Kurkun istutus ja hoito-ohjeet

Kurkun istutus ja hoito-ohjeet

Kurkun istutus ja hoito-ohjeet

Cucumis sativs
Korkeus: 100-200 cm
Istutusväli: 30-50 cm
Kukinta-aika: alkukesä
Kasvupaikka: aurinko
Sadonkorjuu: heinä-syyskuu

Yleistä tietoa

Kurkun juuret ravintokasvina yltävät aina 5000-vuosituhannelle eaa. Eurooppaan kurkut rantautuivat jo antiikin aikana roomalaisten ja kreikkalaisten tuomina. Kurkku on yksivuotinen, köynnöstävä vihanneskasvi.

Kurkkuja on kasvihuonekurkkuja,  avomaankurkkuja ja amppelikurkkuja. Harvinaisempia kurkkuja ovat esim. pesusienikurkut ja viidakkokurkut. Kurkut ovat usein partenokarpisia eli itsepölytteisiä, joten ne tuottavat satoa ilman pölytystä. Tämä on eduksi etenkin silloin, kun kurkkuja kasvatetaan kasvihuoneessa tai parvekkeella. Kurkkuja voidaan kasvattaa myös avomaalla kohopenkissä tai kasvulavoissa.

Tropiikista kotoisin olevat kurkut vaativat kasvaakseen runsaasti vettä, ravinteita, lämpöä ja valoa.

Istutus

Kurkut viihtyvät parhaiten läpäisevässä, multavassa kasvualustassa.

Kylmänarat kurkut istutetaan ulos hallanvaaran mentyä ohitse, lämpimälle ja tuulelta suojaisalle kasvupaikalle. Herkkäjuuriset kurkut kaipaavat puhtaan istutusalustan.

Ennen ulosistutusta taimet kannattaa totuttaa ulkoilmaan eli karaista. Avomaalla kasvatettaessa kurkku kannattaa suojata harsoilla aina ensimmäisten kukkien ilmestymiseen asti.

Ruukkukasvatuksessa taimia istutetaan 1 taimi / n. 40-50 cm ruukku.

Hoito

Reheväkasvuinen ja suurilehtinen kurkku kaipaa säännöllistä kastelua lämpimällä vedellä. Etenkin satokauden aikana veden puute voi aiheuttaa kurkkujen kitkeryyttä.   

Taimet tuetaan (etenkin kasvihuonekurkut) joko tukinaruilla tai kepeillä ylös.

Kurkkua voidaan halutessa latvoa. Kasvihuoneessa kurkun latvan voi katkaista, kun se on kohonnut kattoon. Tämän jälkeen kurkku alkaa kasvattaa sivuhaaroja.

Amppelikurkkuja voidaan halutessa latvoa joka viidennen lehden jälkeen, jolloin kasvustosta tulee tuuheampi.

Kurkuista kannattaa poistaa sairaat ja muuten vioittuneet lehdet. Alimpia lehtiä voi myös poistaa, että kasvi pysyy ilmavampana.

Sadonkorjuu

Kurkkuja kerätään säännöllisesti sitä mukaan kuin ne kypsyvät. Satoikäinen kurkku on pinnaltaan tasaisen vihreä, kiinteä ja hieman uurteinen. Sileäpintainen, pullea ja väriltään kellertävä kurkku on jo ylikypsä.