssa. Hän oli niin viisas ja omasi kokemusta niin monesta asiasta.
50v Antaisin mitä tahansa jos isä olisi nyt tässä neuvomassa minua. Nyt minua kaduttaa, että en arvostanut hänen viisauttaan. Olisin voinut oppia häneltä niin paljon.
- Ann Landers
******************************
Ihanaa viikonloppua ja ❤isänpäivä sunnuntaita !
Toivottaa
Puutarhurisi
Juha