Ahomansikan istutus ja hoito-ohjeet

Ahomansikan istutus ja hoito-ohjeet

Ahomansikan istutus ja hoito-ohjeet

Fragaria vesca
Korkeus: 5-20 cm Istutusväli: 20 cm
Kukinta: touko-heinäkuu
Kasvupaikka: aurinkoinen / puolivarjoinen
Talvenkestävyys: I-VI

Yleistä tietoa ja historiaa

Ahomansikka eli yleisemmin tunnettu metsämansikka on Suomessa yksi harvoista mansikkalajikkeesta, jotka kasvavat luonnonvaraisena.

Sanonta "oma maa mansikka, muu maa mustikka" kertoo suoraan siitä, että ahomansikka viihtyy kasketuilla peltoalueilla tai laitumilla, niin sanotusti "omalla maalla".


Istutus

Ahomansikka viihtyy aurinkoisessa ja kuivassa kasvualustassa. Hyvänä kasvualustana on puutarhamulta, johon on lisätty hiekkaa.

Ahomansikka istutetaan lehtien liittymäkohdassa sijaitsevan kasvupisteen alapuolelta. Jos ahomansikka istutetaan niin, että lehtien liittymäkohta istutetaan mullan alapuolelle, taimi ei välttämättä lähde kasvuun. Yleisesti ahomansikan taimet toimitetaan joko avojuurisina tai taimipotissaan. Istuttaessa ahomansikat avomaalle, voit istuttaa ne samaan syvyyteen kun ne on sinulle toimitettu.

Hoito

Istutuksien alkuvaiheessa kastellaan niukasti, koska ahomansikka viihtyy kuivassa paikassa. Marjojen muodostumiselle mansikka tarvitsee hiukan enemmän vettä, joten kun kukat alkavat muodostumaan, kannattaa myös kastelua lisätä sääolosuhteiden mukaan.

Talvehtiminen

Ahomansikkaa ei tarvitse erikseen suojata talvea varten.